Vereniging in beeld

Niet iedereen begrijpt wat het betekent om in armoede te leven. Daarom geeft 't Kringske in Izegem mensen in armoede een stem.

Lees meer over onze verenigingen
Vereniging in beeld

Doe een gift

Met de
steun van

Logo Vlaanderen Logo Koning Boudewijnstichting Logo CERA Logo ESF
 

Actie

Elk talent telt: actie voor maximumfactuur in secundair onderwijs
Het basisonderwijs werkt al langer met een maximumfactuur. Het probleem van betaalbaarheid stelt zich daardoor minder in dat onderwijsniveau, maar wel steeds meer in het secundair onderwijs. De kosten daar lopen sterk uit elkaar en zijn schoolafhankelijk, maar vanaf het 3de leerjaar ook afhankelijk van de studierichting.

De resultaten van de studiekostenmonitor (eerste graad SO) werden dit voorjaar (eindelijk) vrijgegeven. Daaruit blijken enorme verschillen tussen scholen in de kosten die ze doorrekenen aan de ouders per schooljaar. Sommige scholen maken duidelijk en effectief werk van kostenbeheersend beleid, maar dat doen ze lang nog  niet allemaal. Een maximumfactuur wordt ook door de onderzoekers gezien als een manier om scholen te dwingen hun kostenbeleid onder de loep te nemen. Bovendien is dit een maatregel die alle ouders ten goede komt, en  die hen duidelijkheid biedt over de totale kost van een schooljaar.

Uiteraard kosten sommige studierichtingen, vanaf de tweede graad dus, meer dan andere. We pleiten dan ook niet voor één vast bedrag voor alle leerjaren en studierichtingen, maar voor een gedifferentieerde maximumfactuur.  In de eerste graad moet één bedrag dan weer wél kunnen volstaan.
De monitor wees bovendien uit dat er steeds minder leerlingen deelnemen aan meerdaagse uitstappen in de eerste graad, dat de kosten hiervoor erg hoog zijn in vergelijking met het basisonderwijs, en dat het gebruik samenhangt met SES-kenmerken van een leerling. Daarom pleiten we naast een scherpe maximumfactuur voor de bijdrageregeling, ook voor een minder scherpe maximumfactuur als plafond voor uitstappen. Iedere leerling moet de kans krijgen om deel te nemen aan deze uitstappen.

Nu we weten hoeveel een schooljaar gemiddeld kost, moeten we bovendien besluiten dat de schooltoelagen deze kost allesbehalve dekken. Zelfs de maximale toelage (waar slechts weinig leerlingen recht op hebben) ligt nog enkele honderden euro onder de gemiddelde studiekost. Het wordt dus hoog tijd dat deze bedragen opnieuw bekeken worden. Ook hier vragen we dat er aangepaste bedragen komen naargelang de studierichting, zodat de kostprijs geen drempel is voor jongeren om hun droomjob na te jagen.
Meer info over de studiekostenmonitor vindt u op https://hiva.kuleuven.be/nl/nieuws/docs/sono-2018-ol3-3-1-website.pdf

-Op zoek naar hoe u als school kosten kunt beperken en op een open, positieve manier met kwetsbare gezinnen kunt communiceren? Download hier onze brochure.

Download hier de papieren petitie.

Lees het artikel in De Morgen.

Lees het verhaal van Indra in De Morgen.

Bekijk de reportage in het VRT-journaal.

Beluister de reportage in De Ochtend op Radio 1

Lees het artikel in De Standaard.

Lees het artikel in Gazet Van Antwerpen.

Bekijk de reportage op WTV-Focus.

 
Lees meer over onze acties

#elktalent: 16 september is Boekencheckdag!

16/9/2019
Armoede-organisaties en onderwijskoepels roepen vandaag, 16 september, leerkrachten en schoolbesturen in het secundair onderwijs op om deel te nemen aan de Boekencheckdag. Ze kunnen op www.boekencheck.be melden hoeveel leerlingen in hun klas geen schoolboeken hebben. Nog altijd starten kinderen het schooljaar zonder het benodigde lesmateriaal, vaak omdat ouders de factuur niet in een keer kunnen betalen of nog kampen met achterstallige betalingen van het vorige schooljaar. Zo starten kwetsbare leerlingen al vanaf 1 september met een reële achterstand. Om de onderwijskloof te dichten moeten we onder andere zorgen dat leerlingen vanaf 1 september over alle benodigde boeken en materiaal kunnen beschikken. Scholen kunnen hier zelf veel inspanningen doen, maar tegelijk kan de Vlaamse overheid hier een grote stap vooruit te zetten door de maximumfactuur in het secundair onderwijs in te voeren.

Marlies*, alleenstaande moeder van drie en actief bij De Beweging van Mensen en Laag Inkomen in Oostende, doet haar verhaal. "Voor mijn zoon zit ik dit schooljaar al aan een totaal bedrag van maar liefst €1.100. Voor mijn dochters, moest ik alle boeken online bestellen, maar ik kreeg ze maar niet opgestuurd. Bleek dat ik per ongeluk 1 factuur twee keer betaald had, waardoor de volgende onbetaald bleef. Zo bleven zijn maar wachten op hun boeken. Uiteindelijk is het net voor het begin van het schooljaar in orde gekomen, maar dat creëert veel stress en onzekerheid, zowel bij mij als bij mijn kinderen. Je wilt niet dat ze aangesproken worden op het feit dat ze nog geen boeken hebben."

Het gaat overigens over meer dan boeken alleen. De zoon van Marlies moet ook een uniform hebben. "Maar de eisen daarover zijn zo specifiek dat je een expert moet zijn om daar klaar in te zien. Zwarte leren schoenen, bijpassende zwarte sokken, maar in andere lessen, waarin ze een witte outfit hebben, dan weer witte sokken. De kosten en de stress worden nemen zo al snel toe. Dat kost ook allemaal geld. Gespreide betaling is wel mogelijk, maar ik heb het zelf moeten vragen. Ze proberen dit vooral niet te promoten."

*Marlies is een schuilnaam.

Alle info over de Boekencheckdag vindt u hier.

Teken onze petitie voor een maximumfactuur in het secundair onderwijs.

Blijf op de
hoogte

Via onze nieuwsbrief

Indien u via e-mail op de hoogte wenst te blijven, kan u zich hier inschrijven voor onze nieuwsbrief.

Via Facebook

Via Twitter