05-03-2021

Sociale tarieven voor mobiele telefonie in de maak

Terug

Kwetsbare mensen moeten sociale tarieven voor mobiele telefonie kunnen krijgen. Tenminste als de markt geen voldoende lage prijzen aanbiedt. Operatoren zijn niet noodzakelijk tegen. Het Netwerk tegen Armoede reageert.

Weinigen kunnen zich nog een leven zonder smartphone inbeelden. Maar voor kwetsbaren in de samenleving, zoals mensen die in armoede leven, zijn de kosten van het abonnement die daarbij horen te hoog.

Vandaag bestaan er al sociale tarieven voor vaste telefonie en vast internet. Voor mobiele diensten bestaan zulke tarieven echter niet, de opmars van de smartphone ten spijt. Veel kwetsbare mensen voelen dat, stelt het Netwerk tegen Armoede.

Als gevolg van de coronacrisis zagen ook mensen in armoede hun kosten voor (mobiele) telefonie en data toenemen. Dit verhoogde de druk op hun al beperkte gezinsbudget.’

‘Het huidige sociaal tarief is zowel qua doelgroep als qua korting te beperkt om mensen in armoede toegang tot internet en telefonie te kunnen verzekeren.’

Tot slot worden nieuwe minimumspecificaties vastgelegd. De minimumsnelheid voor vast internet via een sociaal tarief is nu 1 megabit per seconde. Volgens het Netwerk tegen Armoede zijn zulke ingrepen hoognodig. De organisatie pleitte eerder al ‘voor een uitbreiding van het sociaal tarief voor internet en telefonie, zoals bij water en energie’.

Sociale tarieven voor mobiele telefonie in de maak

Lees het artikel in De Standaard van 5/3/2021

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.