Vereniging in beeld

"Dankzij Open Armen voelen we ons weer mens, hebben we iets te betekenen." Maak kennis met de mensen van Open Armen in Halle.

Lees meer over onze verenigingen
Vereniging in beeld

Doe een gift

Met de
steun van

Logo Vlaanderen Logo Koning Boudewijnstichting Logo CERA Logo ESF
 

Actie

Campagne #lokaalsociaal

Tot de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober, en de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17 oktober, voert Netwerk tegen Armoede campagne rond lokaal sociaal beleid: #lokaalsociaal. Lokale besturen hebben heel wat instrumenten in handen op het terrein en dicht bij de mensen armoede en sociale uitsluiting terug te dringen. Ze kunnen onder meer  rechten meer automatisch of proactief toekennen, investeren in betaalbare huisvesting, medische zorg toegankelijker maken, schoolkosten helpen verminderen en culltuur- en vrijetijdsparticipatie meer bereikbaar maken voor mensen in armoede. 

Met de campagne #lokaalsociaal willen we lokale besturen (gemeenten en Ocmw's) inspireren om echt werk te maken van een lokaal beleid dat de strijd aanbindt met armoede en sociale uitsluiting. Maak alvast kennis met de vijf gezichten van onze campagne.

Alle info op www.netwerktegenarmoede.be/lokaalsociaal.
Lees meer over onze acties

#lokaalsociaal: Filet Divers ging op zoek naar de sociale stem

20/6/2018
Kiezen was het centrale thema bij de jaarlijkse Open Poortdag van onze Antwerpse vereniging Filet Divers. Niet toevallig een verwijzing naar het lokale beleid met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht. Negen mensen uit de werking namen de rol van burgemeester op zich en verdedigden hun grote lokale droom. Recht op werk, toegang tot cultuur en vrije tijd, zelf kunnen kiezen wat je 's avonds kunt eten of meer sociale verbinding in de buurt. Dat en heel wat andere thema's kwamen aan bod. Bezoekers kregen een ronleiding en konden tijdens de Open Poortdag hun voorkeur uitspreken. Een heuse verkiezingsdag als het ware! Welke keuzes maakt Filet Divers in zijn werk met en voor mensen in armoede? Waarvoor kiezen bezoekers van Filet Divers? Hoe kunnen mensen keuzes maken in de organisatie?

Tijdens de dag kwamen een 250 tal mensen langs om (opnieuw) kennis te maken met de werking. Ze werden rondgeleid door een 7 tal gidsen. Op die manier kreeg men zicht op de werking en het onthaal, de sociale kruidenier, Filet Divers Sport, de e-inclusie, de kinderwerking, de Nederlandse conversatie, het groepswerk (bezoekersgroep, Mezopa, themagroep en verhalenvanger), de sociale dienst van Bond zonder Naam, Filet Divers Kompas en het kookproject.
De rode draad waren de keuzes die Filet Divers maakt en de adviezen van de 9 burgemeesters. Elke bezoeker kreeg na afloop de vraag om zijn steun te betuigen aan één of meer van deze burgemeesters.

In aanloop naar de Open Poortdag waren de medewerkers van het kookproject in de weer om allerlei hartige en zoete snacks te bereiden, die de bezoekers konden nuttigen. Filet Divers blikt tevreden terug op een druk bijgewoonde opendeurdag. Het openstellen van de werking blijft steeds zinvol om nieuwe banden te smeden met organisaties, buurtbewoners en geïnteresseerden. Het geeft de mogelijkheid aan mensen in armoede om de samenleving meer te betrekken bij hun situatie, leefwereld en ervaringen.

De verzuchtingen van de 9 burgemeesters neemt Filet Divers mee in de gesprekken met het lokale beleid.

Blijf op de
hoogte

Via onze nieuwsbrief

Indien u via e-mail op de hoogte wenst te blijven, kan u zich hier inschrijven voor onze nieuwsbrief.

Via Facebook

Via Twitter