17-10-2019

Indra, alleenstaande moeder van drie: "Schoolkosten bezorgen mij soms slapeloze nachten

Terug

“Ik lig er soms nachten wakker van, van die schoolfacturen.” Dat zegt Indra uit Erpe-Mere, werkende alleenstaande moeder van drie kinderen. “Het zijn natuurlijk niet de enige facturen die ik op mijn bord krijg, maar het zijn wel de facturen die je absoluut niet wil laten liggen. Je kinderen gaan toch voor?”

Haar drie kinderen zaten vorig jaar nog in de lagere school en vielen dus onder de maximumfactuur. “Ook dan waren die facturen harde noten om kraken. Goed dat de maximumfactuur bestaat, maar daarmee zijn je schoolkosten niet betaald. Er komen nog veel extra’s bovenop. Ik werk als alleenstaande moeder. Mijn kinderen moeten dus heel vaak naar de voor- en naschoolse opvang aan €0,75 per half uur. Dat klinkt niet veel, maar als je dat maal drie doet en een hele maand lang, dan loopt dat snel op. Nu hoor ik dat men ook ‘stoelgeld’ wil vragen voor de kinderen die hun boterhammen mee naar school brengen. Wat gaat men nog allemaal uitvinden? Nu, mijn kinderen eten geregeld warm op school, wat uiteraard nog duurder is. Door mijn job is het voor mij niet mogelijk om op een deftig uur nog warm eten op tafel te krijgen en ik wil mijn kinderen toch 1 warme maaltijd per dag bieden. Dat zijn dus kosten die allemaal nog boven op de maximumfactuur komen.”

“Voor mijn drie kinderen samen kom ik al gauw aan een schoolfactuur van om en bij de €300 per maand. Dat is een serieuze hap uit mijn budget.” Elias zit inmiddels in het middelbaar. “Het is nog bang afwachten voor de eerste factuur, maar dat zal dus een veelvoud zijn van wat ik vorig jaar voor hem betaalde.” In het gezin is een (oude) laptop voorhanden, waarop de kinderen dan afwisselend hun huiswerk kunnen maken. “Ik hoop dat hij het nog een tijd uithoudt, want een nieuw exemplaar kan ik niet zomaar aanschaffen.” En zonder computer kan je kind nauwelijks nog meevolgen. Smartschool, in het middelbaar, maar ook in het lager krijgen ze veel taken om op Bingel uit te voeren, nog zo’n online platform. Zo’n internetabonnement, ook dat kost geld, maar die kosten blijven onzichtbaar voor de school. Ik moet de centen even goed leggen.”

Haar drie kinderen gaan elk naar een verschillende school en daarin merkt Indra grote verschillen De ene school stuurt heel snel herinneringen als een factuur niet op tijd betaald kan worden. Je krijgt zeer weinig begrip. In de andere school gaan ze daar veel beter mee om. Alles wordt gratis of zo goedkoop mogelijk aangeboden. Of men organiseert acties om de prijs te drukken, zoals de truffelverkoop. Voor mij maakt dat een groot verschil uit.”
Maar dan nog blijft het soms krabben om rond te komen. “De sportklassen bijvoorbeeld zijn best betaalbaar, maar ze moeten wel vier paar schoenen mee hebben: gewone schoenen, schoenen voor buiten, pantoffels, sportschoenen. Dat zijn moeilijke momenten.”

Wel heeft Indra enorm veel aan de Uitpas. De regio rond Aalst, met onze verenigingen Mensen voor Mensen in Aalst en Wezijnsschakel Ommekeer in Erpe-Mere, is een pionier voor de uitrol van de Uitpas. Daarmee kunnen kwetsbare gezinnen zonder grote financiële drempels meedoen aan vrijetijdsactiviteiten. In Aalst en omliggende gemeenten, en dus ook in Erpe-Mere, kan die Uitpas ook gebruikt worden voor buitenschoolse activiteiten. “En dat is voor mij een enorme hulp. IK moet al zo vaak nee zeggen tegen mijn kinderen. Dankzij de Uitpas moeten ze op school geen buitenbeentje zijn. Ze kunnen aan alles meedoen.”

Toch maakt Indra zich zorgen. Elias zit nu in het middelbaar, Kobe en Ruben volgen binnen enkele jaren. “Als er tegen dan geen maximumfactuur is in het secundair onderwijs, zullen ze een richting moeten kiezen in functie van mijn portemonnee, er zit niets anders op. Dat zou doodjammer en eigenlijk totaal onaanvaardbaar zijn. Waarom zouden mijn kinderen hun talenten niet mogen ontplooien, net als anderen? Daar is iedereen toch bij gebaat?”

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.