12-08-2020

Beperken van treinen naar kust, beperkt bewegingsvrijheid personen in armoede

vrouwen stappen in trein (foto: NMBS)
Terug

Belga vroeg het Netwerk tegen Armoede om een reactie op de plannen om beperkende maatregelen op te leggen als gevolg van de vechtpartijen aan de kust en andere plaatsen tijdens het weekend van 8 en 9 augustus 2020, zoals het beperken van het aantal treinen naar de kust.

Zagen personen in armoede zich geconfronteerd met extra drempels om op vakantie te gaan aan de kust vóór de vechtpartij van afgelopen weekend in Blankenberge en het debat dat daarop losbarstte?

Mensen in armoede waren tijdens de coronacrisis sowieso vaak al voorzichtig om buiten te komen om besmetting en boetes te vermijden. Hun beperkte budget is in eerste instantie gegaan naar de dagelijkse behoeften tijdens de coronacrisis. Het hamstergedrag van vele burgers zorgde ervoor dat basisproducten niet beschikbaar waren in de winkel of veel meer kostten. Bepaalde voorzieningen of winkels voor een kleiner budget waren niet open, zoals het sociaal restaurant. Dat alles zorgde voor een meerkost voor mensen in armoede. Daardoor blijft er vaak niet veel vakantiebudget meer over.

"Door het beperkte budget liggen reizen met de trein naar de kust of een uitstap naar een provinciaal domein binnen hun bereik. De toegang daartoe beperken is dus zeker ook nadelig voor mensen in armoede", aldus ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp

Door de coronacrisis is het aanbod van betaalbare vakanties of uitstappen vaak beperkt. Het aantal beschikbare plaatsen zit dan ook snel vol. Vaak moet je bijvoorbeeld de toegang tot provinciale domeinen of het strand reserveren. Dit gebeurt voornamelijk digitaal, maar niet alle mensen in armoede hebben de nodige vaardigheden of toestellen daarvoor. Het vergt ook veel meer planning vooraf, wat niet altijd evident is.

De mondmaskerplicht en de onduidelijkheid rond de coronamaatregelen houden mensen in armoede soms tegen om een uitstap te maken. Zeker omdat die vaak nog eens verschillen per stad, domein of provincie. Ook de mondmaskerplicht op openbare plaatsen waar je niets consumeert, maakt het moeilijk. Mensen hebben niet altijd het budget om een terras op te zoeken waar je het mondmasker mag afzetten.

Hoe kijkt het Netwerk tegen Armoede tegen het huidige debat? Wat zijn de gevolgen voor personen in armoede als treinen worden afgeschaft?

Mensen die in een klein appartement of huis zonder terras of tuin wonen, zoeken tijdens de hittegolf vaak verkoeling in parken, aan meren of aan de zee. Ze gebruiken vaak het openbaar vervoer om naar deze plaatsen te gaan. Vaak is een daguitstap naar de kust hun vorm van op reis gaan. Het beperken van de trein naar de kust, beperkt dus zeker de bewegingsvrijheid van mensen in armoede.

Vooral mensen met een migratieachtergrond krijgen ook meer schrik om een stempel te krijgen als ze met de familie op stap gaan. Zeker in het licht van de recente gebeurtenissen aan de kust en op andere openbare plaatsen en de harde reacties en veralgemeningen.

Zijn sommige maatregelen die op het eerste zicht omstreden lijken misschien net niet in het voordeel zijn van personen in armoede die op vakantie gaan naar de kust? Knokke weert bijvoorbeeld dagtoeristen, maar dat maakt het voor personen die er op verlof gaan voor een langere periode net aangenamer door de mindere drukte.

Knokke is niet meteen een evidente bestemming voor mensen in armoede. Betaalbare en gemakkelijk rechtstreeks bereikbare badplaatsen met het openbaar vervoer zijn dat wel. Meestal gaan mensen op daguitstap. Logeren bij familie of vrienden is met een beperkt netwerk in dezelfde sociale klasse eerder uitzonderlijk. Ook tijdens een meerdaags verblijf zijn ze aangewezen om dagactiviteiten met het openbaar vervoer te doen. In de huidige temperaturen, met mondmaskerplicht en verscherpte controles is dat niet vanzelfsprekend.

Zien jullie fundamentelere problemen: verhoogt de drempel om op vakantie te gaan aan de kust, zeker in deze drukkere coronatijden? Wordt alles exclusiever?

In het algemeen wordt alles duurder, dus ook reizen en ontspanning, waardoor het aanbod sowieso minder toegankelijk wordt.

Een extra drempel op sommige stranden zijn de aanbevolen betalende strandstoelen/zeilen als je die zelf niet mee hebt. Met het openbaar vervoer is het niet haalbaar deze zaken zelf mee te nemen. Het beperkte budget maakt dit ook onbetaalbaar.

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.