Met een nieuw decreet Toerisme voor Allen wil Vlaams minister van Toerisme Weyts vakantie bereikbaar maken voor iedereen. Wegwerken van drempels, toegankelijk maken van verblijven, aanpak op maat, toeleiding en informatie... ; het worden opdrachten voor elke schakel in de zogenaamde ‘vakantieketen’, van vakantiewens tot nagenieten. Verblijven, overheid, vervoersrmaatschappijen, sociale organisaties.. worden samen verantwoordelijk voor het wegwerken van élke vakantiedrempel van élke Vlaming. Tijdens een hoorzitting in de commissie toerisme van het Vlaams Parlement, kwamen heel wat actoren aan bod. Vakantieparken, jeugdtoerisme, sociaal-toeristische verenigingen, een sociaal huis, een hotelketen, een klein jeugdhotel.. en mensen in armoede.

In het kader van de armoedetoets op dit decreet (www.armoedetoets.be ) deed Het Netwerk tegen Armoede deze zomer een bevraging bij verenigingen waar armen het woord nemen over vakantieparticipatie. Mensen in armoede werden bevraagd over hun vakantie-ervaringen én naar hun aanbevelingen voor nieuwe regelgeving mbt TVA. Uit deze gesprekken kwamen 6 duidelijke knelpunten naar voor. Deze werden door het Netwerk en 2 personen van De Brug vzw Hasselt gepresenteerd op de hoorzitting. Naast de evidente drempels als vervoer en kostprijs, gingen we ook dieper in op het feit dat de meeste gezinnen in armoede vakantie nog steeds als volslagen onbereikbaar beschouwen. Op vakantie gaan is gewoon geen optie, te midden van de structurele tekorten en problemen waarmee deze gezinnen geconfronteerd worden.

Daarnaast is er de nood aan betaalbare én comfortabele verblijven voor mensen in armoede, de vraag naar georganiseerde vakanties voor kwetsbare gezinnen en het belang van langdurige samenwerking tussen sociale organisaties en vakantie-aanbieders.

We hopen dat de insteek van het Netwerk tegen Armoede vakantie in de toekomst écht bereikbaar maakt voor iedereen.

Lees hier de nota met de inbreng van het Netwerk tegen Armoede in de armoedetoets voor het decreet Toerisme voor Allen.

Bekijk hier de hoorzitting in de commissie toerisme van het Vlaams Parlement.