# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Inkomen # Onderwijs # Corona

Gezinnen in armoede dreigen kopje onder te gaan in coronacrisis

20/05/2020

Samen met andere armoedeorganisaties trekken wij al van bij het begin van de coronacrisis aan de alarmbel over de nefaste impact op kwetsbare gezinnen. Niet alleen (tijdelijk) werkzoekenden komen in de problemen. Voor mensen met een uitkering onder de armoedegrens is het leven flink duurder geworden. Het afstandsleren doet kinderen in armoede massaal afhaken, ondanks de inspanningen die heel wat scholen aan de dag legden. De alarmerende signalen die wij daarover aan het beleid overmaakten, werden aanvankelijk niet gehoord. Het beleid lanceerde wel een reeks noodmaatregelen om de ergste nood te lenigen, maar dat belette niet dat gezinnen zwaar in de problemen kwamen. Nu lijkt er toch een kentering in de maak. Of dat hopen we toch.

Lees meer
# Nieuws # Armoede

Bouw mee aan Atelier Solidair van Welzijnszorg

30/04/2020 Lees meer
# Nieuws # Armoede # Corona

Voyaach komt op voor mensen zonder wettig verblijf in corona-tijden

31/03/2020

De coronacrisis treft niet iedereen even hard. Mensen zonder wettig verblijf – een groep die in gewone omstandigheden reeds moeilijk in zijn basisbehoeften kan voorzien – hebben het nu extra moeilijk. De weinige (precaire) inkomensactiviteiten beschikbaar voor mensen zonder wettig verblijf liggen stil. De voedselhulp die doorgaans (maar beperkt) beschikbaar werd gesteld door organisaties en andere diensten is nu ook weggevallen. Dit is slechts een summiere opsomming van de obstakels die de corona-epidemie en de bijhorende maatregelen opwerpen.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Wonen, water, energie # Corona

Armoede-, vluchtelingen- en mensenrechtenorganisaties bundelen krachten en vragen interfederale taskforce voor mensen in kwetsbare positie

27/03/2020

Nu zaterdag komen de partijvoorzitters bijeen om de huidige aanpak van de corona-crisis met de Federale regering te bespreken. Armoede-, vluchtelingen- en mensenrechtenorganisaties en vrijwilligersgroepen dringen erop aan dat alle partijen dit overleg op het hoogste niveau aangrijpen om een interfederale taskforce voor de ‘mensen in een kwetsbare positie’ op te richten. De organisaties, die over de nodige expertise, terreinkennis en netwerk beschikken, vragen hen hierbij te betrekken.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Corona # Digitalisering

Armoedeorganisaties doen concrete aanbevelingen om hulp te bieden tijdens coronacrisis

17/03/2020

Mensen in armoede hebben al moeilijker toegang tot zorg en dienstverlening. Tijdens een acute crisis zoals nu dreigen ze totaal in sociaal isolement te verzeilen en essentiële hulp mis te lopen. De armoedeorganisaties (Netwerk tegen Armoede, Samenlevingsopbouw, Welzijnsschakels, Welzijnszorg en ATD Vierde Wereld) doen concrete aanbevelingen aan lokale besturen, dienstverleners en scholen om mensen in armoede niet aan hun lot over te laten.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Corona

Alle externe bijeenkomsten opgeschort tot en met 13 april

13/03/2020

Wij nemen onze verantwoordelijkheid en schorten alle externe bijeenkomsten op tot en met 13 april vanwege het coronavirus. Hoe jammer ook, maar we moeten kwetsbare mensen binnen en buiten onze doelgroep maximaal beschermen. Maar uitstel is geen afstel! Wie ingeschreven is voor een van onze activiteiten, wordt persoonlijk gecontacteerd. Wij houden jullie op de hoogte van nieuwe data. Wij blijven bereikbaar via de contactgegevens op onze website.

Lees meer
# Nieuws # Armoede

Mensen in armoede zijn de enige echte deskundigen

06/03/2020

Armoedebestrijding kan pas succes boeken als ze gebeurt samen met mensen in armoede en niet enkel voor of over hen. Toch zien we dat onze samenleving worstelt met participatie van mensen in armoede. De vooroordelen zijn hardnekkig. Onze landelijke vereniging ATD Vierde Wereld stelt vast dat de strijd voor participatie nog niet gestreden is.

Lees meer
# Nieuws # Armoede

Netwerk tegen Armoede voert mee actie tegen besparingen in social profit

05/03/2020

De besparingen op diverse sectoren en organisaties in de social profit hebben wel degelijk impact voor mensen die zorg of hulp nodig hebben. Net de meest kwetsbaren dreigen op die manier uit de boot te vallen. Zorg en welzijn verdienen investeringen als we van Vlaanderen een warme, solidaire regio willen maken. Daarom stapte het Netwerk tegen Armoede mee op in de betoging tegen het kille, Vlaamse besparingsbeleid.

Lees meer
# Nieuws # Armoede

Picknick Solidair voor 50 jaar Welzijnszorg op 30 mei in Leuven

05/03/2020

Kom mee picknicken om te tonen dat je solidair bent met mensen in armoede en kwetsbare groepen! En om te vieren dat we al 50 jaar samen met Welzijnszorg strijden tegen armoede. Jij brengt je picknick mee. Welzijnszorg zorgt voor muziek, informatie, (gezins)animatie, bezoeken, workshops, een podiumprogramma en de uitreiking van de Prijs Armoede Uitsluiten.

We plakken de solidariteitsmuur vol met jouw affiches! Bereid er eentje voor, samen met je vrijwilligers en/of collega’s. Want jij kunt je steentje bijdragen! Lees op Welzijnszorg.be/Solidariteitsmuur hoe jullie aan de slag kunnen gaan om samen affiches tegen armoede te maken. Iedereen is welkom op dit gratis evenement op zaterdag 30 mei op het Hooverplein in Leuven. Ontdek het programma en schrijf je als groep in via de website www.welzijnszorg.be. Dan liggen jullie goodiebags alvast klaar!

Lees meer
# Nieuws # Armoede

Politici, neem uw verantwoordelijkheid

26/02/2020

Netwerk tegen Armoede pleit samen met 56 andere middenveldorganisaties voor daadkracht bij de federale regeringsvorming. Politici moeten uit hun loopgraven komen en werk maken van een nieuwe regering. De sociale uitdagingen zijn te groot om zich te verliezen in politieke stratego.

Lees meer
# Nieuws # Armoede

Het middenveld in Vlaanderen: en avant marche! - 4 februari in Gent

15/01/2020

Na vier jaar intensief onderzoek, debat en overleg over de uitdagingen voor middenveldorganisaties en innovatieve antwoorden erop, gaat CSI Flanders op 4 februari 2020 in Gent met u in gesprek over de belangrijkste resultaten van het onderzoek. Deze slotconferentie geeft een inkijk in het volledige onderzoek, wil inspiratie geven vanuit onderzoek naar concrete cases van vernieuwing in het middenveld, voedt het debat over actuele uitdagingen voor middenveldorganisaties en formuleert een agenda voor de toekomst.
Een razend actuele bijeenkomst dus die u niet mag missen.

Lees meer
# Nieuws # Armoede

3-daagse vorming

10/01/2020

Armoede roept heel wat vragen op in onze samenleving! Tijdens deze 3-daagse vorming gaat het Netwerk tegen Armoede dieper in op deze vragen en worden er - samen met mensen met ervaringskennis in armoede – mogelijke antwoorden geformuleerd.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Werk # Wonen, water, energie # Inkomen

Mensen in armoede: "Vlaamse regering kan werk maken van betere rechtentoekenning."

08/01/2020

e Vlaamse regering heeft nog veel marge om rechten beter toe te kennen voor mensen in armoede. Dat laten ze zelf blijken in de jaarlijkse eindejaarsbevraging van het Netwerk tegen Armoede. De automatische toekenning van de schooltoeslag (participatietoeslag) door de vorige Vlaamse regering is alvast een stap vooruit. Maar ook in toekenning van sociale tarieven (energie, water) of sociale abonnementen (openbaar vervoer) kunnen nog belangrijke stappen vooruit gezet worden.

Lees meer
# Nieuws # Armoede

Steun Netwerk tegen Armoede tijdens de Warmste Week

13/12/2019

De Warmste Week staat voor de deur en daarbij kunt u opnieuw de strijd tegen armoede een stevige duw in de rug geven. Zet een actie op of vraag een plaat aan ten voordele van Netwerk tegen Armoede. Zo helpt u mensen in armoede uit hun isolement breken, sterker worden en zelf oplossingen bedenkingen die de armoede en sociale uitsluiting terugdringen.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Diversiteit

Inspiratiegids: Diva's in diversiteit - samen tegen armoede

10/12/2019

Als vrouwen van verschillende achtergronden elkaar ontmoeten, ontkiemt er iets moois! Drie jaar lang al ontmoeten vrouwen met een migratieachtergrond en KVLV-leden elkaar binnen het project DIVA’s Samen tegen Armoede. Samen zetten ze in op de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting. Een project van KVLV, samen met Netwerk tegen Armoede, Minderhedenforum en Cera.

Lees meer
# Nieuws # Armoede

Zet je in als vrijwilliger tijdens De Warmste Week

22/11/2019

De dagen worden korter en kouder. Dat betekent dat De Warmste Week in aantocht is. In heel Vlaanderen worden her en der acties gevoerd om de Goede Doelen te ondersteunen door extra geld in het laatje te brengen.

Dit jaar gaat De Warmste Week echter verder, en roepen we iedereen op om wat tijd te geven; voor en tijdens De Warmste Week en zo kennis te maken met het vrijwilligerswerk.

Lees meer
# Nieuws # Armoede

Vuurwerk: warme samenleving heeft sterk middenveld nodig

21/11/2019

Het Netwerk tegen Armoede steunt het protest tegen de besparingen in het sociale middenveld en cultuur. Dit zet veel kwetsbare mensen én honderdduizenden vrijwilligers in de kou, terwijl vzw's en cultuurorganisaties ook een hefboom zijn voor tewerkstelling en maatschappelijk engagement.

Lees meer
# Nieuws # Armoede

Een origineel eindejaarscadeau? Steun Netwerk tegen Armoede via Good Gifts!

06/11/2019

Good Gifts pakt dit eindejaar uit met een originele geschenkformule, waarbij u aan uw dierbaren een origineel cadeau schenkt én een goed doel steunt. Netwerk tegen Armoede is een van de goede doelen die uw steun kunnen krijgen. Hoe werkt het? Via de ...

Lees meer
# Nieuws # Armoede

Boek: Aan de onderkant ligt de lat altijd hoger

15/10/2019

Guy Malfait en Marijke Decuypere van ATD Vierde Wereld schreven een boek over het leven aan de onderkant van de armoedegrens. Waar mensen voortudrend op drempels en obstakels botsen en tegen muren aanlopen. Maar ook veel veerkracht en creativiteit ...

Lees meer
# Nieuws # Armoede

Armoedebestrijding wordt vooral een strijd tegen mensen in armoede

01/10/2019

Het Netwerk tegen Armoede kan niet anders dan teleurgesteld zijn over het regeerakkoord dat N-VA, Open VLD en CD&V na lange onderhandelingen afklopten. Armoedebestrijding lijkt verworden tot een strijd tegen mensen in armoede. Met deze plannen lijkt ...

Lees meer
# Nieuws # Armoede

DIVA's: de kracht van lokale ontmoeting tussen culturen

25/09/2019

Hoe kunnen lokale ontmoetingen tussen vrouwen uit verschillende culturen mensen sterker maken en armoedebestrijding op de agenda zetten? Dat onderzochten Cera, Minderhedenforum, KVLV-Vrouwen met Vaart en Netwerk tegen Armoede in verschillende ...

Lees meer
# Nieuws # Armoede

Zonder middenveld zijn mensen op zichzelf aangewezen

04/09/2019

Een brede coalitie van 78 middenveldorganisaties, waaronder Netwerk tegen Armoede, doen een warme oproep om te blijven investeren in dat Vlaamse middenveld. Zonder organisaties die mensen ondersteunen en voor hun belangen opkomen, zijn mensen op ...

Lees meer
# Nieuws # Armoede

Ons Centrum krijgt veel bijval voor theatervoorstelling Groei

25/06/2019

Ons Centrum, een bruisende Vereniging Waar Armen het Woord Nemen uit Leopoldsburg, speelde op 28 april hun nieuwe theatervoorstelling ‚'Groei‚' in het CC Leopoldsburg. Deze voorstelling was het derde sociaal artistiek project waarin mensen uit de ver ...

Lees meer
# Nieuws # Armoede

Recht-Op Jongeren brengt fotoreeks over hoop en wanhoop

11/06/2019

De jongeren van Recht-Op werkten hard! Samen met een ervaren fotograaf gingen ze de voorbije maanden aan de slag met fotografie. Ze leerden de technische en artistieke aspecten van het medium kennen en onderzochten hoe fotografie taal kan bieden aan ...

Lees meer
# Nieuws # Armoede

Inzicht in armoede: het verhaal van Cindy

08/06/2019

"Vandaag groeien in ons land nog steeds duizenden kinderen op in armoede. Dat is onaanvaardbaar. Iedereen heeft recht op een menswaardig bestaan, en ik ben vastbesloten om te blijven groeien in mijn job, zodat ik kan opkomen voor hen die het door ...

Lees meer
# Nieuws # Armoede

De Schakel uit Puurs wint Prijs Armoede Uitsluiten van jubilaris Welzijnszorg

07/06/2019

Andermaal een mooie erkenning voor een van onze verenigingen waar armen het woord nemen. De Schakel uit Puurs werd bekroond met de Prijs Armoede Uitsluiten van Welzijnszorg, goed voor een bedrag van €20.000. De Schakel krijgt de prijs voor hun j ...

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Inkomen # Gezondheid # Werk # Wonen, water, energie

Wie nu geen werk maakt van armoedebestrijding, pleegt schuldig verzuim

07/06/2019

De verkiezingsuitslag van 26 mei doet de alarmbellen afgaan. Dat zoveel mensen hun toevlucht zoeken tot extreemrechts heeft verschillende redenen. Dit is geen resultaat om vrolijk van te worden, wel een alarmsignaal om te kijken waarom mensen zich afkeren van de politiek, waarvan ze niet meer geloven dat die een oplossing kan bieden voor hun problemen.

Lees meer
# Nieuws # Armoede

#komafmetarmoede: schud politici wakker met een concreet voorstel

29/05/2019

Deel & steun mee de #Komafmetarmoede campagne! Hoe doe je dat? Ga naar www.komafmetarmoede.be Kies een voorstel en daarna de kandidaat die je wilt wakker schudden. Zo dagen we onze verkozen politici uit om minstens één voorstel te adopteren. Maak zo m ...

Lees meer
# Nieuws # Armoede

De Zuidpoort en ATD Vierde wereld winnen Federale Prijs Armoedebestrijding

22/05/2019

De Zuidpoort en ATD Vierde Wereld werden vandaag allebei bekroond met de Federale Prijs Armoedebestrijding. Een mooie erkenning waar beide verenigingen terecht trots op zijn. De financiële beloning die eraan verbonden is, zullen beide organisaties ...

Lees meer
# Aanbeveling # Nieuws # Armoede # Hulp- en dienstverlening # Inkomen # Werk

Tien prioriteiten voor de verkiezingen 2019

12/05/2019

De Vlaamse, federale en Europese verkiezingen komen steeds dichterbij. Op 26 mei trekken we alweer naar de stembus. Het Netwerk tegen Armoede wil graag tien prioriteiten verwezenlijkt zien in de volgende regeerperiode. de prioriteiten zullen de basisleidraad vormen bij de onderhandelingen voor het regeerakkoord. De tien prioriteiten bestrijken verschillende grondrechten. Zo pleit het Netwerk natuurlijk voor het optrekken van de laagste uitkeringen tot de Europese armoedegrens, maar ook voor een garantie op duurzaam en kwaliteitsvol werk, een veralgemeende derdebetalersregeling, een automatische toekenning van sociale tarieven voor abonnementen van openbaar vervoer, etc.

Lees meer Download

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.