Het geheim van Youssef. Stripverhaal en educatief pakket rond kinderen zonder papieren

9/3/2014
Youssef, Suzy, Jorg en Aldo spelen samen in een rockbandje. Ze mogen zelfs optreden op het schoolfeest! Maar wanneer de grote dag er is, komt Youssef niet opdagen. Zijn vrienden gaan naar hem op zoek. Hij lijkt spoorloos verdwenen. Ze komen in steeds vreemdere situaties terecht. Wanneer ze Youssef uiteindelijk terugvinden, blijkt dat hij een groot geheim met zich meedraagt…
 
Een spannend stripverhaal over kinderen zonder papieren. En over hoe het is om ‘illegaal’ in België te leven.
 
De strip maakt deel uit van een educatief pakket, bedoeld voor de derde graad lager onderwijs. De strip kan voor de hele klas in gedrukte vorm worden aangekocht, maar kan ook op de website of klassikaal gelezen worden.
Na het lezen van de strip kan met het educatief pakket gewerkt worden. Binnen vier thema’s wordt hier verder op de inhoud van de strip ingegaan.
·        Waarom migreren mensen?
·        Wat betekenen die ‘papieren’ nu juist?
·        Wat wil het concreet zeggen om zonder papieren in België te moeten leven?
·        En waarom komen zo veel mensen zonder papieren in de armoede terecht?
 
Hapklaar lesmateriaal, teksten en spelletjes om in de klas mee aan de slag te gaan!
 
Het educatief pakket, de strip en meer achtergrondinformatie zijn te downloaden op www.hetgeheimvanyoussef.be. U vindt er ook meer info over het bestellen van de strips.

Het geheim van Youssef is een initiatief van de Beweging voor Kinderen zonder Papieren en minderhedencentrum De8. Tekst: Dirk Nielandt. Tekeningen en kleur: Sam mampaey. Educatief pakket: Jan Tilley. Lay-out en vormgeving: Nance Buys. Met de steun van Koning Boudewijnstichting en Bond Zonder Naam.