01-09-2021

Hoe toegankelijk is het aanbod psycho-educatie voor mensen in armoede?

Terug

Een cursus ‘Omgaan met stress’, een workshop ‘Beter slapen’ of een lezing ‘Psychose begrijpen’: psycho-educatie kan bijdragen tot meer psychisch welzijn. Maar hoe toegankelijk is het aanbod voor mensen in armoede? Recht-op, één van onze verenigingen waar armen het woord nemen, nam de proef op de som. Lees hun bevindingen in hun nota.

Dit initiatief werpt op het terrein vruchten af. Het aanbod wordt op verschillende plaatsen bijgestuurd. Stap voor stap bouwen initiatiefnemers aan een breder bereik, met bijzondere aandacht voor mensen die in armoede leven.

‘Mensen weten vaak niet waar te beginnen in het kluwen van problemen. Hun hoofd zit vol, ze lopen over.’

Psycho-educatie heeft als doel om personen competenties te laten verwerven die bijdragen tot de geestelijke gezondheid. Dit kan kennisoverdracht zijn maar ook het aanleren van vaardigheden. Vaardigheden die de mensen al dan niet dienen in te oefenen aan de hand van huiswerkopdrachten. De methodiek wordt zowel individueel als in groep aangeboden. Bij preventie door middel van psycho-educatie wordt er aangeraden om dit in groep te organiseren. Een zorgverstrekker staat dan in voor een (grote) groep personen. De informatie wordt meestal via lessen in groepsverband aangereikt.

‘Mensen kregen inzichten die jarenlange therapie hen niet hadden bijgebracht.’

‘Wat vaak terugkomt: mensen in armoede ervaren dat ze buitenbeentjes zijn.’

Veel lezingen en vormingen, maar ook voor mensen in armoede?

Lees het artikel van 1/9/2021 op Sociaal.net

Nota 'Psycho-educatie toegankelijk voor mensen in de armoede'

Lees de nota van vzw Recht-Op

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.