Vereniging in beeld: Recht-Op
 
In de kleine, gezellige vergaderzaal van Recht-Op Kiel heerst een gezellige drukte. Rond de tafel mannen en vrouwen die druk in gesprek zijn. De themawerkgroep is aan zijn tweewekelijkse vergadering bezig. Alles draait rond werk, of het gebrek eraan. Veel van de mensen die rond de tafel zitten hebben het heel moeilijk om een duurzame job te vinden. “We zijn al heel vaak met onze kop tegen de muur gelopen,” vertelt Nancy. “En dan komen de verwijten. Je wil niet werken. Wie zoekt, die vindt. En ik kan je zo nog wel een resem verwijten geven die we over ons heen krijgen.”
Nochtans, wie Nancy een beetje kent, weet dat zij veel talenten heeft, maar niet om lang stil te zitten. “Ik ben inderdaad een bezige bij”, zegt ze. “Maar vroeger ontbrak het mij aan zelfvertrouwen. Als alleenstaande moeder, met een inkomen waar je nauwelijks het eind van de maand mee haalt. Ik kan je verzekeren, dat haalt je zelfbeeld helemaal naar beneden.”
Toch bleef Nancy niet bij de pakken zitten. Ze sloot zich aan bij een plaatselijke moedergroep. “Daar merkte men al snel dat ik het goed kan uitleggen”, lacht ze. “Een groep mensen rond je hebben, dat maakt je sterker. Bij Recht-Op vroegen ze of ik niet eens wilde langskomen. Ik voelde mij er meteen thuis. Het is mijn tweede thuis geworden. Je kunt hier altijd terecht, ook als je het zelf even niet meer ziet zitten. En voel ik me beter, dan probeer ik andere mensen vooruit te helpen.”
Een bezige bij als Nancy, dat kunnen ze bij Recht-Op goed gebruiken, want rustig is het hier zelden. De vereniging zit op het Kiel en in Deurne, waar ook een bruisende jongerenwerking haar stek gevonden heeft.  Overal gonst het van de activiteit.
 
Activering
 
“Zelf ben ik heel begaan met de themagroep activering”, zegt Nancy. “Samen met andere mensen die uit ervaring spreken, overleggen we hierover. Waarom vinden mensen in armoede zo moeilijk werk? Wat zijn de obstakels? Maar ook, hoe weerleggen we de vooroordelen tegenover mensen die moeilijk een job vinden? We hebben zo eens een overzicht gemaakt van wat we binnen de groep uur na uur deden, een week lang. Bleek dat iedereen zeer veel tijd besteedt aan vrijwilligerswerk. Een hangmat zul je hier niet vinden.”
Daarom trekt Nancy consequent ten strijde tegen alle vooroordelen. Ze voelt zich niet te beroerd om ook in de media haar stem te laten horen. “Dat doe ik niet zozeer over mijn eigen persoon, maar als vrijwilliger van Recht-Op. Doordat ik niet alleen uit naam van mezelf, maar van een grote groep lotgenoten spreek, hebben mijn woorden veel meer draagkracht. In groep opkomen voor onze rechten, dat maakt ons allemaal sterker.”
Het blijft niet bij praten alleen. Met hun denkwerk stappen de mensen van Recht-Op naar het beleid: het stad, de ambtenaren, schepen, de minister, … “We hebben van niemand schrik”, zegt Nancy. “Wie uit ervaring spreekt, daar luister je best eens goed naar. Wij ondervinden armoede elke dag aan den lijve. Onze standpunten en aanbevelingen zijn als het ware uit het leven gegrepen. Daar kun je als politicus of als ambtenaar maar moeilijk rond.”
 
Met de mensen werkte Recht-Op ook een cultureel aanbod uit in de Cultuurcafés op het Kiel en in Borgerhout.