15-10-2021

Acties van armoedenetwerken op 17 oktober over heel het land vragen aandacht voor groeiende armoedeproblematiek

Terug

Op 17 oktober, de Werelddag van Verzet tegen Armoede, stellen de regionale netwerken armoedebestrijding verenigd binnen het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) het onrecht aan de kaak dat armoede nog steeds is Volgens de laatste armoedecijfers leven in België maar liefst bijna 2 miljoen mensen in armoede of lopen zij een zeer groot armoederisico (18.9% van de ganse bevolking). Dit cijfer houdt nog geen rekening met de impact van de coronacrisis en de overstromingen in juli. Deze crisissen hebben net mensen in armoede het hardst getroffen. De grootste oversterfte door het coronavirus was bij mensen in armoede. Werknemers in precaire jobs waren het minst goed beschermd door de sociale zekerheid, door de grote stijging van de uitgaven voor basisgoederen (voeding, elektriciteit, gas,…) raakten vooral zij in de problemen om hun facturen en huur te betalen. De overstromingen hebben vooral lelijk huisgehouden in de wijken waar mensen in armoede leven. Dit hoeft ons niet te verbazen. Zij wonen immers in goedkope huurhuizen die vaak in minder goede staat zijn en zich bevinden in de wijken die het minst goed gelegen zijn.

Ik heb de zaken zien verergeren. Steeds meer mensen halen het eind van de maand niet. De voedselhulp stijgt exponentieel, maar ook andere ondersteunende maatregelen met betrekking tot energie, gezondheid, cultuur. Maar dit zijn pleisters op een houten been. Indien we konden stoppen met steeds te rennen achter mogelijke manieren om te overleven dan konden we deze energie stoppen in het daadwerkelijk oplossen van de problemen in plaats van het reduceren van de gevolgen. Het zou iedereen ten goede komen.” (persoon met armoede-ervaring)

Laatste cijfers en trends in verband met armoede en sociale ongelijkheden in België

Op 17 oktober organiseren de netwerken armoedebestrijding sensbiliseringsacties over heel het land om op te roepen tot structurele oplossingen voor de escalerende armoedeproblematiek.

In Vlaanderen en Brussel ligt het accent op het garanderen van de participatie van mensen in armoede aan alle facetten in het leven.
In Wallonië zijn de acties gericht op het afschaffen van het statuut samenwonende dat mensen in armoede onnodig verarmt en hun rechten schendt.

Ontdek hieronder onze acties en kom ons op 17 oktober vervoegen!

Het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding heeft de laatste cijfers en trends in verband met armoede en sociale ongelijkheden in België gebundeld in haar Poverty Watch 2021.

Poverty Watch 2021

Lees de Poverty Watch 2021

Persbericht "Acties van armoedenetwerken op 17 oktober over heel het land vragen aandacht voor groeiende armoedeproblematiek"

Lees het persbericht van 15/10/2021

17 oktober in Vlaanderen: Maak ruimte voor échte participatie!

Lees meer op 17oktober.be

17 oktober in Brussel: Warempel, een drempel!

Lees meer over Warempel, een drempel!

17 oktober in Wallonië: schaf het statuut samenwonende af!

Lees meer over het programma in Wallonië

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.