't Kringske Izegem

Mia, Mireille, Annemie, Veronique, Nancy en Bie zijn al present als we toekomen bij ‘t Kringske.
“Veel van onze leden zijn via vrienden, familie, uitstappen en mond aan mond reclame bij ‘t Kringske terechtgekomen. Samen met de andere leden van ‘t Kringske doen we verschillende activiteiten: gezellige bijeenkomsten, informatieve namiddagen, uitstappen, … We geven ook vormingen over wat kansarmoede is. Het is belangrijk dat we de stem van mensen in armoede laten horen. Niet iedereen begrijpt wat het betekent om in armoede te leven.
 
Bij ’t Kringske zijn het de leden die bepalen wat op de agenda komt maar ook wat er in de themawerking besproken wordt. Zo zijn ze bij het thema dierenwelzijn terechtgekomen. “De meesten van ons hebben een huisdier. Maar dat kost geld. Je moet dierenvoeding kopen. Dieren moeten gevaccineerd en gesteriliseerd worden. Voor mensen in armoede zijn dat grote happen uit het budget. Daarom pleiten we ervoor dat een bezoek aan de dierenarts financieel toegankelijker wordt.”
 
Soms krijgen mensen die in armoede moeten leven negatieve reacties van de buitenwereld. Waarom moeten ze een huisdier hebben? Jullie hebben toch behoeften die dringender zijn? Huishuur? Voeding? Energie? “Vergeet niet dat mensen in armoede vaak eenzaam zijn. Zo’n huisdier is voor veel mensen het eerste en belangrijkste sociale contact dat nog overblijft. Het zorgt voor meer structuur, het houdt ons in beweging. Voor sommigen is het de belangrijkste reden om ’s morgens op te staan. Wie in armoede leeft, heeft ook al zoveel teleurstellingen meegemaakt. Zo’n dier is aanhankelijk, heel trouw en laat je nooit in de steek. Onze portemonnee is wat leger, maar ons huis is zoveel voller met huisdieren.”
 
“Met de themawerking geven wij advies aan het beleid, maar hopen we ook dat er concreet zaken veranderen.
Dit is wat we met ’t Kringske altijd willen doen. We laten onze stem horen door onze eigen ervaringen te delen. Hiermee willen we de blik van de maatschappij op armoede verruimen zodat armoede structureel aangepakt wordt.”