megafoon
# Nieuws # Armoede # Lokaal beleid # Hulp- en dienstverlening # Corona

Hoe kwetsbare Aalsterse gezinnen "herlanceren" na de coronacrisis?

19/06/2020

Vierdewereldgroep Aalst Mensen voor Mensen vzw schreef een open brief aan de gemeenteraadsleden van Stad Aalst met voorstellen van relancemaatregelen na de coronacrisis. De open brief werd ondertekend door 23 lokale partners en heel wat geëngageerde burgers en bevat 3 grote pijlers:

  1. Een aanvullende financiële steun voor gezinnen die ONDER de armoedegrens beland zijn
  2. Een corona-huurtoelage
  3. Een corona-internetpremie
Lees meer
# Nieuws # Armoede # Hulp- en dienstverlening # Lokaal beleid # Corona

Hoe bereik je klanten van een buurtrestaurant in coronatijden?

17/06/2020

T'ANtWOORD en 'tHERT Turnhout organiseren een soeptoer. Met het mobiel buurtrestaurant leveren ze soep en brood aan vaste klanten en komen ze langs bij nieuwe klanten.
Ze luisteren naar hun noden en helpen hen aan de deur.  Verder bundelen ze signalen en spelen deze door naar het lokale welzijnsbeleid.

Lees meer
ouders met kindje
# Nieuws # Armoede # Inkomen # Lokaal beleid # Cultuur, sport, jeugdwerk # Corona

Armoede los je niet alleen op met voedselbonnen

08/06/2020

De maatregelen van de Vlaamse Regering voor kwetsbare gezinnen zijn meer dan welkom. Het is goed dat de Vlaamse Regering dat doet via een belangrijk en potentieel slagkrachtig instrument als het Groeipakket. Het steunpakket dat vandaag werd bekendgemaakt, bevat enkele goede maatregelen, maar laat als geheel helaas nog te veel mensen in de kou staan.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Hulp- en dienstverlening # Inkomen # Lokaal beleid # Schulden # Werk # Corona

Steunmaatregelen Vlaamse overheid zijn broodnodig, maar hoogstens een eerste stap

08/06/2020

De armoedeorganisaties en Vluchtelingenwerk Vlaanderen zijn blij te zien dat de Vlaamse Regering 45 miljoen euro vrijmaakt voor kwetsbare gezinnen. Die extra aandacht voor de gevolgen van de coronacrisis op deze gezinnen is hard nodig. In de maatregelen is een aantal ideeën opgepikt die we inbrachten in de taskforce kwetsbare gezinnen. Dat het Groeipakket wordt ingezet, is daarbij bijvoorbeeld een goede zaak.

Lees meer Download
# Nieuws # Verhaal # Armoede # Gezondheid # Hulp- en dienstverlening # Inkomen # Lokaal beleid # Onderwijs # Werk # Wonen, water, energie # Corona

Leven in armoede in tijden van corona: achter de gevels van de lockdown

25/05/2020

De coronacrisis heeft er zwaar in gehakt bij mensen met een laag inkomen. In 2 beklijvende video's ging het Netwerk tegen Armoede kijken achter de gevels van de coronacrisis. Hoe overleven mensen in armoede in lockdown? Wat zijn de financiële en mentale gevolgen van een leven met een inkomen onder de armoedegrens? Wat zijn de gevolgen op langere termijn en hoe kunnen we mensen vooruit helpen na de crisis?
We vroegen het aan mensen uit onze verenigingen in een aantal Zoom-gesprekken. Ze hebben het over inkomen, wonen, de digitale kloof, sociaal contact, onderwijs, hulp- en dienstverlening, het gezin …

Lees meer
# Nieuws # Dossiers # Armoede # Gezondheid # Hulp- en dienstverlening # Inkomen # Lokaal beleid # Cultuur, sport, jeugdwerk # Mobiliteit # Onderwijs # Schulden # Werk # Wonen, water, energie # Corona

Impact van coronacrisis op mensen in armoede

22/05/2020

De coronacrisis heeft een zware impact op de financiële situatie en welzijn van mensen in armoede. Van bij het begin van de crisis gaan wij actief op zoek naar ervaringen van mensen binnen onze verenigingen waar armen het woord nemen. Ook andere armoedeorganisaties doen dat. Die bundeling van signalen wordt systematisch opgevolgd en geactualiseerd.

Lees meer Download
# Nieuws # Lokaal beleid # Wonen, water, energie

Gent knapt op zoekt kandidaten

02/03/2020

De Stad Gent en haar partners wil met het project Gent knapt op 100 woningen van kwetsbare gezinnen in Gent verbouwen zodat de kwaliteit ervan verbetert en de huizen energiezuiniger worden. ‘Gent knapt op’ wordt gefinancierd door Europa (Urban Innovative Actions) en voorziet maximaal 30.000 euro om de woning te verbouwen. Kandidaten betalen het geld pas terug op het moment dat de woning wordt verkocht. Dat geld wordt dan gebruikt om een andere woning op te knappen. Onze vereniging Sivi is een van de partners in het project.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Lokaal beleid # Hulp- en dienstverlening

Kwetsbare burgers betrekken bij lokale dienstverlening: 10 praktijken

13/11/2019

Hoe betrekt een lokale overheid kwetsbare burgers bij haar lokale hulp- en dienstverlening? De VVSG bundelde 10 praktijken die hun aanbod afstemmen op de noden en verwachtingen van gebruikers zelf. Netwerk tegen Armoede verzorgde samen met De Zuidpoort, een van onze Gentse verenigingen, de uitleiding.

Lees meer
# Nieuws # Dossiers # Aanbeveling # Hulp- en dienstverlening # Lokaal beleid

Inspiratie voor hulpverleners op www.samenwijzer.be

19/09/2019

De samenleving slaagt er niet in om de rechten van alle mensen te verzekeren en de meest kwetsbare groepen dragen hiervan de grootste gevolgen. Ook (toekomstige) hulpverleners botsen op deze grondrechten die niet gewaarborgd zijn. Met een oprechte basishouding kan je toch het verschil maken.

Lees meer
# Nieuws # Dossiers # Aanbeveling # Hulp- en dienstverlening # Lokaal beleid

Overbruggen richting kwetsbare gezinnen

27/11/2018

Vandaag stelde Buurtwerk 't Lampeke de documentaire en het rapport van het project 'Overbruggen' voor, een onderzoek naar de rol van brugfiguren en brugorganisaties om bruggen te slaan naar de buitenwereld.

Lees meer

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.