Inkomen
Een inkomen boven de Europese armoedegrens zal ook niet volstaan om het armoederisico uit te sluiten, maar het is wel een zeer noodzakelijke stap. Vandaag zien we dat 1 op 5 Belgen onvoldoende inkomen hebben om hun basisvoorzieningen (energie, voeding, medische kosten, schoolkosten, ...) te financieren.
Heb je vragen of ideeën over dit thema? Contacteer me
Hanne Van Regemortel
Beleidsmedewerker Inkomen:
0486 53 17 97
E-mail
Forumdag inkomen
26/11/202470 mensen zakten af naar Brussel om het over één cruciaal onderwerp te hebben: inkomen. Mensen in armoede gingen in dialoog met elkaar om pijnpunten en sterktepunten van het beleid bloot te leggen op onze Forumdag. We gingen aan de slag met het Groeipakket en namen schuldhulpverlening onder de loep. Daarnaast zetten we de eerste stappen van de volgende campagne van 17 oktober 2025: inkomen. Maar hoe beeld je inkomen eigenlijk uit? We lieten onze creativiteit los. Het resultaat was een bruisende dag die een sterke basis vormt voor het beleid van morgen.
Lees meerArmoedeverenigingen zetten aanbevelingen op agenda van lokale verkiezingen
07/10/2024De lokale verkiezingen van 13 oktober vallen net voor de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17/10. Daarom zetten het Netwerk tegen Armoede en de 61 lokale verenigingen hun aanbevelingen voor een lokaal armoedebeleid op de politieke agenda. De stem van mensen in armoede wordt helaas te weinig gehoord. “Wie beter dan mensen in armoede zelf kunnen oplossingen aanbrengen die écht werken. De lokale besturen nemen vaak beslissingen die invloed hebben op hun dagelijks leven, zonder hen te raadplegen. Daarom nemen ze het woord als raadgever voor het lokaal (armoede)beleid. Ze trekken de burgemeesterssjerp aan en geven aanbevelingen voor als zij het voor het zeggen zouden hebben,” zegt ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp. Met de campagne ‘Als ik burgemeester ben …’ laten ze de stem van mensen in armoede horen. De lokale verenigingen organiseren politieke debatten en acties om hun eisen en aanbevelingen kenbaar te maken.
Lees meerWarm en welvarend Vlaanderen, maar niet voor iedereen?
30/09/2024Het regeerakkoord 2024-2029 van de nieuwe Vlaamse Regering heeft de ambitie om een warm en welvarend Vlaanderen uit te bouwen. Maar geldt dat wel voor iedereen? “We hebben het Vlaamse regeerakkoord gescreend op het vlak van armoedebestrijding voor de prioritaire thema’s werk, inkomen, onderwijs, wonen en vrijetijdsbesteding. We zien helaas een toenemende nadruk op individuele verantwoordelijkheid waarbij er meer en meer voorwaarden komen voor mensen om hun grondrechten te laten gelden. Het regeerakkoord verheft werk en activering terecht tot een cruciale hefboom in de strijd tegen armoede. Maar de sociale bescherming voor wie ziek is of niet kan werken, blijft vaag of onderbelicht”, aldus algemeen coördinator Heidi Degerickx. Het Netwerk tegen Armoede nodigt de nieuwe Vlaamse Regering uit om de structurele dialoog met mensen in armoede aan te gaan om armoede écht te herkennen en erkennen. “Samen willen we structurele oplossingen uitwerken om armoede te bestrijden.”
Lees meer DownloadSociaal beleid WERKT, afbouwbeleid zal armoede doen stijgen
10/07/2024Op vraag van Decenniumdoelen en de Denktank Minerva heeft Wim Van Lancker (KU Leuven) verder gebouwd op een eerder rapport over ‘de lage middenklasse in België’, waarin we de periode 1985-2016 beschouwden. Toen moesten we nog vaststellen dat de verschillende inkomensklassen in België steeds verder uit elkaar groeien, en dat de inkomenskloof tussen mensen in armoede en de rest van de samenleving steeds dieper werd. De centrale dynamiek was er één van toenemende polarisatie. We konden toen ook vaststellen dat het tweeverdienersmodel duidelijk de norm is geworden om een voldoende inkomen te waarborgen. In dit nieuwe rapport kijken we meer in het bijzonder naar de periode 2018-2022: we vergelijken dus de situatie in België na de impact van de corona- en energiecrisis met de situatie voordien. Vanuit de analyse van de cijfers doen we enkele opvallende vaststellingen.
Lees meerEen menswaardig bestaan is geen luxe!
03/06/2024Over exact een week weten we hoe de kaarten zijn geschud van de regionale, federale en Europese verkiezingen. Het Netwerk tegen Armoede volgt op de voet welk effect de verkiezingsuitslagen kunnen hebben op het leven van gezinnen in armoede. Hun rechten staan immers steeds meer onder druk. De koopkracht aan de onderkant van de samenleving is de voorbije maanden gekelderd, dat hebben recente onderzoeken aangetoond. “We lezen hoeraberichten over de dalende armoedecijfers. Helaas is de realiteit dat vandaag nog steeds een half miljoen Vlamingen in armoede leven, waaronder steeds meer kinderen en jongeren. (bron: Statbel) Dat is een zeer zorgwekkende evolutie. Dak- en thuisloosheid wordt een groeiend probleem. Kortom, een menswaardig bestaan is geen luxe, het is een basisrecht. De menselijkheid van een samenleving kunnen we afmeten aan hoe ze met de meest kwetsbare burgers omgaat”, aldus algemeen coördinator Heidi Degerickx.
Lees meerLaagste inkomens verloren voorbije jaar bijna 7 procent aan koopkracht
17/05/2024De laagste inkomens hebben het voorbije jaar bijna 7 procent aan koopkracht verloren. Voor wie het financieel niet breed heeft, voelt het hard dat 100 euro nu nog maar 93 euro waard is. Twee mensen uit onze verenigingen getuigden in De Standaard van 17/5/2024 over hoe hun koopkracht is gedaald.
Lees meerLeestip: 'Armoede uitgelegd aan mensen met geld'
17/05/2024Algemeen coördinator Heidi Degerickx nam het nieuwe boek 'Armoede uitgelegd aan mensen met geld' van Tim 'S Jongers onder de loep, samen met Noël Slangen. Knack publiceerde hun review op 17/5/2024.
Lees meerVijfde Interministeriële Conferentie Maatschappelijke integratie, Wonen en Grootstedenbeleid
15/03/2024Op 15/3/2024 vond de vijfde bijeenkomst van de Interministeriële Conferentie ‘Maatschappelijke integratie, Wonen en Grootstedenbeleid’ plaats. Het overleg tussen ministers van de verschillende beleidsdomeinen en bevoegdheidsniveaus heeft tot doel een sterk transversaal en structureel armoedebeleid te faciliteren. Onder leiding van het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) brachten alle regionale armoedenetwerken hun gemeenschappelijke aanbevelingen en speerpunten voor de komende verkiezingen. We schoven specifiek 6 actiedomeinen naar voor: het belang van participatie van mensen in armoede, het recht op werk en een inkomen boven de armoedegrens, een sociaal rechtvaardige klimaattransitie door het pact wonen-energie, specifieke maatregelen voor mensen zonder wettig verblijf, het aanpakken van de digitale kloof en ten slotte het belang van de Europese Kindgarantie als hefboom voor de preventie van armoede bij kinderen en hun gezinnen.
Lees meerArmoedebarometer 2024
07/03/2024Decenniumdoelen analyseert elk jaar de armoedecijfers. Veldwerkers, armoedeverenigingen, vrijwilligers van de voedselbanken en mensen in armoede vullen de cijfers aan met verhalen over het leven in armoedesituaties. Vandaag staan we voor een cruciale keuze. Een keuze voor meer of minder gelijkheid, voor meer of minder armoede, voor de erkenning van sociale grondrechten. De nasleep van corona, de energiecrisis, de sociale en economische onzekerheid en de klimaatcrisis verplichten de samenleving te kiezen voor solidariteit en herverdeling, als de enige juiste antwoorden voor een leefbare samenleving. Met deze 17e Armoedebarometer geeft Decenniumdoelen een actualisatie van de armoedecijfers en presenteert ook “twaalf werken voor een moedig beleid” in aanloop van de verkiezingen in juni. Armoede in Vlaanderen stabiliseert 3e jaar op rij. Gericht armoedebeleid kan werken, maar moet versterkt verder gezet worden. Tegelijk dringen fundamentele beleidskeuzes zich op.
Lees meerOverlegdag 22/2/2024 over actuele thema's
22/02/2024Op de Overlegdag van 22/2/2024 verzamelde een 30-tal mensen uit onze verenigingen in Vlaanderen en Brussel om ervaringen te delen over actuele thema's. In 4 sessies gingen de deelnemers in gesprek over de bereikbaarheid van jobs, de verplichte inschrijving bij VDAB voor sociale huurders en mensen met leefloon, een evaluatie van Budgetwijzer en vervoersarmoede. Het was een boeiende en levendige dag die ons inzicht geeft in de drempels van verschillende maatregelen en oplossingen die mensen in armoede aanreiken.
Lees meerDigitalisering en strengere voorwaarden zetten druk op sociale rechtvaardigheid
20/02/2024“De druk op de sociale rechtvaardigheid in onze samenleving is hoog. Mensen in armoede worden geconfronteerd met steeds meer digitale drempels én strengere voorwaarden om basisrechten voor een menswaardig leven op te nemen. De World Social Justice Day van vandaag 20 februari lijkt ons de ideale dag om de signalen uit onze armoedeverenigingen onder de aandacht te brengen”, aldus algemeen coördinator Heidi Degerickx. Jaarlijks bevraagt het Netwerk tegen Armoede de 61 lokale verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen. Met een aantal pertinente vragen krijgt het Netwerk een beeld van de werking van de verenigingen en de noden van mensen in armoede. Met die signalen stapt het Netwerk naar het beleid, zeker in dit belangrijke verkiezingsjaar. Opvallend: mensen krijgen moeilijker toegang tot dienstverlening door de toenemende digitalisering en strengere voorwaarden. Bovendien is er een stijgende groep mensen in dak- en thuisloosheid.
Lees meerEvaluatie vijf jaar Groeipakket: kinderamoedecijfers blijven hardnekkig stabiel
08/02/2024Sinds de invoering van het Groeipakket - de Vlaamse opvolger van de kinderbijslag - vijf jaar geleden krijgen nu al drie keer meer kinderen een sociale toeslag. Dat is een extra tegemoetkoming in de opvoedingskosten voor gezinnen met lagere inkomens. Een mooie groei, maar toch nog altijd niet wat het zou moeten doen: de armoede bestrijden. Algemeen coördinator Heidi Degerickx in het radionieuws op 8/2/2024: "We zien dat ook na de hervorming van de voormalige kinderbijslag naar het huidige Groeipakket de kinderarmoedecijfers hardnekkig stabiel blijven (12,8%)."
Lees meerMinister Lalieux in gesprek met armoedenetwerken over Europees voorzitterschap België in 2024
24/01/2024Op 24/1/2024 ging federaal minister Karine Lalieux in gesprek met mensen in kwetsbare positie uit de Belgische armoedenetwerken in kader van Europees voorzitterschap van België in het voorjaar 2024. Het was een verhelderend gesprek met getuigenissen van De Knoop over het thema inkomen, A'kzie en Betonne Jeugd over het thema dak- en thuisloosheid en van Maxim van De Vrolijke Kring over zijn deelname aan de PEP-meeting in Madrid in november 2023.
Lees meer70% van de huishoudens in schulden zijn alleenstaanden of alleenstaande ouders
22/01/2024Op 22/1/2024 kwam het nieuwe vijfjaarlijkse rapport van SAM vzw over huishoudens in schuldhulpverlening uit. Opmerkelijk is dat 70% van de huishoudens in schulden alleenstaanden of alleenstaande ouders zijn. Ook in de armoedestatistieken zien we dat deze groepen extra kwetsbaar zijn. Plotse levensgebeurtenissen, zoals een scheiding, het verlies van werk of ziekte, zijn de belangrijkste redenen dat mensen plotseling financieel niet meer toekomen en in een schuldenspiraal belanden.
Lees meerOpen nieuwjaarsbrief aan de Vlaamse Regering voor 2024
02/01/2024Beste Vlaamse Regering, 2024 wordt een topjaar voor u en de Vlaamse politiek. Een heel jaar campagne voeren, eerst voor de Vlaamse en nadien voor de lokale verkiezingen. U moet wel in topconditie zijn met zo’n druk en belangrijk jaar voor de boeg om Vlaanderen te laten excelleren. Een uitgebreid feestdiner zal daar zeker bij helpen. Helaas is dergelijk feestdiner steeds minder weggelegd voor financieel kwetsbare gezinnen. Met de sprankelende Mateus die u serveert (het Mattheuseffect, weet u wel), geeft u steeds meer aan hen die al veel hebben, en neemt u steeds meer af van hen die sowieso al niet rijkelijk bediend zijn. Ook al denkt u het tegendeel. De ‘tafelschuimers’ moet u niet aan de onderkant van de maatschappij zoeken. Daar troosten ze zich met de kruimels die van uw tafel vallen.
Lees meerVoorstelling van het tweejaarlijkse Verslag 2022-2023 ‘De financiële dimensie van armoede’
20/12/2023Op woensdag 20 december stelde het Interfederaal Steunpunt tot bestrijding van armoede zijn 12e tweejaarlijkse Verslag 'De financiële dimensie van armoede' voor. Na een inleiding door Ides Nicaise, voorzitter van het Beheerscomité van het Steunpunt, en de voorstelling van het Verslag door Henk Van Hootegem en Mélanie Joseph, respectievelijk coördinator en medewerkster van het Steunpunt, konden de deelnemers aan het overleg ter voorbereiding van het tweejaarlijkse Verslag vragen stellen aan de aanwezige beleidsverantwoordelijken. De Vlaamse minister van Armoedebestrijding, Benjamin Dalle, maakte van de gelegenheid gebruik om het belang te benadrukken van het samenkomen van de Interministeriële Conferentie Maatschappelijke Integratie, Wonen en Grootstedenbeleid (IMC). Samenwerking is essentieel om armoede effectief te bestrijden. Verschillende thema's vereisen een interfederale aanpak: de strijd tegen dakloosheid, het gebrek aan toegang tot rechten, het meten van armoede, de digitalisering van de samenleving, energiearmoede, enzovoort.
Lees meerArm Vlaanderen 10 jaar later in PANO
07/12/2023Op 6/12/2023 zond het programma PANO op VRT 1 een heel sterke reportage 'Arm Vlaanderen 10 jaar later uit'. De reportage geeft een gezicht aan armoede en toont heel goed dat worstelen met armoede een werk van lange adem is en immense volharding vraagt van de mensen. Maar het toont ook hoe een globale aanpak op verschillende levensdomeinen nodig is om armoede structureel te bestrijden. We mogen mensen in een kwetsbare positie niet in de steek laten. Armoedebeleid vraagt een langetermijnvisie en samenwerking van overheid, beleidsmakers, middenveld, media ... samen met en in dialoog met de mensen zelf. De avond van de uitzending en de volgende morgen kwamen verschillende experts aan het woord die het opnemen van de structurele strijd tegen armoede.
Lees meerDossier sociale kloof in Vlaanderen
04/12/2023De krant De Morgen publiceerde in de eerste week van december 2023 een dossier over de sociale kloof in Vlaanderen. Dagelijks verschenen artikels en interviews met (armoede-)experts en mensen in een kwetsbare positie. Het dossier belicht verschillende levensdomeinen waar de sociale kloof zich manifesteert, zoals wonen, werk, inkomen, onderwijs, erfenis ... Ook het Netwerk tegen Armoede werkte mee aan het dossier door interviews te geven en kennis uit te wisselen. Hoe groot is de ongelijkheid in Vlaanderen? Waarom wordt de kloof tussen arm en rijk alleen maar groter? Conclusie: we weten exact wat we moeten doen om armoede aan te pakken, maar het gebeurt niet.
Lees meerBreng alle uitkeringen boven de Europese armoederisicogrens
29/08/2023Ondanks herhaaldelijke beloftes, over alle partijgrenzen heen, laten de politiek verantwoordelijken het al decennia na om deze belofte waar te maken. Algemeen coördinator van het Netwerk tegen Armoede Heidi Degerickx schrijft over het belang van het leefloon. Het Netwerk tegen Armoede roept op tot politieke moed: Hef alle inkomens tot boven de armoederisicogrens, nu!
Lees meer24 speerpunten voor een structureel armoedebeleid in '24
09/05/2023Aan de vooravond van heel belangrijke verkiezingen in 2024 heeft het Netwerk tegen Armoede 24 speerpunten voor een structureel armoedebeleid opgesteld. De eisen en aanbevelingen kwamen tot stand in samenwerking met de 61 lokale verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen. Ze zijn gebaseerd op onze standpunten van de voorbije jaren, die we hebben verdiept via kennisopbouw in de verenigingen en gevoed vanuit de ervaringskennis van mensen in armoede. We gaan met de speerpunten in gesprek met lokale, Vlaamse en federale beleidsmakers.
Lees meer DownloadBespaar niet op kap van mensen met laagste inkomens
30/03/2023Het begrotingsakkoord is uitgedraaid op besparingen op de kap van mensen met de laagste inkomens. De laatste schijf van de verhoging van de van de laagste uitkeringen is helemaal geschrapt en de minimumpensioenen stijgen ook minder dan voorzien. Daardoor breekt de federale regering haar belofte om de laagste inkomens boven de armoedegrens te brengen. Ook zal er strenger toegekeken worden op tijdelijke werkloosheid. Dat kunnen we als Netwerk tegen Armoede niet aanvaarden in een welvarend land als België. De opeenvolgende crisissen en stijgende kosten voor basisbehoeften, wonen en energie zorgen ervoor dat het water nog meer aan de lippen staat van kwetsbare mensen. Het tast hun koopkracht enorm aan en ze dreigen zo volledig kopje-onder te gaan.
Lees meerForumdag: Crisis in de portemonnee - wij kopen er niets mee!
28/03/202328 maart vond de Forumdag plaats. Deze stond in het teken van de koopkrachtcrisis. Onder de titel "Crisis in de portemonnee - wij kopen er niets mee! gingen we in gesprek over de stijgende levenskosten. Een menswaardig leven moet gegarandeerd worden. Met de stijgende supermarktprijzen worden basisbehoeften onbetaalbaar.
Lees meerCollectieve schuldenregling: dat kan menselijk
28/02/2023Op uitnodiging van de Kamer gaf BAPN vorige week haar advies ter verbetering van de collectieve schuldenregeling tijdens een hoorzitting. Naast het inkorten van de looptijd van de procedure, moeten schuldbemiddelaars voorzien in een menswaardig leefgeld. Christophe, ervaringsdeskundige bij het Netwerk tegen Armoede vertelde over zijn eigen ervaringen
Lees meerMensen uit armoedeverenigingen gaan in dialoog met minister Lalieux
31/01/2023Op initiatief van BAPN (Belgisch Netwerk Armoedebestrijding) ging federaal minister Karine Lalieux, bevoegd voor armoedebestrijding, op 31 januari 2023 in gesprek met mensen met armoede-ervaring uit Brusselse, Vlaamse en Waalse verenigingen. Ze bespraken de implementatie van het federaal plan tegen armoede en ongelijkheid. Dit plan is essentieel voor de armoedestrijd in België, gezien het richting geeft en de maatregelen omvat voor het beleid op het federaal niveau.
Lees meerStartdag 2023: Met een toekomstblik het nieuwe jaar in
24/01/2023Maar liefst 145 mensen uit 32 verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen, kwamen samen om het nieuwe jaar goed in te zetten op onze Startdag 24 januari. Dat we dit jaar 20 jaar zullen bestaan, lieten we niet onbesproken. De Startdag was de ideale manier om naar de toekomst en naar onszelf te kijken. Aan de hand van verschillende originele workshops kwamen we meer te weten over elkaars toekomstdromen. Daarnaast gingen we in gesprek over wat een vereniging betekent voor ons en hoe we de leefwereld van iemand in armoede zichtbaar kunnen maken op een creatieve manier. Het was een inspirerende dag die veel energie gaf om te blijven strijden tegen armoede.
Lees meer“Zoek zo snel mogelijk hulp en ondersteuning als je in de problemen komt”
23/01/2023Op 23 januari 2023 verscheen er een artikel in Het Nieuwsblad met de titel "OCMW’s hebben geld genoeg, maar te weinig mensen durven het te vragen". Er wordt verwezen naar de non take-up van de energiepremie. Verschillende OCMW's hebben de gekregen energiesteun niet volledig opgebruikt. Ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp van het Vlaams Netwerk tegen Armoede reageert.
Lees meerWaarom werkloosheidsuitkeringen beperken in de tijd niet zal leiden tot snellere uitstroom naar werk bij mensen in armoede
15/12/2022In 2012 kende België een grote hervorming van haar werkloosheidsstelsel. Sindsdien zijn de uitkeringen versterkt degressief: na een periode van drie maanden werkloosheid neemt het bedrag geleidelijk af. Op die manier wil de overheid werklozen stimuleren om zo snel mogelijk terug aan het werk te gaan, en voorkomen dat ze blijven steken in de zogenaamde werkloosheidsval. Een recent onderzoek van de RVA bevestigt nu wat mensen in armoede al jaren zeggen: deze degressiviteit leidt niet tot meer uitstroom naar werk. Het blijken vooral de conjunctuur of de economische omstandigheden die bepalen in welke mate (langdurig) werkzoekenden de stap naar werk kunnen zetten.
Lees meer DownloadVlaams minister Benjamin Dalle erkent 7 bijkomende verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen
05/12/2022Vlaanderen kent al sinds het armoededecreet in 2003 een structureel kader om de participatie van mensen in armoede aan het beleid te verzekeren. In 2009 werd hier uitvoering aan gegeven met onder meer de erkenning en subsidiëring van verenigingen waar armen het woord nemen. Sinds de laatste uitbreiding in 2013 werden er 52 van deze verenigingen erkend en gesubsidieerd. Dit voorjaar besliste de Vlaamse Regering om dit aantal op te trekken tot 58. Op 5/12/2022 maakte minister Dalle bij Doucheflux bekend welke 7 verenigingen vanaf 2023 een erkenning en bijhorende subsidiëring ontvangen: Compagnie & Co uit Lommel, Uit het Niets uit Vilvoorde, Kinderfonds De Tondeldoos uit Dendermonde, Doucheflux uit Anderlecht, Het Vonkje uit Beringen, Jong Gent in Actie uit Gent en VLOS uit Sint-Niklaas.
Lees meerKinderarmoede vraagt structurele aanpak op verschillende domeinen
24/10/2022In het weekend van 22 en 23/10 waren algemeen coördinator Heidi Degerickx en ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp te zien op Vlaamsparlement.tv in het programma Het Gesprek, naar aanleiding van het actuadebat over kinderarmoede op 19/10/2022.
Lees meerArmoede is als een spinnenweb waarin alles met elkaar verweven is
17/10/2022Op de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17 oktober lanceerde de VRT een video met Linde Merckpoel en ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp. Ze vergelijken er armoede met een spinnenweb waarin alles met elkaar verweven is. Een probleem komt nooit alleen, maar gaat vaak gepaard met problemen op andere vlakken. Zo is het voor mensen in armoede vaak moeilijk uit het spinnenweb te geraken. Cindy getuigt in de video wat dat voor haar betekende en hoe ze er is uitgeraakt.
Lees meerGerichte en sociale maatregelen Septemberverklaring kunnen acute noden helpen lenigen
29/09/2022Met een aantal dagen uitstel heeft minister-president Jan Jambon op 29/9/2022 zijn Septemberverklaring toegelicht in het Vlaams Parlement. “De maatregelen uit de Septemberverklaring kunnen een verschil maken voor mensen in armoede gedurende de komende wintermaanden”, zegt algemeen coördinator Heidi Degerickx. “We blijven verdere maatregelen bepleiten voor de langere termijn, in de eerste plaats om de woon- en energiecrisis een halt toe te roepen."
Lees meerDe gevolgen van de energiecrisis gaan verder dan een koud huis
22/09/2022De energiecrisis heeft een groot effect op het financiële budget van een persoon, maar de gevolgen gaan nog verder dan de portemonnee. Door de hoge rekeningen worden mensen gedwongen ook te besparen op andere levensdomeinen, zoals vrijetijd en kledij. Daarnaast heeft de financiële stress een weerslag op het mentale welzijn. Experts waarschuwen voor een stijging van psychologisch leed. De Morgen en Het Nieuwsblad spraken met algemeen coördinator Heidi Degerickx en evaringsdeskundige Cindy Van Geldorp van het Netwerk tegen Armoede.
Lees meerVervroegd uitbetalen schooltoelage goed nieuws voor mensen met beperkt budget
22/06/2022Het vervroegd uitbetalen van de schooltoelage is goed nieuws voor gezinnen met een beperkt budget. September is altijd een kritieke maand met hoge schoolkosten terwijl de schooltoelage op zich laat wachten. Het Netwerk tegen Armoede is dan ook blij met deze beslissing. De kostprijs van een opleiding mag geen drempel zijn voor kinderen en jongeren om hun droom(job) na te jagen.
Lees meerEén tegenslag kan voldoende zijn
20/06/2022Naar aanleiding van de betoging over koopkracht op 20/6/2022 hield ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp een sterke getuigenis in De Tijd in het weekend. Ze getuigde over haar eigen ervaringen: "Als ze weten waar je wieg staat, krijg je een etiket opgeplakt". Maar pleitte ook voor structurele oplossingen om de koopkracht van mensen in armoede te verhogen: "Weinig mensen beseffen dat, maar één tegenslag kan voldoende zijn".
Lees meerSteeds meer werkenden gaan naar voedselbanken
13/06/2022In de laatste editie van het magazine Visie van Beweging.net verscheen een dubbelinterview tussen algemeen coördinator Heidi Degerickx van Netwerk tegen Armoede en coördinator Jef Mottar van Voedselbanken. Toen Jef Mottar vijf jaar geleden begon als bestuurder van de Belgische Federatie van Voedselbanken, was het zijn droom om vandaag te kunnen zeggen: ‘Onze organisatie is niet meer zo noodzakelijk.’ Maar de honger is niet minder een probleem geworden, integendeel. Voor Heidi Degerickx is het hoog tijd dat het beleid verandert.
Lees meerZorgen voor mama legt vinger op wonde van schuldindustrie
02/06/2022In aflevering 3 van het programma ‘Zorgen voor mama’ op 30/5/2022 kregen kijkers een inkijk in de mistoestanden in de schuldindustrie. De inboedel van een gezin in schulden wordt in beslag genomen om daarna twee jaar te verkommeren in een vochtige loods. Vervolgens wordt deze verkocht om een schuld af te lossen van 3.500 euro. De verkoop brengt een schamele 310 euro op, ver onder de werkelijke waarde. Wat voor zin heeft het om mensen met financiële problemen nog verder in de put te duwen door hun spullen in beslag te nemen en die vervolgens voor een habbekrats te verkopen? Het enige wat je hiermee bereikt is dat mensen met een lege bankrekening ook nog eens achterblijven met een lege woning, en heel veel schaamte.
Knack.be publiceerde onze reactie op 2/6/2022 op de opiniepagina's.
Lees meerForumdag over inkomen en schulden - 24/5/2022
01/06/2022Op 24/5/2022 organiseerde het Netwerk tegen Armoede een Forumdag met als thema 'Een leefbaar inkomen voor iedereen, ook als je schulden hebt?!" Een boeiende en leerrijke voormiddag waar we met de verenigingen aan de slag gingen in twee werkgroepen: één waar we samen nadachten over de kwaliteit van de bestaande diensten voor schuldhulpverlening en één waar we in gesprek gingen over een menswaardig inkomen.
Lees meerWat na de pandemie? Signalen en aanbevelingen na 2 jaar corona
18/05/2022Twee jaar coronacrisis weegt zwaar op de samenleving, op elke mens. Voor mensen die al in armoede leefden of kwetsbaar waren, heeft de crisis er extra zwaar op ingehakt. Van begin 2020 verzamelde het Netwerk tegen Armoede signalen en getuigenissen over de impact op het leven van mensen in armoede. Na twee jaar is de crisis helaas nog niet helemaal bezworen. Intussen komen daar de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne bovenop en worden de gevolgen op middellange en langere termijn duidelijk. De structurele problemen die de coronacrisis op scherp stelde verdienen ook structurele oplossingen en maatregelen. De signalenbundel beschrijft de situatie na twee jaar coronacrisis en bevat signalen en ervaringen van mensen in armoede uit de verenigingen, maar ook aanbevelingen rond zeven thema’s: inkomen, sociaal isolement en vrije tijd, communicatie en toegankelijkheid van diensten, zorg en gezondheid, onderwijs, wonen en lokaal sociaal beleid.
Lees meer Download4 op 10 gezinnen heeft het moeilijker, vooral eenoudergezinnen
13/05/2022Naar aanleiding van de Dag van het Gezin op 15 mei hield de Gezinsbond een enquête bij haar leden naar de impact van de stijgende (energie)prijzen op de gezinsportemonnee. Daaruit blijkt dat bijna 4 op 10 gezinnen niet rondkomt. Bij eenoudergezinnen is dat zelfs 7 op 10. Het Netwerk tegen Armoede trekt mee aan de alarmbel.
Lees meerDossier 20 jaar leefloon: een evaluatie
18/04/2022Op 18 april 2002 werd het leefloon ingevoerd. Het moest een positiever beeld geven dan het verguisde bestaansminimum, zoals de uitkering tot dan heette. Het moest ook meer perspectief bieden aan steuntrekkers én voor meer jobs zorgen, zeker bij jongeren. Twintig jaar later maakt Het Nieuwsblad de balans op. Drie mensen met leefloon delen hun ervaringen. Het Netwerk tegen Armoede geeft zijn standpunt mee.
Lees meerEen warme schoolmaaltijd voor elk kind: een goed idee?
17/03/2022Het Netwerk tegen Armoede stelt een grote nood aan betaalbare warme maaltijden op school vast. Die nood is altijd al groot geweest bij kwetsbare gezinnen maar evenzeer bij gezinnen met voltijds werkende ouders. Het gezinsbudget staat alsmaar meer onder druk door de stijgende levensduurte, woon- en energieprijzen, en dat heeft helaas ook gevolgen voor wat er in de brooddoos van de kinderen zit. Door de coronacrisis beslisten scholen tijdelijk warme maaltijden te schrappen. Maar nu het weer mag, kiezen er ineens tientallen voor een definitieve stop. Dat is jammer, want voor kinderen in kansarmoede zijn zulke warme maaltijden noodzakelijk.
Lees meerKwetsbare ouderen kunnen opnieuw hun huis verlaten
01/03/2022Bijna twee jaar na de opschorting van de controversiële controleprocedure, waarbij IGO-gerechtigden door postbodes werden gecontroleerd en hun huis niet meer durfden verlaten, is er eindelijk een akkoord voor een nieuwe procedure binnen de federale regering. Het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) is verheugd dat een aantal substantiële verbeteringen zijn aangebracht in de procedure. Een heel aantal zeer kwetsbare ouderen zullen automatisch niet meer gecontroleerd worden en de controleprocedure is ook duidelijker en beperkter. Daardoor moeten ouderen niet langer elke dag gekluisterd aan huis op de postbode wachten. Tegelijkertijd blijft BAPN ook bezorgd over een aantal leemtes in de huidige procedure. Daarom vraagt BAPN om na een jaar ook de uitvoering van deze controleprocedure te evalueren op basis van de ervaringen in de praktijk in 2022.
Lees meerDe armoedecijfers blijven hardnekkig stabiel
09/02/2022Elk kind droomt ervan te kunnen opgroeien in een warme omgeving met een goed dak boven het hoofd. Helaas is dat voor één op de vijf kinderen in ons land niet de realiteit. "Mensen in armoede worden wel gehoord, maar dat is soms schijnparticipatie", zegt Heidi Degerickx. Als algemeen coördinator van het Vlaams Netwerk tegen Armoede geeft Heidi, samen met ervaringsdeskundige en stafmedewerker Cindy Van Geldorp, een stem aan mensen in armoede. Ze gaven een interview in het februarinummer van De Bond, het magazine van De Gezinsbond.
Lees meerNetwerk tegen Armoede zoekt een beleidsmedewerker Inkomen
27/01/2022Het Netwerk tegen Armoede zoekt een beleidsmedewerker Inkomen (80% of 100%). Als beleidsmedewerker voor het thema Inkomen lever je een directe bijdrage aan ons streven om iedereen een inkomen boven de armoedegrens te garanderen en dus het recht op een menswaardig bestaan. Je werkt vanuit een gedragenheid van mensen in armoede, de leden van het netwerk, het team en het bestuur. Je bent verantwoordelijk voor netwerking, dossieropbouw, beleidswerk en vorming voor het domein inkomen, sociale bescherming en schulden. Je werkt nauw samen met andere collega’s van het Netwerk tegen Armoede.
Lees meerRechten van mensen in armoede steeds meer onder druk
21/01/2022Het Netwerk tegen Armoede blikt jaarlijks terug op de opvallendste ontwikkelingen en trends in de verenigingen waar armen het woord nemen. 33 van de 57 verenigingen in Vlaanderen en Brussel namen deel aan de bevraging over 2021. Het was opnieuw een uitdagend jaar. Ook in 2021 bleven de hulpvragen pieken bij de verenigingen, en die waren al veel hoger in 2020. Voor 2021 zegt nog eens de helft van de respondenten meer hulpvragen te krijgen. De vragen gingen vooral over de coronacrisis, noodhulp, psychische hulpverlening, huisvesting, energie … Gelukkig konden de verenigingen hun deuren terug meer openen en werkten ze ook meer outreachend. Mensen in armoede maakten zich het meeste zorgen over hun huisvesting, energiefactuur, gebrek aan inkomen, eenzaamheid en bereikbaarheid van (online) diensten.
Lees meer DownloadNieuw jaar, nieuwe regels: deze 4 maatregelen kunnen mensen in armoede voelen in hun portemonnee
02/01/2022Algemeen coördinator Heidi Degerickx had het op 2/1/2022 in De Ochtend op Radio 1 over wat er verandert vanaf 1 januari 2022. Sommige wijzigingen zullen mensen in armoede hard treffen.
Lees meerVerplichte gemeenschapsdienst is géén hefboom voor tewerkstelling
16/12/2021Het Vlaams Netwerk tegen Armoede is opgetogen met de ambitie van de Vlaamse Regering om de werkzaamheidsgraad op te trekken tot 80 procent. Werk is geen garantie om uit armoede te geraken, maar in de meeste gevallen is het een goede start: in België leeft minder dan 5 procent van de werkende mensen in armoede. Bovendien willen mensen in armoede niets liever dan het vinden van duurzaam, werkbaar werk. Er bestaan verschillende benaderingen om mensen naar werk toe te leiden. In het Vlaams regeerakkoord wordt de invoering van een verplichte gemeenschapsdienst aangekondigd. In een beleidsnota kaderen we waarom verplichte gemeenschapsdienst voor langdurig werkloze mensen geen duurzame toeleiding naar werk betekent. Velen zetten zich al actief in en willen graag werken. Verplichte gemeenschapsdienst is daarom een onrechtvaardige, stigmatiserende maatregel die niet tot het gewenste effect zal leiden.
Lees meer DownloadHet GPMI werkt niet. Schaf het af en maak tijd voor kwaliteitsvolle begeleiding
23/11/2021Het Platform GPMI, dat over de taalgrens heen armoedebestrijdingsorganisaties verenigt met vakbonden en beroepsverenigingen van maatschappelijk werkers in OCMW’s, gelooft niet dat kleine aanpassingen in het Geïndividualiseerde Project Maatschappelijke Integratie (GPMI) soelaas bieden. De uitgangspunten achter het GPMI zijn fout. Daarom vragen ze minister Karine Lalieux om het systeem af te schaffen en te investeren in kwaliteitsvolle begeleiding. Het Platform vraagt dat de overheid de structurele oorzaken van armoede aanpakt, niet de mensen die een beroep op het leefloon moeten doen.
Lees meer DownloadGeen blijvende lockdown voor kwetsbare ouderen
19/11/202147 organisaties, waaronder de armoedenetwerken maken zich zorgen over aanpassingen aan het controlesysteem voor mensen met Inkomensgarantie voor Ouderen (IGO). Ze reageerden in een opiniestuk in Knack op 19/11/2021 op de plannen i.v.m. de IGO.
Lees meerOver leven in armoede: twee straffe getuigenissen van Tessa en Peter
17/10/2021Op de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17 oktober vragen verschillende organisaties aandacht voor de 2,3 miljoen Belgen die een risico op armoede of sociale uitsluiting lopen. De Morgen interviewde Tessa en Peter over wat dat betekent en welke impact armoede heeft. Lees de twee straffe getuigenissen van Tessa en Peter in de Morgen van 17/10/2021. "Velen denken dat het onze eigen schuld is."
Lees meerPlak op kinderen in armoede niet al op voorhand een stigma
17/10/2021Naar aanleiding van de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17 oktober 2021 legde ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp in Libelle Mama uit wat kinderarmoede betekent en welk effect het heeft op het leven en de toekomst van kinderen.
Lees meerActies van armoedenetwerken op 17 oktober over heel het land vragen aandacht voor groeiende armoedeproblematiek
15/10/2021Op 17 oktober, de Werelddag van Verzet tegen Armoede, stellen de regionale netwerken
armoedebestrijding verenigd binnen het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) het onrecht aan de kaak dat armoede nog steeds is Volgens de laatste armoedecijfers leven in België maar liefst bijna 2 miljoen mensen in armoede of lopen zij een zeer groot armoederisico (18.9% van de ganse bevolking). Dit cijfer houdt nog geen rekening met de impact van de coronacrisis en de overstromingen in juli. Deze crisissen hebben net mensen in armoede het hardst getroffen. De grootste oversterfte door het coronavirus was bij mensen in armoede. Werknemers in precaire jobs waren het minst goed beschermd door de sociale zekerheid, door de grote stijging van de uitgaven voor basisgoederen (voeding, elektriciteit, gas,…) raakten vooral zij in de problemen om hun facturen en huur te betalen. De overstromingen hebben vooral lelijk huisgehouden in de wijken waar mensen in armoede leven. Dit hoeft ons niet te verbazen. Zij wonen immers in goedkope huurhuizen die vaak in minder goede staat zijn en zich bevinden in de wijken die het minst goed gelegen zijn.
Luister ook naar oplossingen van mensen in armoede
15/10/2021Algemeen coördinator Heidi Degerickx en ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp pleiten in Apache voor meer maatschappelijke participatie van mensen in armoede aan de vooravond van de Werelddag tegen Armoede op 17 oktober. Ze pleiten ervoor dat mensen hun stem meer kunnen laten horen. Mensen in armoede kunnen zelf ook mee nadenken over oplossingen voor de problemen waarmee ze te maken hebben.
Lees meerTien jaar CEBUD: Een menswaardig inkomen voor iedereen
14/10/2021Op 14 oktober 2021 vierde CEBUD zijn tiende verjaardag met een feestelijke studiedag. Ze stonden plenair stil bij het belang van een menswaardig inkomen voor iedereen en doken in de namiddag in sociaal werkpraktijken van de toekomst. Het Netwerk tegen Armoede nam deel aan de studiedag, zowel aan het panelgesprek in de voormiddag als een workshop in de namiddag.
Lees meerTeken samen met mensen in armoede de krijtlijnen uit. Maak ruimte voor échte participatie
11/10/2021De Werelddag van Verzet tegen Armoede vindt jaarlijks plaats op 17 oktober. Het is dé gelegenheid bij uitstek om wereldwijd de armoedeproblematiek onder de aandacht te brengen. Het Netwerk tegen Armoede koos dit jaar het ‘recht op maatschappelijke participatie’ als centraal thema. Mensen in armoede hebben vaak met uitsluiting te maken. Dat is tijdens de coronacrisis nog meer op scherp gesteld doordat afstandsonderwijs vaak niet lukte, door een krappe behuizing tijdens de lockdown, door hogere prijzen voor basisproducten ... Mensen in armoede willen gewoon mens kunnen zijn, ze willen graag ergens deel van uitmaken, zichzelf kunnen zijn en ontwikkelen … kortom deel uitmaken van de samenleving. Ze willen gezien en gehoord worden en de armoedecirkel doorbreken.
Het Netwerk tegen Armoede lanceerde de campagne rond 17/10 op maandag 11/10/2021.
Steeds moeilijker toegang tot leefloon: Armoedenetwerken stellen alternatief voor GPMI voor en lanceren campagnes 17/10
30/09/2021Voor het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding is het Geïndividualiseerd Project Maatschappelijke Integratie (GPMI) het ultieme voorbeeld van hoe het leefloon, het laatste financiële vangnet voor de meest kwetsbaren in onze samenleving, steeds meer voorwaardelijk wordt. Volgens de overheid moeten mensen die recht hebben op (en dus nood hebben aan!) een leefloon, ‘begeleid worden’. Maar het zwaartepunt ligt steeds meer op voorwaarden en controle in plaats van op begeleiding. Als gevolg daarvan neemt het risico tot non-take up of onderbescherming toe. Mensen in armoede ervaren de begeleiding niet meer als ondersteunend, maar als controlerend. Die ervaring blokkeert hun vooruitgang. Mensen kunnen via sancties zelfs uitgesloten worden van hun leefloon waardoor zij compleet zonder financiële middelen vallen.
In de aanloop van 17 oktober, Werelddag van Verzet tegen Armoede, roepen de netwerken armoedebestrijding verenigd in BAPN op voor een alternatief voor het GPMI, op maat van mensen in armoede, en lanceren zij hun publicatie “GPMI: te veel uitsluiting, te weinig begeleiding”.
Lees meerSteeds strengere voorwaarden leefloon zorgen voor uitsluiting
29/09/2021Leefloners hebben steeds vaker te maken met strengere voorwaarden om recht op leefloon te laten gelden. Dat zorgt voor heel veel stress en tast het zelfvertrouwen aan
Onderzoek BAPN toont dat Geïndividualiseerd Project Maatschappelijke Integratie GPMI veeleer sanctionerend werkt dan traject op maat is. Snow getuigt in De Standaard van 29/9/2021.
Investeren in armoedebestrijding is investeren in welzijn én welvaart
27/09/2021In zijn Septemberverklaring sprak minister-president Jan Jambon over investeringen in welvaart om welzijn te bevorderen. Het Netwerk tegen Armoede mist de ambitie van de Vlaamse Regering om echt het verschil te maken op het vlak van armoedebestrijding en draait het graag om: investeer in welzijn en geef meteen ook een boost aan onze welvaart. Elke euro besteed aan mensen in armoede verhoogt hun koopkracht en draagt bij aan onze welvaart.
Lees meer DownloadHet is te vroeg om een einde te maken aan de coronapremie van 50 euro voor kwetsbare groepen
23/09/2021"Het is moeilijk te begrijpen dat vanaf oktober het inkomen van de meest kwetsbaren met 50 euro verminderd zou worden". Daarom dringen de partners van het Belgisch Minimum Inkomen Netwerk (BMIN) er in Knack op 22/9/2021 op aan dat de regering-De Croo de huidige sociale #coronamaatregelen zou verlengen.
Lees meerSterke aflevering van Durf te vragen met straffe getuigenissen over leven in armoede
22/09/2021Siska Schoeters maakte op 21/9/2021 in Durf te vragen op één op een openhartige manier bespreekbaar hoe het is om in armoede te leven. Een aantal mensen uit onze verenigingen bracht straffe getuigenissen. Ze ontkrachtten veelgehoorde clichés en antwoordden op vaak gehoorde vragen als "Zou je niet beter wat harder gaan werken?", "Ben je bang om dakloos te worden?", "Waarom hebben arme mensen altijd een huisdier?". Een heel sterke aflevering die op een respectvolle manier de mensen in hun kracht toont.
Lees meerVoor mensen in armoede moet het ergste nog komen
12/09/2021Het aantal mensen met een leefloon of dat financiële hulp vraagt aan het OCMW is de voorbije maanden gedaald. Toch vreest het Belgisch Netwerk voor Armoedebestrijding dat voor mensen in armoede het ergste nog moet komen, zeker nu eind deze maand de meeste steunmaatregelen aflopen. "We vrezen dat de schuldproblematiek de komende maanden nog zal toenemen". Ook het Netwerk tegen Armoede reageert in De Zondag van 12/9/2021.
Lees meer DownloadHoe toegankelijk is het aanbod psycho-educatie voor mensen in armoede?
01/09/2021Een cursus ‘Omgaan met stress’, een workshop ‘Beter slapen’ of een lezing ‘Psychose begrijpen’: psycho-educatie kan bijdragen tot meer psychisch welzijn. Maar hoe toegankelijk is het aanbod voor mensen in armoede? Recht-op, één van onze verenigingen waar armen het woord nemen, nam de proef op de som. Lees hun bevindingen in hun nota.
Lees meerNieuw tarief om stroompieken te vermijden stap in verkeerde richting
27/08/2021Het Netwerk tegen Armoede vindt het capaciteitstarief dat de Vlaamse energieregulator VREG in 2022 wil invoeren onrechtvaardig. De bedoeling van dat nieuwe tarief is om pieken in het stroomverbruik te vermijden door mensen te stimuleren hun verbruik te spreiden. Maar uit een simulatie van de VREG blijkt dat een alleenstaande zijn stroomfactuur tot 50 euro zou kunnen zien stijgen terwijl een eigenaar van een elektrische wagen net kan besparen. Beleidsmedewerker Wonen Peter Heirman reageert.
Lees meerRecordaantal mensen beroept zich op voedselhulp tijdens coronacrisis
27/08/2021De coronapandemie heeft gezorgd voor een recordaantal mensen in armoede die beroep moeten doen op voedselhulp in België. Hoewel meer middelen voor voedselhulp zeer welkom zijn, "mag voedselhulp enkel gezien worden als tijdelijke oplossing", zegt Heidi Degerickx, algemeen coördinator bij Netwerk tegen Armoede in MO Magazine. "Voedselhulp is goed in tijden van nood, maar geen structurele oplossing in de strijd tegen armoede."
Lees meerStijgende huurprijzen vragen om dringende investeringen in private en sociale huurmarkt
11/08/2021De huurprijzen voor appartementen bereiken in Vlaanderen (alweer) recordhoogtes. Met een gemiddelde huurprijs van meer dan 750 euro en een steeds krapper wordende huurmarkt blijft de wooncrisis Vlaanderen bijzonder hard treffen. Een crisissituatie die om dringende maatregelen en investeringen vraagt, in de private én sociale huurmarkt. Op korte termijn zou een breder toegankelijke huurpremie al een belangrijke stap vooruit zijn voor wie wacht op een sociale woning.
Lees meer DownloadBAPN roept federale regering op zo snel mogelijk werk te maken van ambitieus federaal plan armoedebestrijding
02/07/2021Anderhalf jaar na het begin van de coronacrisis en bijna een jaar na de vorming van de federale regering, is er nog steeds geen federale langetermijnstrategie voor armoedebestrijding. De volgende verkiezingen zijn gepland voor mei 2024. Dit betekent dat deze federale regering nog maar de helft van deze legislatuur de tijd heeft om een structureel armoedebeleid te voeren, op voorwaarde dat ze nu de nodige stappen voor de uitwerking ervan zet. De netwerken armoedebestrijding verenigd binnen BAPN dringen erop aan dat de federale regering een prioriteit maakt van een ambitieus en participatief plan armoedebestrijding dat vertrekt vanuit de noden en ervaringen van mensen in armoede zelf.
Lees meer DownloadGezichten van een onzeker bestaan
28/06/2021Bestaansonzekerheid is schadelijk. En de schade die het op lange termijn veroorzaakt, is vaak onomkeerbaar. Hoe meer men wordt geconfronteerd met een opeenstapeling van problemen, hoe meer die elkaar versterken en hoe minder het vermogen wordt om ze zelf te verhelpen. En hoe groter het effect op de gezondheid. De manieren waarop mensen in bestaansonzekerheid terechtkomen, zijn net zo divers als de groep die dit overkomt.
‘Gezichten van een onzeker bestaan’ tekent de verhalen op van 14 mensen die leefden in bestaansonzekerheid. En van hun zoektocht om daaraan te ontkomen.
Vakbonden en werkgevers bereiken akkoord over hogere minimumlonen, Abdel getuigt
08/06/2021Vakbonden en werkgevers hebben op 8/6/2021 een akkoord bereikt over hogere minimumlonen. Ook over de overuren en het einde van de loopbaan zijn afspraken gemaakt. De regering en de achterban van de sociale partners krijgen wel nog het laatste woord. Abdel, vader van 5 kinderen en bezoeker bij De Moazoart in Lokeren, getuigt over rondkomen met een minimumloon.
Lees meerProgramma Zeitgeist op Klara belicht beeldvorming en diversiteit
28/05/2021Hoe mediamakers hun boodschap brengen is nooit neutraal. Beeldvorming in de media bepaalt hoe mensen in de maatschappij worden behandeld en bekeken. Is communicatie een te weinig belichte kant van de identiteitsdebatten? Geertje De Ceuleneer trok op onderzoek in drie afleveringen in het programma Zeitgeist op Klara.
Lees meerNetwerk tegen Armoede evalueert Groeipakket
05/05/2021Voor het Netwerk tegen Armoede blijft het Groeipakket één van de belangrijkste hefbomen waarover de Vlaamse Regering beschikt om écht een verschil te maken 'in de portemonnee' van gezinnen met kinderen in armoede. Het Netwerk evalueerde het Groeipakket en hield het tegen het licht tijdens een hoorzitting in het Vlaams Parlement op 5/5/2021.
Lees meerIntergenerationele overdracht van armoede
04/05/2021In het kader van de EU-SILC-enquête heeft Statbel, het Belgische statistiekbureau, de intergenerationele overdracht van armoede bestudeerd. De respondenten van 25 tot 59 jaar werd gevraagd naar hun levensomstandigheden toen zij ongeveer 14 jaar oud waren.
Lees meerPlaats kwetsbare ouderen niet opnieuw onder huisarrest
22/04/2021Meer dan veertig organisaties, waaronder het Netwerk tegen Armoede, de Belgische armoedenetwerken en de vakbonden van BPOST, verzetten zich tegen de controle op financieel kwetsbare ouderen die een inkomensgarantie ontvangen.
Lees meer DownloadHoorzitting over wetsvoorstel over de niet voor beslag vatbare goederen
20/04/2021Op 20/4/2021 vond in de Commissie Justitie van het federaal parlement een hoorzitting plaats over het wetsvoorstel tot wijziging van het Gerechtelijk Wetboek met betrekking tot de niet voor beslag vatbare goederen. De Belgische armoedenetwerken gaven er een inleidende uiteenzetting gevolgd door een gedachtewisseling met de parlementsleden.
Lees meer DownloadZes gezinnen maken hun coronarekening
03/04/2021Een jaar geleden ging het land op slot. Jobs gingen verloren, de economie kromp en kreunde. Hoe beïnvloedde het coronajaar ons bestedingspatroon? Zes gezinnen leggen hun portemonnee op tafel.
Wendy Burgelman van Centrum Kauwenberg in Antwerpen vertelt: 'Die grotere woning bleek nodig"
‘Er komt een vloedgolf van armoede op ons af’
02/04/2021‘Er komt een vloedgolf van armoede op ons af’, zegt armoede-expert en professor Bea Cantillon (UAntwerpen). De brutaliteit waarmee de coronacrisis op de onderkant van de samenleving inhakt, is volgens haar ongezien. Nog maar pas werd duidelijk dat armen dubbel zo vaak sterven aan het longvirus dan rijken. Een interview met armoede-expert Bea Cantillon in De Morgen van 2/4/2021.
Lees meer'Het Jaar van Dylan' wint VRT Trofee Diversiteit 2021
26/03/2021‘Durf te Vragen’ (Eén), ‘Ontoerekeningsvatbaar’ (Canvas), ‘Tekens van Leven’ (Ketnet), ‘De Inspecteur’ (Radio 2), ‘Karrewiet: Het jaar van Dylan’ (Informatie) en ‘Dertigers’ (fictie): dat zijn de winnaars van de Diversiteitstrofeeën die de VRT samen met 6 verenigingen jaarlijks uitreikt aan eigen tv- en radioprogramma’s die het afgelopen jaar zijn gemaakt. De publieksprijs gaat naar ‘Hoodie’ (Ketnet).
Lees meerSociaal tarief voor mobiele telefoon en internet binnenkort automatisch toegekend?
26/03/2021Ombudsman voor de Telecomsector Luc Tuerlinckx stelde op 26/3/2021 bij De Inspecteur op Radio 2 zijn jaarverslag voor. Daarin stelt hij voor om het sociaal tarief voor telefoon en internet te moderniseren. De tarieven moeten uitgebreid worden en het sociaal tarief zou ook automatisch moeten worden toegekend. Ook het Netwerk tegen Armoede is voorstander van automatische toekenning.
Lees meerSignalenbundel 2.0 - Corona één jaar later
24/03/2021Van bij het begin van de coronacrisis verzamelde het Netwerk tegen Armoede signalen en getuigenissen over de impact op het leven van mensen in armoede. Wat is de stand van zaken één jaar na de uitbraak van het virus? We vroegen het via de 58 verenigingen waar armen het woord nemen, Welzijnsschakels en ATD Vierde Wereld. De organisaties moesten noodgedwongen hun dagelijkse werking aanpassen. Ze gingen aan de slag met alternatieven om mensen in armoede te blijven bereiken en ondersteunen. De signalen en ervaringen zijn nu verzameld in de Signalenbundel 2.0.
Lees meer DownloadKoopkracht in coronatijden: meerderheid kan rekeningen vlotter betalen, kleine minderheid zwaar geraakt door crisis
15/03/2021Ondanks de doemberichten over de coronacrisis gingen de meeste Belgische huishoudens er in 2020 - naar eigen zeggen - qua koopkracht op vooruit. Dat blijkt uit de koopkrachtbarometer van Test Aankoop. Door de coronacrisis is wel een diepe kloof ontstaan: terwijl 7 op de 10 huishoudens geen impact voelt van de crisis op hun inkomen, wordt een minderheid wel degelijk diep in de portemonnee geraakt. Nathalie van A'Kzie Kortrijk behoort tot die laatste groep.
Lees meerAlleenstaande ouders over armoede in coronatijden
03/03/2021De coronacrisis heeft naast veel menselijk leed ook bij heel wat mensen een financiële put geslagen. Niet het minst alleenstaande ouders hadden het de voorbije twaalf maanden moeilijker dan ooit om de eindjes aaneen te knopen. Kim Elens uit Hasselt, Nathalie Van Walleghem uit Kortrijk en Michaël Van Rillaer uit Leuven getuigden op 2/3/2021 bij Radio 2.
Lees meerHalve eeuw focus op eigendom verwerven, maakt blind voor mensen die dat niet kunnen
18/02/2021Het beleid van de voorbije halve eeuw heeft Vlamingen zoveel mogelijk aangemoedigd om zelf een eigendom te verwerven. Het had en heeft evenwel te weinig aandacht voor mensen die dat niet kunnen. Zij zijn op huren aangewezen, maar zowel op de private als de sociale markt vallen zij uit de boot. Dat stelt Hugo Beersmans van Woonzaak naar aanleiding van de "Pano"-reportage van 17/2/2021.
Lees meerDe bankkantoren staan op verdwijnen: een grote groep mensen blijft hulpeloos achter
06/01/2021Banken verdwijnen in sneltempo uit het straatbeeld. Waarmee ze de telefoonhokjes en de schotelantennes achterna gaan. Maar wat doet dat met wie niet kan of wil online bankieren? ‘Dit is geen uitstervend probleem, zoals de banken ons willen doen geloven.’
Lees meerDe nieuwe covid-steunmaatregelen voor mensen in armoede zijn nodig, maar onvoldoende om een grote sociale crisis af te wenden
18/12/2020Op 10 december 2020 raakte bekend dat er een akkoord is binnen de Kern om een aantal nieuwe steunmaatregelen aan mensen in armoede en kwetsbare groepen toe te kennen. Deze hebben tot doel de sociale gevolgen van de coronacrisis te beperken. Op 18 december heeft de Ministerraad zich gebogen over deze maatregelen. Het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) verwelkomt de broodnodige extra steun die er voor mensen in armoede komt, maar maakt zich grote zorgen omdat deze onvoldoende zijn om een grote sociale crisis af te wenden.
Lees meer DownloadJaarboek Armoede en sociale uitsluiting 2020
02/12/2020De 29ste editie van het Jaarboek onderzoekt wat digitalisering betekent voor armoede en armoedebestrijding. De samenleving digitaliseert in sneltempo en dat brengt heel wat kansen en uitdagingen mee op diverse levensdomeinen. We krijgen inzicht in de belangrijke rol van sociale ondersteuningsnetwerken voor digitale inclusie en in de digitalisering van het sociaal werk.
Lees meer DownloadHet Pact 2020 tien jaar later - kinderarmoede niet gehalveerd
21/11/2020Met ‘Pact 2020’ had de politiek zo’n 10 jaar geleden steile ambities voor Vlaanderen, maar wat blijft daar nu nog van overeind? Doelstelling 6 'Tegen 2020 moet het aantal kinderen dat in armoede geboren wordt, gehalveerd zijn' is alvast niet gehaald. Minstens 1 op 8 kinderen leeft nog altijd in armoede. Het Nieuwsblad blikt tien jaar later terug.
Lees meerReactie op eenmalige coronatoeslag van 33,67 euro per kind voor kwetsbare gezinnen
17/11/2020De Vlaamse Regering heeft beslist om een eenmalige coronatoeslag van 33,67 euro per kind voor kwetsbare gezinnen toe te kennen. Het Netwerk is blij met de aandacht voor de de laagste inkomens en de automatische rechtentoekenning, maar herhaalt wel de vraag naar andere en meer structurele maatregelen.
Lees meerMensen in armoede door corona blijven onder de radar: "Het moeilijkste aan weinig geld hebben, is hulp vragen"
13/11/2020Mensen die tijdens de coronacrisis in armoede belanden, blijven onder de radar. Dat zeggen de armoedeverenigingen. "Ze denken vaak dat ze het zelf nog kunnen oplossen", zegt Cindy Van Geldorp van het Netwerk tegen Armoede. "Ze schamen zich om hulp te zoeken of ze beschouwen hun situatie niet als armoede.”
Lees meerZo is het om te leven van een schamel pensioen
17/10/2020De laagste pensioenen optrekken ‘richting 1.500 euro’. Dat is de ambitie van de nieuwe regering. Wat het nieuwe pensioen voor hen zal betekenen, is nog niet duidelijk. Maar dat het moeilijk is om met hun huidig pensioen rond te komen, dat weten deze vijf getuigen zeker wel.
Lees meerCampagne 17/10: 'Armoede is een job waar je niets voor terugkrijgt'
12/10/2020Op 17 oktober, de Werelddag van verzet tegen Armoede, brengen organisaties wereldwijd de armoedeproblematiek onder de aandacht. Met de campagne ‘Armoede is een job waar je niets voor terugkrijgt’ pleit het Netwerk tegen Armoede voor het recht op een waardig inkomen voor iedereen. In Vlaanderen leeft iets meer dan 1 op de 10 inwoners in monetaire armoede, over heel België zelfs 1 op 6. Het Netwerk doet een oproep om uitsluiting te stoppen en steeds strengere voorwaarden voor sociale rechten aan te pakken. De extra drempels treffen mensen in armoede steeds vaker.
Lees meerZeven ambities voor de aanpak van armoede in Vlaanderen
05/10/2020Op 28/9/2020 maakte de Vlaamse Regering het beleid voor 2020-2021 bekend tijdens de Septemberverklaring. De regering stelde ook het relanceplan met zeven ambities voor Vlaanderen voor. Helaas ontbreken concrete acties om de toename van armoede door de coronacrisis tegen te gaan. “Een doorgedreven aanpak met structurele maatregelen die een reëel verschil maken voor mensen in armoede ontbreekt”, aldus waarnemend algemeen coördinator Nicolas Van Praet. Daarom formuleerde het Netwerk tegen Armoede op 5/10/2020 zeven ambities voor de aanpak van armoede in Vlaanderen tijdens de hoorzitting over de coronacrisis in het Vlaams Parlement.
Lees meer DownloadUitkeringen optrekken tot boven de armoedegrens: derde keer, goede keer?
02/10/2020Een menswaardig inkomen is onontbeerlijk voor een goed armoedebeleid. Het verhogen van de laagste uitkeringen tot boven de Europese armoedegrens was daarom één van de belangrijkste speerpunten van de netwerken armoedebestrijding, verenigd in het Belgian Anti-Poverty Network (BAPN), in aanloop van de federale verkiezingen. Wij zijn dan ook tevreden dat de nieuwe federale regering hier een prioriteit van maakt, maar blijven waakzaam over de concrete uitvoering. De laatste twee volwaardige regeringen, Di Rupo (2011-2014) en Michel (2014-2018), hadden dit engagement ook in hun regeerakkoorden opgenomen. Toch is er de laatste 10 jaar bijzonder weinig gebeurd, met als gevolg dat de meeste minimumuitkeringen zich nog steeds ver onder de Europese armoedegrens bevinden. Zal het met de regering De Croo de armoede echt aanpakken en wordt de derde keer eindelijk de goede keer?
Lees meer DownloadNieuw Vlaams Actieplan Armoedebestrijding gemiste kans voor effectieve en structurele aanpak van armoede
25/09/2020De Vlaamse Regering heeft op 25 september 2020 het Vlaams Actieplan Armoedebestrijding 2020-2024 (VAPA) goedgekeurd. Het Netwerk tegen Armoede is tevreden dat er werk is gemaakt van een VAPA, ondanks de coronacrisis. In volle crisis mensen in armoede betrekken is geen evidente opgave maar doet geen afbreuk aan het belang van een participatief beleid. “Dit actieplan stelt teleur: er is weinig te merken van structurele maatregelen die een reëel verschil kunnen maken”, aldus waarnemend algemeen coördinator Nicolas Van Praet. “Omgekeerd valt in tal van acties de nadruk op de individuele verantwoordelijkheid van mensen op. We willen nu al aangeven dat er méér zal nodig zijn voor een VAPA dat die naam waardig is.”
Lees meer DownloadArmoedeorganisaties vragen aandacht voor de groeiende armoedeproblematiek in België, versterkt door coronacrisis
15/09/2020Op 15/9/2020 lanceerde het Belgische Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) haar publicatie “Uit de schulden”. Tegelijkertijd lanceerde het Belgisch Netwerk samen met het Netwerk tegen Armoede, de Réseau Wallon de Lutte contre la Pauvreté (RWLP) en het Collectief “Wat Verborgen is Zichtbaar maken” een grootschalige campagne tegen armoede over heel België in het kader van 17 oktober, Wereldverzetdag tegen armoede. Concreet en gezamenlijk vragen de organisaties dat de nieuwe federale regering en alle beleidsniveaus de nodige ambitieuze, preventieve en structurele maatregelen treffen om de groeiende armoedeproblematiek in ons land aan te pakken, en zo ook een oplossing te bieden aan de toenemende schuldenproblematiek.
Lees meer DownloadSchooltoelage moet sneller betaald worden
02/09/2020Aan het begin van het schooljaar heeft het programma De Inspecteur op Radio 2 op 2/9/2020 een programma gewijd aan de schoolfacturen. Nele Buyl van Mensen voor Mensen in Aalst nam er het woord namens het Netwerk. Ze pleitte voor een betaalbare schoolfactuur en een snellere uitbetaling van de schooltoelage. Verder herhaalde ze onze eis voor een maximumfactuur in het secundair onderwijs van de campagne 2019.
Lees meerAlles bij het oude laten? Nee, bedankt
14/07/2020Ook middenveldorganisaties hebben lessen getrokken uit de coronacrisis. Ze scharen zich achter een progressieve agenda. Met een brede coalitie van middenveldorganisaties presenteren ze zeven prioriteiten voor een betere samenleving na corona.
Lees meerMinstens 1 op 8 kinderen leeft nog steeds in armoede
22/06/2020Jaarlijks publiceert Kind en Gezin het rapport ‘Het kind in Vlaanderen’. De kansarmoede-index is de belangrijkste graadmeter voor de kinderarmoede in Vlaanderen, naast de EU-statistiek van inkomens en levensomstandigheden. De index blijft stabiel en bedraagt in 2019 14%. Dat betekent dat nog altijd minstens 1 op 8 kinderen in armoede leeft. “De cijfers tonen dat het nieuwe Groeipakket een kans mist in de armoedebestrijding, zoals wij en vele anderen hadden voorspeld. Met het Groeipakket had de Vlaamse Regering nochtans de kans de strijd tegen gezins- en kinderarmoede aan te gaan”, aldus David de Vaal, algemeen coördinator van het Netwerk tegen Armoede. “En de impact van de coronacrisis moet nog blijken.”
Lees meer DownloadVoka Vlaams-Brabant stelt Bedrijvenspoor van Netwerk tegen Armoede voor in Duurzaamheidsverslag 2019
12/06/2020Voka Vlaams-Brabant stelt het Bedrijvenspoor van Netwerk tegen Armoede voor in haar duurzaamheidsverslag 2019. Het Bedrijvenspoor werkt rond een armoedesensitief HR-beleid voor bedrijven en organisaties.
Lees meerArmoede los je niet alleen op met voedselbonnen
08/06/2020De maatregelen van de Vlaamse Regering voor kwetsbare gezinnen zijn meer dan welkom. Het is goed dat de Vlaamse Regering dat doet via een belangrijk en potentieel slagkrachtig instrument als het Groeipakket. Het steunpakket dat vandaag werd bekendgemaakt, bevat enkele goede maatregelen, maar laat als geheel helaas nog te veel mensen in de kou staan.
Lees meerSteunmaatregelen Vlaamse overheid zijn broodnodig, maar hoogstens een eerste stap
08/06/2020De armoedeorganisaties en Vluchtelingenwerk Vlaanderen zijn blij te zien dat de Vlaamse Regering 45 miljoen euro vrijmaakt voor kwetsbare gezinnen. Die extra aandacht voor de gevolgen van de coronacrisis op deze gezinnen is hard nodig. In de maatregelen is een aantal ideeën opgepikt die we inbrachten in de taskforce kwetsbare gezinnen. Dat het Groeipakket wordt ingezet, is daarbij bijvoorbeeld een goede zaak.
Lees meer DownloadEen éénmalige premie van 250 euro aan leefloners, mensen met een beperking en IGO-gerechtigden is onvoldoende
30/05/2020De versoepeling van de huidige lockdown-maatregelen betekent niet dat het einde van de Covid-crisis ingeluid wordt. Integendeel, extra inspanningen zijn net nu nodig om ervoor te zorgen dat de reeds bestaande armoede en ongelijkheden niet verder toenemen. Het gebrek aan financiële en materiële middelen maakte de lockdown-maatregelen extra zwaar voor mensen in armoede en kwetsbare groepen. Dit heeft onder andere duidelijke gevolgen op vlak van mentale gezondheid.
Lees meer DownloadLeven in armoede in tijden van corona: achter de gevels van de lockdown
25/05/2020De coronacrisis heeft er zwaar in gehakt bij mensen met een laag inkomen. In 2 beklijvende video's ging het Netwerk tegen Armoede kijken achter de gevels van de coronacrisis. Hoe overleven mensen in armoede in lockdown? Wat zijn de financiële en mentale gevolgen van een leven met een inkomen onder de armoedegrens? Wat zijn de gevolgen op langere termijn en hoe kunnen we mensen vooruit helpen na de crisis?
We vroegen het aan mensen uit onze verenigingen in een aantal Zoom-gesprekken. Ze hebben het over inkomen, wonen, de digitale kloof, sociaal contact, onderwijs, hulp- en dienstverlening, het gezin …
Impact van coronacrisis op mensen in armoede
22/05/2020De coronacrisis heeft een zware impact op de financiële situatie en welzijn van mensen in armoede. Van bij het begin van de crisis gaan wij actief op zoek naar ervaringen van mensen binnen onze verenigingen waar armen het woord nemen. Ook andere armoedeorganisaties doen dat. Die bundeling van signalen wordt systematisch opgevolgd en geactualiseerd.
Lees meer DownloadGezinnen in armoede dreigen kopje onder te gaan in coronacrisis
20/05/2020Samen met andere armoedeorganisaties trekken wij al van bij het begin van de coronacrisis aan de alarmbel over de nefaste impact op kwetsbare gezinnen. Niet alleen (tijdelijk) werkzoekenden komen in de problemen. Voor mensen met een uitkering onder de armoedegrens is het leven flink duurder geworden. Het afstandsleren doet kinderen in armoede massaal afhaken, ondanks de inspanningen die heel wat scholen aan de dag legden. De alarmerende signalen die wij daarover aan het beleid overmaakten, werden aanvankelijk niet gehoord. Het beleid lanceerde wel een reeks noodmaatregelen om de ergste nood te lenigen, maar dat belette niet dat gezinnen zwaar in de problemen kwamen. Nu lijkt er toch een kentering in de maak. Of dat hopen we toch.
Lees meerNetwerken tegen Armoede vragen krachtige maatregelen om gezinsinkomen te beschermen in coronacrisis
11/05/2020 Lees meerDringend nood aan meer automatische toekenning van rechten
08/03/2020Televisiemaker Thomas Vanderveken bond de kat de bel aan. Hij is net vader geworden en verbaasde zich over de gigantische papierberg waar hij door moest om een geboortepremie en andere rechten aan te vragen. Terecht punt, en dat geldt nog meer voor mensen in armoede, die vaak nog veel moeilijker hun weg vinden in de administratieve doolhof waar ze in verzeilen. Van aanvraag van een leefloon tot toegang tot sociale huisvesting. Veel mensen lopen verloren of raken verstrikt in de vele administratieve drempels die opgeworpen worden.
Lees meerHeksenjacht op kwetsbare senioren moet stoppen
17/02/2020Senioren met een IGO (Inkomensgarantie voor ouderen), moeten dezer dagen angstvallig de komst van de postbode afwachten. Het IGO is een minimumuitkering voor mensen die onvoldoende arbeidsjaren kunnen aantonen voor een minimumpensioen. Dat gaat gepaard met een absurd controlemechanisme, waarbij de postbode moet checken of senioren thuis zijn. Wie even naar familie wil, bijvoorbeeld aan de kust, of even met een vereniging op vakantie gaat, moet dat vooraf melden. Veel senioren worden geschorst, omdat ze net niet thuis zijn als de postbode aanbelt, of simpelweg de bel niet hoorden. Het Netwerk tegen Armoede eist dat de heksenjacht zo snel mogelijk ophoudt en voerde samen met BA¨PN (Belgische Netwerk Armoedebestrijding), andere armoedenetwerken en de vakbonden actie tegen deze onmenselijke maatregel.
Lees meerNetwerk tegen Armoede pleit voor doordachte aanpak bij discussie over verhoging minimumlonen
31/01/2020Het Netwerk tegen Armoede pleit al langer, samen met de BMIN-partners, voor een verhoging van uitkeringen en inkomens tot de Europese armoedegrens. We kunnen ons zelfs de vraag stellen of die Europese armoedegrens (60% van het mediaan inkomen in België) niet te laag ligt. Een belofte die opeenvolgende regeringen plechtig maakten en nadien lieten liggen. Ondertussen hebben PS en PVDA elk een wetsvoorstel ingediend om de minimumlonen (van werkenden dus) te verhogen tot €14/uur of ca €2.300/maand. Principieel kan het Netwerk tegen Armoede dit steunen, maar rond de concrete wetsvoorstellen hangen nog te veel vraagtekens om er hier en nu werk van te maken.
Lees meer DownloadNetwerk tegen Armoede verzet zich tegen verstrengde toegang tot inkomensgarantie voor ouderen (IGO)
31/01/2020Het Netwerk tegen Armoede verzet zich in een advies tegen de verstrengde toegang tot het stelsel van inkomensgarantie voor ouderen (IGO). De MR-Kamer diende een wetsvoorstel in dat een verblijfsvoorwaarde van 5,5 jaar oplegt vooraleer men aanspraak kan maken op IGO. Het voorstel is nu voor advies naar de Raad van State. IGO is een uitkering voor senioren die onvoldoende rechten opgebouwd hebben voor een minimumpensioen. Het bedrag van de uitkering ligt onder de armoedegrens. Mensen die hiermee moeten rondkomen, leven sowieso in een precaire situatie. Het IGO-budget is de voorbije jaren fors gestegen en de minister verwijst daarvoor naar sociale shopping door senioren uit het buitenland. De feiten tonen een heel andere realiteit. Het zijn vooral verstrengde loopbaanvoorwaarden, terugschroeven van gelijkgestelde periodes en veranderende gezinssituaties die kwetsbare senioren in het precaire IGO-stelsel doen belanden, zowel met, maar vooral zonder migratie-achtergrond. Het aantal mensen met migratie-achtergrond in het stelsel lijkt een kleine minderheid te zijn.
Lees meer DownloadMensen in armoede: "Vlaamse regering kan werk maken van betere rechtentoekenning."
08/01/2020e Vlaamse regering heeft nog veel marge om rechten beter toe te kennen voor mensen in armoede. Dat laten ze zelf blijken in de jaarlijkse eindejaarsbevraging van het Netwerk tegen Armoede. De automatische toekenning van de schooltoeslag (participatietoeslag) door de vorige Vlaamse regering is alvast een stap vooruit. Maar ook in toekenning van sociale tarieven (energie, water) of sociale abonnementen (openbaar vervoer) kunnen nog belangrijke stappen vooruit gezet worden.
Lees meerUitstel meer humane invordering schulden mag geen afstel worden
19/12/2019Het Netwerk tegen Armoede reageert teleurgesteld op het uitstel van het wetsvoorstel dat uitwassen van de schuldindustrie aan banden moest leggen en beperkingen invoert voor inningskosten en meer financiële ademruimte moet geven aan mensen met betalingsproblemen. Het voorstel werd eerder unaniem goedgekeurd door de bevoegde commissie. Na die goedkeuring is de lobbymachine om het wetsvoorstel alsnog af te zwakken of te kelderen, in gang geeschoten. Uiteindelijk is het wetsvoorstel eerst voor advies doorgestuurd naar de Raad van State bij de voltallige zitting in De Kamer. Netwerk tegen Armoede rekent erop dat uitstel geen afstel wordt, want met deze wet zouden belangrijke stappen vooruit gezet worden in de aanpak van de schuldindustrie.
Lees meerArmoedebarometer kleurt donkerrood
13/11/2019Alle armoedecijfers staan op rood in Vlaanderen en dat is zonder meer alarmerend, zeker wanneer deze regering het armoedeprobleem onder mat lijkt te willen schuiven. De Vlaamse armoedecijfers blijven hangen op 10,4%, en dit na zoveel jaren armoedebeleid; de kinderarmoede steeg tot 15%; het aantal leefloners blijft stijgen tot meer dan 41.000 Vlamingen; de wachtlijst voor sociale woningen blijft aangroeien tot 154.000 wachtenden; de voedselbanken breken alle records: 160.000 mensen vroegen een voedselpakket; meer dan 680.000 Vlamingen leven vandaag in armoede; de uitstroom zonder diploma stijgt opnieuw; de klachten inzake discriminatie en racisme blijven stijgen; de leefkosten (voor energie, openbaar vervoer, …) blijven stijgen;
Lees meerArmoedebestrijding wordt vooral een strijd tegen mensen in armoede
01/10/2019Het Netwerk tegen Armoede kan niet anders dan teleurgesteld zijn over het regeerakkoord dat N-VA, Open VLD en CD&V na lange onderhandelingen afklopten. Armoedebestrijding lijkt verworden tot een strijd tegen mensen in armoede.
Lees meerStijgend aantal incassodossiers is verontrustend
05/09/2019Dat incassobureau's steeds meer dossiers opstarten, ook in opdracht van scholen, ziekenhuizen en andere sociale voorzieningen, vindt het Netwerk tegen Armoede zeer verontrustend. Wij pleiten voor een verbod om in die sector incassobureaus op mensen ...
Lees meerRecordcijfers Voedselbanken tonen falend armoedebeleid
31/08/2019Nieuwe recordcijfers van de Voedselbanken tonen aan dat het armoedebeleid faalt in ons land, op alle beleidsniveau's. Het Netwerk tegen Armoede is niet verrast door de cijfers en roept op om echt werk te maken een beleid dat armoede terugdringt: ...
Lees meerNetwerk tegen Armoede verontrust door Vlaamse formatienota
19/08/2019Het Netwerk tegen Armoede is zeer verontrust door de nota die Vlaams informateur Bart De Wever naar voor schuift als start voor de Vlaamse regeringsonderhandelingen. Armoedebestrijding is zo goed als afwezig en verder worden er, onder meer in ...
Lees meerStijgende kinderarmoede is een blamage voor het beleid
13/06/2019Armoedig beleid betekende vooral bijkomende taksen en prijsstijgingen. Kwetsbare groepen moeten elke dag de onverbiddelijke keuze maken tussen verwarming en voedsel, tussen huur en schoolgeld betalen. Kinderarmoede is de top van de ijsberg van het ...
Lees meerWie nu geen werk maakt van armoedebestrijding, pleegt schuldig verzuim
07/06/2019De verkiezingsuitslag van 26 mei doet de alarmbellen afgaan. Dat zoveel mensen hun toevlucht zoeken tot extreemrechts heeft verschillende redenen. Dit is geen resultaat om vrolijk van te worden, wel een alarmsignaal om te kijken waarom mensen zich afkeren van de politiek, waarvan ze niet meer geloven dat die een oplossing kan bieden voor hun problemen.
Lees meerTien prioriteiten voor de verkiezingen 2019
12/05/2019De Vlaamse, federale en Europese verkiezingen komen steeds dichterbij. Op 26 mei trekken we alweer naar de stembus. Het Netwerk tegen Armoede wil graag tien prioriteiten verwezenlijkt zien in de volgende regeerperiode. de prioriteiten zullen de basisleidraad vormen bij de onderhandelingen voor het regeerakkoord. De tien prioriteiten bestrijken verschillende grondrechten. Zo pleit het Netwerk natuurlijk voor het optrekken van de laagste uitkeringen tot de Europese armoedegrens, maar ook voor een garantie op duurzaam en kwaliteitsvol werk, een veralgemeende derdebetalersregeling, een automatische toekenning van sociale tarieven voor abonnementen van openbaar vervoer, etc.
Lees meer DownloadTe lage inkomens en stijgende prijzen zijn oorzaken van schulden
17/04/2019Incassobureau's proberen met 'eigen cijfers' te bewijzen dat schulden vooral te maken hebben met nalatigheid of onwil. De realiteit blijkt weerbarstiger. Schulden zijn het vaakst overlevingsschulden, omdat men niet de middelen heeft om ...
Lees meerArmoede halveren is perfect mogelijk
11/04/2019De campagne #Komafmetarmoede daagt de politieke partijen uit om te kiezen voor een moedig armoedebeleid. Een beleid dat langdurig en fors inzet op armoedebestrijding is immers perfect mogelijk door bestaande budgetten te heroriënteren en anders te ...
Lees meerOnze verkiezingscampagne: #stemmentegenarmoede
04/04/2019De komende weken laten wij onze #stemmentegenarmoede aan het woord in aanloop naar de verkiezingen van 26 mei. Mensen in armoede schuiven waardige inkomens en betaalbaar wonen naar voor als absolute topprioriteiten. Willen de volgende Vlaamse en ...
Lees meerPolitieke partijen engageren zich om inkomens op te trekken tot Europese armoedegrens
28/03/2019In het kader van de federale verkiezingen op 26 mei heeft het Belgisch Minimum Inkomen Netwerk (BMIN) op 28 maart een groot politiek debat georganiseerd over één van de belangrijkste maatregelen om mensen uit de armoede te halen: het optrekken van d ...
Lees meerGebrek aan herverdeling vergroot armoederisico voor lagere middenklasse
08/01/2019Het fiscale en sociale vangnet in ons land werkt nog altijd herverdelend, gelukkig maar, maar wel een heel stuk minder dan vroeger. Dat blijkt uit een studie van KU Leuven in opdracht van Decenniumdoelen en denktank Minerva. Er wordt teveel ...
Lees meerNetwerk tegen Armoede op stage in het Vlaams Parlement
Op 5 en 13/12/2023 waren we met een aantal beleidscollega's te gast in het Vlaams Parlement om kennis te maken met een aantal parlementsleden en de werking van het parlement. We wisselden uit over thema's die een link hebben met armoede. Armoede manifesteert zich vaak op verschillende levensdomeinen tegelijk en komt nooit alleen. Daarom is het belangrijk om ook beleidsmakers op die verschillende domeinen inzicht te geven om armoede structureel aan te pakken. Het waren twee inspirerende dagen met een aantal interessante debatten, zoals over de digitalisering van het statiegeld of de basisbereikbaarheid van het openbaar vervoer van De Lijn. We legden er ook onze 24 speerpunten voor een structureel armoedebeleid voor uit ons memorandum voor de verkiezingen 2024.
Lees meer