23-02-2022

De strijd tegen kinderarmoede is een strijd tegen gezinsarmoede

Terug

Algemeen coördinator Heidi Degerickx nam op 23/2/2022 als spreker deel aan de voorstelling van 'Golfbrekers. Een staat van het gezinsbeleid in Vlaanderen 2021' van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van Odisee. Ze deed er een armoedetoets op het gezinsbeleid in Vlaanderen. Door de coronacrisis en de energiecrisis hebben meer en meer gezinnen risico op armoede, vooral eenoudergezinnen.

De strijd tegen kinderarmoede is een strijd tegen gezinsarmoede

Heidi Degerickx pleitte er voor een warme samenleving voor elk gezin. Ze haalde de speerpunten van het Vlaams Netwerk tegen Armoede aan voor een sterke kruisbestuiving tussen gezinsbeleid/armoedebeleid:

  1. een sterker Groeipakket met een hogere sociale toeslag
  2. een nabije lokale overheid met buitenschoolse opvang en vrijetijdsactiviteiten als sterke schakel die ook voor kinderen in armoede een hefboom zijn en preventief uitsluiting tegengaan
  3. een betaalbare en goede woning zodat elk gezin echt goed onder 1 dak samen kan leven en zich ontplooien
  4. een Europese kindgarantie die ambitieus (en participatief) is uitgewerkt in België: essentiële diensten voor kinderen kunnen niet losgeknipt worden van het gezin

Reflectie op de staat van het gezinsbeleid 2021

Bekijk de presentatie

Golfbrekers. Een staat van het gezinsbeleid in Vlaanderen 2021

Lees meer over Golfbrekers

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.