#lokaalsociaal: Filet Divers ging op zoek naar de sociale stem

20/6/2018
Kiezen was het centrale thema bij de jaarlijkse Open Poortdag van onze Antwerpse vereniging Filet Divers. Niet toevallig een verwijzing naar het lokale beleid met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht. Negen mensen uit de werking namen de rol van burgemeester op zich en verdedigden hun grote lokale droom. Recht op werk, toegang tot cultuur en vrije tijd, zelf kunnen kiezen wat je 's avonds kunt eten of meer sociale verbinding in de buurt. Dat en heel wat andere thema's kwamen aan bod. Bezoekers kregen een ronleiding en konden tijdens de Open Poortdag hun voorkeur uitspreken. Een heuse verkiezingsdag als het ware! Welke keuzes maakt Filet Divers in zijn werk met en voor mensen in armoede? Waarvoor kiezen bezoekers van Filet Divers? Hoe kunnen mensen keuzes maken in de organisatie?

Tijdens de dag kwamen een 250 tal mensen langs om (opnieuw) kennis te maken met de werking. Ze werden rondgeleid door een 7 tal gidsen. Op die manier kreeg men zicht op de werking en het onthaal, de sociale kruidenier, Filet Divers Sport, de e-inclusie, de kinderwerking, de Nederlandse conversatie, het groepswerk (bezoekersgroep, Mezopa, themagroep en verhalenvanger), de sociale dienst van Bond zonder Naam, Filet Divers Kompas en het kookproject.
De rode draad waren de keuzes die Filet Divers maakt en de adviezen van de 9 burgemeesters. Elke bezoeker kreeg na afloop de vraag om zijn steun te betuigen aan één of meer van deze burgemeesters.

In aanloop naar de Open Poortdag waren de medewerkers van het kookproject in de weer om allerlei hartige en zoete snacks te bereiden, die de bezoekers konden nuttigen. Filet Divers blikt tevreden terug op een druk bijgewoonde opendeurdag. Het openstellen van de werking blijft steeds zinvol om nieuwe banden te smeden met organisaties, buurtbewoners en geïnteresseerden. Het geeft de mogelijkheid aan mensen in armoede om de samenleving meer te betrekken bij hun situatie, leefwereld en ervaringen.

De verzuchtingen van de 9 burgemeesters neemt Filet Divers mee in de gesprekken met het lokale beleid.