Digitaal puzzelen aan een betere dienstverlening

22/9/2016
In De Schakel in Puurs werken mensen in armoede al geruime tijd rond het thema ‘dienstverlening’ (wat er fout loopt, wat er anders of beter kan). Ze verzamelden een massa ervaringen rond hulp- en dienstverlening die mank loopt. Deze ervaringen gaan ook over heel uiteenlopende diensten (van vakbond tot OCMW, van scholen tot ziekenhuizen, van sociale huisvesting tot politie,enz..)
 
Ze zochten en vonden een geschikte methodiek om een stem te geven aan mensen in armoede en om het gesprek met dienstverleners aan te gaan.
Het belangrijkste uitgangspunt was dat ze geen ‘klassiek’ dossier of een lijst met tips wilden, en ook dat het een positief verhaal moest worden, iets dat dienstverleners zou ‘triggeren’ om hun aanpak bij te sturen.
 
Samen met Maks vzw uit Kuregem organiseerde De Schakel dit voorjaar 8 workshops ‘digital storytelling’. De 10 deelnemers aan het traject maakten hun eigen digitaal verhaal over hun ervaringen met diensten.  Hoewel niet de eerste doelstelling, was het ook mooi meegenomen dat de deelnemers wegwijs gemaakt werden in het gebruik van de computer.
 
Op 22 september organiseerde De Schakel een toonmoment voor een 25-tal lokale dienstverleners en stafmedewerkers van Welzijnsschakels en het Netwerk tegen armoede.
Mensen van De Schakel en MAKS vzw vertelden over de keuze voor digital storytelling als methodiek,over de samenwerking, het verloop van het project, de ervaringen van mensen in armoede met deze vorm van ‘leren’, de troeven en de aandachtspunten.
Daarna werden de digitale verhalen getoond en was er een boeiend gesprek met de ‘makers’ van de filmpjes.
 
Vanaf het voorjaar van 2017 wil De Schakel deze digitale verhalen van mensen in armoede centraal stellen in een vormingspakket over armoede dat ze aanbieden aan kleine groepen lokale dienstverleners.
De deelnemers willen hun verhalen niet zondermeer op internet zetten, maar ze willen hun verhalen wel tonen en hun ervaringen delen met mensen die zich kunnen en willen inleven in de ruimere context van armoede. Wil u er meer over weten? Contacteer Chris in De Schakel via deschakel.puurs@edpnet.be