Armoedeorganisaties en Youthforclimate samen op straat voor sociaal klimaatbeleid

2/5/2019
Klimaat- en sociaal beleid zijn geen tegengestelden van elkaar, maar hebben elkaar net nodig. Dat is de boodschap die armoedeverenigingen vandaag gaven tijdens de wekelijkse klimaatmars van #youthforclimate. Een delegatie van verschillende sociale en armoedeorganisaties* liep op kop van de manifestatie.
 
Klimaat- en sociaal beleid hebben elkaar nodig en dat willen we heel concreet maken met enkele prioriteiten. Een beleid dat energiearmoede en vervoersarmoede terugdringt, is ook goed voor het klimaat. We zetten donderdag volgende voorstellen op de agenda:
 
-          Investeer in energiezuinige renovaties voor private en sociale huurwoningen. Zowel op de private als de sociale huurmarkt is ongeveer de helft van de woningen van onvoldoende kwaliteit en zijn ze bijvoorbeeld onvoldoende geïsoleerd. Daar moet dringend een inhaalbeweging gebeuren.
-          Investeer in geconventioneerde huur en sociale verhuurkantoren. Verhuurders worden fiscaal gestimuleerd om een kwaliteitsvolle woning betaalbaar te verhuren.
-          Investeer in een beter aanbod openbaar vervoer. Vandaag betalen mensen, zeker met een laag inkomen, elk jaar meer voor minder aanbod.
-          Garandeer voldoende financiële middelen in het klimaatfonds. Zodat de meest kwetsbare groepen overal ter wereld ook financieel ondersteund worden om hun levenswijze te veranderen ifv. het veranderende klimaat.

*Netwerk tegen Armoede, Welzijnsschakels, Welzijnszorg, Broederlijk Delen, Orbit, Ecokerk, Grootouders voor het Klimaat

Lees het interview met onze ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp en coördinator David de Vaal op Bruzz.

Lees het artikel in Het Nieuwsblad.

Lees het artikel in De Morgen.

Lees ons gezamenlijk opiniestuk met Welzijnsschakels, Orbit en Broederlijk Delen op sociaal.net.