Minister Muyters zet 800 jobs voor laaggeschoolden op de helling

27/10/2016
Met het oog op de begrotingsopmaak 2017 neemt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters zich voor om de jongerenbonus in de social profit te schrappen. Een loonsubsidie die honderden laaggeschoolde jongeren aan de slag helpt in onder meer de buitenschoolse kinderopvang of de ouderenzorg.

Samen met het Vivo en het VVSG, maken ook wij ons grote zorgen over dit plan. Enerzijds treft het rechtstreeks de meest kwetsbaren in onze arbeidsmarkt, een groep die alle tewerkstellingskansen hard nodig heeft.  Anderzijds vrezen we dat deze besparingsmaatregel ervoor zal zorgen dat de dienstverlening in onder meer de buitenschoolse kinderopvang wegvalt of duurder wordt.  

Minister Muyters wil deze jobs inruilen voor een systeem met stages en individuele beroepsopleiding. Een structurele subsidie zomaar vervangen door een ongestructureerd systeem van stages en beroepsopleidingen is niet op maat van de sector. Een vaste job in een stabiele werkomgeving voor een welbepaalde periode inruilen voor een tijdelijke werkervaring met een onzeker perspectief is niet het juiste pad naar een langdurige en duurzame tewerkstelling. Het Netwerk tegen Armoede betreurt  dat er op een moment dat volop wordt ingezet op de activering van laaggeschoolden en andere kansengroepen dergelijke beslissingen genomen worden.