28-05-2024

"Mensen in armoede voelen zich vergeten"

Terug

Algemeen coördinator Heidi Degerickx was op 28/5/2024 te gast in De Ochtend op Radio 1 over betaalbare mobiliteit en openbaar vervoer. En ook over hoe klimaatbeleid ook sociaal beleid moet zijn. Ze deed een oproep aan de kandidaten voor de verkiezingen in 2024 om te luisteren naar de stem van mensen in armoede.

Nadien reageerde Mieke Schauvliege van Groen in hetzelfde programma: "We stellen voor om 1 euro per maand te vragen voor openbaar vervoer voor jongeren, ouderen en mensen die het moeilijk hebben. We willen dat geld halen van de fossiele subsidies. Die willen we omvormen tot klimaatsubsidies waarmee het openbaar vervoer gefinancierd kan worden."

"Mobiliteit is een dagdagelijks probleem voor mensen met een laag inkomen"

"Mobiliteit is een dagdagelijks probleem voor mensen met een laag inkomen. Nu moeten ze vaak te voet gaan. We zijn heel bezorgd over de afschaffing van bussen en haltes in het nieuwe vervoerplan van De Lijn. Veel mensen zijn afhankelijk van het openbaar vervoer en hebben het nu moeilijker om op hun bestemming te geraken."

"We pleiten voor een combiticket voor alle vormen van openbaar vervoer, met sociaal tarief. Er zouden ook meer (elektrische) deelfietsen moeten komen, met sociaal tarief en/of voordelige leen- en leaseformules."

"Klimaatbeleid moet ook een sociaal beleid zijn"

Heidi Degerickx: "Klimaatbeleid moet ook een sociaal beleid zijn, met investeringen in energiezuinige sociale woningen, zonnepanelen ... Mensen in armoede voelen zich vergeten als het gaat over klimaattransitie. Zo kunnen mensen in een kwetsbare positie ook meegenomen worden in de klimaattransitie. We moeten een armoedereflex ontwikkelen. Dat verwachten we van de toekomstige beleidsmakers.”

Heidi Degerickx: "Mensen in armoede voelen zich vergeten"

Herbeluister het interview

Mieke Schauvliege: "Fossiele subsidies omvormen tot klimaatsubsidies om openbaar vervoer te betalen"

Herbeluister het interview

Aanbevelingen voor de mobiliteit en het klimaatbeleid in ons memorandum

Lees de aanbevelingen

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.