18-08-2023

Hoe geef je leerlingen alle kansen, zonder te stigmatiseren?

Terug

Onbetaalde facturen, geen of een weinig voedzame schoolmaaltijd, ­onregelmatige afwezigheden: wie het thuis niet breed heeft, moet vaak vroeg of laat ook de school om hulp vragen. Maar hoe geef je ­leerlingen alle kansen, zonder te stigmatiseren? De Morgen ging in gesprek met een school en een ouder uit één van onze verenigingen.

Helena, mama van een zoon en dochter uit het Antwerpse en bezoeker bij één van onze verenigingen, geeft meer duiding: "Al die extraatjes: schaf ze af. Ouders houden nog liever hun kinderen thuis, dan dat ze hen met lege handen naar een sport- of themadag sturen. Het laatste wat je wilt, is dat je kinderen anders bekeken worden."

Ze gebruikt haar eigen ervaringen om anderen te helpen. "Ik geef zelf huiswerkbegeleiding aan kinderen in kansarmoede nu mijn kinderen afgestudeerd zijn en ik niet langer in schulden zit. Ik zie hetzelfde schaamtegevoel nu ook bij ­andere ouders."

Algemeen coördinator Heidi Degerickx van Netwerk tegen Armoede: "We hameren al jaren op het belang van een maximumfactuur in het secundair onderwijs, zodat ouders tijdens het schooljaar niet voor onaangename financiële verrassingen komen te staan. De schooltoeslag in het Groeipakket zou ten laatste op 30 juni betaald moeten worden vóór de schoolfacturen komen bij inschrijving voor het nieuwe schooljaar. Tot slot zien we graag de werking van brugfiguren tussen ouders en de school graag uitgerold over alle Vlaamse steden en gemeenten."

Op bezoek in een school in een van de meest kansarme wijken van Gent: ‘Wij helpen ouders ook met pakweg Electrabel of de kinderbijslag’

Lees het artikel in DeMorgen

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.