# Nieuws # Armoede # Onderwijs

Win-win voor scholen die meedoen met de Boekencheck

08/09/2023

Elk jaar starten duizenden leerlingen het schooljaar zonder boeken. Zo beginnen ze met de achterstand nog voor de bel gaat voor de eerste keer. De Boekencheck wil daarom scholen aanmoedigen om werk te maken van een kostenbewust schoolbeleid. Ze roepen alle scholen op om in de week van 11 tot 15 september te tellen hoeveel leerlingen er zonder boeken naar school komen.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Schulden

‘Ik zat op een schuldenberg van 12.000 euro waar ik niet van op de hoogte was’, meer mensen in collectieve schuldbemiddeling

05/09/2023

"Eigenlijk moest ik elke week kiezen: besteed ik mijn geld aan eten of betaal ik mijn medicatie? Dat is hard" ervaringsdeskundige Christophe Teirlinck vertelt over zijn ervaring met collectieve schuldregeling in De Morgen. Want steeds meer mensen moeten zo'n regeling aanvragen. Dat is onrustwekkend, maar niet onverwachts. Algemeen coördinator Heidi Degerickx: "Basisproducten worden duurder en huurprijzen werden geïndexeerd. Daardoor blijft er aan het einde van de maand minder budget over en moeten er keuzes gemaakt worden."

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Onderwijs

Gezocht: gelijke kansen in het onderwijs

01/09/2023

Het is een grijze, regenachtige dag voor de start van het nieuwe schooljaar. Niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk. Het Vlaamse onderwijs daalt in internationale onderzoeken, er is een groot lerarentekort, de onderwijskwaliteit staat onder druk … Allemaal elementen die zeker ook niet bijdragen aan de gelijke kansen in het onderwijs. Kinderen en jongeren in kwetsbare positie dreigen hierdoor aan het kortste eind te trekken. “We doen een oproep voor gelijke kansen in het onderwijs, met een kostenbewust beleid, een getrapte maximumfactuur in het secundair en brugfiguren tussen ouders en de school”, aldus algemeen coördinator Heidi Degerickx van het Netwerk tegen Armoede. Armoede op school vraagt een gecoördineerde aanpak.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Inkomen

Breng alle uitkeringen boven de Europese armoederisicogrens

29/08/2023

Ondanks herhaaldelijke beloftes, over alle partijgrenzen heen, laten de politiek verantwoordelijken het al decennia na om deze belofte waar te maken. Algemeen coördinator van het Netwerk tegen Armoede Heidi Degerickx schrijft over het belang van het leefloon. Het Netwerk tegen Armoede roept op tot politieke moed: Hef alle inkomens tot boven de armoederisicogrens, nu!

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Werk

Gezocht: corporate community manager (80% à 100%)

28/08/2023

Het Vlaams Netwerk tegen Armoede is op zoek naar een corporate community manager (80% tot 100%). Als verantwoordelijke voor de bedrijvencommunity neem je het aanbod voor en de relatie met bedrijven in handen. Je bent vanuit je rol naar bedrijven nauw betrokken bij de pijlers Werk en Menswaardig inkomen. De corporate community manager richt zich op het betrekken van bedrijven als duurzame partner en stakeholder in de strijd tegen armoede.

Deadline: 17 september 2023

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Onderwijs

Hoe geef je leerlingen alle kansen, zonder te stigmatiseren?

18/08/2023

Onbetaalde facturen, geen of een weinig voedzame schoolmaaltijd, ­onregelmatige afwezigheden: wie het thuis niet breed heeft, moet vaak vroeg of laat ook de school om hulp vragen. Maar hoe geef je ­leerlingen alle kansen, zonder te stigmatiseren? De Morgen ging in gesprek met een school en een ouder uit één van onze verenigingen.

Lees meer
# Dossiers # Nieuws # Duurzame tewerkstelling # Werk # Armoede

Moeders met migratieachtergrond op zoek naar werk én kinderopvang

18/08/2023

Vrouwen op het kruispunt van armoede en migratie stuiten op een reeks ontmoedigende hindernissen als ze economisch onafhankelijk willen zijn. Een gebrek aan betaalbare, betrouwbare, bereikbare, beschikbare en bruikbare kinderopvang maakt arbeidsdeelname voor deze moeders bijna onmogelijk. Dat hindert hun carrièrekansen en verzwakt hun financiële positie.

Lees meer Download
# Nieuws # Armoede # Werk

Gezocht: beleidsmedewerker (80% à 100%)

08/08/2023

Het Vlaams Netwerk tegen Armoede is op zoek naar een beleidsmedewerker (80% tot 100%). Als beleidsmedewerker krijg je het vertrouwen en de verantwoordelijkheid over één van onze vier prioritaire beleidsthema’s (recht op wonen, werk, onderwijs en een menswaardig inkomen) en/of ben je betrokken bij andere belangrijke beleidsthema’s (energie, digitalisering, vrije tijd, mobiliteit en klimaat enz.). Je levert een directe bijdrage aan het garanderen van sociale grondrechten voor iedereen.

Deadline: 31 augustus 2023

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Onderwijs

Grondwettelijk hof veegt inschrijvingsgeld voor verplichte inburgeraars van tafel

20/07/2023

Het Grondwettelijk Hof vernietigt het inschrijvingsgeld voor mensen die Nederlands als tweede taal moeten leren (NT2). Die vernietiging komt er nadat zowel Ligo - Centra voor Basiseducatie, ACV, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en het Netwerk tegen Armoede beroep aantekenden. De invoering van de standaardtest voor verplichte inburgeraars, komt er wel.

Lees meer
# Dossiers # Nieuws # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk

Overzicht vrijetijdsaanbod voor mensen met een beperkt budget of kwetsbaarheid

05/07/2023

Een overzicht voor vrijetijdsaanbieders en sociale partnerorganisaties die op zoek zijn naar een structureel (kortings)aanbod op vrijetijdsactiviteiten voor mensen met een beperkt budget.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk

Tweedaagse armoedevorming en intervisie voor cultuuraanbieders

03/07/2023

Kunnen deelnemen aan cultuur is een grondrecht. Toch is er nog steeds een kloof voor mensen in armoede om actief deel te nemen aan cultuur. Dit heeft te maken met tal van financiële, praktische, sociale, én psychologische drempels die mensen in armoede ervaren. In dit opzicht worden cultuurhuizen, musea, bibliotheken, de laatste jaren steeds duidelijker aangesproken op hun opdracht naar publieksdiversiteit en het bereik van kansengroepen. Het Netwerk tegen Armoede ontwikkelde daarom in samenwerking met partnerorganisaties en verenigingen een tweedaags vormingstraject.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Onderwijs

Zomerscholen bereiken gewenste doelgroep niet

29/06/2023

Recent ontving het Netwerk tegen Armoede het signaal dat verschillende scholen die een zomerschool aanbieden het moeilijk vinden om kwetsbare leerlingen te bereiken. “Voor ons is het jammer genoeg niet nieuw dat zomerscholen de gewenste doelgroep niet bereiken. Al in 2021 trokken we aan de alarmbel. Het is nog niet tot in alle zomerscholen doorgedrongen hoe belangrijk het is op de hoogte te zijn van de specifieke context en noden van kwetsbare leerlingen”, aldus algemeen coördinator Heidi Degerickx. “We vragen meer dialoog tussen beleid, ouders en scholen.”

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Wonen, water, energie

Geen pauzeknop voor sociaal energietarief voor half miljoen gezinnen

23/06/2023

OPEN BRIEF: Vanaf 1 juli, over één week dus, stopt de uitbreiding van het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas voor een grotere groep mensen. U had die uitbreiding met de federale regering ingevoerd als maatregel tijdens de coronacrisis en verlengd aan het begin van de oorlog in Oekraïne om het hoofd te bieden aan de daaropvolgende energiecrisis. Die maatregel was broodnodig voor heel wat mensen om het hoofd boven water te houden. 500.000 elektriciteitsverbruikers en 300.000 gasverbruikers kregen eind mei of begin juni echter de boodschap van hun energieleverancier dat ze niet langer in aanmerking komen voor het sociaal energietarief. Er heerst heel wat onduidelijkheid over het alternatief. We vragen dus dat u de pauzeknop voor het sociaal energietarief niet induwt, zoals voor het klimaatbeleid.

Lees meer
# Nieuws # Verhaal # Armoede # Onderwijs # Schulden

Kinderen mogen niet de dupe zijn van onbetaalde schoolfacturen

22/06/2023

Het achterhouden van het rapport omwille van onbetaalde schoolfacturen kan voor het Netwerk tegen Armoede niet door de beugel. Voor kinderen komt die boodschap over alsof ze minderwaardig zijn en dat hun inspanningen er niet toe doen omdat er een openstaande factuur is. Je zou voor minder afhaken als jongere, en daardoor de school beëindigen zonder kwalificaties. Elk kind heeft volgens de Belgische Grondwet nochtans recht op kosteloos onderwijs. Kinderen mogen niet gestraft worden omdat ouders de schoolfactuur niet kunnen betalen. We pleiten al langer voor structurele maatregelen om het probleem aan te pakken, zoals een verhoging van de schooltoeslag en een uitbetaling ervan vóór de facturen komen in augustus. Ingrid van de vereniging Vierdewereldgroep Aalst Mensen voor Mensen vzw getuigt in Het Nieuwsblad van 22/6/2023.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Wonen, water, energie

Vlaamse Regering krijgt lik op stuk van Grondwettelijk Hof

16/06/2023

Op vraag van 8 middenveldorganisaties fluit het Grondwettelijk Hof de Vlaamse Regering terug. De Vlaamse Regering nam in de zomer van 2021 een reeks maatregelen die het recht op wonen voor veel mensen in armoede ondermijnen. Deze maatregelen hebben een negatieve impact op de woonsituatie van zowel de huidige sociale huurders als kandidaat-huurders. Dat is onaanvaardbaar voor een organisatie zoals het Netwerk tegen Armoede die net deze mensen als haar kerndoelgroep vertegenwoordigt en opkomt voor de mensenrechten. Zoals het recht op wonen, voor zij die het minst gehoord worden in de samenleving, zoals mensen in armoede. Het Netwerk tegen Armoede en zeven andere middenveldorganisaties zijn dan ook verheugd met de uitspraak van het Grondwettelijk Hof die maar liefst drie bepalingen van het woonbeleid vernietigt.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Wonen, water, energie

Het Grondwettelijk Hof zet rem op uitkleding sociaal huursysteem

15/06/2023

Het Vlaamse decreet van 9 juli 2021 « houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen » hervormde verschillende elementen van het sociaal huurstelsel. Het Vlaams Huurdersplatform trok samen met zeven andere organisaties (SAAMO, Welzijnszorg, CAW-Groep, Netwerk tegen Armoede, ATD Vierde Wereld, Uit de Marge en de liga voor Mensenrechten) naar het Grondwettelijk Hof en kreeg op maar liefst drie verschillende elementen gelijk. Dit werd gepubliceerd op het Vlaams Huurdersplatform.

Lees meer
# Nieuws # Armoede

Toekomstcongres zet één jaar voor verkiezingen lijnen uit voor de strijd tegen armoede

08/06/2023

Bijna 500 mensen zakken vandaag af naar het Toekomstcongres voor het 20-jarig bestaan van het Netwerk tegen Armoede en de verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen. In 2003 werden ze voor het eerst erkend om werk te maken van de participatie van mensen in armoede en zo het beleid mee vorm te geven. Ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp: “Wie kan beter drempels en problemen aangeven, maar evengoed oplossingen aanreiken, dan mensen in armoede zelf? We onderscheiden ons door de kennis van mensen in armoede centraal te stellen en in dialoog te gaan met het beleid en de samenleving. Vandaag was het programma daar dan ook helemaal van doordrongen.” Het congres geeft veel stof tot nadenken exact één jaar vóór de verkiezingen van 2024, en doet ook een warme oproep om de handen in elkaar te slaan voor de toekomst. “Na 20 jaar is de strijd tegen armoede nog niet lang gestreden. Het doet deugd dat zoveel mensen bereid zijn om er mee hun schouders onder te zetten.”

Lees meer
# Nieuws # Armoede

Mensen uit VLOS vzw (Vluchtelingen Ondersteuning Sint-Niklaas) gaan in dialoog met Staatssecretaris Asiel en Migratie De Moor

07/06/2023

Op wederzijdse uitnodiging ging staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole De Moor op 7 juni 2023 in gesprek met mensen van Vluchtelingen Ondersteuning Sint-Niklaas (VLOS), een lokale vereniging waar mensen in armoede het woord nemen, die vluchtende mensen in nood ondersteunt. Ze bespraken het huidige beleid rond asiel en migratie. VLOS voelt immers als geen ander de menselijke gevolgen van dit beleid.

Lees meer
# Aanbeveling # Nieuws # Armoede

Bied gratis menstruatieproducten aan op het werk

28/05/2023

In België kan 1 op de 15 vrouwen het zich niet veroorloven om elke maand menstruatieproducten te kopen. Zeker op de werkvloer zorgt dat voor problemen. Nochtans voorzien werkgevers wel in toiletpapier. Hoog tijd om ook gratis menstruatieproducten aan te bieden. Voor je regels kies je niet!

Lees meer
# Nieuws # Armoede

Vlaams minister Dalle versterkt verenigingen waar armen het woord nemen

25/05/2023

De 58 erkende verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen, zien hun werkingsmiddelen met zo’n 20 % stijgen. Dat heeft Vlaams minister van Armoedebestrijding Benjamin Dalle beslist. Voor de meeste verenigingen gaat het om een stijging van 59.566,28 naar 71.260 euro. Het is de eerste verhoging van de middelen in tien jaar voor deze verenigingen. Die toename is noodzakelijk om te beantwoorden aan hun uitdagingen en zo mensen in armoede nog meer een stem te geven in het armoedebestrijdingsbeleid.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Gezondheid

Maak een eind aan menstruatie-armoede op de schoolbanken

24/05/2023

9 op 10 scholieren vindt dat menstruatie-armoede op school moet worden aangepakt. Dat blijkt uit een bevraging van de Vlaamse Scholierenkoepel bij zo’n 11.000 scholieren. Op donderdag 25 mei, naar aanleiding van Wereld Menstruatiedag, vraagt de Vlaamse Scholierenkoepel daarom aandacht voor de onzichtbare en vaak vergeten problematiek rond menstruatie-armoede. Dat doen we op basis van ons advies rond menstruatie-armoede.

Lees meer
# Nieuws # Verhaal # Armoede

Ontmoetingsdag: 20 jaar armoedebestrijding

13/05/2023

Meer dan 1000 mensen uit de verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen, zakten op 13 mei 2023 af naar Planckendael. Daar wachtte een dag vol ontmoeting. Wat we gemeenschappelijk hadden? De strijd tegen armoede! Voor het 20 jarig bestaan van het Netwerk tegen Armoede nodigden we onze verenigingen uit naar Planckendael. Het was een dag vol kennismaking, warmte voor elkaar, de vereniging en de strijd tegen armoede. Een dag met een gouden randje.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Wonen, water, energie

Hervorming van het sociaal energietarief

10/05/2023

De vele nieuwsberichten rond de afschaffing van het uitgebreid sociaal tarief, de verhoging van het sociaal tarief, etc. zorgen voor veel onduidelijkheden bij gezinnen in armoede en mensen met een laag inkomen. Ze zijn al kampioen in bezuinigen en moeten nu op zoek naar nog extremere manieren om te besparen op hun energieverbruik en andere essentiële zaken om te kunnen overleven. Het is kiezen tussen eten of zich verwarmen. Mensen dragen niet één, maar twee extra truien en verwarmen slechts één ruimte in de woning. Mensen sluiten zichzelf de facto af door nulverbruik met ongezonde en onmenselijke woonomstandigheden tot gevolg. Dit staat een menswaardig leven in de weg.

Lees meer
# Aanbeveling # Nieuws # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Digitalisering # Gezondheid # Hulp- en dienstverlening # Inkomen # Klimaat # Lokaal beleid # Mobiliteit # Onderwijs # Schulden # Werk # Wonen, water, energie # Duurzame tewerkstelling # Diversiteit

24 speerpunten voor een structureel armoedebeleid in '24

09/05/2023

Aan de vooravond van heel belangrijke verkiezingen in 2024 heeft het Netwerk tegen Armoede 24 speerpunten voor een structureel armoedebeleid opgesteld. De eisen en aanbevelingen kwamen tot stand in samenwerking met de 61 lokale verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen. Ze zijn gebaseerd op onze standpunten van de voorbije jaren, die we hebben verdiept via kennisopbouw in de verenigingen en gevoed vanuit de ervaringskennis van mensen in armoede. We gaan met de speerpunten in gesprek met lokale, Vlaamse en federale beleidsmakers.

Lees meer Download
# Aanbeveling # Nieuws # Armoede # Onderwijs

Tijd voor een kostenbewust onderwijs, nú. Voor de toekomst van onze kinderen.

05/05/2023

Elf miljoen euro aan onbetaalde schoolfacturen, dat bracht het gemeenschapsonderwijs aan het licht. Het debat over betaalbaar onderwijs is terug van nooit weggeweest. Het Netwerk tegen Armoede, SAAMO, Welzijnszorg, Levl, de Gezinsbond, vzw Krijt, de Vlaamse Scholierenkoepel en academici Ides Nicaise en Michel Vandenbroeck zetten zich in om gezinnen in armoede en scholen te ondersteunen in de strijd voor betaalbaar onderwijs voor iedereen. Zij verenigen zich in deze open brief om het debat dan ook actueel te houden. Zolang er leerlingen zijn die niet volledig kunnen participeren aan het onderwijsaanbod van onze scholen als gevolg van armoede, is dit een thema dat nooit uit ons bewustzijn mag verdwijnen.

Contacteer ons
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Onderwijs

Gelijke onderwijskansen, voor iedereen?

02/05/2023

Onbetaalde schoolfacturen: het Netwerk tegen Armoede kent en volgt het thema al 20 jaar en is er in geslaagd om aanzienlijke stappen te zetten in de strijd tegen schulden op school: zo wordt de schooltoeslag ondertussen automatisch toegekend en is er een maximumfactuur in het basisonderwijs. We zijn echter nog ver verwijderd van gelijke onderwijskansen in Vlaanderen. We blijven strijden voor een onderwijs dat álle kinderen de kans geeft hun talenten te ontplooien, oog heeft voor hun noden om zich ten volle te kunnen ontwikkelen en ouders als een volwaardige partner ziet om dit waar te maken.

Lees meer
# Aanbeveling # Nieuws # Armoede # Werk # Duurzame tewerkstelling

Internationale dag voor Veiligheid en Gezondheid: nog winst te boeken

28/04/2023

Op 28 april is het Internationale dag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk. Helaas valt er op dat vlak nog veel winst te boeken. De algemene werkzaamheidsgraad gaat er nog steeds op achteruit. Een sector waarin dat overduidelijk is, is die van de dienstencheques. De fysieke en mentale belasting van een job als huishoudhulp zijn groot.

Lees meer
# Nieuws # Armoede

Lions Clubs van District 112A strijden mee tegen armoede

22/04/2023

“Met de Lions Club strijden we tegen kinderarmoede en zo ook armoede in het algemeen. Het is belangrijk dat we ons engageren voor duurzame samenwerkingen en steun naar armoede-organisaties, zoals het Netwerk tegen Armoede", aldus de gouverneur van de Lionsclub District 112A Oost en West Vlaanderen Eddy Van Goethem. Het Netwerk tegen Armoede is zeer blij met de steun van de Lions Clubs. We waren aanwezig op de Lions-Conventie 22 april en mochten een gift van 15000 euro ontvangen. Bedankt, Lions!

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede

Wetsontwerp Dermagne: een goede eerste stap, maar niet genoeg

19/04/2023

Het recent goedgekeurde wetsontwerp Dermagne is bedoeld om oplopende schulden te voorkomen. Het is een eerste stap in de goede richting na jarenlange politieke stilstand waardoor heel veel mensen in de schuldenspiraal terecht zijn gekomen en nauwelijks een uitweg zagen. Dit wetsontwerp is een stap in de juiste richting, maar helaas verlaagt het de drempel niet voor mensen met betalingsproblemen om snel hulp te zoeken.

Lees meer
# Dossiers # Aanbeveling # Nieuws # Verhaal # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Diversiteit

Maatschappelijk kwetsbare jongeren aan het woord over vrije tijd en welbevinden

03/04/2023

Dit rapport omvat advies over twee prioriteiten van het jeugd- en kinderrechtenbeleidsplan namelijk “vrije tijd voor allen” en “welbevinden en positieve identiteitsontwikkeling”. Een belangrijke meerwaarde van dit rapport is dat de ervaringen van maatschappelijk kwetsbare jongeren over vrije tijd en welbevinden uitvoerig zijn meegenomen. Wij hopen dat dit rapport nuttig zal zijn voor beleidsmedewerkers, onderzoekers, en praktijkwerkers, zodat zij in de toekomst beter kunnen inspelen op de uitdagingen en kansen die jongeren in armoede ervaren op vlak van vrije tijd en welbevinden. Dit rapport is gebaseerd op de input van een tweedaagse themawerking die op 1 en 2 november 2022 plaatsvond, maar bouwt ook verder op de ruime expertise die het Netwerk tegen Armoede heeft opgebouwd over de jaren heen in dialoog met jongeren en jeugdwerkers uit armoedeverenigingen.

Lees meer Download

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.