15-11-2021

Zorg ook voor mensen in armoede voor een menswaardige uitvaart

Terug

Zanger Tom Helsen heeft een inzamelactie opgestart om een kennis te helpen met de kosten van de begrafenisfactuur van haar partner. Daarmee wou hij vermijden dat ze opnieuw in armoede zou belanden. Dit initiatief stelt aan de kaak dat mensen in armoede vaak geen of weinig geld hebben voor begrafeniskosten. Mensen in armoede verdienen ook een menswaardige uitvaart. Algemeen coördinator Heidi Degerickx reageerde in Het Journaal Laat op één op 15/11/2021.

Tom Helsen doet al jaren vrijwilligerswerk bij vereniging Buurtwerk ’t Lampeke in Leuven. Daar leerde hij een vrouw kennen die 8 jaar geleden haar man was verloren door een ziekte en daardoor in de armoede was beland. Ze heeft geld moeten lenen om de begrafenis te betalen. Bij het overlijden van haar tweede man dreigt nu een gelijkaardig scenario. Daarom besloot de zanger een crowdfunding op te starten.

"Het is belangrijk een menswaardig afscheid te voorzien maar ook armoede structureel aan te pakken."

Heidi Degerickx gaf in Het Journaal Laat op één achtergrondinformatie bij de moeilijkheden die mensen in armoede ondervinden om begrafeniskosten te betalen. Ze hield een pleidooi voor een menswaardige uitvaart voor mensen in armoede.

"Het vraagt niet alleen goede afspraken tussen lokaalbestuur met begrafenisondernemers en zoeken naar officiële familie en kennissen, maar ook warme betrokkenheid van verenigingen en burgers".

"Mensen in armoede besparen nog liever op hun eten dan hun kinderen of omgeving te belasten met schulden voor een begrafenis".

Singer-songwriter Tom Helsen zamelt geld in om te vermijden dat iemand door begrafenis opnieuw in armoede belandt

Lees het artikel van 14/11/2021 op VRT NWS

Achtergrondinfo in Het Journaal Laat op één van 15/11/2021

Herbekijk het interview met Heidi Degerickx

Zorgen over morgen - Inspiratiegids rond levenseindezorg voor mensen in armoede

Lees meer over de inspiratiegids

Werkgroep Waardige Uitvaart

De werkgroep Waardige Uitvaart van De Beweging in Gent boekte mooie resultaten in het waardiger maken van uitvaarten van mensen met een laag inkomen. De werkgroep is op dit moment niet meer actief, maar er werken nog altijd vrijwilligers van de werkgroep mee aan het Contactpunt Waardige Uitvaart. Dat is een vrijwilligersorganisatie die ervoor ijvert dat mensen op een waardige manier afscheid kunnen nemen van hun dierbaren en mensen ondersteunt die noodgedwongen beroep moeten doen op de stad voor een uitvaart.

Werkgroep Waardige Uitvaart

Lees meer over de werkgroep

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.