08-12-2020

Uitbreiding sociaal energietarief geeft ademruimte voor heel wat mensen en gezinnen in moeilijkheden

Terug

De federale regering maakt 176 miljoen euro vrij om meer mensen met een laag inkomen een sociaal tarief voor gas en elektriciteit te geven. In totaal krijgen tot 1 miljoen Belgische gezinnen een lagere energiefactuur. De Belgische armoedeorganisaties juichen dit initiatief van de federale regering toe. Het komt tegemoet aan een al langer bestaande vraag naar uitbreiding van het sociaal tarief naar alle mensen met een verhoogde tegemoetkoming. Het kan ademruimte geven voor heel wat mensen en gezinnen waar het water momenteel aan de lippen staat.

De armoedenetwerken vragen al langer om een uitbreiding van het sociaal tarief naar alle mensen met het statuut verhoogde tegemoetkoming. Niet alleen komt zo een grotere groep rechthebbenden in aanmerking, het laat ook toe mensen het sociaal tarief automatisch toe te kennen en zo dus onderbescherming tegen te gaan.

Caroline Van der Hoeven, coördinator BAPN: “De uitbreiding naar de doelgroep met verhoogde tegemoetkoming, kan een efficiënt instrument zijn in de strijd tegen energiearmoede ... We zijn hoopvol dat de federale regering werk wil maken van een structureel beleid en oplossingen rond energiearmoede”

De Belgische netwerken hebben eerder al gepleit in de federale taskforce Kwetsbare Groepen om de coronapremie van 50 euro/maand ook uit te breiden naar alle uitkeringsgerechtigden met een laag inkomen. Daarmee kan de federale regering voorkomen dat alleenstaanden en gezinnen kopje onder gaan.

Persbericht met gezamenlijk standpunt van Belgische armoedenetwerken

Lees het persbericht

Extra half miljoen Belgen met laag inkomen krijgen vanaf februari (voor even) korting op energiefacturen

Lees het artikel op VRT NWS

Opiniestuk op DeWereldMorgen.be

Lees het opiniestuk

BAPN diende in mei 2020 al een initiatief in bij de Commissie Energie, Leefmilieu en Klimaat om het sociaal energietarief uit te breiden

Lees de nota

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.