‘Ik zit in het 5de jaar Verzorging. We hebben het thuis niet breed, maar ik probeer daar op school zo weinig mogelijk van te laten zien. Meestal lukt dat wel, maar soms vind ik het moeilijk. Volgende maand is het sportdag, en vandaag kregen we een keuzeformulier mee. Mijn vriendinnen gaan spinnen en squashen in de fitness, maar dat kost €20 omdat we met de bus moeten gaan… Dat kan er deze maand echt niet vanaf. Ik ga dus maar weer gewoon mee wandelen, dat is gratis… Maar wat vertel ik aan mijn vriendinnen?’
Kinderen in armoede worden sneller uitgesloten dan men zich realiseert. Zorg ervoor dat alle leerlingen altijd kunnen deelnemen aan de door de school georganiseerde activiteiten. De financiële bijdragen om deel te nemen, zouden uitsluiting niet in de hand mogen werken.
  • Maak de sportdag en uitstappen zo goedkoop mogelijk
Er zijn tal van creatieve oplossingen die de kosten van een sportdag kunnen drukken. Door fietsen te gebruiken bijvoorbeeld, of door de sportdag te laten plaatsvinden in een lokaal park of bos. Lokale besturen kunnen steeds aangezocht worden om sportfaciliteiten gratis of goedkoop ter beschikking te stellen.
Wat u beter niet doet: aan de leerlingen zelf de keuze laten tussen activiteiten die gratis zijn en activiteiten die betalend zijn. Onbedoeld veroorzaakt men zo een nieuw mechanisme van uitsluiting, omdat dit voor leerlingen in armoede eigenlijk geen echte keuze is.
Ga op zoek naar lokale samenwerkingsmogelijkheden en kijk uit naar uitstappen die vooral lokaal kunnen georganiseerd worden. Heel wat musea en natuurparken hanteren interessante formules voor scholen. Onderhandel met het lokale aanbod.
  • Leve de fiets
Vervoer met de auto, gebruik van het openbaar vervoer, een bus inhuren om op uitstap te gaan: het zijn kosten die allemaal behoorlijk hoog kunnen oplopen. De fiets is zeker een (gezond en milieubewust) alternatief. Niet elke leerling hoeft daarom een fiets te bezitten: in steden en gemeenten zijn er vaak diensten die fietsen uitlenen of verhuren.
  • Voorzie computers voor ouders tijdens meerdaagse uitstappen
Scholen houden vaak een blog bij tijdens meerdaagse uitstappen. Ouders in armoede hebben niet altijd een computer, laat staan een internetaansluiting. Probeer toch iets te organiseren waardoor ook die mensen de blog eens kunnen bekijken. En zorg dan eventueel voor begeleiding, want niet alle ouders kunnen werken met een computer.

Aandachtspunt
Denk ook eens aan de wat minder zichtbare kosten Bij heel wat schoolse activiteiten horen kosten waar het gemiddelde middenklassegezin amper bij stilstaat. Denk aan (sport)kledij en aangepast schoeisel zoals rubberlaarzen bij uitstappen, openbaar vervoer, tassen, brooddozen... Het financieel team kan via de vertrouwenspersonen contact opnemen met de gezinnen in armoede, om samen te overlopen wat er allemaal nodig is en om samen naar een quasi kosteloze oplossing te zoeken.