Terug

Vorming over VSB : Wat ? Waarom ? Daarom !

Wat ?
….is de Vlaamse Sociale Bescherming oftewel de VSB ?

Voor dokterskosten, medicatie, behandelingen en hospitalisaties zijn er financiële tussenkomsten vanuit de Belgische staat, we noemen dit de ‘federale sociale zekerheid’. Je moet aangesloten zijn bij een mutualiteit of bij de hulpkas voor ziekte- en invaliditeitsverzekering om hiervan te kunnen genieten. Mensen die door ziekte, invaliditeit of handicap getroffen zijn, kunnen hiervan ook een vervangingsinkomen genieten.

Sinds enkele jaren is er op dit Belgische systeem ook een Vlaamse tak gebouwd om hoge zorgkosten op te vangen van bijvoorbeeld een woonzorgcentrum, een rolstoel, thuiszorg of andere hulp.
Dit nieuwe systeem, genaamd de Vlaamse Sociale Bescherming (VSB) , is een pakket van tegemoetkomingen en financiële premies voor mensen met zorgbehoeften.

De VSB is een verplicht verzekeringssysteem, dat wil zeggen dat je een bijdrage MOET betalen ( de zorgpremie) en dat je in geval van een zorgbehoefte wegens ouderdom, ziekte, handicap financiële hulp ( een zorgbudget) KAN krijgen onder bepaalde voorwaarden.
Zo betaal je jaarlijks de zorgpremie van 52 euro , als je recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming (het ‘1’tje op het vignet van je mutualiteit) dan betaal je 26 euro.

Waarom ?
….. is het belangrijk dat onze verenigingen de Vlaamse Sociale Bescherming kennen en opvolgen
De Vlaamse Sociale Bescherming wordt in de komende jaren verder gevormd en hervormd.
In deze VSB zitten belangrijke instrumenten en financiële rechten, die we met Netwerk en onze verenigingen goed moeten kunnen opvolgen en bewaken :
• Zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden (dit is de Vlaamse zorgverzekering)
• Zorgbudget voor mensen met een handicap (dit is het basisondersteuningsbudget)
• Zorgbudget voor ouderen met een zorgnood (dit is de vroegere tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden)
• Tussenkomsten voor mobiliteitshulpmiddelen (rolstoelen) .
We willen zorgen dat we klaar zijn om in eventueel overleg te gaan met administraties en kabinetten (armoedetoets, verticaal overleg…) ism onze verenigingen.

Daarom !
….organiseert het Netwerk twee infonamiddagen
We willen de mensen uit onze verenigingen en de beroepskrachten wegwijs maken in dit kluwen van regels, rechten en verplichtingen. We brengen in begrijpbare taal een overzicht van de maatregelen en bespreken samen met jullie de risico’s en drempels.
• Wat bestond al, wat is nieuw?
• Welke opmerkingen maakten we al als Netwerk tegen Armoede en wat werd daarmee al gedaan?
• Welke nieuwe plannen heeft de Vlaamse regering en welke risico’s zien we nu al?
We luisteren hierbij graag ook al een eerste keer naar jullie eigen ervaringen :
• Welke signalen kregen jullie al rond dit systeem?
• Rond welke uitgaven van mensen voor gezondheid moeten we het meest actief zijn?
• Waar zitten volgens jullie nog de grootste gaten in de bescherming van mensen als we dat allemaal zo horen?

Schrijf je hier in voor de infosessie in Hasselt op 6 februari 2020: De Brug, Minderbroederstraat 17, Hasselt, onthaal met broodjes/soep van 12 tot 13u, vorming van 13 tot 16 uur.
Schrijf je hier in voor de infosessie in Gent op 11 februari 2020: Clemenspoort, Overwale 3/1, Hasselt, onthaal met broodjes/soep van 12 tot 13u, vorming van 13 tot 16 uur.

Meer info bij
Arne.proesmans@netwerktegenarmoede.be 0475 36 84 31
Katty.creytens@netwerktegenarmoede.be 0479 83 04 66

Het Netwerk tegen Armoede bereidt ook een klankbordgroep voor rond Vlaamse Sociale Bescherming voor geïnteresseerde verenigingen.

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.