28-05-2022

Steeds meer meisjes thuis van school omdat ze hun maandverband niet meer kunnen betalen

Terug

Er dreigt een nieuwe groep ‘armen’ te ontstaan onder jonge meisjes. Armoedeorganisaties en scholen zien steeds meer jongvolwassenen die hun menstruatieproducten niet meer kunnen kopen en daardoor geregeld wegblijven van school.

Ervaringsdeskundige Maria van Vierdewereldgroep Aalst Mensen voor Mensen vzw gaf in Het Laatste Nieuws van 27/5/2022 een interview rond menstruatiearmoede naar aanleiding van de Internationale Dag van de Vrouwelijke Hygiëne op 28/5.

"Ik heb meisjes gezien die effectief schooldagen missen omdat ze ongesteld zijn en daar niet de juiste producten voor hebben."

Ervaringsdeskundige Maria van Vierdewereldgroep Aalst Mensen voor Mensen vzw organiseerde themagroepen rond menstruatiearmoede en sprak erover zowel met ouders als met schoolgaande meisjes: “Ik heb meisjes gezien die effectief schooldagen missen omdat ze ongesteld zijn en daar niet de juiste producten voor hebben. Ze zijn bang voor lekken en kiezen ervoor om dan liever thuis te blijven.”

Mogelijke oplossingen

De vereniging stelt een aantal oplossingen voor, zoals de menstruatiecup, of meer structurele oplossingen, zoals een terugbetaling van duurzame menstruatieproducten door het ziekenfonds, een vrijstelling van BTW op menstruatieproducten, gratis ter beschikking stellen via scholen en welzijnsinstanties ... Maar bovenal moet het taboe worden aangepakt, o.a. door het bespreekbaar te maken thuis en op school.

Steeds meer meisjes thuis van school omdat ze hun maandverband niet meer kunnen betalen

Lees het artikel in HLN van 27/5/2022

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.