# Aanbeveling # Nieuws # Armoede # Corona # Hulp- en dienstverlening # Inkomen # Gezondheid # Schulden # Werk

BAPN roept federale regering op zo snel mogelijk werk te maken van ambitieus federaal plan armoedebestrijding

02/07/2021

Anderhalf jaar na het begin van de coronacrisis en bijna een jaar na de vorming van de federale regering, is er nog steeds geen federale langetermijnstrategie voor armoedebestrijding. De volgende verkiezingen zijn gepland voor mei 2024. Dit betekent dat deze federale regering nog maar de helft van deze legislatuur de tijd heeft om een structureel armoedebeleid te voeren, op voorwaarde dat ze nu de nodige stappen voor de uitwerking ervan zet. De netwerken armoedebestrijding verenigd binnen BAPN dringen erop aan dat de federale regering een prioriteit maakt van een ambitieus en participatief plan armoedebestrijding dat vertrekt vanuit de noden en ervaringen van mensen in armoede zelf.

Lees meer Download
# Nieuws # Armoede

Zomerse groeten

01/07/2021

De zomer staat voor de deur. Dankzij versoepelingen en de vele vaccinaties kunnen we terug meer uit ons kot komen en elkaar ontmoeten. Dat geeft mooie vooruitzichten voor een fijne zomer.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Onderwijs # Corona

Zomerscholen dienen niet om alles op te lossen wat tijdens een schooljaar niet gelukt is!

30/06/2021

In mei 2021 werkte het Netwerk tegen Armoede mee aan een webinar van Welzijnszorg over zomerscholen. We pleitten onder meer voor een aantrekkelijk aanbod van activiteiten, een niet-schoolse veilige setting, op basis van vrijwillige deelname, en een laagdrempelige organisatie. Zomerscholen dienen niet om alles op te lossen wat tijdens een schooljaar niet gelukt is!

Lees meer
# Nieuws # Dossiers # Aanbeveling # Armoede # Werk # Corona # Digitalisering

Naar een inclusieve arbeidsmarkt

29/06/2021

Aan het einde van het schooljaar komen heel wat schoolverlaters op de arbeidsmarkt. De arbeidsmarkt in België geeft helaas niet voor iedereen dezelfde kansen en staat al jaren bekend voor de achterstelling van kwetsbare werknemers. De eerdere economische hoogconjunctuur tot 2020 heeft niet geleid tot een sterke verbetering. Bovendien heeft de coronacrisis die uitsluiting en achterstelling alleen maar vergroot. Daadkrachtig streven naar inclusie is de enige manier om structurele uitsluiting van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt aan te pakken, zo stellen LEVL, Handicap & Arbeid en het Netwerk tegen Armoede in de nota ‘Naar een inclusieve arbeidsmarkt’.

Lees meer Download
# Nieuws # Armoede # Onderwijs

30 jaar BAPN: een interview met Nele Schroyen

28/06/2021

Interview met beleidsmedewerker Onderwijs Nele Schroyen in het kader van het 30-jarig bestaan van het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN).

Lees meer
# Dossiers # Nieuws # Armoede # Werk # Duurzame tewerkstelling # Corona

Zo ga je om met armoede op de werkvloer

21/06/2021

Het aantal Belgen dat het risico loopt in armoede te belanden neemt jaarlijks toe. De kans dat een van je werknemers met armoede heeft af te rekenen is reëel. Er gepast mee omgaan, is moeilijk.
Vormingsmedewerker Heleen Dom en ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp aan het woord op MT.be.

Lees meer
# Nieuws # Verhaal # Armoede # Inkomen # Werk

Vakbonden en werkgevers bereiken akkoord over hogere minimumlonen, Abdel getuigt

08/06/2021

Vakbonden en werkgevers hebben op 8/6/2021 een akkoord bereikt over hogere minimumlonen. Ook over de overuren en het einde van de loopbaan zijn afspraken gemaakt. De regering en de achterban van de sociale partners krijgen wel nog het laatste woord. Abdel, vader van 5 kinderen en bezoeker bij De Moazoart in Lokeren, getuigt over rondkomen met een minimumloon.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Hulp- en dienstverlening # Corona # Gezondheid

vzw De Vrolijke Kring wint Prijs Armoede Uitsluiten 2021

03/06/2021

vzw De Vrolijke Kring uit Ronse heeft op 3/6/2021 de Prijs Armoede Uitsluiten 2021 van Welzijnszorg in ontvangst genomen. Een welgemeende proficiat!

Lees meer
# Nieuws # Werk

Reactie op praktijktest Antwerpse Arbeidsmarkt

27/05/2021

Op 26/5/2021 communiceerde Stad Antwerpen de resultaten van de praktijktest die ze door Prof. Baert liet uitvoeren op de lokale arbeidsmarkt. In de vijf grootste sectoren blijkt alvast dat discriminatie op basis van etniciteit helaas geen zeldzame uitzondering is in de HR- praktijk. Terwijl meer dan 66% van de werkzoekenden in Antwerpen buitenlandse roots heeft, maken deze één vijfde minder kans uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Platform Praktijktesten Nu reageert.

Lees meer
# Nieuws # Armoede

Bestuursorgaan heeft nieuwe samenstelling voor 2021-2024

26/05/2021

Het bestuursorgaan van het Netwerk tegen Armoede heeft een nieuwe samenstelling. Het bestuur is aangesteld door de Algemene Vergadering van 27/4/2021 voor de periode 2021-2024.

Lees meer
# Nieuws # Dossiers # Armoede # Wonen, water, energie # Corona

Hervorming sociale huur duwt mensen in handen van huisjesmelkers

18/05/2021

Vanaf 2023 dreigen kwetsbare gezinnen veel moeilijker een sociale woning te vinden. Dat vrezen experten, terrein- en welzijnsorganisaties. “Als de Vlaamse regering haar koers niet bijstuurt, voorzie ik een ramp.”

Lees meer
# Nieuws # Dossiers # Armoede # Lokaal beleid # Hulp- en dienstverlening # Wonen, water, energie # Corona

Impact van zes maanden Globale Ontmoeting

17/05/2021

Op 18/12/2020 werd de Globale Ontmoeting in Brugge opnieuw in het leven geroepen om tegemoet te komen aan de signalen en noden van dak- en thuislozen en mensen in kwetsbare situaties. Door de crisis was de samenleving nogmaals op slot, de perspectieven op versoepelingen waren mager gezaaid en er heerste uitzichtloosheid bij de doelgroep. De gevolgen voor de dak- en thuislozen en mensen in kwetsbare situaties in de Brugse binnenstad waren wederom groot. Door een sterke samenwerking tussen de Brugse welzijnsorganisaties en het middenveld werd de Globale Ontmoeting opnieuw op poten gezet in de lokalen van dienstencentrum Van Volden. Via dit concept hebben de initiatiefnemers een ‘warm & solidair’ antwoord willen bieden aan de noden van onze doelgroep.

Lees meer Download
# Nieuws # Armoede # Mobiliteit

Brede alliantie geeft burgers stem in opwaardering openbare ruimte

07/05/2021

Op 7/5/2021 lanceerde Netwerk Duurzame Mobiliteit een oproep aan de Vlaamse bevolking om lokaal de ruimte te veroveren. Elke burger kan via veroverderuimte.be een idee indienen over hoe zij de openbare ruimte in hun buurt graag ingericht zien. Elke droom is welkom, van broodnodig tot ‘te zot voor woorden’. Indienen kan tot eind juni.

Lees meer Download
# Nieuws # Armoede

Heidi Degerickx wordt nieuw algemeen coördinator

06/05/2021

Vanaf 1 juli krijgt Heidi Degerickx de leiding over het Netwerk tegen Armoede. Waarnemend algemeen coördinator Nicolas Van Praet neemt dan zijn vorige functie als Netwerkcoördinator terug op.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Dossiers # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Hulp- en dienstverlening # Inkomen

Netwerk tegen Armoede evalueert Groeipakket

05/05/2021

Voor het Netwerk tegen Armoede blijft het Groeipakket één van de belangrijkste hefbomen waarover de Vlaamse Regering beschikt om écht een verschil te maken 'in de portemonnee' van gezinnen met kinderen in armoede. Het Netwerk evalueerde het Groeipakket en hield het tegen het licht tijdens een hoorzitting in het Vlaams Parlement op 5/5/2021.

Lees meer
# Nieuws # Dossiers # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Inkomen # Werk # Onderwijs

Intergenerationele overdracht van armoede

04/05/2021

In het kader van de EU-SILC-enquête heeft Statbel, het Belgische statistiekbureau, de intergenerationele overdracht van armoede bestudeerd. De respondenten van 25 tot 59 jaar werd gevraagd naar hun levensomstandigheden toen zij ongeveer 14 jaar oud waren.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Gezondheid # Corona

De vaccins dreigen de kloof tussen rijk en arm te verdiepen

03/05/2021

Covid-19 verdiepte de kloof tussen arm en rijk al, de vaccins dreigen dat opnieuw te doen. Hoe minder gefortuneerd je bent, hoe kleiner de kans is dat je je laat vaccineren. En dat is niet per definitie uit slechte wil. ‘Kansarmen ervaren heel wat drempels.’

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Inkomen # Schulden # Corona

Plaats kwetsbare ouderen niet opnieuw onder huisarrest

22/04/2021

Meer dan veertig organisaties, waaronder het Netwerk tegen Armoede, de Belgische armoedenetwerken en de vakbonden van BPOST, verzetten zich tegen de controle op financieel kwetsbare ouderen die een inkomensgarantie ontvangen.

Lees meer Download
# Dossiers # Nieuws # Armoede # Inkomen # Schulden # Wonen, water, energie

Hoorzitting over wetsvoorstel over de niet voor beslag vatbare goederen

20/04/2021

Op 20/4/2021 vond in de Commissie Justitie van het federaal parlement een hoorzitting plaats over het wetsvoorstel tot wijziging van het Gerechtelijk Wetboek met betrekking tot de niet voor beslag vatbare goederen. De Belgische armoedenetwerken gaven er een inleidende uiteenzetting gevolgd door een gedachtewisseling met de parlementsleden.

Lees meer Download
campagnebeeld Woonchallenge
# Nieuws # Armoede # Wonen, water, energie

Doe mee aan de Woonchallenge! Ga de uitdaging aan!

13/04/2021

Zet samen met de Woonzaak het recht op wonen in de kijker.
Doe in mei en juni 2021 mee met de Woonchallenge!

Lees meer
# Nieuws # Verhaal # Armoede # Inkomen # Schulden # Werk # Corona

Zes gezinnen maken hun coronarekening

03/04/2021

Een jaar geleden ging het land op slot. Jobs gingen verloren, de economie kromp en kreunde. Hoe beïnvloedde het coronajaar ons bestedingspatroon? Zes gezinnen leggen hun portemonnee op tafel.
Wendy Burgelman van Centrum Kauwenberg in Antwerpen vertelt: 'Die grotere woning bleek nodig"

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Hulp- en dienstverlening # Inkomen # Werk # Corona

‘Er komt een vloedgolf van armoede op ons af’

02/04/2021

‘Er komt een vloedgolf van armoede op ons af’, zegt armoede-expert en professor Bea Cantillon (UAntwerpen). De brutaliteit waarmee de coronacrisis op de onderkant van de samenleving inhakt, is volgens haar ongezien. Nog maar pas werd duidelijk dat armen dubbel zo vaak sterven aan het longvirus dan rijken. Een interview met armoede-expert Bea Cantillon in De Morgen van 2/4/2021.

Lees meer
# Verhaal # Nieuws # Duurzame tewerkstelling # Corona # Werk

Hard werken en toch arm zijn

29/03/2021

Bijna vijf procent van de werkenden leeft onder de armoedegrens. Ondanks een vast salaris kunnen deze medewerkers financieel niet rondkomen. Door de coronacrisis neemt de groep sterk in aantal toe. Het Netwerk tegen Armoede wil werkgevers bewustmaken van deze verborgen problematiek en werkte een coachingstraject uit. Interview over de samenwerking rond armoedegevoelig HR-beleid tussen het Netwerk tegen Armoede en schoonmaakbedrijf Care op Weliswaar.be.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Wonen, water, energie # Corona

Housing Action Day Belgium 2021

28/03/2021

28 maart is de Europese Dag van de Huisvesting. Doorheen het hele land organiseerden diverse sociale organisaties acties om aandacht te vragen voor de huisvestingsproblematiek. In Brussel is de wooncrisis meer dan prominent aanwezig. 60 procent van de Brusselaars huurt, maar amper 11 procent van de beschikbare woningen is een sociale huurwoning.
Een aantal van onze Brusselse verenigingen organiseerde samen met Welzijnszorg en een een aantal andere Brusselse huisvestings- en armoedeorganisaties een interactieve wandeling met getuigenissen. De actievoerders vroegen meer inspraak en snellere vooruitgang.

Lees meer
# Nieuws # Verhaal # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Inkomen # Corona # Onderwijs

'Het Jaar van Dylan' wint VRT Trofee Diversiteit 2021

26/03/2021

‘Durf te Vragen’ (Eén), ‘Ontoerekeningsvatbaar’ (Canvas), ‘Tekens van Leven’ (Ketnet), ‘De Inspecteur’ (Radio 2), ‘Karrewiet: Het jaar van Dylan’ (Informatie) en ‘Dertigers’ (fictie): dat zijn de winnaars van de Diversiteitstrofeeën die de VRT samen met 6 verenigingen jaarlijks uitreikt aan eigen tv- en radioprogramma’s die het afgelopen jaar zijn gemaakt. De publieksprijs gaat naar ‘Hoodie’ (Ketnet).

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Inkomen # Hulp- en dienstverlening # Schulden

Sociaal tarief voor mobiele telefoon en internet binnenkort automatisch toegekend?

26/03/2021

Ombudsman voor de Telecomsector Luc Tuerlinckx stelde op 26/3/2021 bij De Inspecteur op Radio 2 zijn jaarverslag voor. Daarin stelt hij voor om het sociaal tarief voor telefoon en internet te moderniseren. De tarieven moeten uitgebreid worden en het sociaal tarief zou ook automatisch moeten worden toegekend. Ook het Netwerk tegen Armoede is voorstander van automatische toekenning.

Lees meer
# Dossiers # Nieuws # Armoede # Hulp- en dienstverlening # Corona # Digitalisering

Jaarrapport E-inclusie 2020 STA-AN

25/03/2021

STA-AN vzw bundelde alle signalen en ervaringen rond e-inclusie van de 5 Antwerpse verenigingen waar armen het woord nemen uit het labo e-inclusie in een Jaarrapport. Interessante literatuur voor alle partners en beleidsmakers die bezig zijn met het verkleinen van de digitale kloof.

Lees meer
beeld Signalenbundel 2.0
# Dossiers # Nieuws # Verhaal # Aanbeveling # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Gezondheid # Hulp- en dienstverlening # Inkomen # Lokaal beleid # Onderwijs # Werk # Wonen, water, energie # Corona

Signalenbundel 2.0 - Corona één jaar later

24/03/2021

Van bij het begin van de coronacrisis verzamelde het Netwerk tegen Armoede signalen en getuigenissen over de impact op het leven van mensen in armoede. Wat is de stand van zaken één jaar na de uitbraak van het virus? We vroegen het via de 58 verenigingen waar armen het woord nemen, Welzijnsschakels en ATD Vierde Wereld. De organisaties moesten noodgedwongen hun dagelijkse werking aanpassen. Ze gingen aan de slag met alternatieven om mensen in armoede te blijven bereiken en ondersteunen. De signalen en ervaringen zijn nu verzameld in de Signalenbundel 2.0.

Lees meer Download
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Gezondheid # Schulden

Beroep aantekenen voor zorgbudget? Dat is dan 75 euro

23/03/2021

Open brief Vlaams ABVV, ACLVB, ACV, Beweging.net, Decenniumdoelen, Netwerk tegen Armoede, Steunpunt Mens en Samenleving, Welzijnszorg en Zorgkas Socialistische Mutualiteiten.

Binnenkort moeten Vlamingen die beroep aantekenen tegen beslissingen in hun zorgbudget daar 75 euro voor neertellen. Dat besliste de Vlaams Regering afgelopen vrijdag op de Ministerraad, tegen verschillende adviezen in. Het zorgbudget is een maandelijkse tegemoetkoming voor mensen die veel zorg nodig hebben. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met ernstige gezondheidsproblemen of een handicap.

Lees meer
# Nieuws # Verhaal # Armoede # Corona # Onderwijs # Digitalisering

Armoedeverenigingen aan het woord in hoorzitting Commissie Onderwijs van Vlaams Parlement

18/03/2021

De verenigingen VZW Recht-Op, Vrienden van het Huizeke en Vierdewereldgroep Aalst Mensen voor Mensen vzw beleefden met Nele Schroyen van het Netwerk tegen Armoede een spannende voormiddag in de (online) Commissie voor Onderwijs van het Vlaams Parlement op donderdag 18/3/2021!

Lees meer

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.