Hoge factuur laptops ondermijnt gelijke kansen in het onderwijs
Net voor de start van het schooljaar is het nu alle hens aan dek omdat laptops aan vervanging toe zijn. Blijkbaar is er niet in alle scholen budget voorhanden of is de subsidie van de Vlaamse overheid uitgeput. Het Netwerk tegen Armoede en vzw Krijt hadden het nochtans eind juni al voorspeld in een opiniestuk gepubliceerd door Knack met de vraag “Wordt onderwijs een luxe?”. Het antwoord op die vraag neigt stilaan naar “ja”. We stelden toen reeds dat de schoolfactuur met tot wel 700 euro zou stijgen door de mogelijke verplichting om laptops aan te kopen. Er kwam helaas weinig tot geen reactie op. De heel terechte vraag bij de haalbaarheid van schoolkosten voor gezinnen komt nu helaas opnieuw naar boven. Algemeen coördinator Heidi Degerickx reageerde op de verontrustende berichten in het radionieuws op Radio 1 van 26/8 en in Het Nieuwsblad op 27/8/2024.
‘Oplossingen’ gaan alle kanten uit
Een rondvraag bij scholen toonde aan dat de huidige laptops reeds aan vervanging toe zijn en dat zij op zoek zijn gegaan naar alternatieven. Bij gebrek aan regelgeving geeft dit opnieuw een allegaartje aan ‘oplossingen’. De prijzen zijn dan ook navenant: een nieuwe laptop van 650 euro, een refurbished laptop van 200 euro, een combinatie van aankoop na huren voor 1.000 euro, het laten stijgen van de jaarlijkse vergoeding voor iedereen …
Onderwijs is geen luxe
Algemeen coördinator Heidi Degerickx van het Netwerk tegen Armoede: “De kost voor een nieuwe laptop is voor veel gezinnen niet haalbaar, zeker niet voor gezinnen in armoede. Kinderen in het lager onderwijs zijn hiertegen beschermd door de maximumfactuur. Bij gebrek aan een maximumfactuur in het secundair onderwijs zullen er volgende week kinderen in de klas zitten zonder laptop. We kijken naar de volgende regering om de maximumfactuur zo snel mogelijk in te voeren.”
“De digitale trein raast verder zonder leerlingen in een kwetsbare positie. Het is onverantwoord om te dreigen met een GAS-boete en de kinderbijslag af te nemen bij ouders die een inkomen hebben op of onder de armoedegrens. Onderwijs dreigt steeds meer een luxe te worden. We roepen de Vlaamse onderhandelaars op om geen enkel kind achter te laten. Neem dus ook niet de tools uit handen van ouders om hun kinderen alle kansen te geven”.
Boekencheck voor betaalbaar onderwijs
Vzw Krijt en het Netwerk tegen Armoede doen jaarlijks een oproep aan scholen om deel te nemen aan de Boekencheck en zo het verschil te maken voor leerlingen in een kwetsbare positie. Ze creëren bewustzijn over het groeiend aantal leerlingen dat zonder de nodige leermiddelen in de klas zit, bieden webinars en ondersteuning aan scholen én willen het probleem zo goed mogelijk visualiseren. Met de steun van scholen tellen ze tussen 9 en 13 september hoeveel leerlingen er zonder het noodzakelijk schoolmateriaal in de klas zitten (laptops, schoolboeken …). De gegevens die ze daarmee jaarlijks verzamelen, zijn broodnodig om de Vlaamse overheid een duidelijk beeld te geven van de noden van de leerlingen en de juiste accenten te leggen in het regeerakkoord.