Terug

Workshops

Bedrijven die mensen met een armoedeproblematiek tewerkstellen, worden vaak geconfronteerd met een aantal specifieke uitdagingen, zoals een verhoogde graad van absenteïsme, loonbeslagen, vragen naar voorschotten en communicatieproblemen. Hierdoor kan de duurzame tewerkstelling van deze medewerkers in het gedrang komen. Hoe pak je dit als werkgever best aan?

Door een samenspel van factoren verloopt de tewerkstelling van mensen in armoede vaak niet optimaal. Dit leidt tot een draaideureffect: mensen in armoede worden tewerkgesteld, maar hun tewerkstelling loopt op korte termijn vaak weer stuk.

Dit is niet enkel nefast voor de werknemer in armoede, maar ook voor de werkgever. Met het draaideureffect gaan immers heel wat aanwervings-, opleidings- en ontslagkosten gepaard. Daarnaast kunnen ook de kosten van absenteïsme en productiviteitsverlies hoog oplopen. In een periode van een krappe arbeidsmarkt wordt dit nog problematischer.

Om kosten te beperken en hier concreet mee aan de slag te gaan biedt Netwerk Tegen Armoede u 5 workshops aan.
Na de basisworkshop "Hoe herken ik armoede bij werknemers?" bieden we u 4 workshops aan rond de aanpak van deze problematiek. Deze 4 workshops staan los van elkaar, u kiest zelf op welke workshop(s) u intekent:
• Aanwezigheidsbeleid: Wat zijn de oorzaken van absenteïsme bij mensen in armoede? Hoe ga ik het gesprek hier rond aan? Hoe kan ik ervoor zorgen dat het absenteïsme daalt?
• Werken in team: Waarom verloopt het werken in team bij mensen in armoede soms moeizaam? Waarom is de figuur van de vertrouwenspersoon zo belangrijk en hoe geef ik dit best vorm? Hoe zorg ik ervoor dat de participatie van mensen in armoede aan overlegorganen, personeelsfeesten, ... verhoogt?
• Doorverwijzen: Voor bedrijven is het vaak belastend en meestal niet aangewezen om alle problemen van medewerkers in armoede zelf te proberen oplossen. Vanaf wanneer verwijst u medewerkers best door naar andere instanties en op welke manier geeft u dit proces best vorm? We ontwikkelen ook samen met u een gebruiksvriendelijke sociale kaart.
• Beschikbaar inkomen: Hoe ga ik om met vragen naar voorschotten en loonbeslagen? Waarom zorgt een loon niet altijd voor de beëindiging van de armoedeproblematiek? Hoe kan ik via mijn brede loonbeleid en de communicatie hier rond mensen in armoede financieel versterken?

De workshops worden verzorgd door een tandem van een trainer en een ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting. Beiden hebben ruime ervaring in de bedrijfswereld. Duurtijd van elke workshop is 3 uur.
Bij specifieke problematieken of bij het integreren van het luik armoede in uw bestaande opleidingsmodules bieden we maatwerk aan.

Download hier de infofiche.

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.