21-09-2022

Iedereen een laptop op school, en toch blijft boekenfactuur even hoog: in elke klas zit leerling die schoolboeken niet kan betalen

Terug

De resultaten van de Boekencheck 2022 zijn binnen en tonen alarmerende cijfers: 5,12% van de gescreende leerlingen zit momenteel zonder boeken in de klas (los van leveringsproblemen). Dit is maar liefst 2,17% meer dan vorig jaar. Laat dit een signaal zijn naar de overheid dat er nog werk is aan gelijke onderwijskansen.

De Boekencheck van vzw Krijt gaat elk jaar na hoeveel kinderen er starten zonder boeken. Ze werken samen met scholen die reeds werken met een boekenbeleid, dus de cijfers liggen in werkelijkheid waarschijnlijk nog hoger. Dat is alarmerend, want zo worden gelijke onderwijskansen niet gegarandeerd.

Wanneer de schoolbel luidt staan niet alle kinderen in dezelfde rij, klaar voor de start van de nieuwe schooldag. Sommige kinderen komen achter, want zij hebben hun boeken nog niet. Dat komt door de hoge schoolfactuur. Maar liefst één op de 20 kinderen heeft geen boeken. Invulboeken, zwarte lijsten en het niet kunnen gespreid betalen van de rekening zijn maar enkele factoren die ervoor zorgen dat de schoolfactuur grote proporties aanneemt. Als gevolg is onderwijs niet de hefboom die het zou moeten zijn. Gelijke onderwijskansen worden vandaag niet garandeerd. Nog voor de bel luidt, is het al bepaald wie mee kan en wie niet.

Het Netwerk tegen Armoede gaf al voor 1 september aan dat de schoolfactuur voor velen een probleem zou vormen. Verenigingen waar armen het woord nemen schreven een taal aanbevelingen voor het beleid uit.

Klaar voor de start op 1/9! Of toch niet helemaal?

Lees hier onze aanbevelingen

De Boekencheck van vzw Krijt duidt aan wat we al wisten: het recht op kosteloos onderwijs wordt geschonden. Het Netwerk tegen Armoede hoopt dat deze harde cijfers aanzetten tot actie. De pauze is al lang voorbij.

Iedereen een laptop op school, en toch blijft boekenfactuur even hoog: in elke klas zit leerling die schoolboeken niet kan betalen

Lees meer

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.