03-03-2021

Alleenstaande ouders over armoede in coronatijden

Terug

De coronacrisis heeft naast veel menselijk leed ook bij heel wat mensen een financiële put geslagen. Niet het minst alleenstaande ouders hadden het de voorbije twaalf maanden moeilijker dan ooit om de eindjes aaneen te knopen. Kim Elens uit Hasselt, Nathalie Van Walleghem uit Kortrijk en Michaël Van Rillaer uit Leuven getuigden op 2/3/2021 bij Radio 2.

Nathalie Van Walleghem van A'Kzie in Kortrijk had het vooral moeilijk tijdens de eerste lockdown:

"Mijn zoontje van 7 en ik moeten het doen met 40 euro per week, voor eten en drinken, eventuele geneesmiddelen en kledij. Omdat de scholen toen dicht waren en we vaker thuis waren, verbruikten we meer water en elektriciteit.".

"Ook het hamstergedrag van veel mensen maakte het leven een stuk duurder voor ons. Zelf hebben we noch de centen, noch de plek om veel eten aan te kopen en op te slaan. En we merkten dat vooral de duurdere merkproducten in de rekken bleven liggen. Daardoor betaalde ik voor een zak bloem plots anderhalve euro, terwijl die normaal maar 50 cent kost. Voor mensen die het met een beperkt budget moeten doen, maakt dat een wereld van verschil."

"Toen de winkels dicht waren, moest ik kleren online kopen, maar dat kostte mij een pak meer geld."

Kleren koopt Nathalie in de goedkopere winkels, maar toen de niet-essentiële winkels dicht waren door corona moest ze alles online bestellen: “De kleren voor mijn zoontje, haal ik normaal gezien in winkels als Wibra of Zeeman. Maar toen die dicht waren moest ik alles online kopen, op websites van andere winkels. Dat kostte mij een pak meer. Ook aan schoenen moest ik daardoor plots meer geld uitgeven.”

Alleenstaande ouders over armoede in coronatijden

Herbeluister de interviews op VRT NWS

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.