Nieuws

17/10: Het Langste Schoolbord voor een maximumfactuur in het secundair onderwijs

2/09/2019

Schoolkosten mogen de dromen van kinderen niet in de weg staan. We willen deze slogan zichtbaar maken door op/rond 17/10 samen het langste schoolbord te maken: we verzamelen beelden van schoolborden waarop iedereen samen tekeningen, woordjes, symbolen over droomjobs heeft gekrijt. We deden al 2 sessies, in Mol (bij Ons Huis) en met de verenigingen uit Gent in de Zuidpoort. Een compilatie daarvan zie je in deze video.

 

Maar we willen nog veel meer! We zouden het helemaal fantastisch vinden als zo veel mogelijk verenigingen dit soort van tekenmoment / actie organiseren, en daar ook foto’s van nemen. Die foto’s mogen jullie doorsturen naar Licorice (licorice.leroy@netwerktegenarmoede.be). Zij brengt ze samen, zodat we na 17/10 een gelijkaardig filmpje hebben, maar dan met beelden niet van 2 maar van heel veel verenigingen. Zo maken we allemaal samen het langste schoolbord!

Alle ideeën over dromen of kansen kunnen een plaats krijgen: jouw droomjob of die van je kinderen, engelenvleugels op het bord waar een kind voor staat, een ladder waar iemand  op klimt, de studie die je zelf wilde maar door omstandigheden niet kon volgen, … Het werkt voor jong en oud: kinderen dromen, maar volwassenen ook – teken je dromen van vandaag of van vroeger, teken dromen die je hebt voor je (klein)kinderen…

We gaven eerder in de Weekmail al mee hoe je een schoolbord kan maken als je er geen ter beschikking hebt:

 

-    Koop schoolbordfolie en kleef die op een muur.

-    Koop krijtverf en breng die aan op een vrije wand.

-    Koop of leen enkele houten wanden en beschilder die met krijtverf.

 

Hou er rekening mee dat de krijtverf in twee lagen moet aangebracht worden en telkens 6 uur moet drogen, maar ook dit kan een leuke groepsactiviteit zijn!

 

Schoolbordfolie bestellen?

https://www.bol.com/nl/p/zelfklevende-schoolbord-folie-45-x-200-cm/9200000073688551/?country=BE&Referrer=ADVNLGOO002035-G-63734351894-S-494720088947-9200000073688551&gclid=Cj0KCQjwla7nBRDxARIsADll0kC-apbQhTpBP1KBeckUuUy_KJ-0CHq0INL3N8RhLqBjS6LVajpo7yoaAoI6EALw_wcB

https://www.whiteboards.be/krijtborden/krijtbordfolie/zelfklevende_krijtbordfolie_67x100_cm.html

https://www.gamma.be/nl/assortiment/decoratiefolie-krijtbord-zwart-213-5004-90x150-cm/p/B610016

 

Krijtverf bestellen?

https://www.brico.be/nl/verf-laminaat-decoratie/verven-en-accessoires/speciale-effecten-en-hobbyverf/schoolbordverf/levis-verf-'bord'-black-touch-mat-500ml/5577748

 

Jullie mogen het materiaal zelf bestellen. Het Netwerk tegen Armoede komt tussen in de kosten voor een bedrag van €15 per vereniging (om de kosten voor ons ook beheersbaar te houden).

 

Zowel het thema als de campagne zijn heel geschikt om scholen te betrekken. Hier kun je een folder downloaden waarmee je scholen uit je wijk, buurt of gemeente kunt benaderen.

 

Alle info over de campagne op www.elktalent.be

 

Alle campagnemateriaal vind je hier.


Voor vragen of suggesties kun je terecht bij Peter (peter.heirman@netwerktegenarmoede.be).

Lees meer over "17/10: Het Langste Schoolbord voor een maximumfactuur in het secundair onderwijs"

Help onze petitie mee verspreiden

2/09/2019

Onze campagne heeft dit jaar twee belangrijke peilers: Het Langste Schoolbord én onze petitie-actie. De actie loopt momenteel als een trein! De lancering kreeg veel belangstelling in de (sociale) media. Daarmee hebben we op enkele dagen tijd al 1.433 handtekeningen verzameld (stand maandagmiddag 2 september).


We willen er natuurlijk nog veel meer. Daarom een warme oproep om de petitie verder te verspreiden via jullie eigen kanalen (website, nieuwsbrief, …). We willen zeker ook mensen die geen of weinig toegang hebben tot digitale media, de kans geven om te tekenen. Daarom vind je hier een formulier dat je kunt downloaden en afprinten om ook manueel handtekeningen te verzamelen. Bied ze aan in je ontmoetingsruimte of ga er de boer mee op bij bevriende organisaties, lokale besturen en het brede publiek. Hoe meer handtekeningen, hoe krachtiger onze oproep wordt om werk te maken van een maximumfactuur in het secundair onderwijs.


De petitie vind je hier.

Download de papieren petitie.

 
Lees meer over "Help onze petitie mee verspreiden"

Ondersteuning nodig bij je lokale actie op 17/10?

2/09/2019

De collega’s bij de staf van het Netwerk tegen Armoede staan zoals elk jaar paraat om jullie te ondersteunen bij lokale acties op en rond 17/10. Heb je een vraag? Wil je hulp inroepen? Kunnen we een bijdrage leveren? Laat het weten aan Peter (peter.heirman@netwerktegenarmoede.be).

 
Lees meer over "Ondersteuning nodig bij je lokale actie op 17/10?"

Gezocht: ervaringen met maximumfactuur

2/09/2019

Jullie hebben misschien onze eis voor 17 oktober al opgepikt: we vragen een maximumfactuur voor het secundair onderwijs. In het basisonderwijs bestaat die al langer, en sommige secundaire scholen experimenteren er ook al mee. Om onze eis voldoende te kunnen voeden en uitwerken, horen we graag verhalen over bestaande maximumfacturen, zowel uit het lager als het secundair onderwijs. 


Ken je goede praktijken? Heb je de indruk dat er op sommige scholen een loopje mee genomen wordt? Laat het weten aan Nele (nele.schroyen@netwerktegenarmoede.be) of via 0473 42 22 24.

 
Lees meer over "Gezocht: ervaringen met maximumfactuur"

Lokale acties 17/10

2/09/2019

Zoals elk jaar geven we op onze campagnesite een handig overzicht van de lokale acties die op of rond 17/10 plaatsvinden. Stuur je info tijdig door zodat je niet ontbreekt op onze site. 


Info over lokale acties mag je doorsturen naar Ingrid (ingrid.glorieux@netwerktegenarmoede.be). 

 
Lees meer over "Lokale acties 17/10"

17 oktober 2020

23/06/2019

Netwerk tegen Armoede maakt elk jaar kans op gratis zendtijd voor een TV-spot bij de ‘Boodschappen van algemeen nut’ op de VRT-netten. Wij gebruiken die zendtijd telkens voor een spot in aanloop naar 17 oktober.

Voor 2020 moet de aanvraag half september ingediend worden. Daarom moeten we tegen dan al een idee hebben over ons 17/10-thema voor 2020. Omdat het moeilijk is om nu al in te schatten welk thema dan actueel zal zijn, kiezen we voor een algemene invalshoek, die we wel zo concreet mogelijk willen invullen. Hoe concreter, hoe krachtiger onze campagne en hoe meer kans we maken op gratis zendtijd. Vanuit de Raad van Bestuur worden volgende invalshoeken voorgesteld. Graag jullie feedback en mogelijke concrete invullingen tegen 5 september bij Peter (peter.heirman@netwerktegenarmoede.be):

Kracht van samenwerking

Ongelijkheid

Participatie

Herverdeling

 
Lees meer over "17 oktober 2020"
Flyers voor17 oktober

Flyers voor17 oktober

31/05/2019

Zoals elk jaar hebben de verenigingen de mogelijkheid om flyers te bestellen voor de lokale acties met ons centrale campagnebeeld. Dat beeld zal beschikbaar zijn eind juni, maar om al een idee te geven, krijgen jullie hier al een voorsmaakje. Voor alle duidelijkheid, dit is niet ons echte campagnebeeld, dus uitdrukkelijk de vraag om dit niet verder te verspreiden.

 

Jullie tekstmateriaal graag inleveren voor 30 juni bij Ingrid (ingrid.glorieux@netwerktegenarmoede.be).


Lees meer over "Flyers voor17 oktober"

Vrijwilligers zoeken werk op 17 oktober

17/05/2019

De Openbare Instellingen van Sociale Zekerheid (OISZ) zijn op zoek naar vrijwilligerswerk voor één dag. Op donderdag 17 oktober 2019 organiseren zij een gemeenschappelijke Solidariteitsdag.

Doel is om de collega’s, allemaal federale ambtenaren van de sociale zekerheid, die dag individueel of in team de kans te geven zich maatschappelijk te engageren.

Daarvoor zijn ze op zoek naar verenigingen die een 10- tot 20-tal collega’s zouden kunnen samenbrengen.

 

Wie een helpende hand kan gebruiken op 17 oktober, laat het weten aan Peter (peter.heirman@netwerktegenarmoede.be).

 
Lees meer over "Vrijwilligers zoeken werk op 17 oktober"

Proficiat met jullie geslaagde acties!

22/10/2018

Ons team zwermde tussen 10 en 17 oktober uit over heel Vlaanderen om mee actie te voeren met jullie, en het moet gezegd, de acties spraken alweer tot de verbeelding. Veel volk en veel burgemeesterssjerpen gezien en een krachtig signaal richting lokale besturen. Het is nu het moment om werk te maken van een lokaal sociaal beleid dat armoede vermindert.

 

Acties die ook vaak de lokale, regionale en nationale pers haalden. Daar zijn we bijzonder trots op. We mogen tevreden terugblikken op een geslaagde 17 oktober-campagne. Armoede was ook heel nadrukkelijk aanwezig in de politieke debatten voor de gemeenteraadsverkiezingen en dat is zeker mee te danken aan onze inspanningen. Het wordt nu zaak om het vuur warm te houden en armoede ook op de voorgrond te houden bij de nieuwe coalities en beleidsplannen vanaf 2019.

 

Een terugblik en eerste evaluatie krijgen jullie op de algemene vergadering van 25 oktober.

 

Bedankt om massaal jullie foto’s en filmpjes te delen. Onze campagne was heel zichtbaar, online én offline. Wie nog materiaal heeft, kan dat nog altijd doorsturen naar Peter (peter.heirman@netwerktegenarmoede.be).

Hier vind je het overzicht van regionale en nationale nieuwsberichten.
 


Lees meer over "Proficiat met jullie geslaagde acties!"

Deze week op één: onze campagnespot

10/10/2018

Hij is er, onze campagnespot, en hij is deze week elke dag te zien op één, bij de Boodschappen van Algemeen Nut. Met in de hoofdrollen Nicole, Tommy en Najat. Bij deze nog eens hartelijk dank aan de mensen van Recht-Op, A’kzie en De Zuidpoort voor de samenwerking.

 

Je kunt de spot via deze link bekijken. Wie hem op Facebook wil delen, liefst vanuit de pagina van Netwerk tegen Armoede. Veel kijkplezier en veel succes met de komende acties!


Lees meer over "Deze week op één: onze campagnespot"

Acties op 17 oktober: stuur ze door

30/08/2018

Het werkjaar trekt zich op gang en 17 oktober komt snel dichterbij! Ook het Netwerk tegen Armoede trekt de campagne #lokaalsociaal terug op gang en bundelt, zoals elk jaar, alle lokale acties op de campagnesite.

 

Geef je acties snel door, liefst in Jpeg-formaat (pdf mag ook). Dan zetten wij ze in een handig overzicht per stad of gemeente.

 

Stuur je lokale acties door naar Peter (peter.heirman@netwerktegenarmoede.be).

 
Lees meer over "Acties op 17 oktober: stuur ze door"

Heb je ondersteuning nodig bij je lokale actie?

30/08/2018

Heb je ondersteuning nodig bij je lokale actie? Een spreker, communicatie-advies, andere hulp, … De staf van het Netwerk tegen Armoede staat paraat op en rond 17 oktober! Wie op ons een beroep wil doen, laat het weten aan Peter (peter.heirman@netwerktegenarmoede.be).

 
Lees meer over "Heb je ondersteuning nodig bij je lokale actie?"

Flyers 17/10 - 14/10

15/05/2018Ook dit jaar krijgen verenigingen de mogelijkheid om via het Netwerk flyers te laten aanmaken richting
17/10 (en dit jaar uiteraard ook richting 14/10). De flyers zullen gemaakt worden met het campagnebeeld van #lokaalsociaal en meer bepaald de banner (zie afbeelding).

 

Wil je flyers bestellen? Geef dat dan zo snel mogelijk door aan Ingrid. Teksten moeten binnen zijn voor 23 juni, zodat we de flyers tegen begin september bij jullie kunnen afleveren.

 

Meer info bij Ingrid (ingrid.glorieux@netwerktegenarmoede.be).  


Lees meer over "Flyers 17/10 - 14/10"

Proficiat met jullie lokale acties!

20/10/2017
We waren overal aanwezig, ook in de (sociale) media. Het kan niet anders of lokale, Vlaamse en federale beleidsmakers hebben onze boodschap gehoord. We kregen veel positieve reacties van mensen in armoede, sympathisanten en andere middenveldorganisaties. Een dikke proficiat voor jullie allemaal. In een van de volgende Weekmails wordt nog een evaluatie-enquête meegestuurd.
 
Stuur alvast je beeldmateriaal door naar Peter (peter.heirman@netwerktegenarmoede.be). Het persoverzicht vind je hieronder.
Lees meer over "Proficiat met jullie lokale acties!"

Succes met jullie lokale acties!

13/10/2017
Vanaf dit weekend worden de lokale acties op gang getrokken tot en met 17 oktober. Wij zijn benieuwd naar jullie ervaringen. Stuur gerust ook beelden door (foto of video). We komen zoveel mogelijk langs en hopen op veel volk, veel enthousiasme en een duidelijk vuist tegen armoede en sociale uitsluiting. Veel succes!
 
Stuur je beeldmateriaal door naar Peter (peter.heirman@netwerktegenarmoede.be). 
Lees meer over "Succes met jullie lokale acties!"

Gezocht: verhalen over toegang tot eerstelijnsgezondheidszorg (voor de pers)

29/08/2017
We kregen heel wat pakkende verhalen binnen vanuit de verenigingen over (het gebrek aan) toegang tot eerstelijnsgezondheidszorg, waarvoor hartelijk dank. De campagneblog met jullie verhalen wordt op 18 september op gang getrokken.
 
Met het oog op persaandacht op en rond 17 oktober zijn we nu op zoek naar mensen die hun verhaal ook in de pers willen doen. Ken je mensen die met hun verhaal naar buiten willen komen (kunnen ook verhalen zijn voor onze campagneblog), laat het dan weten aan Peter (peter.heirman@netwerktegenarmoede.be). 
Lees meer over "Gezocht: verhalen over toegang tot eerstelijnsgezondheidszorg (voor de pers)"

Ondersteuning nodig bij je actie op 17/10? Het team van Netwerk tegen Armoede staat paraat!

29/08/2017
De collega’s bij de staf van het Netwerk tegen Armoede staan zoals elk jaar paraat om jullie te ondersteunen bij lokale acties op en rond 17/10. Heb je een vraag? Wil je hulp inroepen? Kunnen we een bijdrage leveren? Laat het weten aan Peter (peter.heirman@netwerktegenarmoede.be). 
Lees meer over "Ondersteuning nodig bij je actie op 17/10? Het team van Netwerk tegen Armoede staat paraat!"

Herdenking 30ste verjaardag Dag van Verzet tegen Armoede in Parijs 14-15 oktober

29/08/2017
Op 14 en 15 oktober wordt de 30ste verjaardag van de Internationale Dag van Verzet tegen Armoede herdacht in Parijs. Vermits dit een belangrijke verjaardag is en een aantal mensen in armoede uit verenigingen er toen bij waren, doet het Netwerk tegen Armoede een oproep naar verenigingen wie er met een delegatie graag wil bijzijn. 
Meer specifiek: samen met een delegatie van ATD wil het Netwerk tegen Armoede een delegatie van ongeveer 5 mensen samenbrengen om op 14-15 oktober deze verjaardag mee te herdenken. Bij voorkeur gaat het hier om mensen uit een vereniging(en) die er toen ook bij was, en een vereniging die ook thematisch affiniteit heeft met het programma.
 
Interesse? Neem contact op met Frederic (frederic.vanhauwaert@netwerktegenarmoede.be). Meer info vind je hier.
Lees meer over "Herdenking 30ste verjaardag Dag van Verzet tegen Armoede in Parijs 14-15 oktober"

Maak kennis met het campagnebeeld

6/07/2017
In avant-première het beeld voor onze campagne in aanloop naar 17 oktober! Lancering is gepland voor half september. Op dat moment starten we ook onze campagneblog en verspreiden we onze brochure. Begin oktober volgt ook nog een tv-spot op één en dan is het tijd voor actie!
 
Bekijk hier het campagnebeeld.
Lees meer over "Maak kennis met het campagnebeeld"

Flyers

29/05/2017
Jullie kunnen ook dit jaar via het Netwerk flyers laten drukken met de aankondiging van jullie activiteiten op 17 oktober. Je kunt het aantal en de tekst (achterkant) doorgeven aan Ingrid (ingrid.glorieux@netwerktegenarmoede.be). Wij verzamelen alle informatie om door te geven aan de drukker voor 23 juni. Gelieve jullie aantallen en teksten dus uiterlijk tegen dan door te geven. De template is nog niet volledig afgewerkt en zal jullie binnenkort bezorgd worden.
 
Meer info bij Ingrid (ingrid.glorieux@netwerktegenarmoede.be). 
Lees meer over "Flyers"

Verslag Overlegdag werkgroep 17/10

29/05/2017
Jullie waren talrijk aanwezig op de overlegdag en zeker ook in de werkgroep rond 17 oktober. Daar deden we uit de doeken hoe het centrale thema Uw gezondheid verdraagt geen uitstel de lokale acties kan verbinden. Er kwam zeer veel boeiende en relevante inbreng vanuit de groep, waarvoor we heel dankbaar zijn. De uitwisseling was bijzonder vruchtbaar en op algemene aanvraag sturen we hier alvast het verslag en de powerpoint mee.
 
Bekijk hier de powerpoint.
 
Lees hier het verslag.
Lees meer over "Verslag Overlegdag werkgroep 17/10"

Gezocht: Mensen met ervaringen over drempels in eerstelijnsgezondheidszorg

5/05/2017
Voor onze campagne in aanloop naar 17 oktober (Uw gezondheid verdraagt geen uitstel) zijn we nog op zoek naar mensen die hun verhaal willen rond drempels in de eerstelijnsgezondheidszorg. Die verhalen kunnen we dan optekenen (al dan niet anoniem) of opnemen op videocamera (uiteraard alleen als mensen dat zien zitten).
De verhalen worden vanaf half september gepubliceerd op onze campagneblog.
 
Ken je mensen die hun verhaal (ook anoniem) willen doen? Laat het weten aan Peter (peter.heirman@netwerktegenarmoede.be). 
Lees meer over "Gezocht: Mensen met ervaringen over drempels in eerstelijnsgezondheidszorg"

17 oktober - Toegankelijkheid van eerstelijnsgezondheidszorg

20/02/2017
Jullie kozen ervoor om op 17 oktober in te zetten op het thema toegankelijkheid van eerstelijnsgezondheidszorg.  Dit is een thema waar we de afgelopen jaren met heel wat verenigingen heel hard rond gewerkt hebben.  We hebben hierover dus ook heel wat gedragen standpunten en materiaal.  Er wordt nog gewerkt aan een overkoepelende campagneslogan en materialen, maar op vraag van enkele verenigingen hieronder al kort enkele inhoudelijke lijnen.  Daarin zien jullie dat er heel bewust voor wordt gekozen om niet in te zetten op ‘leefstijl’ (voeding, beweging, tanden poetsen, informatie over gezondheid,…). Op de Werelddag van Verzet tegen Armoede pleiten we samen voor een structurele aanpak van armoede!
 
-          Investeer in een sterke ziekteverzekering. Extra verzekeringsproducten (hospitalisatieverzekering, verzekering voor tandzorg,…) zouden overbodig moeten zijn;
-          Zorg dat Dringende Medische Hulp een steviger vangnet wordt;
-          Stimuleer hulpverlening om meer en beter in te zetten op rechtentoekenning (verhoogde tegemoetkoming, aansluiting bij ziekteverzekering, referentieadres, tussenkomst uit zorgverzekering,…). Bekijk welke rechten meer automatisch kunnen toegekend worden;
-          Werk de financiële drempel naar de huisarts weg via een algemene derdebetalersregeling of forfaitair systeem;
-          Investeer in toegankelijke, kwalitatieve eerstelijnsgezondheidszorg waaronder wijkgezondheidscentra;
-          Bouw een eerstelijnspsychologische functie uit die ook aansluit bij de noden van mensen in armoede;
-          Zet in op maatregelen die de financiële toegankelijkheid van tandzorg verhogen;
-          Pak de gezondheidskloof structureel aan en herleid deze niet tot een leefstijlkloof;
-          Investeer in laagdrempelige ontmoetingsplaatsen zoals verenigingen waar armen het woord nemen.
 
Net zoals bij de vorige campagnes richting 17 oktober komt er ook nu weer een campagneblog met focus op ervaringen van mensen in armoede, deze keer rond toegang tot eerstelijnsgezondheidszorg (ook geestelijke gezondheidszorg). Er komt bovendien ook een gedrukte publicatie met een overzicht van al het inhoudelijke materiaal dat wij de voorbije jaren leverden, ook met verhalen van mensen in armoede zelf. Kennen jullie mensen met relevante ervaringen rond bovenstaande deelthema’s, die ze graag willen delen, geef het nu al door aan Griet (griet.briels@netwerktegenarmoede.be) of Peter (peter.heirman@netwerktegenarmoede.be). 
Lees meer over "17 oktober - Toegankelijkheid van eerstelijnsgezondheidszorg"

Thema 17 oktober 2016: Betaalbaar wonen

18/03/2016
De Algemene Vergadering besloot dit jaar rond 17 oktober het thema wonen naar voor te schuiven. Met enkele verenigingen denken we na over hoe dit verder kan uitgewerkt worden. Hieruit kwam alvast een nota met “waarom wij het thema wonen naar voor schuiven”. Je vindt de nota hier. Meer info bij Thijs (thijs.callens@netwerktegenarmoede.be). 
Lees meer over "Thema 17 oktober 2016: Betaalbaar wonen"

Werkgroep wonen/17 oktober

11/12/2015
Op onze vorige algemene vergadering beslisten we om onze 17okt-acties dit jaar op te bouwen rond het thema wonen. Wij bereiden dit graag voor met enkele verenigingen die in het verleden of nu rond dit thema bezig zijn. We komen een drietal keer samen, tussen januari en juni, om samen te bekijken welke zaken zeker aan bod moeten komen, hoe dat allemaal kan gebeuren en welke tips/handvaten we kunnen meegeven aan alle andere verenigingen.
 
Verenigingen die hierbij willen betrokken worden, graag een seintje aan Thijs (thijs.callens@netwerktegenarmoede.be, 02 204 06 56) 
Lees meer over "Werkgroep wonen/17 oktober"

Bedankt!

23/10/2015
Jullie waren met veel, jullie waren goed en jullie waren heel zichtbaar. Dikke proficiat voor de vele geslaagde lokale acties. Op de Algemene Vergadering werd al een eerste evaluatie gemaakt van de voorbije Werelddag. Daaruit groeide volgend voorstel:
 
-      We focussen opnieuw op de lokale acties (die vermoedelijk vooral op 15 en 16 oktober zullen georganiseerd worden) en kiezen dus opnieuw niet voor een nationale optocht.
-      Als centrale thema willen we huisvesting (energie, water) voorstellen. Uiteraard zijn verenigingen vrij om het thema van hun lokale actie te kiezen, maar we hopen door snel te beslissen dat er velen het thema huisvesting kiezen.
-      Het Netwerk tegen Armoede zorgt voor een begeleidend campagnebeeld waar het geknoopte laken deel van uit maakt.
-      Op maandag 17 oktober kijken we voor een gerichte actie aan de partijbureaus van de politieke partijen
 
Dit wordt voorgelegd op de Raad van Bestuur van 12 november en nadien verder uitgewerkt.
Lees meer over "Bedankt!"

Mensen in armoede nemen het woord op nationale manifestatie

5/09/2014
Uiteraard krijgen mensen in armoede ruim het woord tijdens de samenkomst op het Sint-Katelijneplein. Vermoedelijk zal ook de aanwezige pers mensen met armoede-ervaring aan het woord willen laten.
 
Daarom zijn we op zoek naar (1 of 2) mensen die kort (5 min) het woord willen nemen op het podium en verder mensen die de pers te woord willen staan. Beide kan natuurlijk ook. Wat het podium betreft, kunnen we nog afspreken hoe we dit voorbereiden en het daar praktisch aanpakken. Dat kan bijvoorbeeld in een kort interview of gewoon door zelf het woord te nemen.
 
Interesse? Geeft het door aan Peter (0486 72 83 81 of peter.heirman@netwerktegenarmoede.be). 
Lees meer over "Mensen in armoede nemen het woord op nationale manifestatie"

Manifestatie 13 oktober: jullie mening

22/10/2013
Het was koud en nat op 13 oktober, de dag van onze manifestatie in aanloop naar 17 oktober. Toch zakten enkele honderden mensen af naar het Sint-Katelijneplein in Brussel om onze eis voor inkomens boven de armoedegrens kracht bij te zetten en symbolisch enkele asociale maatregelen in het vuur te gooien.
 
Wat vond je ervan? Wat was goed? Wat kon beter? Of waarom koos je ervoor om niet naar Brussel te komen? Wat kunnen we volgend jaar anders en beter aanpakken? We horen graag jullie mening. Stuur ze naar Peter (peter.heirman@netwerktegenarmoede.be). Sommigen stuurden al een evaluatie door. Die hoeven dat uiteraard geen tweede keer te doen.
Lees meer over "Manifestatie 13 oktober: jullie mening"

Petitie nu ook op papier beschikbaar

27/09/2013
Onze petitie in aanloop naar de manifestatie van 13 oktober raakt stilaan op kruissnelheid. Veel personen en organisaties ondertekenden ze al. Niet verwonderlijk, gezien de heel concrete eis die we naar voor schuiven: Geen federale regering zonder optrekken inkomens en uitkeringen tot armoedegrens.
 
Voor wie niet over een computer beschikt of geen of moeilijk toegang heeft tot internet, willen we de petitie ook op papier aanbieden. Je vindt hier een pdf-versie om af te drukken en verder te verspreiden. Ingevulde petities geef je op het Netwerk af aan Peter of stuur je op naar Netwerk tegen Armoede, tav Peter Heirman, Vooruitgangstraat 323 bus 6, 1030 Brussel.
 
Je kunt ze ook nog steeds online tekenen op www.netwerktegenarmoede.be/petitie.
Lees meer over "Petitie nu ook op papier beschikbaar"
Zwart laken op 13 oktober als symbool voor falend armoedebeleid

Zwart laken op 13 oktober als symbool voor falend armoedebeleid

27/09/2013
Op de Werelddag van Verzet tegen Armoede hebben we doorgaans weinig reden tot vieren en dat is dit jaar niet anders. Te lage uitkeringen, sluiting van Werkwinkels, besparingen in de gratis rechtsbijstand, steden en gemeenten die zwaar snoeien in diensten en werkingen van en voor mensen in armoede, … Het beleid faalt op vlak van armoedebestrijding en dat op alle niveau’s. Om ons ongenoegen te laten blijken, zullen we op 13 oktober uitpakken met zwart geverfde lakens (naast de traditionele witte geknoopte lakens), als niet mis te verstaan teken van protest. Wie wil, mag gerust ook zelf een zwart laken meebrengen.
Lees meer over "Zwart laken op 13 oktober als symbool voor falend armoedebeleid"

Manifestatie 13 oktober: met hoeveel komen jullie?

23/09/2013
De manifestatie van 13 oktober krijgt meer en meer vorm. Heel wat verenigingen hebben al laten weten dat ze aanwezig zullen zijn, net als externe partners. We willen natuurlijk zoveel mogelijk volk! Laat dus gerust weten met hoeveel jullie op 13 oktober naar het Sint-Katelijneplein in Brussel afzakken. Hier vind je het volledige programma. Geef je delegatie (aantal) door aan Peter (mailto:peter.heirman@netwerktegenarmoede.be)
Lees meer over "Manifestatie 13 oktober: met hoeveel komen jullie?"

Mensen aan het woord op 13 oktober

22/09/2013
De manifestatie van 13 oktober is in de eerste plaats van mensen in armoede. Daarom willen we hen ook maximaal het woord laten voeren. Hebben jullie mensen die bereid zijn om te spreken over hoe het is om rond te komen met een inkomen onder de armoedegrens? Laat het dan snel weten aan Peter (mailto:peter.heirman@netwerktegenarmoede.be). Dan nemen we dat op in de planning.
Lees meer over "Mensen aan het woord op 13 oktober"

Geef lokale actie nu door voor publicatie op website

27/08/2013
Hebben jullie lokale acties gepland op 17 oktober zelf? Geef ze snel door, dan publiceren we die op onze website en op www.17oktober.be. Meteen kunnen wij dan al een planning maken over welke actie waar doorgaat.
Lees meer over "Geef lokale actie nu door voor publicatie op website"

Affiche en logo 17 oktober

27/08/2013
Je kunt de affiche en het logo (geknoopt laken) voor 17 oktober nu downloaden om verder te verspreiden.
Ga naar de affiche.
Ga naar het logo.
Lees meer over "Affiche en logo 17 oktober"

Ondersteuning nodig voor je lokale actie?

26/08/2013
De staf van het Netwerk tegen Armoede staat paraat om ondersteuning te bieden bij lokale acties op of rond 17 oktober. Heb je ondersteuning nodig? Laat het weten aan Katrien (katrien.spruyt@netwerktegenarmoede.be). Wij bekijken dan hoe we die vraag het best kunnen beantwoorden.

Bijkomend ondersteuningsaanbod: Op 17/10 is het ook Zuiddag, waarbij scholieren uit heel België vrijwilligerswerk doen bij organisaties en bedrijven. Een dag vrijwilligerswerk kost €40, maar het departement Welzijn wil die kost op zich nemen. Heb jij op 17 oktober een interessante vacature? Kun je hulp gebruiken van een gemotiveerde en geëngageerde jongere? Laat het ons weten. Wij spelen de vacature dan door aan de administratie. Zelf zal het Netwerk alvast een vacature publiceren voor journalisten voor een dag, die een of meerdere lokale activiteiten in beeld kunnen brengen. Maar misschien kunnen ze ook mee soep maken, tenten of andere infrastructuur in elkaar steken, kortom mee actie voeren, … Meer info op www.zuiddag.be, maar best niet zelf vacatures ingeven, want dan moet je ook zelf €40 betalen.
Lees meer over "Ondersteuning nodig voor je lokale actie?"