Nieuws

Alimentatiedienst Davo moet sneller werken en toegankelijker worden

Alimentatiedienst Davo moet sneller werken en toegankelijker worden

12/02/2016
Gescheiden alleenstaande ouders die geen cent alimentatiegeld zien, noch voor henzelf, noch voor de kinderen. Het is een verhaal dat helaas heel vaak terugkeert. Davo (Dienst Alimentatievorderingen) is er om die ouders bij te staan. Ze kan voorschotten uitbetalen en het achterstallige bedrag terugvorderen bij de ex-partner. Alleen zien we dat veel te weinig mensen hier een beroep op doen. Diensten op de eerste lijn dienen proactief te werken tegen non take-up van rechten, ook het recht op alimentatie. Alleenstaande ouders moeten doorgaans ook lang wachten, soms tot een jaar, voor ze het eerste geld zien. Een jaar waarin de problemen voor moeder (of vader) en kinderen zich blijven opstapelen. Tegelijk is er ook een andere kant van het verhaal. Ex-partners die geen alimentatie betalen omdat ze simpelweg te weinig inkomen hebben.

Herbeluister het interview in De Wereld Vandaag op Radio 1

Lees het artikel in De Morgen.
Lees meer over "Alimentatiedienst Davo moet sneller werken en toegankelijker worden"
Gezelschapsspel 'Overbrug de maand' biedt inzicht in armoede

Gezelschapsspel 'Overbrug de maand' biedt inzicht in armoede

17/06/2015
De Brug, de Hasseltse vereniging waar armen het woord nemen, ontwikkelde in samenwerking met de Limburgse Hogeschool (KHLIM) een gezelschapsspel waardoor mensen met en zonder armoede-ervaring met elkaar in gesprek kunnen gaan over de veelheid aan problemen waarmee mensen in armoede geconfronteerd worden.

Elke speler krijgt een leefsituatie van waaruit hij vertrekt, van een alleenstaande moeder tot een langdurig werkzoekenden of iemand met een leefloon. Aan de hand van het spel zie je welke tegenslagen mensen moeten overwinnen, een kapotte wasmachine bijvoorbeeld. Meteen worden ook een aantal clichés over armoede doorprikt. Je ziet hoe moeilijk het is om de eindjes aan elkaar te knopen met een uitkering onder de armoedegrens. Het spel opent de ogen. Inmiddels zijn de methodiekendozen officieel overhandigd bij de provincie Limburg.

Meer info vindt u hier.
Lees meer over "Gezelschapsspel 'Overbrug de maand' biedt inzicht in armoede"
Willekeur troef bij collectieve schuldenregeling

Willekeur troef bij collectieve schuldenregeling

5/01/2015
Wie kampt met een overmatige schuldenlast, krijgt van de rechter vaak een collectieve schuldenregeling (csr) opgelegd. In principe zoekt de rechter een evenwicht tussen de redelijke afbetaling van de schulden en een menswaardig (gezins)leven met een bedrag aan leefgeld dat mensen toelaat om hun basisbehoeften te financieren. Meer en meer stelt het Netwerk tegen Armoede vast dat dat evenwicht ver te zoeken is en mensen via de csr in een uitzichtloze spiraal terecht komen. Hilde Linssen, beleidsmedewerker schulden en recht bij het Netwerk tegen Armoede, nam hierrond deel aan een rondetafelgesprek voor AdRem, het tijdschrift van de Orde van Vlaamse Balies.

Lees het artikel in AdRem (p.16-20).
Lees meer over "Willekeur troef bij collectieve schuldenregeling"