# Nieuws # Verhaal # Armoede # Inkomen # Corona # Schulden

Koopkracht in coronatijden: meerderheid kan rekeningen vlotter betalen, kleine minderheid zwaar geraakt door crisis

15/03/2021

Ondanks de doemberichten over de coronacrisis gingen de meeste Belgische huishoudens er in 2020 - naar eigen zeggen - qua koopkracht op vooruit. Dat blijkt uit de koopkrachtbarometer van Test Aankoop. Door de coronacrisis is wel een diepe kloof ontstaan: terwijl 7 op de 10 huishoudens geen impact voelt van de crisis op hun inkomen, wordt een minderheid wel degelijk diep in de portemonnee geraakt. Nathalie van A'Kzie Kortrijk behoort tot die laatste groep.

Lees meer
foto theatervoorstelling Groei van Ons Centrum
# Nieuws # Verhaal # Dossiers # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Corona # Digitalisering

Wat betekent vrijetijdsbeleving voor mensen in een kwetsbare situatie?

15/03/2021

Wie moet rondkomen met een laag inkomen geeft veel minder geld uit aan vrijetijdsactiviteiten. Dat blijkt uit een onderzoek naar vrijetijdsbesteding in opdracht van de VRT. Vier op de tien mensen met een laag inkomen geeft aan dat activiteiten niet binnen hun budget passen. Die financiële stress en de harde keuzes die ze moeten maken, veroorzaken minder plezier in het leven. Ze hebben minder sociale contacten, kunnen niet meepraten en raken geïsoleerd.

Radio 1, Radio 2 en MNM lieten een aantal mensen in armoede aan het woord in de week van 15 maart 2021.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Wonen, water, energie # Corona

Overschakelen van energieleverancier loont niet als je sociaal tarief hebt

09/03/2021

Het loont om elk jaar van energieleverancier te veranderen. Volgens de VREG kan je tot wel 300 euro besparen. Maar De Inspecteur op Radio 2 waarschuwt: als je een sociaal tarief hebt voor gas en elektriciteit is omschakelen niet nodig. Je krijgt dan automatisch een voordelig tarief bij je energieleverancier. Ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp reageert.

Lees meer
# Nieuws # Armoede

Netwerk tegen Armoede zoekt Algemeen coördinator

05/03/2021

Het Netwerk tegen Armoede is op zoek naar een algemeen coördinator. Als algemeen coördinator ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een strategisch beleid om armoedebestrijding op de politieke en publieke agenda te zetten. Je ontwikkelt, implementeert en bewaakt de uitwerking en opvolging van het algemene strategische en operationele beleid van de organisatie. Deadline: 21 maart 2021.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Wonen, water, energie # Corona

Sociale tarieven voor mobiele telefonie in de maak

05/03/2021

Kwetsbare mensen moeten sociale tarieven voor mobiele telefonie kunnen krijgen. Tenminste als de markt geen voldoende lage prijzen aanbiedt. Operatoren zijn niet noodzakelijk tegen. Het Netwerk tegen Armoede reageert.

Lees meer
# Nieuws # Verhaal # Armoede # Hulp- en dienstverlening # Inkomen # Lokaal beleid # Schulden # Corona # Werk

Alleenstaande ouders over armoede in coronatijden

03/03/2021

De coronacrisis heeft naast veel menselijk leed ook bij heel wat mensen een financiële put geslagen. Niet het minst alleenstaande ouders hadden het de voorbije twaalf maanden moeilijker dan ooit om de eindjes aaneen te knopen. Kim Elens uit Hasselt, Nathalie Van Walleghem uit Kortrijk en Michaël Van Rillaer uit Leuven getuigden op 2/3/2021 bij Radio 2.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Werk # Duurzame tewerkstelling

De veringen onder de vooruitgang

26/02/2021

De positieve effecten van een actief diversiteitsbeleid zijn onmiskenbaar, maar nog te vaak onderbelicht. Is er nood aan een extra drijfveer? Fokus MVO ging te rade bij drie belangenorganisaties die zich iedere dag inzetten om de uitdagingen rond inclusie en diversiteit aan te gaan en oplossingen te bieden.
Heleen Dom, Consultant Armoedegevoelig hr-beleid, aan het woord voor het Netwerk Tegen Armoede.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Gezondheid # Corona

Zullen we kwetsbaren bereiken voor coronavaccin?

19/02/2021

Zullen we de meest kwetsbaren in onze samenleving wel bereiken om hen uit te nodigen voor een coronavaccin? Het is een vraag waar heel wat armoedeorganisaties en experten mee zitten. Zij vrezen dat velen uit de boot zullen vallen, onder meer door de brief die mensen moet uitnodigen. "Niet iedereen zal tot op het einde geraken", vrezen armoedeorganisaties.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Inkomen # Wonen, water, energie

Halve eeuw focus op eigendom verwerven, maakt blind voor mensen die dat niet kunnen

18/02/2021

Het beleid van de voorbije halve eeuw heeft Vlamingen zoveel mogelijk aangemoedigd om zelf een eigendom te verwerven. Het had en heeft evenwel te weinig aandacht voor mensen die dat niet kunnen. Zij zijn op huren aangewezen, maar zowel op de private als de sociale markt vallen zij uit de boot. Dat stelt Hugo Beersmans van Woonzaak naar aanleiding van de "Pano"-reportage van 17/2/2021.

Lees meer
# Nieuws # Verhaal # Armoede # Gezondheid # Cultuur, sport, jeugdwerk

Pesten: verhalen van ouders

10/02/2021

Groeimee.be ging in gesprek met zes mama's, die deel uitmaken van de oudergroep van Recht-op vzw, een vereniging waar armen het woord nemen. Allemaal hebben ze een kind dat gepest werd of wordt. Openhartig vertellen ze hun verhaal. Wat doet pesten met hun kind en met hen? Hoe pakten ze het aan? En wat is nodig om pesten uit de wereld te helpen? Groeimee.be bundelde hun meest opvallende, indringende en emotionele uitspraken.

Lees meer
BREEX overhandigt een cheque van 10.000 euro aan het Netwerk tegen Armoede
# Nieuws # Armoede # Hulp- en dienstverlening # Corona # Digitalisering

BREEX Group schenkt 10.000 euro aan Netwerk tegen Armoede

03/02/2021

BREEX Europe nv, het sterk groeiende bedrijf dat kmo’s en zelfstandigen begeleidt om hun administratie te digitaliseren, zet zich in voor het goede doel. Vanaf 2021 steunt het jaarlijks, in functie van de gerealiseerde omzet, een organisatie die ijvert voor het maatschappelijk welzijn. In 2021 is dat het Netwerk tegen Armoede.

Lees meer Download
Sociaal restaurant De RuimteVaart
# Nieuws # Verhaal # Armoede # Hulp- en dienstverlening # Corona

Doodgaan onderaan de maatschappelijke ladder: elk overlijden raakt ons als basiswerkers

29/01/2021

De RuimteVaart, armoedevereniging in Leuven, werd in eind 2020-begin 2021 geconfronteerd met een aantal overlijdens van bezoekers én vrijwilligers. Mensen die met een stille trom van de radar verdwenen. Het toont hoe de eerstelijnsondersteuning onvoldoende bereikbaar is voor zij die onderaan de maatschappelijke ladder staan, schrijft algemeen coördinator Freya Boelaert. De coronacrisis heeft die kloof alleen maar groter gemaakt. Freya getuigt over hoe elk afscheid er bij hen extra hard op inhakt.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Onderwijs # Schulden

Robin-pas moet 20.000 kinderen helpen schoolfactuur te betalen

26/01/2021

Via een zogenaamde Robin-pas wil Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts 20.000 leerlingen volgend schooljaar de mogelijkheid geven om schoolmateriaal te kopen via een afbetalingsplan. Hij geeft daarvoor een subsidie van 100.000 euro aan Stichting Robin. Het Netwerk tegen Armoede reageert.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Onderwijs # Hulp- en dienstverlening # Werk # Corona # Digitalisering

Bevraging digitale inclusie Buurtwerk 't Lampeke

21/01/2021

In 2020 heeft buurtwerk 't Lampeke sterk gezet op het verspreiden van laptops bij kinderen en jongeren. Onderwijs ging digitaal en heel wat gezinnen kwamen hierdoor in de problemen. Samen met de verspreiding van die laptops was er inhoudelijke ondersteuning, huiswerkbegeleiding en samenwerking met de buurtscholen.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Mobiliteit

Onderzoek 'Minder mobiel, een bewuste keuze?'

19/01/2021

Vervoersarmoede kent verschillende vormen en is een probleem voor verschillende groepen in onze samenleving. Om efficiënte beleidsmaatregelen te treffen tegen vervoersarmoede moet er rekening gehouden worden met elk van die doelgroepen. Dat blijkt uit een onderzoek dat door onderzoekers van verschillende universiteiten werd gevoerd, in samenwerking met Mobiel 21 en het Netwerk Duurzame Mobiliteit, waar ook het Netwerk tegen Armoede deel van uitmaakt.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Gezondheid # Hulp- en dienstverlening # Lokaal beleid # Werk # Corona # Wonen, water, energie

Armoedeverenigingen kregen veel meer hulpvragen in 2020

13/01/2021

Het Netwerk tegen Armoede blikt jaarlijks terug op de opvallendste ontwikkelingen en trends in de 58 verenigingen waar armen het woord nemen. Het zal niet verwonderen dat 2020 een heel bijzonder jaar was, vooral door de coronacrisis. Meer dan 70 procent van de respondenten geeft aan dat ze in 2020 meer hulpvragen kregen dan in 2019. Die hulpvragen kwamen voornamelijk van mensen die door de coronacrisis in de (financiële) problemen zijn gekomen, alleenstaande ouders en mensen met een migratieachtergrond. De verenigingen hebben een grote flexibiliteit en creativiteit aan de dag gelegd om mensen in armoede te blijven bereiken.

Lees meer
# Nieuws # Wonen, water, energie

Onbetaalbaar? Onaanvaardbaar

12/01/2021

Een goede woning zou voor onbetaalbare momenten moeten zorgen. Voor 1 op de 5 huishoudens is wonen onbetaalbaar. Onaanvaardbaar!
Samen met campagnepartners Gezinsbond, Internationaal Comité, ORBIT vzw, Samenlevingsopbouw en Welzijnsschakels zet Welzijnszorg de hachelijke woonsituatie van mensen in armoede op de agenda. Wonen is de spil in de armoedeproblematiek. Dat weten heel wat sociale organisaties. Daarom voeren ze samen campagne voor het recht op wonen. Voor goede en betaalbare woningen vol onbetaalbaar mooie momenten.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Inkomen # Hulp- en dienstverlening # Schulden # Corona # Digitalisering

De bankkantoren staan op verdwijnen: een grote groep mensen blijft hulpeloos achter

06/01/2021

Banken verdwijnen in sneltempo uit het straatbeeld. Waarmee ze de telefoonhokjes en de schotelantennes achterna gaan. Maar wat doet dat met wie niet kan of wil online bankieren? ‘Dit is geen uitstervend probleem, zoals de banken ons willen doen geloven.’

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Gezondheid # Hulp- en dienstverlening # Lokaal beleid # Corona

Het hele jaar solidair

26/12/2020

Dit jaar schuiven mensen die in armoede leven niet samen aan tafel voor een kerstmaal. Hulporganisaties voorzien zoals het hele jaar wel een aangepaste oplossing. In 2020 was solidariteit ook niet enkel iets voor de kerstperiode. De coronacrisis zorgde voor nieuwe armoede, en mensen die al in armoede leefden werden geconfronteerd met extra problemen. Tegelijk stonden ook nieuwe vrijwilligers te springen om hun handen uit de mouwen te steken.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Onderwijs

Onderwijs is de motor om de armoedecirkel te doorbreken

22/12/2020

Hoe je het ook draait of keert, een op de zeven Vlaamse gezinnen leeft in armoede, reken een op de vijf als je de kinderen erbij telt die een hoog risico hebben om in armoede te vervallen. Onderwijs kan mensen uit armoede halen. Nele Schroyen en Cindy Van Geldorp van Netwerk tegen Armoede doen ons een andere bril opzetten om naar armoede te kijken en reiken handvaten aan.

Lees meer Download
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Hulp- en dienstverlening # Inkomen # Lokaal beleid # Corona

De nieuwe covid-steunmaatregelen voor mensen in armoede zijn nodig, maar onvoldoende om een grote sociale crisis af te wenden

18/12/2020

Op 10 december 2020 raakte bekend dat er een akkoord is binnen de Kern om een aantal nieuwe steunmaatregelen aan mensen in armoede en kwetsbare groepen toe te kennen. Deze hebben tot doel de sociale gevolgen van de coronacrisis te beperken. Op 18 december heeft de Ministerraad zich gebogen over deze maatregelen. Het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) verwelkomt de broodnodige extra steun die er voor mensen in armoede komt, maar maakt zich grote zorgen omdat deze onvoldoende zijn om een grote sociale crisis af te wenden.

Lees meer Download
# Nieuws # Armoede # Wonen, water, energie

Platform Praktijktesten Nu reageert op discriminatie op Antwerpse huurmarkt

09/12/2020

Op 8/12/2020 werden de resultaten bekendgemaakt van een academische praktijktest op de Antwerpse huurmarkt. Het onderzoek vond plaats tussen oktober 2019 en oktober 2020. In die periode werden 3.481 academische correspondentietesten, de geschreven variant van praktijktesten, uitgevoerd. De onderzoekers reageerden op bestaande huuradvertenties op Immoweb en Zimmo met telkens twee fictieve kandidaat-huurders: de testpersoon had een kenmerk waartegen gediscrimineerd kon worden, de controlepersoon niet.

Lees meer Download
# Nieuws # Verhaal # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Gezondheid # Hulp- en dienstverlening # Corona

Koningin Mathilde in online gesprek met kwetsbare jongeren en gezinnen

03/12/2020

Op 20 november 2020, de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, organiseerden UNICEF België en het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) een uitwisseling tussen Koningin Mathilde en kwetsbare jongeren en families van de armoedenetwerken in België. Het Netwerk tegen Armoede en het Brussels Platform Armoede gaven het platform aan een aantal kwetsbare jongeren en gezinnen om hun verhaal te doen.

Lees meer Download
# Dossiers # Nieuws # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Gezondheid # Hulp- en dienstverlening # Inkomen # Lokaal beleid # Onderwijs # Werk # Wonen, water, energie # Corona # Digitalisering

Jaarboek Armoede en sociale uitsluiting 2020

02/12/2020

De 29ste editie van het Jaarboek onderzoekt wat digitalisering betekent voor armoede en armoedebestrijding. De samenleving digitaliseert in sneltempo en dat brengt heel wat kansen en uitdagingen mee op diverse levensdomeinen. We krijgen inzicht in de belangrijke rol van sociale ondersteuningsnetwerken voor digitale inclusie en in de digitalisering van het sociaal werk.

Lees meer Download
cover inspiratiegids 'Zorgen voor morgen'
# Nieuws # Gezondheid # Hulp- en dienstverlening # Armoede

Zorgen over morgen - Inspiratiegids rond levenseindezorg voor mensen in armoede

25/11/2020

Op 25/11/2020 stelde De Schakel Puurs samen met het Palliatief Netwerk Mechelen een inspiratiegids rond levenseindezorg voor mensen in armoede voor.
De inspiratiegids is het resultaat van een traject van twee jaar om levenseindezorg toegankelijker te maken voor mensen in armoede.
Iedereen heeft immers recht op gepaste palliatieve zorg en een waardige uitvaart.

Lees meer Download
# Nieuws # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Schulden # Inkomen

Het Pact 2020 tien jaar later - kinderarmoede niet gehalveerd

21/11/2020

Met ‘Pact 2020’ had de politiek zo’n 10 jaar geleden steile ambities voor Vlaanderen, maar wat blijft daar nu nog van overeind? Doelstelling 6 'Tegen 2020 moet het aantal kinderen dat in armoede geboren wordt, gehalveerd zijn' is alvast niet gehaald. Minstens 1 op 8 kinderen leeft nog altijd in armoede. Het Nieuwsblad blikt tien jaar later terug.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Inkomen # Cultuur, sport, jeugdwerk # Corona

Reactie op eenmalige coronatoeslag van 33,67 euro per kind voor kwetsbare gezinnen

17/11/2020

De Vlaamse Regering heeft beslist om een eenmalige coronatoeslag van 33,67 euro per kind voor kwetsbare gezinnen toe te kennen. Het Netwerk is blij met de aandacht voor de de laagste inkomens en de automatische rechtentoekenning, maar herhaalt wel de vraag naar andere en meer structurele maatregelen.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Hulp- en dienstverlening # Inkomen # Lokaal beleid # Schulden # Werk # Corona

Mensen in armoede door corona blijven onder de radar: "Het moeilijkste aan weinig geld hebben, is hulp vragen"

13/11/2020

Mensen die tijdens de coronacrisis in armoede belanden, blijven onder de radar. Dat zeggen de armoedeverenigingen. "Ze denken vaak dat ze het zelf nog kunnen oplossen", zegt Cindy Van Geldorp van het Netwerk tegen Armoede. "Ze schamen zich om hulp te zoeken of ze beschouwen hun situatie niet als armoede.”

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Hulp- en dienstverlening

Oproep aan minister Somers: Herbekijk de beslissing rond het Minderhedenforum

12/11/2020

Op 9/11/2020 kondigde Vlaams minister van Samenleven Bart Somers aan dat hij het Minderhedenforum niet langer wil selecteren als participatieorganisatie die de volgende vijf jaar mee kan timmeren aan een inclusief Vlaanderen. Hoewel hij gas terugnam en stelde een oplossing na te streven, blijven we ons verbazen over een aantal uitspraken die ver staan van de realiteit. Als de minister écht partnerschappen wil versterken om op het terrein het verschil te maken, dan zal hij bereid moeten zijn om in te stappen in een reëel toekomstverhaal. Dit kan niet zonder het Minderhedenforum.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Werk # Duurzame tewerkstelling

We moeten oog hebben voor de zichtbare én onzichtbare drempels

12/11/2020

5,2% van de werkenden leeft in een gezin met een huisinkomen onder de armoederisicodrempel, maar dat is nog maar het topje van de ijsberg. Armoede op de werkvloer is zeer moeilijk meetbaar en het is voor organisaties en bedrijven niet zo evident om armoede te herkennen of hiermee aan de slag te gaan. Het Netwerk tegen Armoede werkte een coachingstraject uit om organisaties en bedrijven hierin te begeleiden. Heleen Dom, consultant duurzame tewerkstelling, en Cindy Van Geldorp, ervaringsdeskundige, coachen naar een armoedesensitiever beleid.

Lees meer

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.