25-03-2021

Jaarrapport E-inclusie 2020 STA-AN

Terug

STA-AN vzw bundelde alle signalen en ervaringen rond e-inclusie van de 5 Antwerpse verenigingen waar armen het woord nemen uit het labo e-inclusie in een Jaarrapport. Interessante literatuur voor alle partners en beleidsmakers die bezig zijn met het verkleinen van de digitale kloof.

De digitale kloof is groter dan ooit … de bereidheid om ze te dichten ook!

Het coronajaar 2020 heeft de breuklijn van “zij die mee zijn op de digitale snelweg “ en “zij die lijdzaam toekijken
vanop de pechstrook” extra zichtbaar gemaakt. Mensen in armoede ervaren uitsluiting op allerlei domeinen. Dat is op zich niet nieuw. De mate waarop uitsluiting zo hard bepaald wordt door digitale toegang en vaardigheden is wel nieuw en zeer onrustwekkend.

Dit jaarrapport is geen eenzijdige klaagzang, het legt ook de focus op hoop en kracht die we uit 2020 kunnen halen. Zo zijn de auteurs zelf positief verbaasd over de snelheid en daadkracht die vele mensen in armoede hebben getoond. De Antwerpse verenigingen bereiken ondertussen 80% van de mensen ook digitaal en 60% nam tegen het
einde van 2020 zelfs mee deel aan beleidswerk via allerlei digitale fora. De coronacrisis heeft de verenigingen uit noodzaak digitale wegen doen bewandelen die ze misschien al veel vroeger hadden moeten stimuleren! Ook voor hen is 2020 dus een soort wake-up call en momentum dat ze moeten grijpen.

Een samenleving die “bescherming (hulp-en dienstverlening) en toegang tot grondrechten” zo sterk laat afhangen van digitaal wel of niet mee zijn, is het aan zichzelf verplicht om massaal te investeren in een sociaal e-inclusiebeleid.

Drempels die mensen in armoede ondervinden mogen niet gebruikt worden als excuus om niet in te zetten op e-inclusie, integendeel, hieraan dient net een sociaal e-inclusie beleid opgehangen te worden.

Jaarrapport E-inclusie 2020 van STA-AN vzw

Lees het jaarrapport

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.