17-10-2021

Over leven in armoede: twee straffe getuigenissen van Tessa en Peter

Terug

Op de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17 oktober vragen verschillende organisaties aandacht voor de 2,3 miljoen Belgen die een risico op armoede of sociale uitsluiting lopen. De Morgen interviewde Tessa en Peter over wat dat betekent en welke impact armoede heeft. Lees de twee straffe getuigenissen van Tessa van de Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen Aalst en Peter van vzw Recht-Op in Antwerpen in de Morgen van 17/10/2021.

"Velen denken dat het onze eigen schuld is"

Tessa: "Het is alsof mensen in armoede geen recht hebben op plezier"

"Volgens mij is er nood aan structurele middelen om armoede te bestrijden. Zowel de uitkeringen als de minimumlonen moeten daarbij omhoog. Want heel wat mensen zijn vandaag actief op de arbeidsmarkt en leven toch nog steeds in armoede. Een degelijk inkomen en een goede woning leggen de basis voor een leefbaar bestaan.”

Peter: "Ik werkte, maar mijn schuldenberg bleef stijgen"

Ik denk dat er op beleidsmatig niveau een aantal kleine ingrepen mogelijk zijn die samen een groot verschil kunnen maken. Een maximumfactuur in het secundair onderwijs is een van die maatregelen die mensen als ik zou helpen: schoolboeken zijn bijvoorbeeld erg duur. Daarnaast denk ik dat scholen een belangrijke rol kunnen spelen bij armoedebestrijding."

Over leven in armoede: ‘Het OCMW vroeg waarom ik iets van C&A had gekocht, terwijl Zeeman goedkoper is’

Lees de interviews in De Morgen van 17/10/2021

Centraal thema 'maatschappelijke participatie' op 17 oktober 2021

Lees meer op 17oktober.be

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.