22-09-2022

De gevolgen van de energiecrisis gaan verder dan een koud huis

Terug

De energiecrisis heeft een groot effect op het financiële budget van een persoon, maar de gevolgen gaan nog verder dan het dichtdraaien van de verwarming. Door de hoge rekeningen worden mensen gedwongen ook te besparen op andere levensdomeinen, zoals vrijetijd en kledij. Daarnaast heeft de financiële stress een weerslag op het mentale welzijn. Experts waarschuwen voor een stijging en psychologisch leed. De Morgen en Het Nieuwsblad spraken met algemeen coördinator Heidi Degerickx en evaringsdeskundige Cindy Van Geldorp van het Netwerk tegen Armoede.

Psychische gevolgen

Zowel De Morgen als Het Nieuwsblad keken op 22 september 2022 verder dan de energiefactuur. De conclusie was niet positief. "Bij mensen met een inkomen van 750 euro per maand heeft ruim 17 procent last van angststoornissen en 10,7 procent van depressie." aldus Christelijke Mutualiteit-voorzitter Luc Van Gorp in De Morgen. Algemeen coördinator van het Netwerk tegen Armoede Heidi Degerickx bevestigt: "Er is vandaag sowieso een heel grote angst bij mensen in armoede, maar nu ook bij de middenklasse, dat ze aan welvaart en welzijn zullen inboeten als gevolg van de hoge energiefacturen en gestegen huurprijzen."

Personen in armoede hebben een groter risico op het ontwikkelen van psychische problemen. Dit deels door een (aangeboren) kwetsbaarheid, deels door omgevingsfactoren zoals stress. Daarbovenop is de drempel hoger om hulp te zoeken. Het prijskaartje van de gezondheidszorg en schaamte zijn maar twee aspecten van de vele die mensen in armoede tegenhouden om aan de alarmbel te trekken;

Experten vrezen dat de energieprijzen zullen zorgen voor een grote stijging aan mentale gezondheidsproblemen. Extra investeringen in preventieve gezondheidzorg wordt naar voren geschoven als een oplossing, een maatregel waar ook het Netwerk tegen Armoede achter staat.

Experts waarschuwen: energiecrisis veroorzaakt meer psychische problemen

Lees het artikel

Besparen op alle levensdomeinen

Ook Het Nieuwsblad bracht meer inzicht in de (indirect) gevolgen van de hoge energieprijzen. Meer dan 6 op de 10 Vlamingen besparen. Door de hoge energieprijzen leggen mensen zich een kleiner budget op. Vrije tijd is daar één van, en dat is niet onschuldig.

“Als mensen geen vrijetijdsbesteding hebben, komen ze met minder mensen in contact. Sowieso is het sociaal netwerk van kwetsbare mensen vrij beperkt en hebben ze nauwelijks budget voor ontspanning. Daardoor raken ze meer geïsoleerd en uitgesloten. Dit begint vaak al van kleinsaf aan. Kinderen ervaren dat klasgenoten hobby’s uitoefenen waar zij geen toegang toe hebben en verlangen daar ook naar. We zetten er met het Netwerk tegen Armoede op in om drempels voor zowel kinderen als hun ouders om aan sport of ontspanning te doen. Dit is cruciaal om de cirkel van armoede te doorbreken.” legt ervaringsdeskundige bij het Netwerk tegen Armoede Cindy Van Geldorp uit.

Minder uitgeven aan kledij, op café, restaurant of in de supermarkt zijn andere maatregelen die genomen worden in een poging om rond te komen.

Hierop bespaart de Vlaming om zijn energiefactuur te kunnen betalen

Lees het artikel

Het Netwerk tegen Armoede wijst al weken op de gevolgen van de energiecrisis. We ijveren voor een structurele aanpak met een visie op de lange termijn.

Aanbevelingen energie- en wooncrisis

Lees meer

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.