Vereniging in beeld: Vierde Wereldwerking Mol vzw

Het is een drukte van jewelste wanneer de deur opengaat bij Ons Huis. Een echt huis waar de gezellige warmte je al snel  inpalmt. Frans Loots, al jaren actief als vrijwilliger, troont ons mee naar de keuken achteraan.  De geur van zoet gebak komt meteen onze neus binnenwaaien. De kookploeg van Ons Huis heeft inmiddels een stevige culinaire traditie opgebouwd. De eerste cakejes worden al uit de oven gehaald. We oefenen nog even geduld, want Frans wil ons eerst rondleiden in Ons Huis.
 
Het huis aan de Bresserdijk staat open voor alle gezinnen uit Mol, Balen, Dessel en Retie die het financieel moeilijk hebben. “Zelf ben ik hier terecht gekomen via mijn vrouw Ria. Het is een stap die je niet zomaar zet, maar ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Het is mijn tweede thuis geworden en dat geldt voor bijna iedereen die hier over de vloer komt. Mensen in armoede leven veelal op zichzelf. En zeker op het platteland durven ze moeilijk naar buiten komen met hun problemen. Uit schaamte, of uit vrees om zich nog meer problemen op de hals te halen. Ik wil er echt werk van maken om die mensen van tussen hun 4 muren te halen. Het is de eerste stap naar een ander, een beter, een minder eenzaam leven.”
 
Gepassioneerde pen
 
Frans doet dat op zijn manier. Hij is al jaren de redacteur van het krantje van Ons Huis. Met een gepassioneerde pen doet hij verslag van de activiteiten van de vereniging of schrijft hij wervende teksten om mensen tot in Ons Huis te krijgen. Een titanenwerk, net omdat Ons Huis zoveel activiteiten heeft.
 
“Er is niet alleen de kookploeg, we hebben ook een creatief atelier waarin onze mensen prachtige dingen maken: kerstkaartjes, mooie poppen, decoratie voor thuis, je staat er echt versteld van. En ons tweedehandswinkeltje draait ook op volle toeren. Mensen kunnen er kleding kopen aan een zeer lage prijs. Dat brengt heel wat werk mee, want al die kleren moeten gesorteerd en mooi opgehangen worden.”
 
Computerlessen
 
Enkele jaren geleden startte Ons Huis ook met computerlessen. “Veel van onze mensen hebben nog nooit een computer aangeraakt. We starten dus echt van nul. Van het opstarten tot een document maken of een e-mail versturen. Die cursus startte in samenwerking met Basiseducatie, maar toen dat project afliep, zaten we zonder lesgevers. Manuela diende zich toen aan. Zij had zelf de lessen gevolgd en wilde die kennis dolgraag doorgeven.”
 
Voorzitter Gust Van Dongen was meteen gewonnen voor het idee. “Manuela kan het zelfs nog beter dan een opgeleide leerkracht. Ze heeft geduld en toont veel begrip. Ze voelt nog veel beter aan wanneer mensen iets niet goed begrepen hebben.” Gust zelf geeft om de 2 weken ook een sessie taalverrijking, samen met een andere vrijwilliger. Mensen geven zelf aan welke moeilijk begrijpbare woorden ze tegengekomen zijn en daarover gaan ze dan in gesprek.
 
Psychologische bijstand
 
Daar blijft het niet bij, want sinds kort heeft Ons Huis ook een aanbod geestelijke gezondheidszorg. Mensen kunnen er in hun vertrouwde omgeving terecht voor psychologische bijstand, een veel lagere drempel. Broodnodig, want wie psychische problemen heeft, vindt vaak zijn weg niet in de doolhof aan instellingen. Waardoor hulp te lang op zich laat wachten en problemen alleen maar groter worden. Met dit project kan de hulpverlening veel korter op de bal spelen. Het project loopt in samenwerking met CGG Kempen, CAW De Kempen en de ocmw’s van Mol en Balen, en met steun van Cera en de Vlaamse overheid.
 
En dan is het tijd voor gebak. Heerlijk, maar de kookploeg heeft zich vooral toegelegd op de 3 g’s: gezond, goedkoop en goed. Ondertussen vertelt Frans nog honderduit over alle buitenactiviteiten die Ons Huis organiseert: uitstappen, wandelingen, een feestje op tijd en stond. Het is altijd een beetje thuiskomen bij Ons Huis.