03-12-2020

Koningin Mathilde in online gesprek met kwetsbare jongeren en gezinnen

Terug

Op 20 november 2020, de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, organiseerden UNICEF België en het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) een online uitwisseling tussen Koningin Mathilde en kwetsbare jongeren en families van de armoedenetwerken in België. Het Netwerk tegen Armoede en het Brussels Platform Armoede gaven het platform aan een aantal kwetsbare jongeren en gezinnen om hun verhaal te doen.

Aan het begin van de vergadering benadrukte Koningin Mathilde de hardheid die achter de kinderarmoedecijfers schuilt en de noodzaak om de levenskwaliteit van kinderen te verbeteren. Als erevoorzitster van UNICEF België, benoemde Koningin Mathilde het belang voor haar om naar de getuigenissen van de jongeren en de families te luisteren en met hen in dialoog te gaan.

“Kinderen hebben individuele rechten. Toch worden deze rechten aan vele kinderen ontzegd omwille van discriminatie, uitsluiting en armoede. Dit heeft grote gevolgen op de mentale gezondheid van kinderen.”

Tijdens de vergadering namen 2 jongeren, 2 kwetsbare families en 2 families met een precair verblijfsstatuut het woord.

Pawel, jongvolwassene: “Aan het begin van de coronacrisis liep ik een beetje verloren, ik heb mij vaak eenzaam gevoeld."

"Ik volg les aan de kunstacademie maar dat kon niet meer doorgaan. Mijn dagelijks ritme werd verstoord. Jezelf voortdurend aanpassen aan de wijzigende maatregelen en de situatie vraagt veel energie. Er zijn veel jongeren die het al moeilijk hadden voor de coronacrisis. Kwetsbare jongeren hebben het hard te verduren. Velen van hen voelen zich niet goed in hun vel, hebben slechte gedachten en kunnen nog op weinig plekken terecht. Via Betonne Jeugd tracht ik een luisterend oor te bieden en hen te ondersteunen. Via momenten van ontmoeting en (coronaveilige) ontspannende activiteiten kunnen ze, al is het maar voor even, ontsnappen uit hun dagelijkse realiteit.”

Alizee, jongere van 13 jaar: "Ik woon met mijn ouders, mijn grootouders en mijn overgrootmoeder in één huis. Mijn ouders willen graag een plekje voor ons drieën vinden om samen te wonen, maar financieel is het moeilijk."

"Een kleine studio kost al 500 euro om te huren. Bovendien mag de woning niet te ver van mijn school liggen, want we hebben geen auto en het is niet altijd even gemakkelijk om met de bus naar school te gaan. Het is ook duur... Ik ga heel graag naar school, vooral om mijn vrienden te zien. Soms is het ook moeilijk op school. Op de basisschool werd ik al bekritiseerd omdat ik twee dagen achter elkaar dezelfde outfit droeg. De anderen zeiden dat ik mij niet gewassen had, wat niet waar was ... Op dit moment, met het coronavirus, verloopt alles op school erg hectisch, het is ingewikkeld ... Sport betekent ook veel voor mij. Ik word aangemoedigd om deel te nemen aan toernooien, maar het is allemaal duur ... Ik denk constant aan alles wat betaald moet worden. Ik weet dat niet iedereen daar zo mee bezig is. Het is eigenlijk niet normaal om de hele tijd aan kosten en aan geld te moeten denken."

Cindy, moeder: “De eerste lockdown heeft voor heel wat stress en frustratie gezorgd. Wij wonen op een klein appartement zonder tuin."

"De speeltuinen, zwembaden ... waren gesloten. Ik voelde mij gefaald als ouder want ik moest op alles ‘nee’ zeggen. Naar een park gaan om dan een speeltuin te zien waar je niet op mag, dat is lastig en krijg je niet uitgelegd aan een kind van 5 jaar. Nu zijn de speeltuinen wel geopend, maar met de winter voor de deur is dat ook minder aantrekkelijk. Dagelijks omgaan met die machteloosheid vreet energie en weegt op mijn gemoed. Er zijn erg veel ouders die in eenzelfde situatie zitten als ik. De school van mijn zoontje is momenteel opnieuw gesloten door COVID-19, welke impact zal dit hebben op zijn verdere persoonlijke ontwikkeling? Ik maak mij daar veel zorgen over.”

Virginie, moeder: "Ik ben een alleenstaande moeder met vier kinderen. Ondanks mijn job is het nog steeds ingewikkeld om voor mijn familie te zorgen."

"Als je alleen bent om alle kosten te betalen is het niet gemakkelijk ... Het zorgen voor eten is ingewikkeld. We eten niet elke dag een evenwichtige maaltijd, want voor een goed en gevarieerd dieet heb je een enorm budget nodig. Door corona moeten we meer inkopen doen, dit is zeer moeilijk voor gezinnen met een laag inkomen... In het verleden heb ik niet altijd goed voor mezelf gezorgd. ik heb zorg uitgesteld omdat ik er de middelen niet voor had en nu betaal ik er de gevolgen voor ... Financieel beperkt zijn heeft ook gevolgen op school. Mijn zoon heeft bijvoorbeeld te maken gehad met discriminatie omdat ik een aantal facturen niet kon betalen. Op een dag moest hij zijn huiswerk buiten maken omdat ik niet had betaald voor de dagopvang ... Wij kunnen nooit op adem komen tijdens onze vrijetijd wat nochtans nodig is om de stress te verlichten en een leuk moment met het gezin door te brengen. Cinema, vakantie, weekends ... voor ons horen deze er niet bij. Wij hebben een leven met vele ontberingen. Onze weg is bezaaid met vele frustraties en vooral de kinderen lijden hieronder. Dit is, als mama, zeer zwaar om te dragen."

Tina, moeder met een precair verblijfsstatuut: "Sinds we in België wonen zijn we al 17 keer verhuisd. Mijn kinderen hebben al op 7 verschillende scholen gezeten. Het is echt heel moeilijk voor ons, vooral voor de kinderen."

”Ik ben met mijn familie zonder papieren in België. Mijn man komt uit Liberia en ik kom uit Nigeria. Mijn 2 zonen zijn in België geboren. Op een dag hebben ze ons gezin uit elkaar gehaald, om ons te deporteren, elk naar ons land. Ik wist die dag niet waar mijn kinderen waren en of ik ze ooit nog zou terug zien. Tot op de dag van vandaag zijn de kinderen hierover getraumatiseerd.”

K., moeder met een precair verblijfsstatuut: "Alles is moeilijk. Met de coronacrisis is het nog erger. Ik ren voor alles rond. Overal waar ik om hulp vraag is het antwoord 'nee, je hebt geen papieren."

"Ik ben de mama van vier kinderen, ze zijn allemaal hier geboren. We zijn al 14 jaar in België en de oudste is 11 jaar. 2 kinderen gaan naar school in het Nederlands, 2 in het Frans. Voor kinderen zonder wettig verblijf is er niets. Ze hebben geen rechten. Er is zelfs geen eten."

Videoverslag van de online uitwisseling op Facebook

Herbekijk het videoverslag

Uitgebreid verslag van de online uitwisseling met Koning Mathilde

Lees het verslag

Website van het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN)

Bezoek de website

Campagne UNICEF: Kinderarmoede, niet enkel een probleem van lage-inkomenslanden

Bezoek de website van UNICEF

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.