03-05-2021

De vaccins dreigen de kloof tussen rijk en arm te verdiepen

Terug

Covid-19 verdiepte de kloof tussen arm en rijk al, de vaccins dreigen dat opnieuw te doen. Hoe minder gefortuneerd je bent, hoe kleiner de kans is dat je je laat vaccineren. En dat is niet per definitie uit slechte wil. ‘Kansarmen ervaren heel wat drempels.’

Artikel in De Morgen van 3/5/2021 over de vaccinatiestrategie met onder meer Henk Van Hootegem, coördinator van het interfederaal Steunpunt tot bestrijding van armoede

“Er zijn behoorlijk wat drempels, daarin mogen we ons echt niet vergissen.”

"Een problematiek van “non-take-up”", noemt Henk Van Hootegem, coördinator van het interfederaal Steunpunt tot bestrijding van armoede, het fenomeen. "En dat manifesteert zich net zo goed als het gaat over het opnemen van het leefloon, het aanvragen van een huurpremie of dus ook het langsgaan voor een vaccin."

"Belangrijk is in ieder geval dat we de schuld voor het niet komen opdagen niet zonder boe of ba bij kansarmen zelf leggen", benadrukt Henk Van Hootegem van interfederaal Steunpunt tot bestrijding van #armoede. “Er zijn behoorlijk wat drempels, daarin mogen we ons echt niet vergissen.”

Het is van belang in te zetten op een gerichte, heel laagdrempelige communicatie naar kwetsbare doelgroepen, via affiches, mond-tot-mond via buurtwerkers, door samen te werken met wijkverenigingen en vertrouwensfiguren.
En verder: "Mobiele teams – in samenwerking met lokale organisaties – kunnen misschien wel die mensen bereiken die je niet naar de vaccinatiecentra krijgt."

De vaccins dreigen de kloof tussen rijk en arm te verdiepen

Lees het artikel op Demorgen.be

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.