# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Wonen, water, energie # Werk # Corona # Hulp- en dienstverlening

Verlenging uitbreiding sociaal tarief voor energie positief maar biedt onvoldoende perspectief voor kwetsbare gezinnen

12/10/2021

De regionale netwerken armoedebestrijding verenigd in het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) juichen toe dat de federale regering in de begroting 2022 een prioriteit maakt van de strijd tegen energiearmoede. Het betaalbaar houden van de energiefactuur voor kwetsbare gezinnen door de uitbreiding van het sociaal tarief te verlengen en door de toekenning van de energiecheque is een goede beslissing in de huidige context van immens stijgende aardgasprijzen. Deze maatregelen zijn broodnodig om mensen met een laag inkomen de winter menswaardig te laten doorkomen. Om mensen in armoede na de gezondheids- en sociaal-economische crisis van het voorbije anderhalf jaar opnieuw een perspectief te geven zijn echter meer structurele, langetermijnmaatregelen. We willen dus een lans breken voor het duurzaam verankeren van het sociaal energietarief én de uitbreiding van de groep kwetsbare gezinnen op basis van de inkomensgrens.
Het Netwerk tegen Armoede reageerde op Radio 1 en één op 11 en 12/10/2021. Tessa en Cindy getuigden over hun energiekosten.

Lees meer Download
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Inkomen # Gezondheid # Hulp- en dienstverlening # Lokaal beleid # Mobiliteit # Onderwijs # Schulden # Werk # Wonen, water, energie # Corona # Duurzame tewerkstelling # Digitalisering

Teken samen met mensen in armoede de krijtlijnen uit. Maak ruimte voor échte participatie

11/10/2021

De Werelddag van Verzet tegen Armoede vindt jaarlijks plaats op 17 oktober. Het is dé gelegenheid bij uitstek om wereldwijd de armoedeproblematiek onder de aandacht te brengen. Het Netwerk tegen Armoede koos dit jaar het ‘recht op maatschappelijke participatie’ als centraal thema. Mensen in armoede hebben vaak met uitsluiting te maken. Dat is tijdens de coronacrisis nog meer op scherp gesteld doordat afstandsonderwijs vaak niet lukte, door een krappe behuizing tijdens de lockdown, door hogere prijzen voor basisproducten ... Mensen in armoede willen gewoon mens kunnen zijn, ze willen graag ergens deel van uitmaken, zichzelf kunnen zijn en ontwikkelen … kortom deel uitmaken van de samenleving. Ze willen gezien en gehoord worden en de armoedecirkel doorbreken.
Het Netwerk tegen Armoede lanceerde de campagne rond 17/10 op maandag 11/10/2021.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Hulp- en dienstverlening # Cultuur, sport, jeugdwerk # Wonen, water, energie

Werelddaklozendag: Jongeren die in fleur van hun leven zouden moeten zijn, maar zonder dak boven hun hoofd

09/10/2021

Een aantal verenigingen vraagt in Knack van 9/10/2021 aandacht voor de situatie van jongeren die in de fleur van hun leven zouden moeten zijn, maar geen dak boven het hoofd hebben.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Gezondheid # Wonen, water, energie

Succesvol klimaatbeleid kan niet zonder ambitieus sociaal beleid

08/10/2021

De opwarming van de aarde is niet langer een ver-van-ons-bed-show, ook België deelt in de klappen. Kijk maar naar de overstromingen van half juli, die ook de sterke sociale ongelijkheid pijnlijk duidelijk maken. Duizenden gezinnen waar het water al aan de lippen stond, verloren hun woonst en heel hun hebben en houden en dreigen nu helemaal kopje-onder te gaan. Hoewel ze het minst verantwoordelijk zijn voor de klimaatopwarming, dragen ze wel de grootste gevolgen. Een succesvol klimaatbeleid kan niet zonder een ambitieus en adequaat sociaal beleid. De armoedenetwerken in België roepen de verschillende overheden op tot sociale rechtvaardigheid. Ze vragen om mensen in een kwetsbare positie te begeleiden en ondersteunen in de groene transitie én te investeren in kwalitatieve en energiezuinige (sociale) woningen.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Hulp- en dienstverlening # Lokaal beleid # Corona

De stem van mensen in armoede blijft onderbelicht

07/10/2021

De stem van mensen in armoede blijft onderbelicht. Dat zeggen Katrien Boone van Howest en Pascale Cockhuyt van onze vereniging Vzw Wieder in een dubbelgesprek over participatie op Sociaal.Net: “Hoe kan het dat in een rijke samenleving 15 procent van de mensen niet genoeg geld heeft om menswaardig rond te komen? Welke mechanismen zitten daar achter?”

Lees meer
# Dossiers # Nieuws # Armoede # Wonen, water, energie

Woonzaak in december naar Straatsburg tegen Vlaams woonbeleid

04/10/2021

38 sociale organisaties stappen op 17 december onder de noemer Woonzaak naar het Europees Comité voor Sociale Rechten om de problemen in het Vlaamse woonbeleid aan te kaarten. Een juridische studie heeft aangetoond dat zo’n zaak kans maakt. Hugo Beersmans, woordvoerder van de Vlaamse Woonzaak, legt de vinger op de wonde in De Morgen van 4/10/2021 naar aanleiding van een webinar.

Lees meer
banner Klimaatmars 10/10/2021
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Klimaat

KLIMAATBELEID JA - KLIMAATARMOEDE NEEN

01/10/2021

Tik. Tak. De klok tikt. De opwarming van de aarde is niet langer een ver-van-ons-bed-show. Ook België deelt in de klappen. Kijk maar naar de overstromingen van half juli dit jaar. De overstromingen maken ook de sterke sociale ongelijkheid pijnlijk duidelijk. Armoede krijgt plots een nieuw gezicht. Duizenden gezinnen waar het water al aan de lippen stond, verloren hun woonst en heel hun hebben en houden. Ze dreigen nu kopje-onder te gaan.
Kom op 10 oktober mee in actie tijdens de klimaatmars! Het Netwerk tegen Armoede loopt ook mee met een delegatie. Dat is aan de vooravond van een belangrijke Europese top en de grote klimaattop in Glasgow. Er is nog tijd om de loop van de geschiedenis te veranderen. En jij, Wat deed jij op 10 oktober 2021?

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Inkomen # Hulp- en dienstverlening # Corona # Wonen, water, energie

Steeds moeilijker toegang tot leefloon: Armoedenetwerken stellen alternatief voor GPMI voor en lanceren campagnes 17/10

30/09/2021

Voor het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding is het Geïndividualiseerd Project Maatschappelijke Integratie (GPMI) het ultieme voorbeeld van hoe het leefloon, het laatste financiële vangnet voor de meest kwetsbaren in onze samenleving, steeds meer voorwaardelijk wordt. Volgens de overheid moeten mensen die recht hebben op (en dus nood hebben aan!) een leefloon, ‘begeleid worden’. Maar het zwaartepunt ligt steeds meer op voorwaarden en controle in plaats van op begeleiding. Als gevolg daarvan neemt het risico tot non-take up of onderbescherming toe. Mensen in armoede ervaren de begeleiding niet meer als ondersteunend, maar als controlerend. Die ervaring blokkeert hun vooruitgang. Mensen kunnen via sancties zelfs uitgesloten worden van hun leefloon waardoor zij compleet zonder financiële middelen vallen.

In de aanloop van 17 oktober, Werelddag van Verzet tegen Armoede, roepen de netwerken armoedebestrijding verenigd in BAPN op voor een alternatief voor het GPMI, op maat van mensen in armoede, en lanceren zij hun publicatie “GPMI: te veel uitsluiting, te weinig begeleiding”.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Inkomen # Hulp- en dienstverlening

Steeds strengere voorwaarden leefloon zorgen voor uitsluiting

29/09/2021

Leefloners hebben steeds vaker te maken met strengere voorwaarden om recht op leefloon te laten gelden. Dat zorgt voor heel veel stress en tast het zelfvertrouwen aan
Onderzoek BAPN toont dat Geïndividualiseerd Project Maatschappelijke Integratie GPMI veeleer sanctionerend werkt dan traject op maat is. Snow getuigt in De Standaard van 29/9/2021.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Inkomen # Onderwijs # Wonen, water, energie # Werk # Duurzame tewerkstelling # Corona # Digitalisering

Investeren in armoedebestrijding is investeren in welzijn én welvaart

27/09/2021

In zijn Septemberverklaring sprak minister-president Jan Jambon over investeringen in welvaart om welzijn te bevorderen. Het Netwerk tegen Armoede mist de ambitie van de Vlaamse Regering om echt het verschil te maken op het vlak van armoedebestrijding en draait het graag om: investeer in welzijn en geef meteen ook een boost aan onze welvaart. Elke euro besteed aan mensen in armoede verhoogt hun koopkracht en draagt bij aan onze welvaart.

Lees meer Download
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Onderwijs

Boekencheck: drie procent leerlingen secundair heeft geen schoolboeken aan begin schooljaar

24/09/2021

Uit Boekencheck van Krijt vzw blijkt dat drie procent van leerlingen in secundair onderwijs geen schoolboeken heeft wegens armoede. Het blijkt ook dat scholen een verschil kunnen maken. Dat staat in De Morgen van 24/9/2021.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Inkomen # Hulp- en dienstverlening # Corona

Het is te vroeg om een einde te maken aan de coronapremie van 50 euro voor kwetsbare groepen

23/09/2021

"Het is moeilijk te begrijpen dat vanaf oktober het inkomen van de meest kwetsbaren met 50 euro verminderd zou worden". Daarom dringen de partners van het Belgisch Minimum Inkomen Netwerk (BMIN) er in Knack op 22/9/2021 op aan dat de regering-De Croo de huidige sociale #coronamaatregelen zou verlengen.

Lees meer
# Verhaal # Nieuws # Armoede # Gezondheid # Hulp- en dienstverlening # Inkomen # Schulden # Werk # Wonen, water, energie

Sterke aflevering van Durf te vragen met straffe getuigenissen over leven in armoede

22/09/2021

Siska Schoeters maakte op 21/9/2021 in Durf te vragen op één op een openhartige manier bespreekbaar hoe het is om in armoede te leven. Een aantal mensen uit onze verenigingen bracht straffe getuigenissen. Ze ontkrachtten veelgehoorde clichés en antwoordden op vaak gehoorde vragen als "Zou je niet beter wat harder gaan werken?", "Ben je bang om dakloos te worden?", "Waarom hebben arme mensen altijd een huisdier?". Een heel sterke aflevering die op een respectvolle manier de mensen in hun kracht toont.

Lees meer
schoolboeken - Foto door Karolina Grabowska via Pexels
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Schulden # Onderwijs

Zorg voor betere voorwaarden voor schoolboeken kwetsbare leerlingen

22/09/2021

‘Als je op een zwarte lijst staat, krijg je je schoolboeken niet. We roepen al jaren om het systeem te veran­deren, en onderhandelen over betere voorwaarden voor kwetsbare ouders. Maar er is geen interesse om daar iets aan te doen’, aldus Colette Victor van vzw Krijt in De Standaard van 22/9/2021.

Contacteer ons
# Nieuws # Armoede # Wonen, water, energie # Corona

Zwarte lijst voor sociale huurders lost niets op en werkt stigmatiserend

21/09/2021

Minister van Wonen Diependaele pakte op 21/9/2021 uit met het voorstel voor een zwarte lijst van sociale huurders die door wangedrag of verwaarlozing van de woning uit huis gezet worden. Deze mensen zouden drie jaar lang uitgesloten worden van sociale huisvesting. Het Netwerk tegen Armoede reageerde op deze plannen en betreurt dat minister Diependaele zich vergist van prioriteit. Een kleine helft van de sociale huurwoningen kampt immers met zware kwaliteitsgebreken. Dat is een veel prangender probleem dan het gedrag van de huurders die in zo’n precaire woonsituatie vastzitten.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Wonen, water, energie

Uitbreiding sociaal energietarief is eerste buffer tegen energiearmoede op korte termijn

20/09/2021

'De energieprijzen die plafond na plafond doorbreken veroorzaken (terecht) grote onrust bij de brede bevolking, maar bij mensen in armoede is de paniek niet ver weg meer. Met de winter voor de deur dreigen gezinnen kopje onder te gaan als de huidige prijsstijgingen aanhouden.' Daarom vragen BAPN (Belgisch Netwerk Armoedebestrijding), Netwerk tegen Armoede en Samenlevingsopbouw maatregelen op korte en lange termijn om de strijd tegen energiearmoede op te voeren. 'Die strijd is de verantwoordelijkheid van alle beleidsniveaus in ons land. Van België over de regio's tot de lokale besturen.'

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Onderwijs # Corona

Schaf warme maaltijden in scholen niet zomaar af

17/09/2021

Door de coronacrisis beslisten scholen tijdelijk warme maaltijden te schrappen. Maar nu het weer mag, kiezen er ineens tientallen voor een definitieve stop. Jammer, vinden experts, want zo’n middagmaal is net dé manier om de gezondheid en gelijkheid te bevorderen.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk

Toeleiding naar vakantie blijft belangrijk

16/09/2021

Op 16/9/2021 vond een armoedeoverleg over toerisme plaats. Het Netwerk tegen Armoede ging samen met de verenigingen Betonne Jeugd, Wijkpartenariaat De Schakel en A'kzie Vzw online in gesprek met het kabinet van minister Zuhal Demir.
Het werd een vruchtbaar gesprek over het belang van vakantie voor mensen in armoede. We benadrukten dat er naast financiële drempels, ook andere drempels de toegang tot vrije tijd en vakantie bemoeilijken. De Rap Op Stap-kantoren blijven daarom een belangrijke manier om mensen in armoede toe te leiden.

Lees meer
op bezoek bij minister-president Jan Jambon
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk

Cultuur opent deuren naar andere domeinen

15/09/2021

Op 15/9/2021 was het Netwerk tegen Armoede met een aantal mensen uit de verenigingen VZW Recht-Op, De Schakel Puurs en Vierdewereldgroep Aalst Mensen voor Mensen vzw te gast op het kabinet van minister-president Jan Jambon voor een armoedeoverleg over cultuur.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Corona # Digitalisering

Digitale coronapas niet evident voor tieners, ouderen en kansarmen

15/09/2021

Nu de deur openstaat voor een ruimer gebruik van de coronapas, zal iedereen vaker zijn Covidsafe-app nodig hebben. Maar is iedereen mee? Inloggen is voor min-18 jarigen ingewikkeld, voor ouderen en kansarmen speelt de digitale drempel. Het Netwerk tegen Armoede waarschuwt dat niet iedereen zomaar in het bezit is van een (recente) smartphone of vlot met apps overweg kan.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Corona

Jongerenverenigingen in gesprek met minister Dalle

14/09/2021

Op 14/9/2021 ging een aantal jongeren van onze jongerenverenigingen Betonne Jeugd, VZW Recht-Op en Centrum Kauwenberg in gesprek met minister van Jeugd Benjamin Dalle. Het werd een toffe en leerrijke ervaring. Ze hadden ook een duidelijke boodschap voor de minister.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Corona # Schulden # Inkomen # Hulp- en dienstverlening

Voor mensen in armoede moet het ergste nog komen

12/09/2021

Het aantal mensen met een leefloon of dat financiële hulp vraagt aan het OCMW is de voorbije maanden gedaald. Toch vreest het Belgisch Netwerk voor Armoedebestrijding dat voor mensen in armoede het ergste nog moet komen, zeker nu eind deze maand de meeste steunmaatregelen aflopen. "We vrezen dat de schuldproblematiek de komende maanden nog zal toenemen". Ook het Netwerk tegen Armoede reageert in De Zondag van 12/9/2021.

Lees meer Download
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Onderwijs

Schoolkeuze is pas echt vrij als iedereen een geïnformeerde keuze kan maken

10/09/2021

'Deze zomer was al nat en koud. Vanaf schooljaar 2023-2024 lopen kwetsbare leerlingen nog meer risico in de kou te blijven staan', schrijven Netwerk tegen Armoede, Welzijnszorg vzw, LEVL, Samenlevingsopbouw en Ides Nicaise van HIVA.

Lees meer Download
# Nieuws # Armoede # Wonen, water, energie

De enige oplossing is het aanbod uitbreiden en het bijbouwen van sociale woningen

09/09/2021

Nieuwe Vlaamse regels maken het voor de meest kwetsbaren moeilijker om een sociale woning te verkrijgen. Daarvoor waarschuwen verschillende organisaties, zoals het Vlaams Huurdersplatform en het Netwerk tegen Armoede.

De Vlaamse Regering heeft net voor de zomer beslist vanaf 1 januari 2023 de toewijzingsvoorwaarden aan te passen. De #wachtlijsten zullen met andere woorden niet korter worden, maar anders beheerd. Daardoor dreigen net de meest zwakke profielen uit de boot te vallen, zo waarschuwt het Vlaams Huurdersplatform, met ruggensteun van andere middenveldorganisaties, zoals het Netwerk tegen Armoede.

Lees meer
Kaart Lokale ArmoedeBarometer
# Nieuws # Armoede # Lokaal beleid # Hulp- en dienstverlening

Lokale Armoedebarometer neemt lokaal armoedebeleid onder de loep

08/09/2021

Hoe sterk staat het armoedebeleid in Vlaamse gemeenten? Dat onderzocht de "Lokale ArmoedeBarometer". Wat blijkt: er zijn grote verschillen tussen gemeenten. Anne Van Lancker van Decenniumdoelen, de organisatie die de onderzoeken uitvoert: "Dit keer zijn we gaan kijken naar: wat doen gemeenten op vlak van armoedebeleid en kan een gemeente het verschil maken?"

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Hulp- en dienstverlening

Gezocht: Trainer/vormingsmedewerker

31/08/2021

Het Netwerk tegen Armoede zoekt versterking voor het vormingsteam. Je krijgt de kans om samen met ervaringsdeskundigen in armoede zeer diverse vormings- en intervisietrajecten op te zetten en te begeleiden. Je hebt twee directe collega’s in ons vormingsteam en je kan rekenen op inhoudelijke inspiratie vanuit de beleids- en ondersteuningsploeg. - Deadline: 18 september 2021

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Inkomen # Wonen, water, energie

Nieuw tarief om stroompieken te vermijden stap in verkeerde richting

27/08/2021

Het Netwerk tegen Armoede vindt het capaciteitstarief dat de Vlaamse energieregulator VREG in 2022 wil invoeren onrechtvaardig. De bedoeling van dat nieuwe tarief is om pieken in het stroomverbruik te vermijden door mensen te stimuleren hun verbruik te spreiden. Maar uit een simulatie van de VREG blijkt dat een alleenstaande zijn stroomfactuur tot 50 euro zou kunnen zien stijgen terwijl een eigenaar van een elektrische wagen net kan besparen. Beleidsmedewerker Wonen Peter Heirman reageert.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Corona # Inkomen # Hulp- en dienstverlening

Recordaantal mensen beroept zich op voedselhulp tijdens coronacrisis

27/08/2021

De coronapandemie heeft gezorgd voor een recordaantal mensen in armoede die beroep ‎moeten doen op voedselhulp in België. Hoewel meer middelen voor voedselhulp zeer welkom zijn, "mag voedselhulp enkel gezien worden als tijdelijke oplossing", zegt Heidi Degerickx, algemeen coördinator bij Netwerk tegen Armoede in MO Magazine. "Voedselhulp is goed in tijden van nood, maar geen structurele oplossing in de strijd tegen armoede."

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Wonen, water, energie

‘Lokale binding’ stuurt sociale huurmarkt verkeerde kant op

23/08/2021

Het is geen goed idee om kandidaten voor een sociale woning af te wegen op basis van de duur van hun verblijf in de gemeente. Dat hebben een aantal organisaties, waaronder het Netwerk tegen Armoede, aan de kaak gesteld in een opiniestuk in De Standaard op 23/8/2021.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Lokaal beleid # Hulp- en dienstverlening # Wonen, water, energie

Trek eindelijk de laagste inkomens op tot boven de Europese armoedegrens

16/08/2021

'Klimaatrampen, gezondheidscrisissen, digitalisering: mensen in armoede zijn het minst beschermd tegen deze externe schokken. Het is hoogdringend dat beleidsmakers de nodige preventieve maatregelen treffen, te beginnen met het optrekken van de laagste inkomens', schrijven de partners van het Belgian Minimum Income Network (BMIN).

Lees meer

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.