20-02-2020

Verlaag plafond voor maximumfactuur in gezondheidszorg

Terug

Netwerk tegen Armoede pleit samen met Kom op tegen Kanker en de partners binnen Decenniumdoelen voor een verlaagd remgeldplafond voor de sociale maximumfactuur van 477 naar 250 euro. Die maatregel maakt de gezondheidszorg financieel toegankelijker voor meer dan 200.000 personen die het nu moeilijk hebben om hun zorg te betalen. De initiatiefnemers roepen de volgende regering op om werk te maken van een betere financiële bescherming voor die kwetsbare groepen.

Coördinator David de Vaal, Netwerk tegen Armoede: “Teveel gezinnen met een laag inkomen zien zich op die manier toch genoodzaakt om gezondheidszorg uit te stellen om financiële redenen. Dat heeft niet alleen een prijs voor hen, maar ook voor de samenleving.“

Hoge gezondheidszorgkosten zijn immers moeilijk te dragen voor mensen in armoede. Het leidt er ook toe dat mensen zorg uitstellen en mensen zelfs in armoede duwen. ‘Ziek maakt arm, arm maakt ziek’, stellen armoedeorganisaties en organisaties die patiënten vertegenwoordigen vast. Coördinator David de Vaal, Netwerk tegen Armoede: “Teveel gezinnen met een laag inkomen zien zich op die manier toch genoodzaakt om gezondheidszorg uit te stellen om financiële redenen. Dat heeft niet alleen een prijs voor hen, maar ook voor de samenleving.“
België probeert de toegankelijkheid van de gezondheidszorg te waarborgen door een breed stelsel van maatregelen. De maximumfactuur (MAF) beperkt de jaarlijkse medische kosten voor gezinnen tot een plafondbedrag. De sociale maximumfactuur is van toepassing voor kwetsbare sociale groepen, bijvoorbeeld voor wie recht heeft op de verhoogde tegemoetkoming.

Remgeldplafond is te hoog voor wie op of onder de armoedegrens leeft.

Toch blijft de betaalbaarheid van de zorg voor veel mensen een probleem. Het remgeldplafond ligt voor mensen die recht hebben op de sociale maximumfactuur nu op 477 euro. Voor gezinnen die een inkomen in de buurt van de armoedegrens hebben, is dat te hoog. Bovendien blijkt uit dossiers van het Kankerfonds van Kom op tegen Kanker dat mensen nog allerlei andere bijkomende medische kosten hebben die niet in aanmerking komen voor de MAF en die ze dus uit eigen zak moeten betalen.

Versterk de verplichte ziekteverzekering

De versterking van de sociale maximumfactuur biedt dus voor meer dan 200.000 personen een concreet antwoord. Maar er zijn nog inspanningen nodig. Vele noodzakelijke uitgaven zijn vandaag nog niet gedekt door de verplichte ziekteverzekering. Netwerk tegen Armoede roept samen met Kom op tegen Kanker en Decenniumdoelen op tot een breder debat over noodzakelijke kosten die vandaag nog niet gedekt zijn door de verplichte ziekteverzekering en door welke voorstellen dat verbeterd kan worden.

Versterk de maximumfactuur voor meer sociale bescherming

Download hier het volledige dossier

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.