Inzetten op een armoedebewust HR-beleid loont
Werken wordt vaak beschouwd als dé manier om armoede tegen te gaan. De armoedecijfers maken echter snel duidelijk dat dat niet altijd het geval is. In 2020 leefden 4,2% van de werkende mensen in armoede. Daarenboven is er nog een groter aantal mensen dat werkt en maar net het hoofd boven water weet te houden. Werk is met andere woorden een belangrijke schakel in de weg uit de armoede, maar er is meer nodig. Naast de toegang tot duurzame jobs is een integrale benadering noodzakelijk die ook het welzijnsaspect in rekening neemt, zowel bij de toeleiding naar werk als op de werkvloer.
Tine Claes en Christine Castille schreven een artikel over het belang van een armoedebewust HR-beleid op de website van het Sterpunt Inclusief Ondernemen
Armoede is in de kern een financieel probleem
Mensen in armoede hebben te weinig financiële middelen om een menswaardig bestaan te leiden. Daardoor ontstaan andere problemen die leiden tot uitsluiting, dat op zijn beurt gevoelens van schaamte, eenzaamheid, wantrouwen, falen … met zich meebrengt.
“Je loopt er niet mee te koop, je schaamt je ervoor en daardoor maak je je situatie nog moeilijker. Maar je neemt je problemen wel mee naar het werk”, aldus ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp.
De meerwaarde van een armoedebewust HR-beleid
Uit onderzoek blijkt dat 62% van de werkgevers in aanraking komt met werknemers met financiële problemen. Werkgevers zullen in de toekomst dus onvermijdelijk met armoede op de werkvloer in aanraking komen. Helaas ontbreekt het vaak aan inzicht in deze problematiek.
Het Netwerk tegen Armoede zet daarom sinds drie jaar in op het sensibiliseren en begeleiden van bedrijven en organisaties in het implementeren van een armoedebewust HR-beleid.