Terug

Oproep om deel te nemen
aan de Klankbordgroep ‘Inkomen en Uitgaven van mensen met gezondheidsproblemen’

Gezondheidszorg moet toegankelijk en betaalbaar zijn !!

Mensen die getroffen zijn door een (chronische) ziekte, ongeval, handicap of ouderdom , hebben vaak hoge gezondheidsuitgaven. Denk maar aan de vele rekeningen voor dokter, medicatie, hospitaal, behandeling, hulpmiddelen, verzekeringen, thuiszorg, rusthuis, ….

Tegelijk bestaat er zowel op federaal (voor gans België), als op Vlaams als op lokaal niveau (uw gemeente en of OCMW) een gans systeem van uitkeringen, premies, sociale kortingen en diensten dat de mensen in theorie moet beschermen en helpen.

In de realiteit zijn er echter veel problemen om toegang te krijgen tot deze financiële rechten en diensten en zijn de uitkeringen meestal veel te laag om nog menswaardig te kunnen leven. Er is administratieve rompslomp, er zijn wachtlijsten, er zijn mankementen in de werking van de diensten, ….

Het Netwerk wil de vinger aan de pols houden inzake sociale zekerheid en bescherming. Het recht op kwaliteitsvolle en betaalbare gezondheidszorgen en menswaardige (vervangings-)inkomens moet blijvend gewaarborgd worden !

Kritische kijk op de actualiteit door de KLANKBORDGROEP

Daarom zoeken we verenigingen waar mensen met hoge gezondheidskosten hun zeg willen doen rond hun problemen om aan hun FINANCIËLE RECHTEN te geraken (uitkeringen, premies, tegemoetkomingen, zorgverlening, medische hulp).

Geïnteresseerde verenigingen die rond dit thema thematisch werk en dialoogwerk willen opzetten, krijgen hierbij inhoudelijke ondersteuning van onze stafmedewerkers.

Op dit ogenblik ondersteunen we een vereniging die een themawerking opstartte rond ‘uitgaven van mensen met gezondheidsproblemen en de bestaande beschermingssystemen ‘. Hierbij brengen we medische uitgaven en kosten van de mensen met zorgnoden in kaart. Tegelijk bekijken we kritisch wat de overheden en diensten daarrond doen. Het zou goed zijn mochten er nog een aantal andere verenigingen rond dezelfde inhoud met hun mensen aan de slag willen gaan.

We willen een klankbordgroep samen stellen , waarbij we flexibel én op maat van de verenigingen de mensen met armoede-ervaring kunnen informeren en consulteren. We volgen hierbij het ritme van wat er op ons afkomt vanuit politiek en administratie. Telkens er nieuws is, bepalen we samen hoe we dat aanpakken: door in de vereniging met de mensen een gespreksmoment te verzorgen, door een regionaal overleg op te zetten met enkele verenigingen samen, door centraal op het Netwerk in Brussel partners en verenigingen samen te brengen, etc ….En uiteraard is er altijd de actualiteit: een middenveldorganisatie die ons vraagt om mee actie te voeren rond een concreet dossier, een oude kwestie die plots opduikt vanuit het beleid en waar we ons bestaande standpunt opnieuw willen aftoetsen en actualiseren, een vereniging die een lokale kwestie graag wil aftoetsen met de andere verenigingen, onderzoekers die onze inbreng vragen bij een wetenschappelijke studie…

Zoals jullie zien, willen we werken met een heel open agenda. Elke vereniging uit de klankbordgroep kan aangeven wat haalbaar is. Je kan vraag per vraag bekijken of en hoe je meedoet . Ook verenigingen die er niet voor kiezen om dit als een hoofdthema op te nemen in hun beleidswerk, zijn welkom. We vragen wel het engagement om enkele keren per jaar deel te nemen aan bijeenkomsten of raadplegingen in het kader van de klankbordgroep.

Wie instapt kan rekenen op een stevige inbreng vanuit het Netwerk. Onze stafmedewerkers Arne Proesmans en Katty Creytens zijn stand by, verzamelen info, denken mee na over aanpak, komen tot in de vereniging, brengen jullie in contact met anderen etc.

Planning?

We lanceren nu deze oproep en spreken ook zelf al enkele verenigingen aan die linken hebben met gezondheidsdossiers. Verder nodigen we jullie uit om deel te nemen aan onze vorming rond de Vlaamse Sociale bescherming (in Hasselt op 6 en in Gent op 11 februari ) .
Na verkenning van jullie interesses, zullen we in het voorjaar onze klankbordgroep vorm geven. We beginnen ‘light’ en proberen stapje voor stapje wat meer hooi op de vork te nemen…

Geïnteresseerd?

Kom al zeker naar 1 van de infomomenten over VSB, bel of mail ons, we komen met plezier ook even tot bij jullie… Arne.proesmans@netwerktegenarmoede.be 0475 36 84 31
Katty.creytens@netwerktegenarmoede.be 0479 83 04 66

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.