08-02-2024

Evaluatie vijf jaar Groeipakket: kinderamoedecijfers blijven hardnekkig stabiel

Terug

De automatische toekenning van de kinderbijslag is een enorme vooruitgang. Maar helaas kan het intussen 5 jaar oude Groeipakket armoede in Vlaanderen niet counteren. Heidi Degerickx, algemeen coördinator van het Netwerk tegen Armoede op Radio 1 op 8/2/2024: "We zien dat ook na de hervorming van de voormalige kinderbijslag naar het huidige Groeipakket de kinderarmoedecijfers hardnekkig stabiel blijven (12,8%)."

"Voor gezinnen in armoede is die sociale toeslag vaak louter een compensatie van de verloren leeftijdstoeslag"

"De 15 euro extra is een beperkte eerste stap in de goede richting. Maar het zou veel wijzer zijn om die sociale toeslag echt fundamenteel op te trekken, te koppelen aan de levensduurte en dus steeds volledig te indexeren (de Vlaamse regering besliste in 2021 om dat, als besparingsmaatregel, maar gedeeltelijk te doen, red.). Pas dan kan dat een verschil maken voor kwetsbare gezinnen," aldus Heidi Degerickx.

De bedragen van de sociale toeslag in het Groeipakket blijven te laag. Dat is onze conclusie bij de evaluatie van 5 jaar Groeipakket. Het Groeipakket is niet kostendekkend voor gezinnen op of onder de armoedegrens. We pleiten om de sociale bijslag substantieel te verhogen. Pas dan kan het een verschil maken voor gezinnen in armoede."

"Het Groeipakket is niet kostendekkend voor gezinnen op of onder de armoedegrens"

Herbeluister het interview op Radio 1 (van 0:56:00 tot 0:58:00)

Steeds meer mensen met lager inkomen krijgen hoger Groeipakket, maar pakt "Vlaamse kinderbijslag" ook armoede aan?

Lees het artikel op VRT NWS

Aanbevelingen over het Groeipakket in ons memorandum

Lees de aanbevelingen

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.