Armoede
1 op 10 Vlamingen en 12% van de Vlaamse kinderen leeft in armoede. Onthutsende cijfers voor een van de rijkste regio's ter wereld. Het Netwerk tegen Armoede ijvert vanuit de kennis en ervaring van mensen in armoede voor maatregelen die armoede en sociale uitsluiting structureel kunnen terugdringen. Mensen in armoede nemen op alle niveau's het woord binnen ons netwerk, eerst en vooral binnen de 61 verenigingen waar armen het woord nemen in Vlaanderen en Brussel. Zij zijn onze eerste armoede-experts. Zo komen we tot sterk onderbouwde voorstellen voor het beleid, lokaal en Vlaams.
Heb je vragen of ideeën over dit thema? Contacteer me
Heidi Degerickx
Algemeen coördinator en woordvoerder:
0487 87 07 85
E-mail
Advies Netwerk tegen Armoede over het wetsvoorstel derdebetalersregeling
02/12/2024Het Netwerk tegen Armoede adviseert positief over het nieuwe wetsvoorstel dat de derdebetalersregeling verplicht wil maken voor alle soorten van zorg door alle zorgverstrekkers en voor iedereen. Ziek maakt arm en arm maakt ziek. Mensen in armoede stellen vaak gezondheidszorg uit omwille van financiële redenen. De ongelijkheid in toegang tot gezondheidszorg neemt elk jaar toe. Sinds 2022 is de derdebetalersregeling verplicht bij huisartsen voor patiënten die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming (VT). Het Netwerk tegen Armoede merkt dat mensen daardoor minder vaak zorg uitstellen. Meer en meer huisartsen passen de derdebetalersregeling ook universeel toe voor alle patiënten. Daar wint iedereen bij op het vlak van administratieve vereenvoudiging en een lagere drempel tot zorg.
Lees meerTerugblik inspiratiedagen lokale bondgenoten kinderarmoede
25/11/2024De inspiratiedagen voor de Lokale Bondgenoten van het najaar 2024 zijn achter de rug. We blikken terug met veel dankbaarheid, warm omringd door een sterk team en enthousiaste deelnemers. De dagen vonden plaats in de VAC’s in Gent en Brugge, Villa Verbeelding in Hasselt en bij 2 lokale bondgenoten: D'Broej Ratatouille in Brussel en Kras Jeugdwerk in Antwerpen. Telkens was er een hoge opkomst en kwamen de projectcoördinatoren vergezeld door (meerdere) bondgenotenpartners. Er was een grote bereidheid om aan ervaringsuitwisseling en expertisedeling te doen. De deelnemers luisterden met veel aandacht en interesse naar de bijdrage van de opgeleide ervaringsdeskundige(n) en de meerwaarde van hun aanwezigheid bij initiatieven van de lokale bondgenoten kinderarmoede.
Lees meerRondetafelgesprek bij H.M. Koningin Mathilde over armoede en inclusiviteit
19/11/2024Algemeen coördinator Heidi Degerickx en ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp waren te gast bij H.M. Koningin Mathilde op het Koninklijk Paleis van Brussel voor een rondetafelgesprek over armoede en inclusiviteit. Ze benadrukten dat iedereen recht heeft op een menswaardig leven en reikten structurele oplossingen aan.
Lees meerDrie mama's over nieuwe voorrangsregels in kinderopvang
25/10/2024Kinderopvang dreigt in Vlaanderen nog meer dan vroeger een privilege te worden in plaats van een recht. De Vlaamse Regering heeft sinds 1/4/2024 de voorrangsregels aangepast waardoor gezinnen waarin beide ouders minstens 80% werken of een dagopleiding volgen voorrang krijgen in de opvang aan inkomenstarief. De nieuwe regels zijn er om werkende ouders te belonen, maar ook om ‘de rest’ te stimuleren om (meer) te gaan werken. Drie mama's delen hun ervaringen in de zoektocht naar betaalbare kinderopvang in een interview met de Gezinsbond. Eén van de mama's is verbonden aan de vereniging OnderOns vzw in Sint-Truiden.
Lees meerSchrijf je in voor de tweedaagse vorming "Armoede in Zicht"
09/10/2024Wat is armoede nu eigenlijk? En zie je dat aan iemand? Hoe kan je iemand helpen via of in je organisatie? Het Netwerk tegen Armoede biedt een vorming van twee dagen aan om een beter zicht te krijgen op wat armoede betekent. De vorming vindt plaats op 28 en 29 november 2024.
Lees meerSlechte woonkwaliteit zorgt voor ongelijke onderwijskansen en onderwijsachterstelling
08/10/2024Woonzaak, waar het Netwerk tegen Armoede deel van uitmaakt, en een coalitie van leerkrachten, gezondheidszorgprofessionals en werkers in de sociale sector, schrijven gezamenlijk een open brief om de aandacht en actie te vragen voor een urgente kwestie: de impact van kwaliteitsvol wonen op de studies en de algehele ontwikkeling van kinderen en jongeren.
Lees meerArmoedeverenigingen zetten aanbevelingen op agenda van lokale verkiezingen
07/10/2024De lokale verkiezingen van 13 oktober vallen net voor de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17/10. Daarom zetten het Netwerk tegen Armoede en de 61 lokale verenigingen hun aanbevelingen voor een lokaal armoedebeleid op de politieke agenda. De stem van mensen in armoede wordt helaas te weinig gehoord. “Wie beter dan mensen in armoede zelf kunnen oplossingen aanbrengen die écht werken. De lokale besturen nemen vaak beslissingen die invloed hebben op hun dagelijks leven, zonder hen te raadplegen. Daarom nemen ze het woord als raadgever voor het lokaal (armoede)beleid. Ze trekken de burgemeesterssjerp aan en geven aanbevelingen voor als zij het voor het zeggen zouden hebben,” zegt ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp. Met de campagne ‘Als ik burgemeester ben …’ laten ze de stem van mensen in armoede horen. De lokale verenigingen organiseren politieke debatten en acties om hun eisen en aanbevelingen kenbaar te maken.
Lees meerLeo in winterstop na tocht van 2.500 km door 260 gemeenten in België
03/10/2024Leo Vercauteren (70) hangt vier maanden na de start van zijn wandeltocht dwars door België even de wandelschoenen aan de haak voor een winterstop. Intussen heeft hij zo’n 2.500 km afgelegd door zo’n 260 gemeenten. Het verbaast hem dat er in ons welvarend land nog zoveel armoede is. Leo is op 13/6 vertrokken in Tienen om kriskras door België te gaan. Hij roept met zijn tocht op om het Netwerk tegen Armoede en de 61 lokale armoedeverenigingen en Réseau Wallon de Lutte contre la Pauvreté te steunen in hun structurele strijd tegen armoede. “Een belangrijke boodschap naar aanleiding van de lokale verkiezingen van 13/10. We zwaaien Leo uit in De Fakkel in Herentals. Dat is een kans om aan de nieuwe lokale besturen de eisen voor het lokale armoedebeleid bekend te maken”, zegt ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp. Leo hervat zijn tocht begin maart 2025 richting kust om te eindigen in Oostende na zo'n 4.600 km en 581 steden en gemeenten.
Lees meerWat kan de lokale politiek aan armoede doen?
03/10/2024De lokale verkiezingen van 13 oktober 2024 zijn belangrijk, zeker ook voor mensen die leven in armoede. Sociaal.Net ging op pad en hoorde vier ervaringsdeskundigen. Houdt de politiek hen bezig? Gaan ze stemmen? En wat kan hun nieuwe lokale bestuur doen aan armoede? “Als we niet gaan stemmen, wie luistert er dan naar ons?”
Lees meerWarm en welvarend Vlaanderen, maar niet voor iedereen?
30/09/2024Het regeerakkoord 2024-2029 van de nieuwe Vlaamse Regering heeft de ambitie om een warm en welvarend Vlaanderen uit te bouwen. Maar geldt dat wel voor iedereen? “We hebben het Vlaamse regeerakkoord gescreend op het vlak van armoedebestrijding voor de prioritaire thema’s werk, inkomen, onderwijs, wonen en vrijetijdsbesteding. We zien helaas een toenemende nadruk op individuele verantwoordelijkheid waarbij er meer en meer voorwaarden komen voor mensen om hun grondrechten te laten gelden. Het regeerakkoord verheft werk en activering terecht tot een cruciale hefboom in de strijd tegen armoede. Maar de sociale bescherming voor wie ziek is of niet kan werken, blijft vaag of onderbelicht”, aldus algemeen coördinator Heidi Degerickx. Het Netwerk tegen Armoede nodigt de nieuwe Vlaamse Regering uit om de structurele dialoog met mensen in armoede aan te gaan om armoede écht te herkennen en erkennen. “Samen willen we structurele oplossingen uitwerken om armoede te bestrijden.”
Lees meer DownloadAls ik burgemeester ben, luister ik naar de stem van mensen in armoede
12/09/2024Op een maand van de lokale verkiezingen van 13 oktober komen de campagnes in een stroomversnelling. De stem van mensen in armoede wordt echter nog te weinig gehoord. “We gingen met het Netwerk tegen Armoede en de lokale verenigingen in gesprek met mensen met armoede-ervaring. We laten hun stem horen als raadgever voor het lokaal (armoede)beleid, dat een directe impact heeft op hun leven. Ze trekken de burgemeesterssjerp aan en formuleren oplossingen en aanbevelingen voor de nieuwe besturen,” aldus ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp. Die oplossingen en eisen staan centraal in de campagne ‘Als ik burgemeester ben’ en de lokale acties van de verenigingen. Op 12/9 lanceerde het Netwerk tegen Armoede de campagne samen met de lokale vereniging Open Armen vzw in Halle. Die verwerkte tien lokale eisen en aanbevelingen voor het lokale bestuur in een fototentoonstelling in samenwerking met BEAT galerij, die opent op 23/9.
Lees meerNiet alle leerlingen gelijk aan de start op 2/9
02/09/2024Bij het begin van het nieuwe schooljaar komt helaas niet iedereen gelijk aan de start. Ouders uit een kwetsbaar gezin moeten vaak heel wat drempels overwinnen om hun kinderen volwaardig les te laten volgen. De huidige tendens dat armoede je eigen schuld is, versterkt de ongelijkheid in het onderwijs. Dat blijkt ook uit het voorstel dat op de onderhandelingstafel ligt om de schooltoeslag of sociale toeslag in het Groeipakket af te pakken. Dat gaat volledig voorbij aan de realiteit en dreigt gezinnen nog verder in de put te duwen. Intussen zijn heel wat laptops aan vervanging toe en krijgen ouders de dure rekening gepresenteerd. Gratis schoolmaaltijden zijn geen wonderoplossing voor gezinsarmoede. Algemeen coördinator Heidi Degerickx: “Het nieuwe schooljaar zorgt voor heel wat stress bij ouders in kwetsbare gezinnen, vaak alleenstaande ouders. We roepen de nieuwe Vlaamse Regering op om een kostenbewust schoolbeleid te voeren, een maximumfactuur in het secundair in te voeren en de sociale toeslag en schooltoeslag in het Groeipakket te beschermen.”
Lees meerHoge factuur laptops ondermijnt gelijke kansen in het onderwijs
27/08/2024Net voor de start van het schooljaar is het nu alle hens aan dek omdat laptops aan vervanging toe zijn. Blijkbaar is er niet in alle scholen budget voorhanden of is de subsidie van de Vlaamse overheid uitgeput. Het Netwerk tegen Armoede en vzw Krijt hadden het nochtans eind juni al voorspeld in een opiniestuk gepubliceerd door Knack met de vraag “Wordt onderwijs een luxe?”. Het antwoord op die vraag neigt stilaan naar “ja”. We stelden toen reeds dat de schoolfactuur met tot wel 700 euro zou stijgen door de mogelijke verplichting om laptops aan te kopen. Er kwam helaas weinig tot geen reactie op. De heel terechte vraag bij de haalbaarheid van schoolkosten voor gezinnen komt nu helaas opnieuw naar boven. Algemeen coördinator Heidi Degerickx reageerde op de verontrustende berichten in het radionieuws op Radio 1 van 26/8 en in Het Nieuwsblad op 27/8/2024.
Lees meerMensen in armoede aan het woord over de UiTPAS
27/08/2024Het Netwerk tegen Armoede maakte een dossier over de UiTPAS naar aanleiding van de officiële evaluatie van de UiTPAS in 2024. De UiTPAS met kansentarief is ontstaan vanuit een sterke samenwerking met het Netwerk tegen Armoede. De doelstelling van de UiTPAS met kansentarief is: het reguliere, georganiseerde vrijetijdsaanbod betaalbaar en toegankelijk maken voor mensen met een beperkt budget. Tijdens de evaluatie van het bereiken van deze doelstelling, is het essentieel om ervaringskennis van mensen in armoede en toeleiders mee te nemen. Foto: © Gert Cools
Lees meerDe klimaatcrisis neemt geen vakantie
12/08/2024Het Netwerk tegen Armoede zoekt samen met andere sociale en milieuorganisaties naar antwoorden op de uitdagingen van de klimaatcrisis. Hoe zorgen we ervoor dat mensen in armoede mee de vruchten kunnen plukken van klimaatbeleid en niet de factuur gepresenteerd krijgen? Klimaatbeleid leidt al te vaak tot Mattheüs-effecten. En toch kunnen we dit ook op een andere manier aanpakken. De strijd tegen energiearmoede is een domein waar nog grote sociale én klimaatwinst te boeken is. We roepen samen met onder andere Bond Beter Leefmilieu, 11.11.11 en Canopea de regeringsonderhandelaars op om aandacht te hebben voor de klimaatuitdagingen.
Lees meerVoor duizenden Vlamingen is vakantie niet vanzelfsprekend
19/07/2024Voor duizenden Vlamingen is vakantie niet vanzelfsprekend. 1 op 8 Vlamingen kan zich geen vakantie veroorloven. Dankzij het aanbod van Iedereen Verdient Vakantie kunnen ze er even tussenuit knijpen en ontsnappen aan de dagelijkse stress. Het magazine Apache publiceerde op 19/7/2024 een interview met Myriam, vrijwilliger van het Rap op Stap-kantoor bij onze vereniging Ontmoetingshuis De Moazoart in Lokeren. Algemeen coördinator Heidi Degerickx van het Netwerk tegen Armoede legt uit waarom het werk van Iedereen Verdient Vakantie enorm belangrijk is, maar ook dat de tussenkomst van de organisatie lang niet toereikend voor iedereen.
Lees meerPSC Open Huis in nieuwe podcast Woonwoord
18/07/2024Wonen Vlaanderen lanceerde recent de nieuwe podcast 'Woonwoord'. In de podcast gaat Joris Hessels in 6 afleveringen in gesprek met experts over wonen en (ver)bouwen.In aflevering 4 brengt Dominique Van Malder een bezoek aan het cohousinginitiatief voor senioren van PSC Open Huis in Antwerpen.
Lees meerStemmen voor iedereen: Toolbox aan de slag met de verkiezingen
17/07/2024Middenveldorganisaties vormen een brug tussen beleidsmakers en burgers. Ze kunnen een cruciale rol spelen in de participatie van mensen in armoede aan de verkiezingen. We nodigen alle middenveldorganisaties uit die willen werken rond politieke participatie van kwetsbare burgers, in het bijzonder tot deelname aan de lokale verkiezingen, om deze toolbox ook te gebruiken. Deze (digitale) doos gebruik je zoals jij wil. Er zijn gespreksmethodieken, informatieposters, stickers en kaartjes rond de lokale verkiezingen. Jij kiest wat je gebruikt in jouw werking.
Lees meerAdvies over verplichte inschrijving bij VDAB van leefloongerechtigden
16/07/2024De vorige Vlaamse regering zette in op de activering van leefloongerechtigden via een decreet dat inschrijving bij VDAB verplichtte voor deze groep. De verplichte inschrijving bij VDAB is onder de huidige Vlaamse Regering een gangbaar basisprincipe voor diverse kwetsbare groepen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals sociale huurders, inburgeraars en tijdelijk ontheemden. Ook bij deze groepen is het armoederisico hoog.
Lees meerOpen brief: Kiezen de nieuwe regeringen eindelijk voor geïntegreerd openbaar vervoer?
15/07/2024Al jaren vragen mobiliteitsexperts en sociale organisaties om het openbaar vervoer in België te verbeteren. De nieuwe regeringen moeten samen werk maken van aantrekkelijk openbaar vervoer door treinen, trams en bussen naadloos op elkaar te laten aansluiten en dat met één geïntegreerd en betaalbaar tarief. Want ons land staat op een keerpunt. Sinds juni 2023 was iedere maand wereldwijd de warmste ooit. Klimaatprofessor Wim Thiery (VUB) spreekt van een
“klimaatnoodtoestand”. We breken ook voortdurend filerecords. Tegelijkertijd bevindt het openbaar vervoer zich in woelig vaarwater. De stiptheid bij de NMBS blijft ondermaats. De Lijn worstelt in alle hevigheid met de gevolgen van jarenlange besparingen. Een aantal personen en organisaties, waaronder het Netwerk tegen Armoede, trekt aan de alarmbel en schreef een open brief aan de nieuwe regeringen van ons land.
Sociaal beleid WERKT, afbouwbeleid zal armoede doen stijgen
10/07/2024Op vraag van Decenniumdoelen en de Denktank Minerva heeft Wim Van Lancker (KU Leuven) verder gebouwd op een eerder rapport over ‘de lage middenklasse in België’, waarin we de periode 1985-2016 beschouwden. Toen moesten we nog vaststellen dat de verschillende inkomensklassen in België steeds verder uit elkaar groeien, en dat de inkomenskloof tussen mensen in armoede en de rest van de samenleving steeds dieper werd. De centrale dynamiek was er één van toenemende polarisatie. We konden toen ook vaststellen dat het tweeverdienersmodel duidelijk de norm is geworden om een voldoende inkomen te waarborgen. In dit nieuwe rapport kijken we meer in het bijzonder naar de periode 2018-2022: we vergelijken dus de situatie in België na de impact van de corona- en energiecrisis met de situatie voordien. Vanuit de analyse van de cijfers doen we enkele opvallende vaststellingen.
Lees meerZes principes voor sterke regeerakkoorden
08/07/2024De Verenigde Verenigingen, het netwerk en de spreekbuis van middenveldorganisaties in Vlaanderen, komt naar buiten met zes principes voor de politici die aan zet zijn om nieuwe regeringen te vormen. Als middenveldorganisaties vinden we het belangrijk om in deze fase van de regeringsonderhandelingen met verenigde stem op te komen voor de honderdduizenden mensen die we vertegenwoordigen.
Lees meerSterk Vrouwenwerk: richting een duurzame job voor vrouwen in armoede
03/07/2024Op 3/7/2024 hebben het Netwerk tegen Armoede en de progressieve vrouwenbeweging ZIJkant een toolkit en een podcast van Sterk Vrouwenwerk voorgesteld. Daarin formuleren ze aanbevelingen voor beleidsmakers, werkgevers en trajectbegeleiders om vrouwen in armoede aan een duurzame job te helpen. Met het project Sterk Vrouwenwerk begeleidden beide organisaties gedurende anderhalf jaar twee groepen vrouwen uit Antwerpen en Gent in het vinden én houden van een job bij Colruyt Group. Tijdens dit traject brachten ze drempels in kaart en zochten samen met het retailbedrijf naar oplossingen.
Lees meerWordt onderwijs een luxe?
26/06/2024Vlaanderen is een van de rijkste regio’s ter wereld. Maar dat betekent niet meteen dat we een uitstekend onderwijssysteem hebben met gelijke kansen voor iedereen. Al te vaak bepaalt de plaats waar je wieg staat je toekomst. Heel wat gezinnen ondervinden dagelijks stress door ontelbare financiële drempels en structurele uitsluiting. Daarom dringt een kostenbewust schoolbeleid zich op. Zo weten ouders waaraan zich te verwachten als de schoolfactuur komt. Aan het eind van dit schooljaar lopen al facturen binnen voor de start van het volgende. Daarom roepen we alle scholen op om deel te nemen aan de Boekencheck in september zodat elke leerling op 1/9 kan starten met het nodige leermateriaal. Elke leerling verdient het recht op kansrijk en betaalbaar onderwijs. Onderwijs is geen luxe!
Lees meerLeo stapt Te voet dwars door België in strijd tegen armoede
13/06/2024Op 13/6/2024 is Leo Vercauteren (70) vertrokken voor een wandeltocht dwars door België ten voordele van de strijd tegen armoede. Hij heeft zo'n 4.600 km voor de boeg door 581 steden en gemeenten van ons land. Plaats van vertrek was de armoedevereniging Erm 'n Erm in Tienen. Met zijn tocht wil hij mensen oproepen om organisaties te steunen die pleiten voor structurele oplossingen om armoede aan te pakken. Voor Vlaanderen en Brussel zijn dat het Netwerk tegen Armoede en de 61 lokale verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen. Voor Wallonië is dat Réseau Wallon de Lutte contre la Pauvreté. Wat een mooi gebaar van verbinding en solidariteit!
Lees meerHoe het recht op wonen in Vlaanderen werd uitgehold
07/06/2024Kwetsbare huurders geraken steeds moeilijker aan een sociale woning. Ze krijgen het ook steeds moeilijker om die woning te houden. Bevoegd Vlaams minister Matthias Diependaele heeft gekozen voor een harde aanpak, in woord en daad. Maar daarmee neemt de woonnood niet af en geraakt de wooncrisis in Vlaanderen niet opgelost. Het magazine Apache publiceerde op 7/6/2024 een onderzoek naar 10 jaar woonbeleid in Vlaanderen en vulde het aan met interviews met sociale huurders.
Lees meerGratis schoolmaaltijden zijn onvoldoende hefboom in strijd tegen armoede
04/06/2024Onderwijs kan een belangrijke hefboom zijn om de armoedecirkel te doorbreken. Schoolteams kunnen namelijk echt het verschil maken voor gezinnen in armoede. Leerkrachten en schooladministraties vangen enorm veel signalen op, bijvoorbeeld onbetaalde schoolfacturen, steeds dezelfde leerlingen die niet mee op uitstap gaan of zonder boeken in de klas zitten en huiswerk dat niet gemaakt wordt. Een van de vele signalen die schoolteams opvangen zijn ongezonde lunchboxen op school. Het Netwerk tegen Armoede is van oordeel dat het belangrijk is na te gaan wat er achter de signalen zit. Er gaat namelijk al heel veel aan vooraf vooraleer een ouder de schoolrekening niet betaalt of zijn/haar kind met ongezonde voeding naar school laat gaan. De mogelijkheid tot maaltijden op school biedt een belangrijke kans binnen het algemeen welzijnsbeleid. De positieve effecten voor gezinnen mogen niet onderschat worden, maar de randvoorwaarden ook niet. Maaltijden op school mogen echter niet herleid worden tot armoedebeleid. Daarvoor zijn er structurele maatregelen nodig die gezinnen in staat stellen de armoedecirkel te doorbreken. De 24 speerpunten uit ons memorandum bieden hiertoe een goede start.
Lees meer DownloadEen menswaardig bestaan is geen luxe!
03/06/2024Over exact een week weten we hoe de kaarten zijn geschud van de regionale, federale en Europese verkiezingen. Het Netwerk tegen Armoede volgt op de voet welk effect de verkiezingsuitslagen kunnen hebben op het leven van gezinnen in armoede. Hun rechten staan immers steeds meer onder druk. De koopkracht aan de onderkant van de samenleving is de voorbije maanden gekelderd, dat hebben recente onderzoeken aangetoond. “We lezen hoeraberichten over de dalende armoedecijfers. Helaas is de realiteit dat vandaag nog steeds een half miljoen Vlamingen in armoede leven, waaronder steeds meer kinderen en jongeren. (bron: Statbel) Dat is een zeer zorgwekkende evolutie. Dak- en thuisloosheid wordt een groeiend probleem. Kortom, een menswaardig bestaan is geen luxe, het is een basisrecht. De menselijkheid van een samenleving kunnen we afmeten aan hoe ze met de meest kwetsbare burgers omgaat”, aldus algemeen coördinator Heidi Degerickx.
Lees meerBetonne Jeugd wint Prijs Armoede Uitsluiten 2024
30/05/2024Betonne Jeugd heeft op 30/5/2024 de Prijs Armoede Uitsluiten 2024 van Welzijnszorg in de wacht gesleept. De vereniging werkt met jongeren in dak- en thuisloosheid en begeleidt hen in de zoektocht naar een woning. De prijs werd dit jaar voorbehouden voor een organisatie die werkt rond dak- en thuisloosheid en zich inzet voor het recht op wonen voor iedereen. VRT NWS maakte een reportage over Betonne Jeugd.
Lees meer"Mensen in armoede voelen zich vergeten"
28/05/2024Algemeen coördinator Heidi Degerickx was op 28/5/2024 te gast in De Ochtend op Radio 1 over betaalbare mobiliteit en openbaar vervoer. En ook over hoe klimaatbeleid ook sociaal beleid moet zijn. Ze deed een oproep aan de kandidaten voor de verkiezingen in 2024 om te luisteren naar de stem van mensen in armoede.
Lees meerLaagste inkomens verloren voorbije jaar bijna 7 procent aan koopkracht
17/05/2024De laagste inkomens hebben het voorbije jaar bijna 7 procent aan koopkracht verloren. Voor wie het financieel niet breed heeft, voelt het hard dat 100 euro nu nog maar 93 euro waard is. Twee mensen uit onze verenigingen getuigden in De Standaard van 17/5/2024 over hoe hun koopkracht is gedaald.
Lees meerLeestip: 'Armoede uitgelegd aan mensen met geld'
17/05/2024Algemeen coördinator Heidi Degerickx nam het nieuwe boek 'Armoede uitgelegd aan mensen met geld' van Tim 'S Jongers onder de loep, samen met Noël Slangen. Knack publiceerde hun review op 17/5/2024.
Lees meerAntwerpse armoedeverenigingen trekken aan alarmbel over drempels digitaal inschrijvingsregister sociale woningen
07/05/2024De helft van de kandidaat-huurders van Woonhaven dreigt van de wachtlijst voor een sociale woning geschrapt te worden. Daarom trekken de Antwerpse armoedeverenigingen van STA-AN vzw aan de alarmbel over de drempels van het digitaal Centraal Inschrijvingsregister (CIR) voor mensen in een kwetsbare positie. Bart Van Eeckhoven van PSC Open Huis reageerde in verschillende media op 6/5/2024.
Lees meerArmoedebestrijding en klimaatrechtvaardigheid op de European Social Work Conference
25/04/2024Het Netwerk tegen Armoede nam op 25 en 26 april deel aan de European Social Work Conference in Brugge. Marlies d'Hertoge van het Netwerk en Stefan Goemaere van SAAMO namen deel aan een panelgesprek over klimaatrechtvaardigheid en armoedebestrijding. Heidi Degerickx hostte het panelgesprek.
Lees meeréén stem voor gelijke kansen
25/04/2024De politieke verkiezingen van 9 juni 2024 beloven een cruciaal moment te worden voor gelijke kansen in Vlaanderen. Daarom sloegen RoSa vzw, Vrouwenraad, çavaria, Kif Kif, GRIP vzw, het Netwerk tegen Armoede en Ella vzw de handen in elkaar. In aanloop naar de verkiezingen zullen de organisaties, elk vanuit onze eigen expertise, de partijprogramma’s van de zeven grootste Vlaamse partijen grondig analyseren. Op basis hiervan schrijven ze vijf thematische gelijkekansendossiers, waarin ze uiteenzetten hoe de thema’s gender, LGBTI+, racisme, handicap en armoede aan bod komen in de verschillende partijprogramma’s. Ze lichten uit welke knelpunten de partijen naar voren schuiven, hoe ze beogen werk te maken van gelijke kansen op deze gebieden en welke hiaten eventueel opvallen.
Lees meerLancering campagne Onderwijs is geen luxe, het is een basisrecht!
25/04/2024“Onderwijs is geen luxe, het is een basisrecht!” Dat is de centrale boodschap van de campagne van het Netwerk tegen Armoede en de 61 lokale verenigingen voor de Vlaamse verkiezingen van 9 juni. Onderwijs kan een hefboom uit armoede zijn, maar is dat momenteel niet. Voor 1 op 8 kinderen in Vlaanderen die opgroeien in armoede, biedt ons onderwijs niet de kans tot maximale zelfontplooiing.
Lees meerWorkOut Poverty, dé corporate community die er werk van maakt.
19/04/2024Volgens de laatste gegevens van Statbel lopen meer dan 2,1 miljoen Belgen het risico op armoede of sociale uitsluiting. 5% van de bevolking met een job leeft ofwel onder de armoedegrens of flirt ermee. Er zijn nog nooit zoveel mensen aan het werk geweest, maar tegelijkertijd is het aantal werkenden met een laag inkomen sterk gestegen. Daarom lanceerde WorkOut Poverty op 18/4/2024 in Utopia Aalst een corporate community om samen met bedrijven de weg te effenen naar duurzame tewerkstelling. Ervaringsdeskundigen Cindy en Maria brachten er hun ervaringen in de zoektocht naar werk. Keynotespreker Elke Jeurissen had het over inclusief leiderschap met als titel “Jij bent niet de norm”. Tot slot getuigde Colruyt Group over hun samenwerking met het Netwerk tegen Armoede rond inclusie op hun werkvloer.
Lees meerDe verklaring van Terhulpen door de ogen van mensen in armoede
17/04/2024Op 15 en 16 april 2024 vond in Terhulpen de Conferentie over de Europese Pijler van Sociale Rechtenplaats. Ann Millis, ervaringsdeskundige, en Caroline Van der Hoeven, coördinator van het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) woonden de conferentie bij.
Lees meerLokale Bondgenotennetwerken kinderarmoede van start
17/04/2024Tussen 17 en 30 april 2024 vinden de startdagen van de Lokale Bondgenotennetwerken kinderarmoede plaats. Deze kaderen binnen de projectoproep van Vlaams minister van Armoedebestrijding Benjamin Dalle waarbij 45 Lokale Bondgenotennetwerken groen licht kregen. Een ondersteuningsteam, samengesteld uit het Departement Zorg, vzw deLink en het Netwerk tegen Armoede, zorgt voor de coördinatie van deze netwerken.
Lees meerTweedaagse vorming: naar een inclusief en armoedesensitief vrijetijdsaanbod
08/04/2024Kunnen deelnemen aan vrije tijd is een grondrecht. Toch kan bijna de helft van de Vlamingen in een kwetsbare positie zich niet veroorloven om wekelijks een klein bedrag uit te geven aan persoonlijke behoeftes van ontspanning of om regelmatig te participeren aan vrijetijdsactiviteiten zoals sport, film, concerten. Dit heeft te maken met tal van financiële, praktische, informatieve, digitale, sociale, én psychologische drempels die mensen in armoede ervaren. In dit opzicht worden lokale besturen, cultuurhuizen, sportclubs, jeugdwerkingen, en vakantieaanbieders de laatste jaren steeds duidelijker aangesproken op hun opdracht naar publieksdiversiteit en het bereik van kansengroepen. Het Netwerk tegen Armoede ontwikkelde daarom een tweedaags vormingstraject.
Lees meerZo'n 20.000 mensen in dak- en thuisloosheid in Vlaanderen in 2023
27/03/2024Vlaanderen telt ongeveer 20.000 dak- en thuislozen, waarvan zo’n 30 procent kinderen. Een krachtig signaal naar het beleid is nodig om dit aan te pakken! Aandacht voor huisvesting en een aangepast zorg- en welzijnsaanbod is cruciaal in de strijd tegen dak- en thuisloosheid. Er is niet alleen een stijging, maar ook een grote diversiteit binnen de groep die zich in een dak- en thuisloze situatie bevindt. Bovendien gaat dak- en thuisloosheid samen met andere (mentale) problemen. Dat leert een onderzoeksrapport van LUCAS KU Leuven en UCLouvain CIRTES in opdracht van de Koning Boudewijnstichting.
Lees meerEen klimaatbeleid dat niemand achterlaat
25/03/2024Actievoerders van Greenpeace België projecteerden op maandag 25 en dinsdag 26 maart getuigenissen van gewone Belgen aan de hoofdkwartieren van politieke partijen en op publieke plaatsen in Brussel. In de video’s vertellen mensen over de uitdagingen waarmee ze in hun dagelijks leven worstelen door het gebrek aan doortastend en inclusief klimaat- en natuurbeleid in ons land. De actie trapt de ‘Ik verdien meer’-campagne af, waarmee de Belgische milieu- en natuurbeweging politici wil aansporen om van klimaat- en natuurbeleid dat niemand achterlaat een topprioriteit te maken in de volgende legislatuur. Ook het Netwerk tegen Armoede pleit voor een rechtvaardig klimaatbeleid en steunt deze campagne.
Lees meerVlaamse Regering katapulteert kinderopvang terug in de tijd door nieuwe voorrangsregels
20/03/2024De Kinderopvangzaak, een coalitie van 18 middenveldorganisaties, stapt naar het Grondwettelijk Hof tegen de nieuwe voorrangsregels in de kinderopvang van de Vlaamse Regering. Onze Vlaamse kinderopvang zal vanaf 1 april 2024 veel minder toegankelijk worden. Ongeveer 76% van onze kindjes gaan naar een kinderopvanginitiatief in de zogenaamde trap 2. Daar betalen ouders naargelang hun inkomen. De nieuwe voorrangsregels willen in deze trap vanaf nu absolute voorrang aan gezinnen die 4/5de werken of dagopleiding volgen. Intussen is ook het historische tekort aan kinderopvangplaatsen zo opgelopen dat tal van kinderen simpelweg in de steek gelaten worden. Toegankelijke, kwalitatieve kinderopvang is een kinderrecht.
Lees meerVijfde Interministeriële Conferentie Maatschappelijke integratie, Wonen en Grootstedenbeleid
15/03/2024Op 15/3/2024 vond de vijfde bijeenkomst van de Interministeriële Conferentie ‘Maatschappelijke integratie, Wonen en Grootstedenbeleid’ plaats. Het overleg tussen ministers van de verschillende beleidsdomeinen en bevoegdheidsniveaus heeft tot doel een sterk transversaal en structureel armoedebeleid te faciliteren. Onder leiding van het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) brachten alle regionale armoedenetwerken hun gemeenschappelijke aanbevelingen en speerpunten voor de komende verkiezingen. We schoven specifiek 6 actiedomeinen naar voor: het belang van participatie van mensen in armoede, het recht op werk en een inkomen boven de armoedegrens, een sociaal rechtvaardige klimaattransitie door het pact wonen-energie, specifieke maatregelen voor mensen zonder wettig verblijf, het aanpakken van de digitale kloof en ten slotte het belang van de Europese Kindgarantie als hefboom voor de preventie van armoede bij kinderen en hun gezinnen.
Lees meerForumdag: Leve de democratie?!
13/03/2024Leve de democratie?! Zo heette de Forumdag op 13/3/2024 waar we samen aan de slag gingen met het thema verkiezingen. We onderzochten de weg naar de stembus: waar zijn er drempels? We werden zelf woordvoerder of voor even burgemeester. We maakten onze speerpunten bekend en stelden een actieplan op. We weten het zeker: onze stem is cruciaal!
Lees meerStartevenement corporate community WorkOut Poverty op 18/4/2024
08/03/2024Het Netwerk tegen Armoede is een leidende organisatie in de strijd tegen armoede. Eén van onze doelen is een duurzame job voor iedereen als hefboom uit armoede. Om dit te bereiken, gaan we in dialoog met bedrijven en organisaties. We brengen expertise samen en maken de Vlaamse arbeidsmarkt rond dit thema inclusiever. Op donderdag 18/4/2024 brengen we werkgevers en armoedeverenigingen samen voor de start van WorkOut Poverty, dé corporate community die er werk van maakt, in Utopia Aalst.
Lees meerArmoedebarometer 2024
07/03/2024Decenniumdoelen analyseert elk jaar de armoedecijfers. Veldwerkers, armoedeverenigingen, vrijwilligers van de voedselbanken en mensen in armoede vullen de cijfers aan met verhalen over het leven in armoedesituaties. Vandaag staan we voor een cruciale keuze. Een keuze voor meer of minder gelijkheid, voor meer of minder armoede, voor de erkenning van sociale grondrechten. De nasleep van corona, de energiecrisis, de sociale en economische onzekerheid en de klimaatcrisis verplichten de samenleving te kiezen voor solidariteit en herverdeling, als de enige juiste antwoorden voor een leefbare samenleving. Met deze 17e Armoedebarometer geeft Decenniumdoelen een actualisatie van de armoedecijfers en presenteert ook “twaalf werken voor een moedig beleid” in aanloop van de verkiezingen in juni. Armoede in Vlaanderen stabiliseert 3e jaar op rij. Gericht armoedebeleid kan werken, maar moet versterkt verder gezet worden. Tegelijk dringen fundamentele beleidskeuzes zich op.
Lees meerPano legt schrijnend tekort aan sociale woningen bloot
06/03/2024Sterke reportage van Pano op VRT 1 over de wachtlijsten voor sociale woningen op 5/3/2024. De reportage legt het schrijnende tekort een sociale woningen bloot. 176.000 gezinnen staan op de wachtlijst. Dat zijn er meer dan dat er sociale woningen zijn. Wat betekent het voor de mensen die wachten en waarom staan er zo veel sociale woningen leeg? Wat is het beleid van de Vlaamse overheid? Deze reportage toont dat er een grote nood is aan meer en betere sociale woningen, een jarenlange eis van het Netwerk tegen Armoede. We leggen onze eisen voor een beter woonbeleid nog eens op tafel in aanloop naar de Vlaamse verkiezingen van 2024.
Lees meerOverlegdag 22/2/2024 over actuele thema's
22/02/2024Op de Overlegdag van 22/2/2024 verzamelde een 30-tal mensen uit onze verenigingen in Vlaanderen en Brussel om ervaringen te delen over actuele thema's. In 4 sessies gingen de deelnemers in gesprek over de bereikbaarheid van jobs, de verplichte inschrijving bij VDAB voor sociale huurders en mensen met leefloon, een evaluatie van Budgetwijzer en vervoersarmoede. Het was een boeiende en levendige dag die ons inzicht geeft in de drempels van verschillende maatregelen en oplossingen die mensen in armoede aanreiken.
Lees meerBack to Reality gaat voorbij aan de realiteit
21/02/2024Vier op de tien Belgen heeft het moeilijk om financieel rond te komen. Dat is een feit. 176.000 gezinnen op de wachtlijst voor een sociale woning. Dat is de realiteit. Dat mensen in armoede zich het meeste zorgen maken over hun inkomen en huisvesting, blijkt ook uit de signalen die we krijgen uit onze 61 lokale verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen. Back to Reality gaat echter voorbij aan de realiteit. Astrid en Natalia die even hun luxeleven inruilen voor een maand als ‘alleenstaande’ moeder met een laag inkomen en een auto zonder airco … dat is pure fictie. Het Netwerk tegen Armoede en onze verenigingen vzw T'ANtWOORD in Turnhout en Welzijnsschakel Ommekeer in Erpe-Mere reageerden op sociale media en in de media.
Lees meerMinister Dalle 3 dagen ondergedompeld in het leven van mensen in armoede
21/02/20243 dagen lang werd de Vlaams minister van Armoedebestrijding Benjamin Dalle ondergedompeld in het leven van mensen in armoede. Hij ging mee met verschillende organisaties en ervaringsdeskundigen. Op die manier wil hij een beter inzicht krijgen in het leven van mensen in armoede om daaruit beleid vorm te geven.
Lees meerDigitalisering en strengere voorwaarden zetten druk op sociale rechtvaardigheid
20/02/2024“De druk op de sociale rechtvaardigheid in onze samenleving is hoog. Mensen in armoede worden geconfronteerd met steeds meer digitale drempels én strengere voorwaarden om basisrechten voor een menswaardig leven op te nemen. De World Social Justice Day van vandaag 20 februari lijkt ons de ideale dag om de signalen uit onze armoedeverenigingen onder de aandacht te brengen”, aldus algemeen coördinator Heidi Degerickx. Jaarlijks bevraagt het Netwerk tegen Armoede de 61 lokale verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen. Met een aantal pertinente vragen krijgt het Netwerk een beeld van de werking van de verenigingen en de noden van mensen in armoede. Met die signalen stapt het Netwerk naar het beleid, zeker in dit belangrijke verkiezingsjaar. Opvallend: mensen krijgen moeilijker toegang tot dienstverlening door de toenemende digitalisering en strengere voorwaarden. Bovendien is er een stijgende groep mensen in dak- en thuisloosheid.
Lees meerGezocht: communicatiemedewerker Netwerk tegen Armoede
12/02/2024Het Vlaams Netwerk tegen Armoede is op zoek naar een communicatiemedewerker (80% tot 100%) voor bepaalde duur (tot 31/12/2024). Ben jij een armoedebestrijder? Heb je zin om mee te werken aan de communicatie en beeldvorming van het Netwerk tegen Armoede? Stel je mee de stem van mensen in armoede centraal? Heb je een vlotte pen en ben je een enthousiaste spreker? Dan kijken we uit naar jouw sollicitatie!
Lees meerJaaroverzicht 2023: een memorabel jaar
12/02/2024“Wat zijn we trots op onze verenigingen, die in dit bewogen jaar het hoofd hoog hielden. We vierden ons 20-jarig bestaan, maar een feest was het niet. Want nog steeds leven 18,7% mensen in armoede in uitsluiting in België. We keken daarom vooruit: wat is er nodig om armoede te bannen? Elke dag zetten we ons in voor een samenleving waar iedereen een menswaardig leven heeft.” - Heidi Degerickx, algemeen coördinator en Cindy van Geldorp, ervaringsdeskundige
Lees meerEvaluatie vijf jaar Groeipakket: kinderamoedecijfers blijven hardnekkig stabiel
08/02/2024Sinds de invoering van het Groeipakket - de Vlaamse opvolger van de kinderbijslag - vijf jaar geleden krijgen nu al drie keer meer kinderen een sociale toeslag. Dat is een extra tegemoetkoming in de opvoedingskosten voor gezinnen met lagere inkomens. Een mooie groei, maar toch nog altijd niet wat het zou moeten doen: de armoede bestrijden. Algemeen coördinator Heidi Degerickx in het radionieuws op 8/2/2024: "We zien dat ook na de hervorming van de voormalige kinderbijslag naar het huidige Groeipakket de kinderarmoedecijfers hardnekkig stabiel blijven (12,8%)."
Lees meerStartdag: onze stem telt!
26/01/2024We trapten het nieuwe jaar af met een spetterende Startdag in het Vlaams Parlement. Het stond dan ook in het teken van de komende verkiezingen. Sessies over politieke praat, het abc van verkiezingen, polarisering, de toekomstige campagne en het allerbelangste: het belang van de stem van mensen in armoede. Dat zetten we meteen in de praktijk met een debat met pittige vragen over de maximumfactuur, inkomen boven de armoedegrens en (sociale) woningen. De vragen werden aangedragen door de mensen in onze verenigingen natuurlijk. Bedankt aan iedereen die er was!
Lees meerMinister Lalieux in gesprek met armoedenetwerken over Europees voorzitterschap België in 2024
24/01/2024Op 24/1/2024 ging federaal minister Karine Lalieux in gesprek met mensen in kwetsbare positie uit de Belgische armoedenetwerken in kader van Europees voorzitterschap van België in het voorjaar 2024. Het was een verhelderend gesprek met getuigenissen van De Knoop over het thema inkomen, A'kzie en Betonne Jeugd over het thema dak- en thuisloosheid en van Maxim van De Vrolijke Kring over zijn deelname aan de PEP-meeting in Madrid in november 2023.
Lees meer70% van de huishoudens in schulden zijn alleenstaanden of alleenstaande ouders
22/01/2024Op 22/1/2024 kwam het nieuwe vijfjaarlijkse rapport van SAM vzw over huishoudens in schuldhulpverlening uit. Opmerkelijk is dat 70% van de huishoudens in schulden alleenstaanden of alleenstaande ouders zijn. Ook in de armoedestatistieken zien we dat deze groepen extra kwetsbaar zijn. Plotse levensgebeurtenissen, zoals een scheiding, het verlies van werk of ziekte, zijn de belangrijkste redenen dat mensen plotseling financieel niet meer toekomen en in een schuldenspiraal belanden.
Lees meerLeo trekt te voet dwars door België in de strijd tegen armoede
20/01/2024Leo Vercauteren vertrekt op 4/2/2024 voor een tocht "Te voet dwars door België" ten voordele van de strijd tegen armoede. Hij trekt in 7 maanden tijd door ons land voor een tocht van zo'n 4.600 km door 581 steden en gemeenten van ons land. Het startpunt is Oostende op 5/2 om begin september aan te komen in Herstal, aan de andere kant van het land.
Let op! De start van de wandeltocht van Leo is omwille van medische redenen uitgesteld tot een nader te bepalen datum.
Lees meerIeders Stem Telt biedt oplossing voor afschaffing opkomstplicht
17/01/2024Bij de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober 2024 valt de opkomstplicht weg. Mensen zijn niet meer verplicht om naar de stembus te trekken. Deze beslissing van de Vlaamse Regering dreigt grote gevolgen te hebben. Uit onderzoek blijkt dat het mensen in een kwetsbare positie zijn, die thuisblijven. Ieders stem telt, een coalitie van bijna 30 middenveldorganisaties, waaronder het Netwerk tegen Armoede, wil dit democratisch probleem het hoofd bieden. Op 17 januari 2024 lanceerde Ieders Stem Telt haar campagne.
Lees meerOpen nieuwjaarsbrief aan de Vlaamse Regering voor 2024
02/01/2024Beste Vlaamse Regering, 2024 wordt een topjaar voor u en de Vlaamse politiek. Een heel jaar campagne voeren, eerst voor de Vlaamse en nadien voor de lokale verkiezingen. U moet wel in topconditie zijn met zo’n druk en belangrijk jaar voor de boeg om Vlaanderen te laten excelleren. Een uitgebreid feestdiner zal daar zeker bij helpen. Helaas is dergelijk feestdiner steeds minder weggelegd voor financieel kwetsbare gezinnen. Met de sprankelende Mateus die u serveert (het Mattheuseffect, weet u wel), geeft u steeds meer aan hen die al veel hebben, en neemt u steeds meer af van hen die sowieso al niet rijkelijk bediend zijn. Ook al denkt u het tegendeel. De ‘tafelschuimers’ moet u niet aan de onderkant van de maatschappij zoeken. Daar troosten ze zich met de kruimels die van uw tafel vallen.
Lees meerSociale woning is een fundament om armoedecirkel te doorbreken
26/12/2023Een sociale woning is geen activeringsmaatregel, wel het fundament om de armoedecirkel van gezinnen te kunnen doorbreken. “De klopjacht op mensen in een sociale woning om de wachtlijsten te verminderen, moet stoppen. Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele leidt de aandacht af van het echte probleem, namelijk dat er te weinig sociale woningen zijn en dat er 176.000 gezinnen op een wachtlijst staan. Zijn beleid van grote hervormingen heeft tot nu toe alleen maar geleid tot stilstand en stigmatisering van sociale huurders of kandidaat huurders.” Zo klonk de reactie van algemeen coördinator Heidi Degerickx van het Netwerk tegen Armoede op 26/12/2023 op een aankondiging van minister Diependaele om tegen 2025 voorrang te geven aan sociale huurders die werken en levenslange huurcontracten te laten verdwijnen.
Lees meerVoorstelling van het tweejaarlijkse Verslag 2022-2023 ‘De financiële dimensie van armoede’
20/12/2023Op woensdag 20 december stelde het Interfederaal Steunpunt tot bestrijding van armoede zijn 12e tweejaarlijkse Verslag 'De financiële dimensie van armoede' voor. Na een inleiding door Ides Nicaise, voorzitter van het Beheerscomité van het Steunpunt, en de voorstelling van het Verslag door Henk Van Hootegem en Mélanie Joseph, respectievelijk coördinator en medewerkster van het Steunpunt, konden de deelnemers aan het overleg ter voorbereiding van het tweejaarlijkse Verslag vragen stellen aan de aanwezige beleidsverantwoordelijken. De Vlaamse minister van Armoedebestrijding, Benjamin Dalle, maakte van de gelegenheid gebruik om het belang te benadrukken van het samenkomen van de Interministeriële Conferentie Maatschappelijke Integratie, Wonen en Grootstedenbeleid (IMC). Samenwerking is essentieel om armoede effectief te bestrijden. Verschillende thema's vereisen een interfederale aanpak: de strijd tegen dakloosheid, het gebrek aan toegang tot rechten, het meten van armoede, de digitalisering van de samenleving, energiearmoede, enzovoort.
Lees meerEen klimaatbeleid voor gele hesjes én bakfietsrijders: de donut als leidraad
15/12/2023Een nieuw rapport van Reset.Vlaanderen toont dat 'haalbaar en betaalbaar' eerder synoniem voor 'gebrekkig en oneerlijk' is. Als je zoals nu aanloopt tegen het ecologisch plafond wordt het belang van een ambitieuze klimaattransitie duidelijk, maar als we kijken naar de sociale ondergrens wordt het nog duidelijker dat de transitie moet verlopen op een eerlijke, rechtvaardige manier. Op lancering van het rapport sprak algemeen coördinator van het Netwerk tegen Armoede Heidi Degerickx over energiearmoede, de wooncrisis, vervoersarmoede en het belang van een rechtvaardige klimaattransitie!
Lees meerBike for Life 2023 fietst recordbedrag bij elkaar voor 'Een Fiets voor Iedereen'
14/12/2023Bike for Life, de solidaire fietscampagne van de Fietsersbond, heeft een recordeditie in de benen. Tijdens de vierde editie in 2023 fietsten 4.451 fietsers en 67 werkgevers in de maand oktober mee voor het goede doel: Een Fiets voor Iedereen. Weerman en ambassadeur Bram Verbruggen, zelf een fervent fietser, stak alle deelnemers een hart onder de riem. De opbrengst van Bike for Life gaat naar het goede doel: ‘Een Fiets voor Iedereen’. Met dit project willen de Fietsersbond, Cera en het Netwerk tegen Armoede meer mensen de kans geven om te fietsen ondanks financiële, fysieke en mentale drempels. De partners willen de komende drie jaar tientallen lokale fietsinitiatieven mogelijk maken in Vlaanderen en Brussel.
Lees meerEen eerste reactie op het centraal inschrijvingsregister en actualisatie sociale huur vanuit het Netwerk tegen Armoede
12/12/2023Het woondecreet introduceert een centraal inschrijvingsregister, waarmee (potentiële) kandidaat-huurders vanaf 2 januari 2024 zelf hun inschrijving voor een sociale woning online kunnen starten. Het centraal inschrijvingsregister luidt een digitale revolutie in met het inschrijven van kandidaat-huurders, maar we mogen niet vergeten dat niet iedereen meesurft op een digitale golf. Bestaande kandidaat-huurders dienen hun dossier in dit digitale register te bevestigen. Deze verandering vereist aangepaste procedures bij woonmaatschappijen en hun partners.
Lees meerJaarboek Armoede 2023: Armoede bestrijden vraagt om meerlagig bestuur
11/12/2023Op 11/12/2023 heeft de Universitaire Stichting voor Armoedebestrijding het Jaarboek Armoede en Ongelijkheid 2023 voorgesteld tijdens een colloquium. Armoedebestrijding vergt een aanpak over verschillende beleidsdomeinen heen. België kent daarbij een ingewikkelde staatsstructuur waar bevoegdheden verspreid zijn over verschillende niveaus. Bovendien is een veelheid aan actoren betrokken wat we een ‘meerlagig bestuur’ noemen. Lokale besturen zijn een cruciale partner, maar niet alles mag worden afgeschoven op het lokale niveau. Decentralisering kan ook gevaren inhouden. Het Netwerk tegen Armoede schreef een hoofdstuk met cases van hoe deze verschillende beleidsniveaus op elkaar inspelen en welke (positieve, maar ook negatieve) gevolgen dat heeft voor mensen in armoede.
Lees meer DownloadProvincie West-Vlaanderen lanceert vijfde editie van Kansarmoedeatlas
11/12/2023West-Vlaanderen telt momenteel 130 kansarme buurten over 29 gemeenten. Dat blijkt uit cijfers van de vijfde editie van de Kansarmoedeatlas die de Provincie West-Vlaanderen op maandag 11 december lanceert. Het onderzoek hiervoor gebeurde in 2023, gebaseerd op de toen meest recent beschikbare data van 2022. Op de lancering kwam algemeen coördinator van het Netwerk tegen Armoede Heidi Degerickx spreken.
Lees meerArm Vlaanderen 10 jaar later in PANO
07/12/2023Op 6/12/2023 zond het programma PANO op VRT 1 een heel sterke reportage 'Arm Vlaanderen 10 jaar later uit'. De reportage geeft een gezicht aan armoede en toont heel goed dat worstelen met armoede een werk van lange adem is en immense volharding vraagt van de mensen. Maar het toont ook hoe een globale aanpak op verschillende levensdomeinen nodig is om armoede structureel te bestrijden. We mogen mensen in een kwetsbare positie niet in de steek laten. Armoedebeleid vraagt een langetermijnvisie en samenwerking van overheid, beleidsmakers, middenveld, media ... samen met en in dialoog met de mensen zelf. De avond van de uitzending en de volgende morgen kwamen verschillende experts aan het woord die het opnemen van de structurele strijd tegen armoede.
Lees meerPISA-resultaten zeggen ook iets over gelijke onderwijskansen
07/12/2023Het is hét gespreksonderwerp in leraarskamers, aan keukentafels, aan de schoolpoort, in het Vlaams Parlement … : het niveau van de Vlaamse leerlingen op het vlak van lezen, wiskunde en wetenschappen was nog nooit zo laag. Dat blijkt uit de resultaten van het grootschalige PISA-Onderzoek. Niemand is er nog over verbaasd, iedereen is op zoek naar oplossingen. Wat wel blijft verbazen: de kloof tussen leerlingen met een hoge en lage sociaaleconomische status wordt maar niet kleiner. Toch is iedereen bezorgd over de kansen van álle leerlingen. Er is niemand tegenstander van gelijke onderwijskansen, toch?
Lees meerDossier sociale kloof in Vlaanderen
04/12/2023De krant De Morgen publiceerde in de eerste week van december 2023 een dossier over de sociale kloof in Vlaanderen. Dagelijks verschenen artikels en interviews met (armoede-)experts en mensen in een kwetsbare positie. Het dossier belicht verschillende levensdomeinen waar de sociale kloof zich manifesteert, zoals wonen, werk, inkomen, onderwijs, erfenis ... Ook het Netwerk tegen Armoede werkte mee aan het dossier door interviews te geven en kennis uit te wisselen. Hoe groot is de ongelijkheid in Vlaanderen? Waarom wordt de kloof tussen arm en rijk alleen maar groter? Conclusie: we weten exact wat we moeten doen om armoede aan te pakken, maar het gebeurt niet.
Lees meerKlimaatbeleid ja, klimaatarmoede neen!
03/12/2023We stapten mee in de klimaatmars in Brussel op 3 december 2023. Mensen in armoede mogen niet de dupe zijn van klimaatopwarming of asociale maatregelen waarbij mensen in armoede vergeten worden. Het klimaatbeleid zal sociaal zijn, of zal niet zijn. Dit deden we zij aan zij met BAPN, Réseau Wallon de Lutte contre la Pauvreté en Reset.Vlaanderen.
Lees meerForumdag Onderwijs: gelijke kansen op school
30/11/2023We verwelkomden verenigingen over heel Vlaanderen op onze Forumdag Onderwijs 30 november! Samen gingen we aan de slag met het recht op onderwijs. Wat is een goede school? De maximumfactuur, werkt dat in het lager onderwijs? Is dat ook iets voor het secundair? Hoe pak je pesten aan? Welke verwachtingen heeft de school van jou, en omgekeerd? Hieruit formuleerden we aanbevelingen.
Lees meerHet DNA van kinderamoede
30/11/2023Op 30/11/2023 heeft het Kinderarmoedefonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, het boek 'Het DNA van kinderarmoede' voorgesteld voor de 10e verjaardag van het Fonds. De huidige en vorige voorzitters van het Fonds Noël Slangen en Peter Adriaenssens namen het initiatief en vroegen het Netwerk tegen Armoede om de stem van mensen in het boek te brengen. Ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp werkte mee aan een interview in het voorwoord van het boek. We verwerkten verder ervaringen van mensen uit onze verenigingen doorheen de verschillende hoofdstukken van het boek. Het boek geeft weer dat het harde etiket ‘armoede’ voor kinderen en gezinnen een extra last is om te dragen. Een last boven op de beproevingen die in armoede leven al met zich meebrengt. Niemand loopt te koop met het etiket ‘armoede’. Niemand verdient het om gereduceerd te worden tot het probleem waartegen hij vecht. Algemeen coördinator Heidi Degerickx en ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp pleitten voor een globale aanpak van kinderamoede op verschillende levensdomeinen tijdens de voorstelling bij onze vereniging De Lage Drempel in Mechelen.
Lees meer100.000 Vlaamse gezinnen wonen armen en arm en autoloos op het platteland
29/11/2023Onze vereniging t'Hope uit Roeselare won onlangs de Federale Prijs Armoedebestrijding 2023 met het project VINGER AAN DE POLS over de toegankelijkheid van gezondheidszorg en vervoersarmoede in de regio. Veel kapitaalkrachtige Vlamingen kiezen er bewust voor om autoloos door het leven te gaan. Maar voor de 100.000 huishoudens die krap bij kas zitten en autoloos op het platteland wonen is het minder evident. Anouk en Goedele van de vereniging getuigen over hun beperkte mobiliteit zonder auto en goed openbaar vervoer. Volgens Eva Van Eenoo, mobiliteitsdeskundige van de VUB, blijkt vooral het gezinsinkomen een belangrijke factor die bepaalt of mensen een auto hebben. Hoe armer een gezin, hoe kleiner de kans op een eigen auto. De studie roept vragen op bij het plan van De Lijn om vanaf januari meer dan 3.000 bushaltes in Vlaanderen te schrappen.
Lees meer“Ook ik heb jarenlang met de schaamte van het arm-zijn rondgelopen. Maar nu mag iedereen mijn verhaal kennen.”
28/11/2023Johnny en zijn gezin uit onze vereniging Welzijnsschakel Ommekeer vzw in Erpe-Mere getuigen op 28/11/2023 in Het Laatste Nieuws over leven met schulden waardoor ze in armoede terechtgekomen zijn. Ze zien stilaan licht aan het einde van de tunnel. Daarom wil hij ook graag zijn verhaal doen. Het interview past in het kader van de solidariteitsactie Pakje van je Hart van JOE.
Lees meert'Hope wint Federale Prijs Armoedebestrijding 2023
21/11/2023Het project VINGER AAN DE POLS van de vereniging 't Hope in Roeselare wint de Federale Prijs Armoedebestrijding 2023 van de POD Maatschappelijke Integratie. Het project is ontstaan vanuit een bevraging van mensen met armoede-ervaringen naar hun algemeen welbevinden. Uit de gesprekken hebben ze een collectieve nood aan een meer toegankelijke gezondheidszorg in de ruime regio Roeselare gedetecteerd. Vervoersarmoede is daarbij een heel belangrijk aspect. Het project heeft op 21/11/2023 een cheque van 10.000 euro ontvangen van federaal minister voor armoedebestrijding Karine Lalieux.
Lees meerGezondheidszorg voor mensen met verhoogde tegemoetkoming onder druk
20/11/2023Er komen alarmerende berichten binnen dat meer en meer tandartsen patiënten met verhoogde tegemoetkoming weigeren. Ze zouden er volgens hen te weinig aan verdienen omdat ze geen ereloonsupplementen zouden mogen aanrekenen. Het Netwerk tegen Armoede is net als Vlaams Patiëntenplatform vzw bezorgd dat patiënten de toegang tot zorg geweigerd wordt. Dat kan niet door de beugel. De ziekenfondsen pleiten om de toekenning van de verhoogde tegemoetkoming nét verder uit te breiden in plaats van in te perken. Zo zijn er nog grote groepen, onder wie de jongeren, die wel recht hebben op het statuut, maar het niet aanvragen. We nemen mee de handschoen op om de betaalbaarheid van de gezondheidszorg te blijven garanderen.
Lees meerParticipatie van mensen in armoede zit in ons DNA
16/11/2023Algemeen coördinator Heidi Degerickx en ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp namen op 16/11/2023 deel aan het gesprek 'Gezien, gehoord, vertegenwoordigd?' op de Trefdag 'Alles Politiek' van Socius voor de socioculturele sector. Ze gaven ook een interview in het magazine dat voor die gelegenheid is verschenen.
Lees meerMaxim en Ann op Europese vergadering van ervaringsdeskundigen in Madrid
14/11/2023België is voorzitter van de Europese Unie in de eerste helft van 2024. BAPN, het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding, speelde een actieve rol in het vormgeven van het sociaal programma van het Belgisch Voorzitterschap. BAPN ging naar de European Meeting of People Experiencing Poverty (PEP) in Madrid op 14 en 15/11/2023 om aanbevelingen te geven en te verzamelen. Ervaringsdeskundigen Maxim en Ann namen er beiden het woord voor België. "Participatie is belangrijk! Het zorgt ervoor dat de maatregelen worden versterkt en effectief kunnen helpen."
Lees meerNieuwe voorrang in de kinderopvang is een achteruitgang
14/11/2023Een 70-tal organisaties en personen slaat alarm over het voorstel tot wijziging van de voorrangsregeling in de kinderopvang, dat in de Vlaamse begroting 2024 sloop. Het nieuwe decreet wil bij het verdelen van de schaarse Vlaamse plaatsjes absolute voorrang voorzien voor ouders die minstens viervijfde werken of een vier vijfde opleiding volgen. Gezinnen zullen de optelsom moeten maken. Wanneer de ene partner voltijds werkt en de andere halftijds komen ze niet aan de vereiste vier vijfde. Ook alleenstaanden die de lat niet halen, vallen uit de boot. Een duurzame kinderopvang biedt vooral vrouwen de kans op een vaste job en financiële autonomie. Deze maatregelen zouden een directe impact hebben op de 41% van de beroepsactieve vrouwen die volgens Statbel deeltijds werken. Vaak doen ze dat om onbetaalde zorgtaken thuis op te nemen.
Lees meerCampagne Wees Warmhartig groot succes
13/11/2023Tijdens de energiecrisis van 2022 zagen we de energieprijzen de pan uitswingen. De federale overheid nam steunmaatregelen om de hoge energieprijzen te verzachten, zoals het basispakket energie. Dit pakket was echter voor iedereen hetzelfde. Alle Belgische huishoudens, uitgezonderd wie recht heeft op het sociaal tarief, kregen dezelfde financiële steun. Zo kwam er veel geld terecht bij mensen die dit misschien niet nodig hebben, en niet daar waar de nood het hoogst is. Daarom heeft Ecopower de solidariteitscampagne 'Wees Warmhartig' in samenwerking met het Netwerk tegen Armoede opgestart. Ecopower riep op om de energiepremie te schenken aan het Netwerk tegen Armoede en de verenigingen, aan de mensen die deze steun het meest nodig hebben. De oproep leverde in totaal 80.000 euro op waarmee we de strijd tegen energiearmoede opdrijven. Een welgemeende dankjewel aan alle gulle schenkers!
Lees meer50 miljoen wordt toegekend aan dienstenchequebedrijven zonder overleg met vakbonden
10/11/2023Vakbond ACV en middenveldorganisaties LEVL, Furia, Femma, Netwerk tegen Armoede, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Ella vzw zijn zeer teleurgesteld dat de 50 miljoen euro, voorzien in de Septemberverklaring, als blanco cheque is toegekend aan de dienstenchequebedrijven.
Lees meerBoekencheck wil aandacht voor gelijke kansen op school
26/10/2023Aan het einde van het eerste trimester is de welverdiende herfstvakantie in zicht. Jammer genoeg is opnieuw niet iedereen op dezelfde manier aan de start gekomen in het nieuwe schooljaar. Armoede op school wordt soms pijnlijk zichtbaar. Lege boekentassen tonen dat er leerlingen zijn zonder het nodige schoolmateriaal. Hierin maakt de Boekencheck het verschil. 82 scholen telden in de week van 11 tot 15 september hoeveel leerlingen er zonder boeken in de klas zitten. Een derde geeft aan dat er leerlingen zijn zonder boeken. Door de Boekencheck gaan ze aan de slag voor gelijke kansen op school.
Lees meerMensen zonder papieren verdienen goede woon- en werkomstandigheden
26/10/2023Tussen 5.000 en 12.000 mensen zonder papieren leven in Antwerpen. Bij onze Antwerpse vereniging BZN Kansenhuis Filet Divers komen er ook vaak mensen zonder papieren over de vloer. Van de 600 dossiers die zij in 2022 behandelden, waren er 190 voor iemand zonder wettig verblijf. Coördinator Yves Bocklandt aan het woord op de website van VRT NWS.
Lees meerKinderarmoede en deprivatie bij kinderen in België
18/10/2023Het Netwerk tegen Armoede was op 18 oktober 2023 uitgenodigd op de voorstelling van het onderzoek rond kinderarmoede en deprivatie bij kinderen in België, georganiseerd door de Koning Boudewijnstichting. We kregen bevestiging van de signalen die we uit onze verenigingen opvangen. Zo zien we al lang dat alleenstaande ouders, en dan specifiek moeders, een groter risico hebben op materiële deprivatie. Dit genderperspectief van verhoogde kwetsbaarheid van alleenstaande moeders is nu gestaafd in wetenschappelijk onderzoek.
Lees meer5 aanbevelingen voor meer inclusief werk! Teken de petitie!
17/10/2023Mensen in armoede stoten op veel drempels en omwegen op weg naar duurzaam werk. Toch hoeft dat geen uitzichtloze 'werkomlegging' te zijn. We nemen samen barrières weg. Steun onze eisen voor trajectbegeleiding op maat, eerlijke arbeidsvoorwaarden, menswaardige jobs en inkomens boven de armoedegrens. Teken de petitie met onze 5 aanbevelingen voor inclusief werk!
Lees meerIk wil zo graag werken en bijdragen aan de maatschappij
16/10/2023Mensen in armoede willen wél werken, maar de zoektocht naar werk of de praktijk op de werkvloer zijn niet voor iedereen evident. Dat blijkt uit een artikel in De Morgen op 16/10/2023 aan de vooravond van de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17 oktober. Een aantal mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt getuigt over de drempels en obstakels in hun zoektocht naar werk of op de werkvloer. Het recht op werk voor iedereen staat centraal in de campagne Werkomlegging van het Netwerk tegen Armoede.
Lees meerGebrek aan kinderopvang als drempel naar werk voor vrouwen in armoede met migratieachtergrond
15/10/2023"Vrouwen op het kruispunt van armoede en migratie stuiten op een reeks hindernissen als ze economisch onafhankelijk willen zijn. Een gebrek aan betaalbare, betrouwbare, bereikbare, beschikbare en bruikbare kinderopvang maakt werken voor deze moeders bijna onmogelijk. Dat hindert hun carrièrekansen en verzwakt hun financiële positie." Dat staat te lezen op Sociaal.Net aan de vooravond van de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 16/10/2023.
Lees meerDossier Dak- en thuisloosheid
10/10/2023Dé dakloze persoon bestaat niet. Het gaat evengoed over mensen die gedurende korte periodes bij vrienden slapen om dan weer verder te trekken, de zogenaamde sofaslapers. Het gaat over jongeren die uit huis gezet zijn, in kraakpanden, garages of caravans wonen. Het gaat bijvoorbeeld ook om gezinnen met precair verblijfsrecht, of jonge mensen op de drempel van volwassenheid die zelf een precair verblijfsrecht hebben. Dak- en thuis is een complexe problematiek die een geïntegreerde aanpak vraagt op verschillende beleidsniveaus.
Lees meerHervorming sociaal energietarief blijft uit in federaal begrotingsakkoord
10/10/2023Op 9/10/2023 maakte de federale regering het begrotingsakkoord voor 2024 bekend. In het akkoord stelt de regering een sociale-energiepremie voor mensen voor die in een gebouw met een gemeenschappelijke teller wonen. Zo kunnen ze ook aanspraak maken op hun recht op sociaal tarief voor elektriciteit en gas. De premie is echter ontoereikend om de kosten te dekken. Intussen blijft de beloofde hervorming van het sociaal energietarief tegen 1 januari 2024 uit. Doordat 500.000 gezinnen met een zeer laag inkomen sinds 1 oktober terug overgeleverd zijn aan de grillen van de energiemarkt, vreest het Netwerk tegen Armoede het allerergste voor de winter.
Lees meerWooncrisis neemt toe, ook voor mensen in dak- en thuisloosheid
10/10/202310 oktober 2023 is de Internationale Dag tegen Dak- en Thuisloosheid. De problematiek van dak- en thuisloosheid is groot, niet alleen in steden, maar ook in kleinere gemeenten. Het is geen recente problematiek, maar toch wordt de situatie steeds erger. De problematiek neemt in heel Europa alarmerend toe. Volgens een rapport van FEANTSA hebben ongeveer 895.000 mensen in Europa geen veilige plek waar ze zich thuis voelen. Bovendien geven de regionale en lokale dak- en thuislozentellingen in België ons een schat aan informatie die we voorheen niet hadden. “Tijdens de jaarlijkse daklozentelling in oktober 2022 zijn niet alleen méér mensen in dak- en thuisloosheid geteld. Er waren ook opvallend meer alleenstaande moeders en gezinnen met kinderen. Dat baart ons grote zorgen”, aldus algemeen coördinator Heidi Degerickx van het Netwerk tegen Armoede.
Lees meerBelgië neemt een wet aan die de strijd tegen armoede bindend maakt
09/10/2023Het gebeurt niet elke dag dat we als armoedeorganisatie positief nieuws kunnen verwelkomen in de structurele strijd tegen armoede. 5 oktober 2023 duiden we – BAPN samen met haar leden Vlaams Netwerk tegen Armoede, Brussels Platform Armoede, Réseau wallon de lutte contre la Pauvreté en Le Forum Bruxelles contre les Inégalités – echter in het groot aan in onze agenda: Vandaag keurt het parlement de wet goed die elke federale regering ertoe verplicht om een plan voor armoedebestrijding op te maken! Het ontwerp voor deze wet werd reeds op 19 september goedgekeurd door de Commissie Sociale Zaken.
Lees meerAcht oplossingen om het dienstenchequesysteem fundamenteel bij te sturen
27/09/2023Opnieuw heeft de Vlaamse Regering een kans gemist om het dienstenchequesysteem fundamenteel bij te sturen. Er wordt nu wel een extra budget vrijgemaakt, maar voorlopig blijft het onduidelijk wat daarmee zal gebeuren. Het ACV, het Vlaams, Brussels en Belgisch Netwerk tegen Armoede, Femma, Furia, Ella, Vrouwenraad en Vluchtelingenwerk Vlaanderen en LEVL hebben 8 concrete voorstellen om de situatie van de 90.000 huishoudhulpen in Vlaanderen fundamenteel te verbeteren.
Lees meerOverlegdag over Diversiteit & Inclusie
26/09/2023Op de Overlegdag van 26/9/2023 kwamen we samen met verenigingen uit heel Vlaanderen en Brussel om te spreken over één belangrijk thema: Diversiteit & Inclusie. Want onze verenigingen zijn divers, net zoals onze samenleving. In een tijd van polarisering is het belangrijk de dialoog over het thema in alle openheid te voeren.
Lees meerBeste antigifpil tegen armoede is ongelijkheid verkleinen
25/09/2023Op 25/9/2023 heeft minister-president Jan Jambon zijn Septemberverklaring toegelicht in het Vlaams Parlement. “Goed dat de minister-president stelt dat een job een antigifpil is tegen armoede. Helaas stellen wij vast dat een stabiele en lonende job vaak onbereikbaar is voor werkzoekenden in armoede. Eén van de cruciale redenen is dat ouders in armoede amper toegang hebben tot kinderopvang”, aldus algemeen coördinator Heidi Degerickx. “Verder dreigt nog een grotere ongelijkheid door de verdieping en verbreding van armoede bij Vlamingen die niet in staat zijn om te werken door ziekte of andere omstandigheden.” Drempels wegnemen naar werk is cruciaal, wat centraal staat in de campagne Werkomlegging rond de Werelddag van Verzet tegen Armoede van 17 oktober.
Lees meerStimuleren van energierenovaties op de private huurmarkt: een noodzaak
21/09/2023In oktober 2022 besliste de Vlaamse Regering op voorzet van minister van Wonen Matthias Diependaele tot een tijdelijke indexeringsblokkering voor huurcontracten van energieverslindende panden. De zorgen over de betaalbaarheid van de energiefactuur waren dan ook groot. Die maatregel loopt eind deze maand af. Een diverse groep aan organisaties;, waaronder het Netwerk tegen Armoede, houdt een pleidooi voor het behoud van deze maatregel en wil zelfs nog een stap verder gaan. Willen we een volwaardige private huurmarkt, dan moet de Vlaamse overheid werk maken van een beleid dat energierenovaties op die huurmarkt aanmoedigt.
Lees meerGesprek met minister Dalle over beleid op het vlak van jeugd, Brussel en media
20/09/2023Op 20/9/2023 was het Netwerk tegen Armoede te gast bij Vlaams minister Benjamin Dalle voor een constructief en inspirerend overleg over zijn beleid ivm jeugd, Brussel en media. Op de agenda onder meer het toegankelijk en inclusief maken van jeugdwerk, het Jeugd- en Kinderrechtenbeleidsplan, de aanpak en beeldvorming van de dak- en thuislozencrisis in Brussel, mediawijsheid bij mensen in een kwetsbare positie, beeldvorming van mensen in armoede ...
Lees meerLerarenopleiding als fundament voor sterke leraren en kwaliteitsvol onderwijs
18/09/2023Leerkrachten in spé moeten tijdens hun opleiding alle nodige kansen krijgen om te kunnen omgaan met de maatschappelijke en educatieve uitdagingen binnen ons onderwijs. Ook het Netwerk tegen Armoede merkte het afgelopen jaar tijdens vormingen in het hoger onderwijs dat studenten het gevoel hebben dat ze onvoldoende voorbereid aan hun carrière beginnen. We zijn dan ook blij dat we de kans kregen om mee te schrijven aan het advies van de Vlaamse Onderwijsraad rond de lerarenopleiding als fundament om sterke leraren af te leveren. Lees onze belangrijkste vaststellingen en aanbevelingen zijn mee opgenomen in het advies.
Lees meerArmoedebarometer 2023. Armoede stagneert, maar verdiept en verbreedt
14/09/2023Armoedebarometer 2023. Armoede stagneert, maar verdiept en verbreedt. Selectieve maatregelen die mensen in armoede ondersteunen werken, maatregelen vanuit het individuele schuldmodel werken niet. Solidariteit en herverdeling zijn de enige antwoorden voor een leefbare samenleving.
Lees meerWin-win voor scholen die meedoen met de Boekencheck
08/09/2023Elk jaar starten duizenden leerlingen het schooljaar zonder boeken. Zo beginnen ze met de achterstand nog voor de bel gaat voor de eerste keer. De Boekencheck wil daarom scholen aanmoedigen om werk te maken van een kostenbewust schoolbeleid. Ze roepen alle scholen op om in de week van 11 tot 15 september te tellen hoeveel leerlingen er zonder boeken naar school komen.
Lees meer‘Ik zat op een schuldenberg van 12.000 euro waar ik niet van op de hoogte was’, meer mensen in collectieve schuldbemiddeling
05/09/2023"Eigenlijk moest ik elke week kiezen: besteed ik mijn geld aan eten of betaal ik mijn medicatie? Dat is hard" ervaringsdeskundige Christophe Teirlinck vertelt over zijn ervaring met collectieve schuldregeling in De Morgen. Want steeds meer mensen moeten zo'n regeling aanvragen. Dat is onrustwekkend, maar niet onverwachts. Algemeen coördinator Heidi Degerickx: "Basisproducten worden duurder en huurprijzen werden geïndexeerd. Daardoor blijft er aan het einde van de maand minder budget over en moeten er keuzes gemaakt worden."
Lees meerGezocht: gelijke kansen in het onderwijs
01/09/2023Het is een grijze, regenachtige dag voor de start van het nieuwe schooljaar. Niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk. Het Vlaamse onderwijs daalt in internationale onderzoeken, er is een groot lerarentekort, de onderwijskwaliteit staat onder druk … Allemaal elementen die zeker ook niet bijdragen aan de gelijke kansen in het onderwijs. Kinderen en jongeren in kwetsbare positie dreigen hierdoor aan het kortste eind te trekken. “We doen een oproep voor gelijke kansen in het onderwijs, met een kostenbewust beleid, een getrapte maximumfactuur in het secundair en brugfiguren tussen ouders en de school”, aldus algemeen coördinator Heidi Degerickx van het Netwerk tegen Armoede. Armoede op school vraagt een gecoördineerde aanpak.
Lees meerBreng alle uitkeringen boven de Europese armoederisicogrens
29/08/2023Ondanks herhaaldelijke beloftes, over alle partijgrenzen heen, laten de politiek verantwoordelijken het al decennia na om deze belofte waar te maken. Algemeen coördinator van het Netwerk tegen Armoede Heidi Degerickx schrijft over het belang van het leefloon. Het Netwerk tegen Armoede roept op tot politieke moed: Hef alle inkomens tot boven de armoederisicogrens, nu!
Lees meerGezocht: corporate community manager (80% à 100%)
28/08/2023Het Vlaams Netwerk tegen Armoede is op zoek naar een corporate community manager (80% tot 100%). Als verantwoordelijke voor de bedrijvencommunity neem je het aanbod voor en de relatie met bedrijven in handen. Je bent vanuit je rol naar bedrijven nauw betrokken bij de pijlers Werk en Menswaardig inkomen. De corporate community manager richt zich op het betrekken van bedrijven als duurzame partner en stakeholder in de strijd tegen armoede.
Deadline: 17 september 2023
Lees meerHoe geef je leerlingen alle kansen, zonder te stigmatiseren?
18/08/2023Onbetaalde facturen, geen of een weinig voedzame schoolmaaltijd, onregelmatige afwezigheden: wie het thuis niet breed heeft, moet vaak vroeg of laat ook de school om hulp vragen. Maar hoe geef je leerlingen alle kansen, zonder te stigmatiseren? De Morgen ging in gesprek met een school en een ouder uit één van onze verenigingen.
Lees meerMoeders met migratieachtergrond op zoek naar werk én kinderopvang
18/08/2023Vrouwen op het kruispunt van armoede en migratie stuiten op een reeks ontmoedigende hindernissen als ze economisch onafhankelijk willen zijn. Een gebrek aan betaalbare, betrouwbare, bereikbare, beschikbare en bruikbare kinderopvang maakt arbeidsdeelname voor deze moeders bijna onmogelijk. Dat hindert hun carrièrekansen en verzwakt hun financiële positie.
Lees meer DownloadGezocht: beleidsmedewerker (80% à 100%)
08/08/2023Het Vlaams Netwerk tegen Armoede is op zoek naar een beleidsmedewerker (80% tot 100%). Als beleidsmedewerker krijg je het vertrouwen en de verantwoordelijkheid over één van onze vier prioritaire beleidsthema’s (recht op wonen, werk, onderwijs en een menswaardig inkomen) en/of ben je betrokken bij andere belangrijke beleidsthema’s (energie, digitalisering, vrije tijd, mobiliteit en klimaat enz.). Je levert een directe bijdrage aan het garanderen van sociale grondrechten voor iedereen.
Deadline: 31 augustus 2023
Lees meerGrondwettelijk hof veegt inschrijvingsgeld voor verplichte inburgeraars van tafel
20/07/2023Het Grondwettelijk Hof vernietigt het inschrijvingsgeld voor mensen die Nederlands als tweede taal moeten leren (NT2). Die vernietiging komt er nadat zowel Ligo - Centra voor Basiseducatie, ACV, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en het Netwerk tegen Armoede beroep aantekenden. De invoering van de standaardtest voor verplichte inburgeraars, komt er wel.
Lees meerOverzicht vrijetijdsaanbod voor mensen met een beperkt budget of kwetsbaarheid
05/07/2023Een overzicht voor vrijetijdsaanbieders en sociale partnerorganisaties die op zoek zijn naar een structureel (kortings)aanbod op vrijetijdsactiviteiten voor mensen met een beperkt budget.
Lees meerTweedaagse armoedevorming en intervisie voor cultuuraanbieders
03/07/2023Kunnen deelnemen aan cultuur is een grondrecht. Toch is er nog steeds een kloof voor mensen in armoede om actief deel te nemen aan cultuur. Dit heeft te maken met tal van financiële, praktische, sociale, én psychologische drempels die mensen in armoede ervaren. In dit opzicht worden cultuurhuizen, musea, bibliotheken, de laatste jaren steeds duidelijker aangesproken op hun opdracht naar publieksdiversiteit en het bereik van kansengroepen. Het Netwerk tegen Armoede ontwikkelde daarom in samenwerking met partnerorganisaties en verenigingen een tweedaags vormingstraject.
Lees meerZomerscholen bereiken gewenste doelgroep niet
29/06/2023Recent ontving het Netwerk tegen Armoede het signaal dat verschillende scholen die een zomerschool aanbieden het moeilijk vinden om kwetsbare leerlingen te bereiken. “Voor ons is het jammer genoeg niet nieuw dat zomerscholen de gewenste doelgroep niet bereiken. Al in 2021 trokken we aan de alarmbel. Het is nog niet tot in alle zomerscholen doorgedrongen hoe belangrijk het is op de hoogte te zijn van de specifieke context en noden van kwetsbare leerlingen”, aldus algemeen coördinator Heidi Degerickx. “We vragen meer dialoog tussen beleid, ouders en scholen.”
Lees meerGeen pauzeknop voor sociaal energietarief voor half miljoen gezinnen
23/06/2023OPEN BRIEF: Vanaf 1 juli, over één week dus, stopt de uitbreiding van het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas voor een grotere groep mensen. U had die uitbreiding met de federale regering ingevoerd als maatregel tijdens de coronacrisis en verlengd aan het begin van de oorlog in Oekraïne om het hoofd te bieden aan de daaropvolgende energiecrisis. Die maatregel was broodnodig voor heel wat mensen om het hoofd boven water te houden. 500.000 elektriciteitsverbruikers en 300.000 gasverbruikers kregen eind mei of begin juni echter de boodschap van hun energieleverancier dat ze niet langer in aanmerking komen voor het sociaal energietarief. Er heerst heel wat onduidelijkheid over het alternatief. We vragen dus dat u de pauzeknop voor het sociaal energietarief niet induwt, zoals voor het klimaatbeleid.
Lees meerKinderen mogen niet de dupe zijn van onbetaalde schoolfacturen
22/06/2023Het achterhouden van het rapport omwille van onbetaalde schoolfacturen kan voor het Netwerk tegen Armoede niet door de beugel. Voor kinderen komt die boodschap over alsof ze minderwaardig zijn en dat hun inspanningen er niet toe doen omdat er een openstaande factuur is. Je zou voor minder afhaken als jongere, en daardoor de school beëindigen zonder kwalificaties. Elk kind heeft volgens de Belgische Grondwet nochtans recht op kosteloos onderwijs. Kinderen mogen niet gestraft worden omdat ouders de schoolfactuur niet kunnen betalen. We pleiten al langer voor structurele maatregelen om het probleem aan te pakken, zoals een verhoging van de schooltoeslag en een uitbetaling ervan vóór de facturen komen in augustus. Ingrid van de vereniging Vierdewereldgroep Aalst Mensen voor Mensen vzw getuigt in Het Nieuwsblad van 22/6/2023.
Lees meerVlaamse Regering krijgt lik op stuk van Grondwettelijk Hof
16/06/2023Op vraag van 8 middenveldorganisaties fluit het Grondwettelijk Hof de Vlaamse Regering terug. De Vlaamse Regering nam in de zomer van 2021 een reeks maatregelen die het recht op wonen voor veel mensen in armoede ondermijnen. Deze maatregelen hebben een negatieve impact op de woonsituatie van zowel de huidige sociale huurders als kandidaat-huurders. Dat is onaanvaardbaar voor een organisatie zoals het Netwerk tegen Armoede die net deze mensen als haar kerndoelgroep vertegenwoordigt en opkomt voor de mensenrechten. Zoals het recht op wonen, voor zij die het minst gehoord worden in de samenleving, zoals mensen in armoede. Het Netwerk tegen Armoede en zeven andere middenveldorganisaties zijn dan ook verheugd met de uitspraak van het Grondwettelijk Hof die maar liefst drie bepalingen van het woonbeleid vernietigt.
Lees meerHet Grondwettelijk Hof zet rem op uitkleding sociaal huursysteem
15/06/2023Het Vlaamse decreet van 9 juli 2021 « houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen » hervormde verschillende elementen van het sociaal huurstelsel. Het Vlaams Huurdersplatform trok samen met zeven andere organisaties (SAAMO, Welzijnszorg, CAW-Groep, Netwerk tegen Armoede, ATD Vierde Wereld, Uit de Marge en de liga voor Mensenrechten) naar het Grondwettelijk Hof en kreeg op maar liefst drie verschillende elementen gelijk. Dit werd gepubliceerd op het Vlaams Huurdersplatform.
Lees meerToekomstcongres zet één jaar voor verkiezingen lijnen uit voor de strijd tegen armoede
08/06/2023Bijna 500 mensen zakken vandaag af naar het Toekomstcongres voor het 20-jarig bestaan van het Netwerk tegen Armoede en de verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen. In 2003 werden ze voor het eerst erkend om werk te maken van de participatie van mensen in armoede en zo het beleid mee vorm te geven. Ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp: “Wie kan beter drempels en problemen aangeven, maar evengoed oplossingen aanreiken, dan mensen in armoede zelf? We onderscheiden ons door de kennis van mensen in armoede centraal te stellen en in dialoog te gaan met het beleid en de samenleving. Vandaag was het programma daar dan ook helemaal van doordrongen.” Het congres geeft veel stof tot nadenken exact één jaar vóór de verkiezingen van 2024, en doet ook een warme oproep om de handen in elkaar te slaan voor de toekomst. “Na 20 jaar is de strijd tegen armoede nog niet lang gestreden. Het doet deugd dat zoveel mensen bereid zijn om er mee hun schouders onder te zetten.”
Lees meerMensen uit VLOS vzw (Vluchtelingen Ondersteuning Sint-Niklaas) gaan in dialoog met Staatssecretaris Asiel en Migratie De Moor
07/06/2023Op wederzijdse uitnodiging ging staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole De Moor op 7 juni 2023 in gesprek met mensen van Vluchtelingen Ondersteuning Sint-Niklaas (VLOS), een lokale vereniging waar mensen in armoede het woord nemen, die vluchtende mensen in nood ondersteunt. Ze bespraken het huidige beleid rond asiel en migratie. VLOS voelt immers als geen ander de menselijke gevolgen van dit beleid.
Lees meerBied gratis menstruatieproducten aan op het werk
28/05/2023In België kan 1 op de 15 vrouwen het zich niet veroorloven om elke maand menstruatieproducten te kopen. Zeker op de werkvloer zorgt dat voor problemen. Nochtans voorzien werkgevers wel in toiletpapier. Hoog tijd om ook gratis menstruatieproducten aan te bieden. Voor je regels kies je niet!
Lees meerVlaams minister Dalle versterkt verenigingen waar armen het woord nemen
25/05/2023De 58 erkende verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen, zien hun werkingsmiddelen met zo’n 20 % stijgen. Dat heeft Vlaams minister van Armoedebestrijding Benjamin Dalle beslist. Voor de meeste verenigingen gaat het om een stijging van 59.566,28 naar 71.260 euro. Het is de eerste verhoging van de middelen in tien jaar voor deze verenigingen. Die toename is noodzakelijk om te beantwoorden aan hun uitdagingen en zo mensen in armoede nog meer een stem te geven in het armoedebestrijdingsbeleid.
Lees meerMaak een eind aan menstruatie-armoede op de schoolbanken
24/05/20239 op 10 scholieren vindt dat menstruatie-armoede op school moet worden aangepakt. Dat blijkt uit een bevraging van de Vlaamse Scholierenkoepel bij zo’n 11.000 scholieren. Op donderdag 25 mei, naar aanleiding van Wereld Menstruatiedag, vraagt de Vlaamse Scholierenkoepel daarom aandacht voor de onzichtbare en vaak vergeten problematiek rond menstruatie-armoede. Dat doen we op basis van ons advies rond menstruatie-armoede.
Lees meerOntmoetingsdag: 20 jaar armoedebestrijding
13/05/2023Meer dan 1000 mensen uit de verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen, zakten op 13 mei 2023 af naar Planckendael. Daar wachtte een dag vol ontmoeting. Wat we gemeenschappelijk hadden? De strijd tegen armoede! Voor het 20 jarig bestaan van het Netwerk tegen Armoede nodigden we onze verenigingen uit naar Planckendael. Het was een dag vol kennismaking, warmte voor elkaar, de vereniging en de strijd tegen armoede. Een dag met een gouden randje.
Lees meerHervorming van het sociaal energietarief
10/05/2023De vele nieuwsberichten rond de afschaffing van het uitgebreid sociaal tarief, de verhoging van het sociaal tarief, etc. zorgen voor veel onduidelijkheden bij gezinnen in armoede en mensen met een laag inkomen. Ze zijn al kampioen in bezuinigen en moeten nu op zoek naar nog extremere manieren om te besparen op hun energieverbruik en andere essentiële zaken om te kunnen overleven. Het is kiezen tussen eten of zich verwarmen. Mensen dragen niet één, maar twee extra truien en verwarmen slechts één ruimte in de woning. Mensen sluiten zichzelf de facto af door nulverbruik met ongezonde en onmenselijke woonomstandigheden tot gevolg. Dit staat een menswaardig leven in de weg.
Lees meer24 speerpunten voor een structureel armoedebeleid in '24
09/05/2023Aan de vooravond van heel belangrijke verkiezingen in 2024 heeft het Netwerk tegen Armoede 24 speerpunten voor een structureel armoedebeleid opgesteld. De eisen en aanbevelingen kwamen tot stand in samenwerking met de 61 lokale verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen. Ze zijn gebaseerd op onze standpunten van de voorbije jaren, die we hebben verdiept via kennisopbouw in de verenigingen en gevoed vanuit de ervaringskennis van mensen in armoede. We gaan met de speerpunten in gesprek met lokale, Vlaamse en federale beleidsmakers.
Lees meer DownloadTijd voor een kostenbewust onderwijs, nú. Voor de toekomst van onze kinderen.
05/05/2023Elf miljoen euro aan onbetaalde schoolfacturen, dat bracht het gemeenschapsonderwijs aan het licht. Het debat over betaalbaar onderwijs is terug van nooit weggeweest. Het Netwerk tegen Armoede, SAAMO, Welzijnszorg, Levl, de Gezinsbond, vzw Krijt, de Vlaamse Scholierenkoepel en academici Ides Nicaise en Michel Vandenbroeck zetten zich in om gezinnen in armoede en scholen te ondersteunen in de strijd voor betaalbaar onderwijs voor iedereen. Zij verenigen zich in deze open brief om het debat dan ook actueel te houden. Zolang er leerlingen zijn die niet volledig kunnen participeren aan het onderwijsaanbod van onze scholen als gevolg van armoede, is dit een thema dat nooit uit ons bewustzijn mag verdwijnen.
Contacteer onsCultuurparticipatie van mensen in armoede: moeilijk bereikbare groepen bestaan niet
04/05/2023Deelname aan cultuur is een grondrecht. Investeren in cultuur is belangrijk voor het inclusiever en duurzamer maken van onze samenleving. Cultuur zorgt namelijk voor inclusiviteit, creativiteit, innovatie, en verbinding in een wereld gekenmerkt door verstedelijking, digitalisering, migratie, en groeiende socio-economische ongelijkheden. Voor maatschappelijk kwetsbare individuen kan deelnemen aan culturele activiteiten enorm veel betekenen: op een laagdrempelige en plezierige manier opnieuw deelnemen aan de samenleving. Deelnemen aan cultuur zorgt ervoor dat mensen in armoede afstand kunnen nemen van chronische stress, zelfvertrouwen opbouwen, talenten ontwikkelen, en een sociaal netwerk kunnen uitbouwen
Lees meerGelijke onderwijskansen, voor iedereen?
02/05/2023Onbetaalde schoolfacturen: het Netwerk tegen Armoede kent en volgt het thema al 20 jaar en is er in geslaagd om aanzienlijke stappen te zetten in de strijd tegen schulden op school: zo wordt de schooltoeslag ondertussen automatisch toegekend en is er een maximumfactuur in het basisonderwijs. We zijn echter nog ver verwijderd van gelijke onderwijskansen in Vlaanderen. We blijven strijden voor een onderwijs dat álle kinderen de kans geeft hun talenten te ontplooien, oog heeft voor hun noden om zich ten volle te kunnen ontwikkelen en ouders als een volwaardige partner ziet om dit waar te maken.
Lees meerInternationale dag voor Veiligheid en Gezondheid: nog winst te boeken
28/04/2023Op 28 april is het Internationale dag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk. Helaas valt er op dat vlak nog veel winst te boeken. De algemene werkzaamheidsgraad gaat er nog steeds op achteruit. Een sector waarin dat overduidelijk is, is die van de dienstencheques. De fysieke en mentale belasting van een job als huishoudhulp zijn groot.
Lees meerLions Clubs van District 112A strijden mee tegen armoede
22/04/2023“Met de Lions Club strijden we tegen kinderarmoede en zo ook armoede in het algemeen. Het is belangrijk dat we ons engageren voor duurzame samenwerkingen en steun naar armoede-organisaties, zoals het Netwerk tegen Armoede", aldus de gouverneur van de Lionsclub District 112A Oost en West Vlaanderen Eddy Van Goethem. Het Netwerk tegen Armoede is zeer blij met de steun van de Lions Clubs. We waren aanwezig op de Lions-Conventie 22 april en mochten een gift van 15000 euro ontvangen. Bedankt, Lions!
Lees meerWetsontwerp Dermagne: een goede eerste stap, maar niet genoeg
19/04/2023Het recent goedgekeurde wetsontwerp Dermagne is bedoeld om oplopende schulden te voorkomen. Het is een eerste stap in de goede richting na jarenlange politieke stilstand waardoor heel veel mensen in de schuldenspiraal terecht zijn gekomen en nauwelijks een uitweg zagen. Dit wetsontwerp is een stap in de juiste richting, maar helaas verlaagt het de drempel niet voor mensen met betalingsproblemen om snel hulp te zoeken.
Lees meerMaatschappelijk kwetsbare jongeren aan het woord over vrije tijd en welbevinden
03/04/2023Dit rapport omvat advies over twee prioriteiten van het jeugd- en kinderrechtenbeleidsplan namelijk “vrije tijd voor allen” en “welbevinden en positieve identiteitsontwikkeling”. Een belangrijke meerwaarde van dit rapport is dat de ervaringen van maatschappelijk kwetsbare jongeren over vrije tijd en welbevinden uitvoerig zijn meegenomen. Wij hopen dat dit rapport nuttig zal zijn voor beleidsmedewerkers, onderzoekers, en praktijkwerkers, zodat zij in de toekomst beter kunnen inspelen op de uitdagingen en kansen die jongeren in armoede ervaren op vlak van vrije tijd en welbevinden. Dit rapport is gebaseerd op de input van een tweedaagse themawerking die op 1 en 2 november 2022 plaatsvond, maar bouwt ook verder op de ruime expertise die het Netwerk tegen Armoede heeft opgebouwd over de jaren heen in dialoog met jongeren en jeugdwerkers uit armoedeverenigingen.
Lees meer DownloadBespaar niet op kap van mensen met laagste inkomens
30/03/2023Het begrotingsakkoord is uitgedraaid op besparingen op de kap van mensen met de laagste inkomens. De laatste schijf van de verhoging van de van de laagste uitkeringen is helemaal geschrapt en de minimumpensioenen stijgen ook minder dan voorzien. Daardoor breekt de federale regering haar belofte om de laagste inkomens boven de armoedegrens te brengen. Ook zal er strenger toegekeken worden op tijdelijke werkloosheid. Dat kunnen we als Netwerk tegen Armoede niet aanvaarden in een welvarend land als België. De opeenvolgende crisissen en stijgende kosten voor basisbehoeften, wonen en energie zorgen ervoor dat het water nog meer aan de lippen staat van kwetsbare mensen. Het tast hun koopkracht enorm aan en ze dreigen zo volledig kopje-onder te gaan.
Lees meerForumdag: Crisis in de portemonnee - wij kopen er niets mee!
28/03/202328 maart vond de Forumdag plaats. Deze stond in het teken van de koopkrachtcrisis. Onder de titel "Crisis in de portemonnee - wij kopen er niets mee! gingen we in gesprek over de stijgende levenskosten. Een menswaardig leven moet gegarandeerd worden. Met de stijgende supermarktprijzen worden basisbehoeften onbetaalbaar.
Lees meer20 jaar strijd tegen armoede en sociale ongelijkheid
21/03/2023Vandaag 21 maart is het 20 jaar geleden dat het Armoededecreet werd gepubliceerd. Het Decreet schetst de unieke werking en subsidiëring van de "Verenigingen waar armen het woord nemen" en roept ook het Netwerk tegen Armoede in het leven. Het was voor heel wat initiatieven de formele erkenning dat dialoog met mensen in armoede en hun participatie aan de samenleving cruciaal is. Al 20 jaar voeren wij strijd tegen armoede en ongelijkheid samen met onze 61 verenigingen, met de 22.000 mensen met armoede-ervaring die zij bereiken. Al 20 jaar nemen we het op voor mensenrechten en sociale rechtvaardigheid. Dat laten we niet onopgemerkt voorbijgaan.
Lees meer“Er zullen altijd leerlingen zijn die extra steun nodig hebben, maar die groep kan je beperken met de juiste maatregelen”
09/03/2023Eén op zeven leerlingen groeit op in armoede. Hoge schoolkosten en onbetaalbare schoolfacturen leiden tot stress, zowel bij ouders als bij scholen. Colette Victor is coördinator van Krijt vzw, een organisatie die scholen helpt om een bewust armoede- of kostenbeleid te ontwikkelen. Ze hamert op het belang van de bewustmaking van scholen en leerkrachten over armoede. Een kritische blik is noodzakelijk om kosten te besparen.
Lees meerZorgcoalitie roept op voor meer waardering voor zorgarbeid
08/03/2023Het aantal openstaande vacatures in kinderopvang, woonzorgcentra en dienstencheques is torenhoog. Sectoren met een hoofdzakelijk vrouwelijke tewerkstelling maar ook met specifieke taken gelinkt aan zorg en huishoudelijk werk (de zogenaamd typisch vrouwelijke taken). De lonen zijn er (te) laag, de statuten ondermaats en de arbeidsomstandigheden zwaar. De wantoestanden in de kinderopvang en woonzorgcentra zijn voldoende gekend. Uit een verslag van de gezondheidsinspectie bleek dat 90% van de dienstencheque-ondernemingen niet in orde zijn met de wetgeving inzake gezondheid.
Lees meerSterk Vrouwenwerk
06/03/2023Vrouwen hebben een groter risico om in armoede te belanden. Ze zijn niet alleen vaker financieel afhankelijk van hun partner, maar hebben ook minder toegang tot de arbeidsmarkt. Sterk Vrouwenwerk is een samenwerking tussen ZIJkant, een progressieve vrouwenbeweging, en het Vlaams Netwerk tegen Armoede. In dit project bundelen we onze expertise rond vrouwenrechten en armoedebestrijding. Het doel van het project is om vrouwen in armoede te begeleiden naar duurzame tewerkstelling bij een vaste retailpartner, structurele drempels die tewerkstelling in de weg staan aan te pakken en een toolkit te ontwikkelen voor een armoede-, gender- en cultuurbewuste bedrijfsculturen.
Lees meerThuisloosheid bannen is mogelijk
02/03/2023DoucheFLUX, één van onze nieuwe erkende verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen, pleit voor structurele veranderingen om thuisloosheid op te lossen. “DoucheFLUX is een magnifieke organisatie, maar douches zijn niet meer dan depannage. Het komt tegemoet aan een nood, maar lost op termijn niets op. We ontstonden vanuit de impliciete premisse dat je thuisloosheid niet kunt oplossen, dat je alleen maar de situatie van thuislozen kunt verlichten. Die premisse is fout. Thuisloosheid bannen is mogelijk. Het niet doen is een politieke keuze”, legt Laurent d'Ursel, codirecteur van DoucheFLUX, uit in een artikel op Sociaal.net.
Lees meerCollectieve schuldenregling: dat kan menselijk
28/02/2023Op uitnodiging van de Kamer gaf BAPN vorige week haar advies ter verbetering van de collectieve schuldenregeling tijdens een hoorzitting. Naast het inkorten van de looptijd van de procedure, moeten schuldbemiddelaars voorzien in een menswaardig leefgeld. Christophe, ervaringsdeskundige bij het Netwerk tegen Armoede vertelde over zijn eigen ervaringen
Lees meerWonen, een basisrecht voor iedereen: een bevraging bij nieuwkomers
28/02/2023Wonen is een basisrecht voor iedereen. Om zicht te hebben op de ervaringen en perceptie van nieuwkomers en hun woonnoden organiseerden LEVL in samenwerking met het Netwerk tegen Armoede, SAM, steunpunt Mens en Samenleving, ORBIT vzw, het Vlaams Huurdersplatform en Welzijnszorg vzw een algemene bevraging.
Lees meerSociale rechtvaardigheid onder druk door hardnekkig hoge armoedecijfers in België
20/02/2023“Helaas is de World Social Justice Day van de Verenigde Naties van vandaag 20 februari een bittere ervaring voor meer dan 1,5 miljoen Belgen die op of onder de armoedegrens leven”, aldus algemeen coördinator Heidi Degerickx van het Netwerk tegen Armoede (Cijfers Statbel). Het Netwerk stelt samen met de 61 verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen vast dat de sociale rechtvaardigheid in Vlaanderen en Brussel steeds meer afbrokkelt. De opeenvolgende crisissen maken het voor kwetsbare mensen steeds moeilijker om uit armoede te geraken en een menswaardig leven te leiden.
Lees meerOverlegdag: uitwisselen en inspireren
14/02/2023Drempels naar werk, warme maaltijden op school of een basisinkomen: geen enkel onderwerp werd gemeden op onze Overlegdag! Meer dan 50 deelnemers uit onze verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen kwamen naar Brussel. . Een energieke en interessante dag vol uitwisseling en kennisdeling.
Lees meerDeze mensen verliezen straks hun sociaal energietarief
08/02/2023Het uitgebreid sociaal energietarief wordt teruggedraaid. Dat betekent dat veel mensen met de handen in het haar zitten. Carine, bezoeker van Teledienst Ninove, een van onze verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen, getuigt in De Morgen wat de terugdraaiing voor haar betekent. Ook algemeen coördinator van Het Netwerk tegen Armoede Heidi Degerickx en socioloog Wim Van Lancker (KU Leuven) wijzen op de negatieve effecten van de nieuwe maatregelen.
Lees meer“Hervorming energiefactuur is besparing op mensen die reeds onder armoedegrens leven”
06/02/2023De federale regering heeft op 6/2/2023 een beslissing genomen over de hervorming van de energiefactuur. De btw op gas en elektriciteit blijft permanent op 6 procent, het sociaal tarief is enkel voor personen met bepaalde uitkeringen of tegemoetkomingen, zoals een leefloon, een tegemoetkoming voor personen met een handicap of de inkomensgarantie voor ouderen. Over het algemeen zullen we de factuur met 20 euro zien stijgen. “Het Netwerk tegen Armoede is bezorgd over de vele gezinnen die nu al onder de armoedegrens leven en in de kou blijven staan”, aldus algemeen coördinator Heidi Degerickx.
Lees meerDag van de CLB-medewerker
02/02/2023Op 2 februari 2023 is het de Dag van de CLB-medewerker. Voor deze dag willen we de dossiers vanuit onze verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen rond het CLB nog eens in de spotlights zetten. Niet altijd even recent, maar nog steeds brandend actueel.
Lees meerSnelle digitalisering in de samenleving zorgt voor uitsluiting bij kwetsbaren: aanbevelingen vanuit de doelgroep van vzw De Sfeer voor de Stad Genk
02/02/2023Jackeline "Jacky" Pardo is studente maatschappelijk werk aan de UCLL. Voor haar eindwerk schreef ze een paper over digitalisering en werkte daarvoor nauw samen met De Sfeer, één van onze verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen. Samen met vrijwilligers van ontmoetingscentrum De Sfeer trok ze de straat op om lukraak mensen aan te spreken. Ze vroeg dan of ze ‘spijt hebben van de snelheid waarmee de digitalisering in onze samenleving evolueert’. Het werd geen lange lijst met vragen, omdat die de mensen zou afschrikken. Het eindresultaat kan u hier lezen.
Lees meerMensen uit armoedeverenigingen gaan in dialoog met minister Lalieux
31/01/2023Op initiatief van BAPN (Belgisch Netwerk Armoedebestrijding) ging federaal minister Karine Lalieux, bevoegd voor armoedebestrijding, op 31 januari 2023 in gesprek met mensen met armoede-ervaring uit Brusselse, Vlaamse en Waalse verenigingen. Ze bespraken de implementatie van het federaal plan tegen armoede en ongelijkheid. Dit plan is essentieel voor de armoedestrijd in België, gezien het richting geeft en de maatregelen omvat voor het beleid op het federaal niveau.
Lees meerDe Robin-pas verlaagt de drempel niet
27/01/2023Uit onderzoek bleek dat de Robin-pas, een initiatief dat moet helpen bij het betalen van de schoolrekening van kwetsbare gezinnen, amper gebruikt wordt. De drempel om zo'n pas aan te vragen en te gebruiken is dan ook hoog. Het Netwerk tegen Armoede reageert.
Lees meerHoe communiceren over klimaat in tijden van (energie)crisis?
25/01/2023Op 25 januari trokken ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp en communicatieverantwoordelijke Gert Van Tittelboom van het Netwerk tegen Armoede naar het inspiratiefestival: “Meer mensen engageren voor het klimaat: op zoek naar verbindende praktijken”.
Lees meerStartdag 2023: Met een toekomstblik het nieuwe jaar in
24/01/2023Maar liefst 145 mensen uit 32 verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen, kwamen samen om het nieuwe jaar goed in te zetten op onze Startdag 24 januari. Dat we dit jaar 20 jaar zullen bestaan, lieten we niet onbesproken. De Startdag was de ideale manier om naar de toekomst en naar onszelf te kijken. Aan de hand van verschillende originele workshops kwamen we meer te weten over elkaars toekomstdromen. Daarnaast gingen we in gesprek over wat een vereniging betekent voor ons en hoe we de leefwereld van iemand in armoede zichtbaar kunnen maken op een creatieve manier. Het was een inspirerende dag die veel energie gaf om te blijven strijden tegen armoede.
Lees meer“Toegang tot het internet moet voor iedereen worden gegarandeerd”
24/01/2023Een computer en internetverbinding zijn geen basisrecht. Toch is het voor mensen in armoede moeilijk om zonder die essentiële hulpmiddelen mee te kunnen. Zeker nu er een steeds diepere digitale kloof gaapt tussen arm en rijk. Dit artikel werd gepubliceerd in De Standaard in samenwerking met Telenet.
Lees meerEén reden waarom het geconventioneerd verhuren een goede zaak is en tien redenen waarom het dat niet is
23/01/2023Jarenlang stond de huurdersbeweging op de barricades om, naast meer sociale huurwoningen en meer huurtoelages voor kwetsbare huurders, ook een systeem van geconventioneerd verhuren in te voeren. Zelfs de Vlaamse Woonraad schreef er in 2019 nog een uitgebreid advies over. Nu de Vlaamse Regering besliste om het geconventioneerd verhuren effectief in te voeren, zou je verwachten dat er applaus klinkt op alle banken. Dat is echter helemaal niet het geval. Hoewel het systeem dezelfde naam heeft gekregen, krijgt het een volledig andere lading dan wat de Vlaamse Woonraad voorstelde. Dit artikel is geschreven door het Vlaams Huurdersplatform.
Lees meerTaalachterstand koalatest: Geef een podium aan experts
23/01/2023De taalachterstand van onze kleuters blijft de gemoederen beroeren. Uit de koala-taalscreening blijkt dat 14% van de kleuters nood heeft aan extra taalondersteuning en 4% aan een intensieve begeleiding. Die cijfers zijn niet nieuw. Vorig jaar, bij de eerste afname van deze test, bleek dat 15% van de kleuters een taalachterstand voor Nederlands had. Er wordt met de vinger gewezen naar wie de schuldige zou zijn: de ouders, de scholen of de maatschappij. Met het Netwerk tegen Armoede opteren we ervoor om een podium te geven aan experten die met positieve oplossingen komen. Er zijn inspirerende voorbeelden door onze eigen verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen.
Lees meer“Zoek zo snel mogelijk hulp en ondersteuning als je in de problemen komt”
23/01/2023Op 23 januari 2023 verscheen er een artikel in Het Nieuwsblad met de titel "OCMW’s hebben geld genoeg, maar te weinig mensen durven het te vragen". Er wordt verwezen naar de non take-up van de energiepremie. Verschillende OCMW's hebben de gekregen energiesteun niet volledig opgebruikt. Ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp van het Vlaams Netwerk tegen Armoede reageert.
Lees meerBetaalbaarheid van de zorg (z)onder druk?
11/01/2023Het Vlaams Patiëntenplatform schreef dit opiniestuk. Het Netwerk tegen Armoede deelt hun bezorgdheid.
Een maatregel die zorgverleners verbiedt om (behalve bij een ziekenhuisopname) supplementen aan te rekenen voor patiënten die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming (en dus patiënten in een financieel kwetsbare situatie). Broodnodig volgens ons en een struikelsteen voor sommige beroepsgroepen. Het conflict tussen minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en artsensyndicaat BVAS is ondertussen van de baan. BVAS zal de overeenkomst tussen artsen en ziekenfondsen niet opzeggen en zal verder onderhandelen met de minister. Toch blijven wij met een wrang gevoel achter. Het Vlaams Patiëntenplatform schreef dit opiniestuk. Het Netwerk tegen Armoede deelt hun bezorgdheid.
Lees meerOnze nieuwjaarswensen? “Recht op wonen voor iedereen, ook voor kwetsbare groepen."
02/01/2023‘Deze regering wil naar eigen zeggen sociale huisvesting voor zij die het wérkelijk nodig hebben. Met strengere voorwaarden bereikt ze net het tegenovergestelde’, schrijven organisaties Netwerk tegen Armoede, LEVL en Orbit.
Lees meerSchenk de energiepremie en geef jouw warmte door
23/12/2022De energiepremie van de overheid wordt rechtstreeks aan iedereen gestort via de energieleverancier. Sommige mensen willen deze premie graag doorstorten aan mensen die er écht nood aan hebben. De lokale verenigingen van het Netwerk tegen Armoede bieden een warm onthaal, zonder drempels, voor iedereen die het nodig heeft. Bij een kop koffie, thee of soep of tijdens een activiteit helpen ze om kwetsbare mensen uit hun sociaal isolement te halen. De verenigingen helpen mensen bij het beheer van hun energiefactuur en de contacten met de energieleverancier, geven tips om energiezuinig te leven ... Het Netwerk tegen Armoede werkt samen met de verenigingen aan noodzakelijke structurele verandering en een beter beleid om energiearmoede tegen te gaan.
Wil jij mee helpen de energiepremie van de overheid te herverdelen? Geef jouw warmte door via het Netwerk tegen Armoede en onze lokale verenigingen.
Jongeren in kwetsbare situaties: Een moeizame transitie naar de arbeidsmarkt
13/12/2022De ambitie van de Vlaamse Regering op het vlak van arbeidsmarktparticipatie is groot: de algemene werkzaamheidsgraad van de bevolking op beroepsactieve leeftijd opkrikken tot 80%. Om dit te realiseren, zet het beleid extra in op het activeren van de niet-beroepsactieve bevolking. Een van de groepen die hieronder valt, zijn de zogenaamde NEET-jongeren. Dit zijn jongeren die niet aan het werk zijn en geen onderwijs, opleiding of training volgen. In 2021 viel 7,4 % van de jongeren onder de noemer ‘NEET-jongeren’. 6,7 % van de jongeren (15-24 jaar) verliet de schoolbanken zonder een diploma van het secundair onderwijs. Zij worden gezien als kwetsbare groep met een grote afstand tot de arbeidsmarkt(1). Het Netwerk tegen Armoede ging in dialoog en formuleerde aanbevelingen om de arbeidsmarktpositie van deze jongeren te versterken.
Lees meerNetwerk tegen Armoede in De Zevende Dag "Armoede is geen verhaal van 'eigen schuld, dikke bult'."
11/12/2022Cindy Van Geldorp, ervaringsdeskundige bij het Netwerk tegen Armoede, verscheen op 11 december 2022 in De Zevende Dag samen met Kristel Verbeke. Het centrale onderwerp was kansarmoede, het thema van De Warmste Week 2022. Zowel Cindy als Kristel hopen het taboe rond kansarmoede te doorbreken en benadrukken dat kansarmoede een structureel probleem is waar je niet makkelijk zelf uitraakt.
Lees meerJaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting 2022: armoede en migratie
09/12/2022Het Armoede-jaarboek is verschenen. Dat is een rapport die de armoedesituatie in België analyseert, maar ook dieper ingaat op de mechanismen die armoede en ongelijkheid creëren en in stand houden. Dit jaar was er een focus op de link tussen migratie en armoede. Wat zijn de verwachtingen en percepties van migranten over België? Welke grenzen stelt ons land aan migratie? Hoe gaan migranten, lokale besturen en organisaties met die grenzen om? Het zijn enkele van de vragen waarop dit boek een antwoord zoekt. Marie Sandra, vrijwilliger bij Kansenhuis Filet Divers, één van onze verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen, gaf een krachtig slotwoord.
Lees meerVlaams minister Benjamin Dalle erkent 7 bijkomende verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen
05/12/2022Vlaanderen kent al sinds het armoededecreet in 2003 een structureel kader om de participatie van mensen in armoede aan het beleid te verzekeren. In 2009 werd hier uitvoering aan gegeven met onder meer de erkenning en subsidiëring van verenigingen waar armen het woord nemen. Sinds de laatste uitbreiding in 2013 werden er 52 van deze verenigingen erkend en gesubsidieerd. Dit voorjaar besliste de Vlaamse Regering om dit aantal op te trekken tot 58. Op 5/12/2022 maakte minister Dalle bij Doucheflux bekend welke 7 verenigingen vanaf 2023 een erkenning en bijhorende subsidiëring ontvangen: Compagnie & Co uit Lommel, Uit het Niets uit Vilvoorde, Kinderfonds De Tondeldoos uit Dendermonde, Doucheflux uit Anderlecht, Het Vonkje uit Beringen, Jong Gent in Actie uit Gent en VLOS uit Sint-Niklaas.
Lees meerOnderwijs voor alle lagen van de samenleving
29/11/2022Afgelopen week kopten de Vlaamse kranten dat het lerarentekort scholen met kwetsbare kinderen het hardst treft. Dit bleek uit een analyserapport dat KU Leuven maakte op basis van de niet-ingevulde schoolopdrachten voor de 1.500 basisscholen van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Het lerarentekort vormt vast en zeker een bedreiging voor het onderwijs van alle leerlingen. Het is echter nóg een groter gevaar voor de onderwijskansen en toekomst van de meest kwetsbaren, namelijk kinderen met laaggeschoolde moeders of waarvan de thuistaal niet het Nederlands is. Openstaande vacatures voor leerkrachten geraken immers het moeilijkst ingevuld in scholen met veel kwetsbare leerlingen. LEVL en Netwerk tegen Armoede pleiten daarom voor een beleid dat daadkrachtig en ambitieus wil inzetten op effectieve gelijke onderwijskansen, los van crisissen.
Lees meerOnderwijs en armoede
24/11/2022Er is een groeiende aandacht voor armoede binnen het onderwijs. En terecht, want maar liefst 1 op de 8 Vlamingen wordt in kansarmoede geboren. Leerlingen in een kwetsbare situatie ondervinden meer moeilijkheden op school. Een te hoge boekenfactuur, stress waardoor ze zich moeilijk kunnen concentreren en geen stille plekken om huiswerk te maken zorgen voor slechte punten. Wanneer leerkrachten niet verder kijken dan hun prestaties, komen ze al snel in het watervalsysteem terecht of stoppen ze met school. Hoewel er gesproken wordt over gelijke onderwijskansen, zien we dit niet wanneer de bel gaat. Onderwijs kan armoede niet oplossen, maar wel het verschil maken. Directeurs merken steeds vaker op dat leerlingen met niet aangepaste kledij of ongezonde voeding op school komen. Ze gaan vaak zelf op zoek te gaan naar oplossingen, maar even vaak weten ze niet waar te beginnen, welke maatregelen het verschil maken en hoe ze armoede kunnen herkennen. Het Netwerk tegen Armoede ondersteunt scholen in hun zoektocht naar hoe zij het verschil kunnen maken in de strijd tegen armoede.
Lees meerNetwerk tegen Armoede zoekt een beleidsmedewerker Wonen
23/11/2022Het Vlaams Netwerk tegen Armoede is op zoek naar een beleidsmedewerker Wonen (80% tot 100%). Als beleidsmedewerker op het thema Wonen lever je een directe bijdrage aan het garanderen van het recht op wonen voor iedereen. Zonder een goede woning kunnen mensen niet floreren, kinderen niet leren. De strijd tegen energiearmoede en vóór een rechtvaardige klimaattransitie maken deel uit van deze functie. Deadline: 16 december 2022
Lees meerEerste stappen naar een strijdbaar 17/10 rond thema "Werk"
22/11/202255 leden van onze verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen, kwamen dinsdag 22 november samen om na te denken over "werk", het thema voor Werelddag Verzet tegen Armoede 17/10 in 2023. We wisselden ervaringen uit, identificeerden bestaande drempels en stelden aanbevelingen op rond de re-integratie van langdurig zieken op de arbeidsmarkt, kwalitatieve tewerkstelling in de sociale economie, toegankelijke begeleiding naar werk, opleidingen en over menswaardig werk.
Lees meerNetwerk tegen Armoede en Vlaamse Scholierenkoepel vragen betaalbaar secundair onderwijs
21/11/2022De Vlaamse Scholierenkoepel stelde een adviesrapport op om meer gelijke kansen te creëren in het onderwijs. Een onmiddellijke bevriezing van de schoolkosten, gratis openbaar vervoer en een maximumfactuur zijn enkele standpunten. Het Netwerk tegen Armoede is blij dat er aandacht is voor het recht op onderwijs. Algemeen coördinator Heidi Degerickx gaf in De Ochtend van Radio1 op 21 november een reactie. Op 22 november was Ingrid, ervaringsdeskundigde uit één van onze verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen, te zien op VTM nieuws over de hoge schoolkosten.
Lees meerTweedaagse voor jongeren over vrije tijd en welbevinden
02/11/2022Op 1 en 2 november organiseerde het Netwerk tegen Armoede een thematische tweedaagse voor 14 jongeren uit vier verenigingen: Centrum Kauwenberg, Jong Gent in Actie, Betonne Jeugd en PSC Open huis. Ze dachten na over uitdagingen en aanbevelingen op vlak van ‘vrije tijd voor allen’ en ‘welbevinden en positieve identiteisontwikkeling’. Twee prioriteiten van het jeugd- en kinderrechtenbeleidsplan. Dit wordt vervolgd aan de hand van een uitgebreid rapport dat begin 2023 zal gelanceerd worden.
Lees meer‘Mensen worden altijd en overal richting goedkope, ongezonde voeding gepusht’
27/10/2022Gezonde voeding is belangrijk, maar ligt niet altijd binnen ieders bereik. Mensen in armoede eten bijvoorbeeld vaak ongezonder. Maar dat heeft niets te maken met wilskracht of motivatie. “Betaalbaar en gezond winkelen vergt planning, tijd en mentale ruimte. Zaken die mensen in armoede vaak missen.”
Een uitgebreid en genuanceerd artikel op Sociaal.Net van 27/10/2022, waaraan onze vereniging T'ANtWOORD heeft meegewerkt dat sociaal restaurant t'HERT uitbaat in Turnhout.
Cera verdubbelt bijdrage partners voor De Warmste Week
26/10/2022Voor bijdragen van partners van Cera voor De Warmste Week doet Cera het bedrag maal twee. Vele vennoten wouden hun steentje kunnen bijdragen in deze moeilijke tijden om zo samen een dam op te werpen tegen kansarmoede. De opbrengst van het De Warmste Week-Fonds gaat integraal naar 270 projecten in Vlaanderen en Brussel die werken rond (kans)armoede. Daaronder zitten heel wat Cera-partners, waaronder het Netwerk tegen Armoede en haar verenigingen. Heidi Degerickx en Cindy Van Geldorp doen in een video een warme oproep aan de vennoten van Cera om te storten voor De Warmste Week.
Lees meerKinderarmoede vraagt structurele aanpak op verschillende domeinen
24/10/2022In het weekend van 22 en 23/10 waren algemeen coördinator Heidi Degerickx en ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp te zien op Vlaamsparlement.tv in het programma Het Gesprek, naar aanleiding van het actuadebat over kinderarmoede op 19/10/2022.
Lees meerArmoedenetwerken voorop in Klimaatmars op 23/10
23/10/2022Op zondag 23/10/2022 vond de Klimaatmars plaats in Brussel. De armoedenetwerken liepen voorop in de stoet met een duidelijke boodschap: KLIMAATBELEID JA - KLIMAATARMOEDE NEEN. Daarmee willen ze duidelijk maken dat niemand mag achterblijven in de klimaattransitie.
Lees meerArmoede is als een spinnenweb waarin alles met elkaar verweven is
17/10/2022Op de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17 oktober lanceerde de VRT een video met Linde Merckpoel en ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp. Ze vergelijken er armoede met een spinnenweb waarin alles met elkaar verweven is. Een probleem komt nooit alleen, maar gaat vaak gepaard met problemen op andere vlakken. Zo is het voor mensen in armoede vaak moeilijk uit het spinnenweb te geraken. Cindy getuigt in de video wat dat voor haar betekende en hoe ze er is uitgeraakt.
Lees meerNetwerk tegen Armoede zoekt een Zakelijk / HR Coördinator
14/10/2022Het Vlaams Netwerk tegen Armoede zoekt een Zakelijk / HR Coördinator. Je bent de rechterhand van de algemeen coördinator waaraan je rechtstreeks rapporteert. Binnen deze duofunctie draag jij de eindverantwoordelijk voor het zakelijk beheer van alle interne processen en het personeel.
Lees meerAchter de energiecrisis schuilt een veel grotere wooncrisis
13/10/2022Op 17 oktober vindt de Werelddag van het Verzet tegen Armoede plaats. In december volgt De Warmste Week met steun voor initiatieven rond kansarmoede, waar het Netwerk tegen Armoede nauw bij betrokken is. "Door de energiecrisis staat armoede meer dan ooit in de schijnwerpers. Maar achter die energiecrisis schuilt een veel grotere wooncrisis", zeggen algemeen coördinator Heidi Degerickx en ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp in een interview met Sociaal.Net op 13/10/2022.
Lees meerSociaal bloedbad dreigt door energiecrisis. Armoedenetwerken trekken aan alarmbel op 17/10
13/10/2022Op 17 oktober, Werelddag van Verzet tegen Armoede, voeren de armoedenetwerken samen met mensen in armoede actie over heel het land om het onrecht dat armoede is aan te kaarten. Dat is dit jaar, meer dan ooit te voren, van cruciaal belang. De huidige energiecrisis en stijgende levenskosten storten onze samenleving in een ongeziene verarming. Er dreigt een sociaal bloedbad voor gezinnen in armoede en de lagere middenklasse. De armoedenetwerken trekken daarom aan de alarmbel: Naast crisissteun moet het beleid dringend investeren in structurele maatregelen, te beginnen met kwaliteitsvolle en energiezuinige huisvesting!
Lees meerNetwerk tegen Armoede leert werkgevers signalen herkennen
11/10/2022Algemeen coördinator van het Netwerk tegen Armoede Heidi Degerickx en ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp spraken met Rekto:Verso over armoede op de werkvloer. Dat is ook nodig, want maar liefst 62 procent van de ondernemingen heeft werknemers met financiële problemen. Hun slechte situatie blijft vaak onder de radar. Dat is jammer, want werkgevers kunnen een win-win situatie creëren waar er een betere werkomgeving is voor kwetsbare werknemers met gevolg van een hogere productiviteit en minder uitval op de werkvloer. Het Netwerk tegen Armoede help bedrijven met een audit en een actieplan om bewuster te worden en structurele maatregelen te nemen.
Lees meerGezocht: 180.000 woningen voor een warme thuis - Actieweek rond 17/10 gestart
10/10/2022Op 17 oktober vindt jaarlijks de Werelddag van Verzet tegen Armoede plaats, dé dag met wereldwijd aandacht voor de armoedeproblematiek. Dit jaar zet het Netwerk tegen Armoede het ‘recht op wonen’ centraal tijdens de actieweek die start op 10/10. Vlaanderen kampt met een wooncrisis. 180.000 gezinnen staan op de wachtlijst voor een sociale woning, vaak al jaren lang. Het woonbeleid faalt. “We willen garanties om het recht op wonen voor iedereen waar te maken. Het is tijd voor actie en oplossingen die echt werken: meer en betere sociale woningen en een woonbeleid dat de kwaliteit en de betaalbaarheid van private huurwoningen verbetert”, aldus algemeen coördinator Heidi Degerickx. De actieweek werd afgetrapt op Werelddaklozendag op 10 oktober met een symbolische actie met wachtrij van krijtfiguren van het station Brussel-Noord tot het kabinet van Vlaams minister van Wonen Diependaele. Wij gingen nadien ook in gesprek met de minister zelf.
Lees meerKwaliteitsalliantie voor toegankelijk lesmateriaal
10/10/202210 oktober 2022 was het Netwerk tegen Armoede aanwezig tijdens de voorstelling van de langverwachte Kwaliteitsalliantie door Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts in Don Bosco in Halle. Het Netwerk tegen Armoede ondertekende - als een van de educatieve partners in het proces - de 12 engagementen en oproepen tot engagementen (acties die op middellange termijn de kwaliteit van de lespraktijk kunnen optimaliseren). Kwaliteit verliest echter haar betekenis wanneer je zonder boeken in de klas moet zitten. Het Netwerk tegen Armoede is dan ook blij dat de educatieve partners in de Kwaliteitsalliantie een oproep doen aan de rechtstreeks verantwoordelijken om ervoor te zorgen dat alle leerlingen op 1 september beschikken over de nodige leermiddelen. We hopen dan ook dat de boekendistributeurs ingaan op deze oproep en mee aan tafel komen zitten.
Lees meerSpoorvisie zoekt centen
10/10/2022Wordt het spoor de ruggengraat van de Belgische duurzame mobiliteit? De Spoorvisie 2040 én de nieuwe beheersovereenkomsten met spoorwegmaatschappij NMBS en spoornetbeheerder Infrabel beloven een radicale heropwaardering van het spoorvervoer. Vorige week vrijdag kreeg ook het goederenvervoersplan groen licht, na aandringen van vakbonden, werkgeversorganisaties als VOKA en de havenbedrijven. Tegen 2030 moet het goederenvervoer verdubbelen.
Lees meerStandaardtest en inschrijvingsgeld verplichte inburgeraars in strijd met de grondwet
10/10/2022De aanpassingen die worden doorgevoerd aan het decreet volwassenenonderwijs zijn in strijd met drie fundamentele grondrechten. Dat stellen Ligo, Centra voor Basiseducatie, ACV, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en het Netwerk tegen Armoede. “De Vlaamse regering luistert niet naar ons, dus we kunnen niet anders dan naar het grondwettelijk hof trekken” Aldus Joke Drijkoningen, directeur van de federatie van Ligo, die Nederlands als tweede taal geven.
Lees meer3500 werknemers van 48 werkgevers fietsen tegen vervoersarmoede in oktober
03/10/2022Niet iedereen kan het zich veroorloven om zich te verplaatsen, want zich verplaatsen kost geld. Om mensen in vervoersarmoede te helpen fietst de Fietsersbond met de benefietactie Bike for Life samen met 48 werkgevers en hun 3500 werknemers naar het werk tijdens de maand oktober 2022. Door hun werknemers te sponsoren als ze met de fiets naar het werk komen brengen de werkgevers geld bij elkaar. Met de opbrengst worden via de lokale afdelingen van de Fietsersbond fietsen, deelfietsen en fietsonderhoud aangeboden voor wie in kansarmoede leeft. Weerman Bram Verbruggen en ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp geven de aftrap van Bike for Life.
Lees meerGerichte en sociale maatregelen Septemberverklaring kunnen acute noden helpen lenigen
29/09/2022Met een aantal dagen uitstel heeft minister-president Jan Jambon op 29/9/2022 zijn Septemberverklaring toegelicht in het Vlaams Parlement. “De maatregelen uit de Septemberverklaring kunnen een verschil maken voor mensen in armoede gedurende de komende wintermaanden”, zegt algemeen coördinator Heidi Degerickx. “We blijven verdere maatregelen bepleiten voor de langere termijn, in de eerste plaats om de woon- en energiecrisis een halt toe te roepen."
Lees meerVlam jij mee tegen kansarmoede?
27/09/2022De Warmste Week staat dit jaar in het teken van kansarmoede. Maar liefst 270 projecten zijn door de jury geselecteerd. Tal van organisaties en bedrijven organiseren allerlei acties om geld in te zamelen voor het goede doel. Onze verenigingen hebben in totaal 37 projecten ingediend. Bovendien werkten verschillende verenigingen mee aan programma's, podcasts en dossiers om kansarmoede onder de aandacht te brengen. Steun jij ook mee de 37 projecten voor De Warmste Week?
Lees meerDe armoedenetwerken roepen de federale en regionale regeringen op om dringend een taskforce “wonen-energie” op te richten
26/09/2022De afgelopen maanden en weken hebben de verschillende regeringen in ons land verschillende maatregelen genomen om de impact van de energiecrisis op kwetsbare gezinnen, de middenklasse en zelfstandigen te verminderen. De armoedenetwerken verwelkomen deze inspanningen, maar vrezen dat deze onvoldoende zullen zijn om een sociaal bloedbad te vermijden. Reeds voor de covid-crisis leefden maar liefst één op vijf mensen in België in energiearmoede. De huidige energiecrisis, die bovenop een algemene stijging van de levensduurte en de nasleep van de covid-crisis en de overstromingen van 2021 komt, heeft als gevolg dat de energiefactuur niet enkel onbetaalbaar wordt voor mensen in armoede, maar ook voor de lagere middenklasse.
Lees meerKoppel tijdelijke plafonnering huur aan energieprestatie woning
23/09/2022Zowel de energie- als de huurprijzen gingen de voorbije maanden door het dak en aan die ongeziene prijsstijgingen lijkt maar geen einde te komen. Dat is een financiële wurggreep voor duizenden gezinnen. Aan de vooravond van de Septemberverklaring van de Vlaamse Regering doet het Vlaams Netwerk tegen Armoede een concreet voorstel om de prijsspiraal voor huur en energie te doorbreken. “Plafonneer tijdelijk de huurprijzen en laat de indexering nadien afhangen van de energieprestatie van de woning. Koppel hogere steun voor verhuurders aan meer woningkwaliteit en een gereguleerde huurprijs. Zo maak je huurwoningen betaalbaar, verlaag je de energiefactuur van kwetsbare gezinnen en boek je enorm veel klimaatwinst”, benadrukt algemeen coördinator Heidi Degerickx van het Vlaams Netwerk tegen Armoede. Dit opiniestuk werd gepubliceerd in De Wereld Morgen en Het Nieuwsblad.
Lees meerDe gevolgen van de energiecrisis gaan verder dan een koud huis
22/09/2022De energiecrisis heeft een groot effect op het financiële budget van een persoon, maar de gevolgen gaan nog verder dan de portemonnee. Door de hoge rekeningen worden mensen gedwongen ook te besparen op andere levensdomeinen, zoals vrijetijd en kledij. Daarnaast heeft de financiële stress een weerslag op het mentale welzijn. Experts waarschuwen voor een stijging van psychologisch leed. De Morgen en Het Nieuwsblad spraken met algemeen coördinator Heidi Degerickx en evaringsdeskundige Cindy Van Geldorp van het Netwerk tegen Armoede.
Lees meerIedereen een laptop op school, en toch blijft boekenfactuur even hoog: in elke klas zit leerling die schoolboeken niet kan betalen
21/09/2022De resultaten van de #Boekencheck 2022 zijn binnen en tonen alarmerende cijfers: 5,12% van de gescreende leerlingen zit momenteel zonder boeken in de klas (los van leveringsproblemen). Dit is maar liefst 2,17% meer dan vorig jaar. Laat dit een signaal zijn naar de overheid dat er nog werk is aan gelijke onderwijskansen.
Lees meerTrotseren we de komende winter eensgezind, of niet?
16/09/2022Een unaniem advies van de sociale partners over de verdeling van de welvaartsenveloppe blijft uit. De koopkrachtcrisis moet een sociaal rechtvaardig antwoord krijgen. Wij verwachten van de regeringen geen uitdieping van de crisis maar extra koopkrachtmaatregelen, en van de werkgevers een verantwoordelijke houding.
Lees meerArmoedebarometer 2022. Het beleid moet vooral focussen op mensen in armoede.
15/09/2022De Armoedebarometer 2022 die handelt over het jaar 2021 toont twee gezichten: aan de ene kant dalende of stabiele armoedecijfers; aan de andere kant een exponentiële groei van hulpvragen bij de Voedselbanken, de OCMW ’s. Terwijl de economie aan het bloeien was, verdiepte de armoede zich. Het tweede, armoedig gezicht is een voorbode van 2022 waar de hollende kosten armen dieper in de armoedeval duwen, lage inkomens in armoede worden geduwd. Een armoedebestrijdingsbeleid dringt zich meer dan ooit op.
Lees meerFietsersbond en Netwerk tegen Armoede fietsen in tandem tegen vervoersarmoede
15/09/2022De Fietsersbond en het Netwerk tegen Armoede gaven op 15 september 2022 de aftrap van de solidaire fietscampagne Bike for Life bij de start van de Week van de Mobiliteit. Maar liefst 392.000 Vlaamse gezinnen hebben geen fiets in huis. 8% van de Vlamingen heeft geen toegang tot een vervoermiddel. Tijdens Bike for Life sponsoren werkgevers de fietsritten van hun personeel van 3 tot en met 31 oktober. De opbrengst gaat naar het project ‘Een fiets voor iedereen’ waarmee de Fietsersbond en het Netwerk tegen Armoede mensen in vervoersarmoede op weg helpen met een fiets.
Lees meerIn gesprek met kabinet & administratie cultuur over de optimalisatie van het bovenlokaal cultuurdecreet
14/09/2022Op 14 september 2022 ging het Vlaams Netwerk tegen Armoede (NtA), op vraag naar advies vanuit het kabinet, samen met twee verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen (Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen Aalst en ’T Kringske) in gesprek met het kabinet Jambon, De Federatie Sociaal-Cultureel Werk en Amateurkunsten en de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten
Lees meerZonder uitbreiding sociaal tarief voor energie zouden veel gezinnen in schuldenspiraal zitten
06/09/2022Volgens een berekening van VRT NWS op basis van cijfers van de VREG is het verschil tussen wel of geen #sociaaltarief voor energie opgelopen tot 7.500 euro per jaar voor een gemiddeld Vlaams gezin. Beleidsmedewerker Peter Heirman was op 6/9/2022 te horen in De Ochtend op Radio 1: "De uitbreiding van het sociaal tarief is een zeer belangrijke maatregel. Als we die niet zouden hebben, zouden zeer veel gezinnen in een schuldenspiraal zitten."
Lees meerAanbevelingen energie- en wooncrisis
01/09/2022Het is goed dat de verschillende bevoegdheidsniveaus overleg plegen om tot oplossingen te komen. Alleen samen zullen we uit deze crisis geraken. De verlengde uitbreiding van het sociaal tarief tot en met 31/3 is zonder meer een goede zaak, al blijven wij pleiten voor een structurele uitbreiding en in plaats van telkens een tijdelijke verlenging. Dat is echter onvoldoende om de crisis te bezweren.
Lees meerKlaar voor de start op 1/9! Of toch niet helemaal?
30/08/2022Het einde van de vakantie nadert. Op veel plaatsen staan de boekentassen al klaar, geheel volgens de trends voor het nieuwe schooljaar: een fluffy pennenzak, een herbruikbare drinkbus en netjes gekafte boeken (liefst een neutrale kleur met een streepje goud).
Laten we aan de vooravond van het schooljaar 2022-2023 eens stilstaan bij al die leerlingen van wie de boeken nog niet gekaft zijn. Niet omdat ze goud geen mooie kleur vinden of omdat ze hun boeken niet willen kaften, maar simpelweg omdat ze geen boeken hebben. Voor het Netwerk tegen Armoede moeten alle kinderen en jongeren gelijk aan de start kunnen komen.
Knack publiceerde ons standpunt op de website aan de vooravond van de start van het schooljaar op 31/8.
Meer gezinnen maken zich zorgen nu 1 september dichterbij komt
26/08/2022Meer gezinnen maken zich zorgen nu 1 september dichterbij komt. Er is een toenemende trend bij middelbare scholen om de boekenverkoop uit handen te geven. Drie op de vier leerlingen krijgen hun schoolboeken vandaag al rechtstreeks via een commerciële boekenleverancier. Die bedrijven hebben commerciële belangen en hebben geen enkele band met de ouders. Het Netwerk tegen Armoede waarschuwde voor oplopende schoolfacturen in Het Nieuwsblad op 26/8/2022.
Lees meerStem op onze advertentie voor De Standaard Publieksprijs 2022!
25/08/2022We zijn geselecteerd voor De Standaard Solidariteitsprijs 2022 door de vakjury. Vanaf nu kan jij ook je stem uitbrengen op onze advertentie voor de Publieksprijs! Stem t.e.m. 4/9 op de website van De Standaard Solidariteitsprijs.
De advertentie bevat het campagnebeeld rond het centrale thema van 17 oktober, de Werelddag van Verzet tegen Armoede. In 2022 klagen we de schending van het recht op wonen aan. Dat 180.000 gezinnen op de wachtlijst voor een sociale woning staan, is een duidelijk signaal dat het Vlaamse woonbeleid faalt. We willen garanties voor het recht op wonen met een eisenbundel voor betaalbaar en kwaliteitsvol wonen voor iedereen.
Tweedaagse armoedevorming en intervisie voor cultuuraanbieders op 16 en 17/11/2022
24/08/2022Er is nog steeds een kloof voor mensen in armoede om actief deel te nemen aan cultuur. Uit een bevraging bij één van onze Verenigingen waar Armen het Woord Nemen kwam naar boven dat slechts 5% van mensen in armoede af en toe een culturele uitstap maakt. Dit heeft te maken met tal van financiële, praktische, sociale, én psychologische drempels die mensen in armoede ervaren. Nochtans worden cultuurhuizen, musea, bibliotheken, de laatste jaren steeds duidelijker aangesproken op hun opdracht naar publieksdiversiteit en het bereik van kansengroepen.
Het Netwerk tegen Armoede ontwikkelde daarom in samenwerking met partnerorganisaties en verenigingen een tweedaags vormingstraject op 16 en 17 november 2022.
Zomerse groeten
15/07/2022Daar is de zomer weer! Na twee jaar beperkingen mogen we weer volop zomeren. Hoewel we wel alert moeten blijven voor besmettingen. We waren onlangs op teamdag aan zee en wouden jullie van daaruit graag zomerse groeten van het hele team sturen.
We blijven bereikbaar per mail of op het vast centraal nummer: 02 204 06 50.
Vakantie, maar niet voor iedereen
09/07/2022‘Veel mensen in armoede denken dat ze daar geen recht op hebben’: 13 procent van de Vlamingen kan zich geen week vakantie veroorloven. Gelukkig heeft Iedereen Verdient Vakantie een aanbod van toegankelijke uitstappen en vakanties in eigen land, ook al zijn die voor sommige mensen nog te duur. Ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp getuigde over wat het is om niet of met een beperkt budget met vakantie te kunnen gaan in De Morgen van 9/7/2022.
Lees meerVlaams woonbeleid moet dringend roer omgooien om wachtlijsten in te korten
08/07/2022Het Vlaamse woonbeleid faalt en moet dringend omgegooid worden. Dat is de enig mogelijke conclusie na nieuwe recordcijfers over de wachtlijsten voor sociale woningen. Met 182.000 gezinnen is die nu een stuk langer dan dat er mensen effectief sociaal wonen. Minister Diependaele troost zich met de gedachte dat de stijging aan het dalen is. Voor het Vlaams Netwerk tegen Armoede moet de ambitie veel hoger liggen. Het is dringend nodig en ook mogelijk om een beleid te voeren dat de sociale én private huurmarkt toegankelijk maakt en de wachtlijsten korter maakt in plaats van langer. “We moeten de sociale huurmarkt groter maken en de private huurmarkt socialer”, pleit algemeen coördinator Heidi Degerickx.
Lees meerNetwerk tegen Armoede in gesprek met kabinet Vlaams minister van Werk Jo Brouns
06/07/2022Op 6/7/2022 ging het Netwerk tegen Armoede in gesprek met het kabinet van Vlaams minister van Werk en Sociale Economie Jo Brouns, samen met de verenigingen De Moazoart en De RuimteVaart. We brachten er onze belangrijkste bedenkingen bij de aspecten over het thema Werk van het Vlaams Actieplan Armoedebestrijding en gingen in gesprek over de fiches die voor ons prioritair zijn.
Lees meerMiddenveld geeft juridische mogelijkheden nieuw Vlaams mensenrechteninstituut dikke onvoldoende
01/07/2022De Morgen schreef op 1/7/2022 dat het nieuwe Vlaamse Mensenrechteninstituut (VMRI) dan toch naar de rechtbank zal kunnen stappen voor slachtoffers van discriminatie. Het VMR is de nieuwe Vlaamse instelling die UNIA moet vervangen voor de Vlaamse bevoegdheden. “Maar de nieuwste verwezenlijking van het Vlaamse streven naar autonomie, zal enkel naar de rechtbank kunnen stappen op basis van federale wetgeving", verduidelijkt Sarah Scheepers van ella vzw. Helaas laat de federale wetgeving enkel optreden toe in het collectief belang. “Dat biedt geen garantie dat een rechter zal aanvaarden dat het VMRI voor een rechtbank optreedt namens of voor een individueel slachtoffer. Met de jaarlijkse stijging van meldingen van discriminatie, is dat extra wrang,” stelt Kati Verstrepen, voorzitter van de Liga voor Mensenrechten.
Lees meerLeerachterstand inhalen moet tijdens lessen gebeuren, niet in zomerscholen
30/06/2022Tijd voor twee lange maanden vakantie! Of toch niet? Zomerscholen zijn een blijver volgens minister Weyts. Nieuw dit jaar is dat ook kleuters vanaf 5 jaar welkom zijn. Het Netwerk tegen Armoede hoopt dat de jongeren niet vergeten worden want leerlingen uit het secundair onderwijs worden moeilijker bereikt. Een samenwerking met bestaande initiatieven die voor een brede groep bereikbaar zijn (bv speelpleinwerking), kan hiervoor een oplossing bieden. Deze samenwerking zou ook het recht op vrije tijd kunnen onderstrepen. De organisatie van een zomerschool moet daarnaast een realistische kijk hebben op het inhalen van een leerachterstand. Het vermijden of verbeteren van een leerachterstand moet tijdens de lessen gebeuren. Zeker gezien het feit dat een grote groep leerlingen niet bereikt wordt, kan het niet de bedoeling zijn om zomerscholen te gaan beschouwen als een structurele remediëring.
Lees meerIn gesprek met kabinet Jambon over Participatiedecreet
29/06/2022Op 29/06/2022 ging het Vlaams Netwerk tegen Armoede samen met vier verenigingen in gesprek met 5 kabinetsmedewerkers over de heroriëntering van het Participatiedecreet. We gaven advies over twee fiches over vrijetijdsparticipatie die opgenomen zijn in het Vlaams Actieplan Armoedebestrijding (VAPA) van 2020-2024. Het gesprek kaderde in de evaluatie en bijsturing van het VAPA vanuit de kennis en ervaring van mensen in armoede.
Lees meerInvesteringen in private huurmarkt mogen bouw sociale woningen niet vertragen
28/06/2022Het plan van minister Diependaele om 600 miljoen euro versneld in sociale huisvesting te investeren via de private sector is belangrijk als noodmaatregel. Anders dreigde dit budget verloren te gaan en terug te keren naar de algemene middelen. Het bedrag zal geïnvesteerd worden in woningen die verhuurd worden via sociale verhuurkantoren. “Het Netwerk tegen Armoede is al langer vragende partij voor investeringen in de private huurmarkt, zeker via sociale verhuurkantoren. Maar dat mag niet ten koste gaan van de bijkomende bouw van sociale woningen, die via huisvestingsmaatschappijen verhuurd worden aan een huurprijs op basis van het inkomen”, aldus algemeen coördinator Heidi Degerickx.
Lees meerVervroegd uitbetalen schooltoelage goed nieuws voor mensen met beperkt budget
22/06/2022Het vervroegd uitbetalen van de schooltoelage is goed nieuws voor gezinnen met een beperkt budget. September is altijd een kritieke maand met hoge schoolkosten terwijl de schooltoelage op zich laat wachten. Het Netwerk tegen Armoede is dan ook blij met deze beslissing. De kostprijs van een opleiding mag geen drempel zijn voor kinderen en jongeren om hun droom(job) na te jagen.
Lees meerReizen met een beperkt budget
21/06/2022Voor 1 op 3 Vlamingen zit een vakantie er deze zomer niet in. Dat heeft deels te maken met de stijgende prijzen. Ervaringsdeskundige Nathalie Van Walleghem (47) uit Kortrijk geeft in Het Laatste Nieuws van 21/6/2022 tips om er met een klein budget toch even tussenuit te kunnen. Ze heeft het ook over het aanbod van uitstappen en vakanties van Rap op Stap voor mensen met een beperkt budget via Iedereen Verdient Vakantie, ook al is dat aanbod voor sommige mensen nog te duur.
Lees meerEén tegenslag kan voldoende zijn
20/06/2022Naar aanleiding van de betoging over koopkracht op 20/6/2022 hield ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp een sterke getuigenis in De Tijd in het weekend. Ze getuigde over haar eigen ervaringen: "Als ze weten waar je wieg staat, krijg je een etiket opgeplakt". Maar pleitte ook voor structurele oplossingen om de koopkracht van mensen in armoede te verhogen: "Weinig mensen beseffen dat, maar één tegenslag kan voldoende zijn".
Lees meerSociaal akkoord dienstencheques beschermt huishoudhulpen onvoldoende tegen armoede
17/06/2022Ook de sociale partners van de dienstenchequesector zetten met het sociaal akkoord een eerste stap richting de verbetering van het statuut, na maanden kibbelen over de arbeidsvoorwaarden van huishoudhulpen. Die ommekeer was broodnodig en ruimschoots te laat, maar zelfs nu zijn we er nog lang niet. Op het vlak van duurzaam en werkbaar werk blijft het Vlaams Netwerk tegen Armoede op zijn honger zitten bij het ontwerpakkoord. De werkbaarheid van een job als huishoudhulp laat vandaag sterk te wensen over. Sterker nog, steeds meer huishoudhulpen vallen onder de categorie ‘werkende armen’. Dat mag je gerust beschouwen als een alarmsignaal. Heel vaak gaat het over alleenstaande ouders die door de zorg voor hun gezin niet in staat zijn om de job voltijds te doen.
Lees meerVlaanderen hinkt achterop op vlak van tewerkstelling mensen met migratieachtergrond
14/06/2022Op 14 en 15 juni 2022 vond de Federale Werkgelegenheidsconferentie plaats. Die boog zich over de bevordering van de werkzaamheidsgraad van mensen met een migratieachtergrond. Gezien de krapte en de ongelijke toegang van mensen met een migratieachtergrond op de arbeidsmarkt, is deze focus broodnodig. De cijfers tonen aan dat we achterop hinken wat betreft de werkzaamheidsgraad van personen geboren buiten de Europese Unie. Om het debat over de ongelijke arbeidsmarktparticipatie te voeden legde het Vlaams Netwerk tegen Armoede samen met enkele Verenigingen Waar Armen het Woord Nemen de knelpunten bloot die bijdragen aan deze participatiekloof.
Lees meer DownloadSteeds meer werkenden gaan naar voedselbanken
13/06/2022In de laatste editie van het magazine Visie van Beweging.net verscheen een dubbelinterview tussen algemeen coördinator Heidi Degerickx van Netwerk tegen Armoede en coördinator Jef Mottar van Voedselbanken. Toen Jef Mottar vijf jaar geleden begon als bestuurder van de Belgische Federatie van Voedselbanken, was het zijn droom om vandaag te kunnen zeggen: ‘Onze organisatie is niet meer zo noodzakelijk.’ Maar de honger is niet minder een probleem geworden, integendeel. Voor Heidi Degerickx is het hoog tijd dat het beleid verandert.
Lees meerDe Keeting genomineerd voor Prijs Armoede Uitsluiten 2022
09/06/2022Armoedevereniging De Keeting uit Mechelen is genomineerd voor de Prijs Armoede Uitsluiten van Welzijnszorg. De vereniging was één van de vijf genomineerden voor de prijs. De jury apprecieerde De Keeting voor haar strijd voor het recht op cultuur en vrije tijd. Jongerenorganisatie D'Broej Centrum West kaapte de prijs weg op 9/6/2022.
Lees meerOp bezoek bij minister Dalle voor Armoedebestrijding
08/06/2022Op 8/6/2022 was het Netwerk tegen Armoede op bezoek bij de kersverse Vlaamse minister voor Armoedebestrijding Benjamin Dalle. Het was een verrijkend en constructief gesprek. Hij toonde veel interesse in het gesprek met de ervaringsdeskundigen. Hij wil de kennis en ervaring van mensen in armoede maximaal meenemen in zijn beleid. Wij gaven hem onze prioriteiten in de strijd tegen armoede mee.
Lees meerVoedselhulp onder protest
08/06/2022Het cahier 'Bouwen aan een breed sociaal beleid: Voedselhulp onder protest' van Politeia en VVSG is uit!
Het Netwerk tegen Armoede schreef ook een bijdrage: "Nieuwe liefdadigheid en voedseloverschotten: hoe noodhulp terug hip is in de strijd tegen armoede". We pleiten daarin voor meer structurele maatregelen in de strijd tegen armoede, ondanks de welgemeende initiatieven van burgers of overheid.
Netwerk tegen Armoede in gesprek met kabinet Demir over strijd tegen energiearmoede
02/06/2022Het Netwerk tegen Armoede wil strenge energie- en isolatienormen koppelen aan gerichte steun voor eigenaars met een laag inkomen en private verhuurders én een ambitieus renovatieprogramma voor sociale woningen. We gingen daarover in gesprek met het kabinet van minister voor Energie Zuhal Demir op 2/6/2022. Het werd een constructief gesprek met een delegatie vanuit onze verenigingen De RuimteVaart en De Fakkel. We deden dit gesprek in samenwerking met de Expertengroep Energie van Saamo. Het kabinet toonde veel begrip voor onze bekommernissen en gaat aan de slag met een aantal van onze aanbevelingen.
Lees meerZorgen voor mama legt vinger op wonde van schuldindustrie
02/06/2022In aflevering 3 van het programma ‘Zorgen voor mama’ op 30/5/2022 kregen kijkers een inkijk in de mistoestanden in de schuldindustrie. De inboedel van een gezin in schulden wordt in beslag genomen om daarna twee jaar te verkommeren in een vochtige loods. Vervolgens wordt deze verkocht om een schuld af te lossen van 3.500 euro. De verkoop brengt een schamele 310 euro op, ver onder de werkelijke waarde. Wat voor zin heeft het om mensen met financiële problemen nog verder in de put te duwen door hun spullen in beslag te nemen en die vervolgens voor een habbekrats te verkopen? Het enige wat je hiermee bereikt is dat mensen met een lege bankrekening ook nog eens achterblijven met een lege woning, en heel veel schaamte.
Knack.be publiceerde onze reactie op 2/6/2022 op de opiniepagina's.
Lees meerForumdag over inkomen en schulden - 24/5/2022
01/06/2022Op 24/5/2022 organiseerde het Netwerk tegen Armoede een Forumdag met als thema 'Een leefbaar inkomen voor iedereen, ook als je schulden hebt?!" Een boeiende en leerrijke voormiddag waar we met de verenigingen aan de slag gingen in twee werkgroepen: één waar we samen nadachten over de kwaliteit van de bestaande diensten voor schuldhulpverlening en één waar we in gesprek gingen over een menswaardig inkomen.
Lees meerSteeds meer meisjes thuis van school omdat ze hun maandverband niet meer kunnen betalen
28/05/2022Er dreigt een nieuwe groep ‘armen’ te ontstaan onder jonge meisjes. Armoedeorganisaties en scholen zien steeds meer jongvolwassenen die hun menstruatieproducten niet meer kunnen kopen en daardoor geregeld wegblijven van school.
Lees meerWat na de pandemie? Signalen en aanbevelingen na 2 jaar corona
18/05/2022Twee jaar coronacrisis weegt zwaar op de samenleving, op elke mens. Voor mensen die al in armoede leefden of kwetsbaar waren, heeft de crisis er extra zwaar op ingehakt. Van begin 2020 verzamelde het Netwerk tegen Armoede signalen en getuigenissen over de impact op het leven van mensen in armoede. Na twee jaar is de crisis helaas nog niet helemaal bezworen. Intussen komen daar de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne bovenop en worden de gevolgen op middellange en langere termijn duidelijk. De structurele problemen die de coronacrisis op scherp stelde verdienen ook structurele oplossingen en maatregelen. De signalenbundel beschrijft de situatie na twee jaar coronacrisis en bevat signalen en ervaringen van mensen in armoede uit de verenigingen, maar ook aanbevelingen rond zeven thema’s: inkomen, sociaal isolement en vrije tijd, communicatie en toegankelijkheid van diensten, zorg en gezondheid, onderwijs, wonen en lokaal sociaal beleid.
Lees meer Download4 op 10 gezinnen heeft het moeilijker, vooral eenoudergezinnen
13/05/2022Naar aanleiding van de Dag van het Gezin op 15 mei hield de Gezinsbond een enquête bij haar leden naar de impact van de stijgende (energie)prijzen op de gezinsportemonnee. Daaruit blijkt dat bijna 4 op 10 gezinnen niet rondkomt. Bij eenoudergezinnen is dat zelfs 7 op 10. Het Netwerk tegen Armoede trekt mee aan de alarmbel.
Lees meerNetwerk tegen Armoede zoekt versterking met drie nieuwe collega's
12/05/2022Het Netwerk tegen Armoede is op zoek naar drie nieuwe collega's om het team te versterken en de 57 verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen te ondersteunen en inhoudelijk te versterken. We zoeken een netwerkondersteuner, een netwerkcoördinator en een beleidscoördinator. Interesse? Stel je ten laatste op 2 juni 2022 kandidaat.
Lees meerOntmoetingsdag in de ZOO op 12/5/2022
12/05/2022Op 12/5/2022 verzamelde het Netwerk tegen Armoede met een 30-tal verenigingen uit Vlaanderen en Brussel in de ZOO van Antwerpen voor een Ontmoetingsdag. Het bracht een 280 mensen op de been. Deze leuke uitstap was een ideale gelegenheid om elkaar terug te zien en beter te leren kennen. Een ontspannende dag met een bezoek aan de dieren, maar we koppelden er ook een inhoudelijk luik aan rond het centrale thema wonen van de campagne voor 17/10. Een heel geslaagde dag, dankzij het mooie weer en ook de sociale tarieven van Iedereen Verdient Vakantie in het kader van vakantieparticipatie.
Lees meerDossier Dienstencheques: voordelig en efficiënt - Ook voor de huishoudhulp?
11/05/2022Het systeem van de dienstencheques trad begin 2004 in voege om de combinatie werk en gezin te ondersteunen, zwartwerk tegen te gaan en jobs te creëren voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. Vlaanderen investeert sindsdien fors in dit systeem. Volgens een evaluatie door het Departement Werk en Sociale economie in 2021 slaagt het stelsel grotendeels in het bereiken van de doelstellingen. Evaluaties van het systeem beperken zich echter voornamelijk tot onderzoek naar tevredenheid van klanten en kosten-batenanalyses voor de overheid. Het Vlaams Netwerk tegen Armoede vraagt meer aandacht voor het perspectief van de werknemer in dit verhaal. Het stelde samen met mensen in armoede een dossier op met ervaringen en aanbevelingen. Daarmee hopen we de kwaliteit en werkbaarheid van het dienstenchequesysteem ook voor de werknemers zelf te verhogen.
Lees meer DownloadKwetsbare jongeren in gesprek met minister van Jeugd Benjamin Dalle
11/05/2022Op woensdagnamiddag 11/5/2022 ging het Netwerk tegen Armoede met een delegatie kwetsbare jongeren naar het kabinet van minister Benjamin Dalle om over mentaal welzijn en vrijetijdsparticipatie te praten bij kinderen en jongeren in armoede. In het gezelschap 10 kinderen en jongeren van de verenigingen Betonne Jeugd, Recht-Op Jongeren en Centrum Kauwenberg en twee jeugdwerkers van Jongerenwerking Den Tube (buurtwerk 't Lampeke).
Lees meerNetwerk tegen Armoede goed vertegenwoordigd op Sociaalwerkconferentie 2022
05/05/2022Het Netwerk tegen Armoede was goed vertegenwoordigd op de Sociaalwerkconferentie van het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin op 5/5/2022 met een aantal sprekers uit het Netwerk en uit de verenigingen. Een heel inspirerende dag met interessante workshops en gesprekken.
Lees meerSamenwerken aan fundamentele veranderingen op lange termijn
04/05/2022Op 3/5/2022 kon het Netwerk tegen Armoede dankzij testament.be een aantal donateurs en goede contacten uitnodigen voor een gesprek en een bezoek aan de Floraliën in Gent. Algemeen coördinator Heidi Degerickx en Christine Castille waren aanwezig voor het Netwerk, samen met Sarah Bordon-Soens van ‘t Schoederkloptje uit Zarren (ook lid van serviceclub Rotaract).
Lees meerNieuw toewijzingssysteem sociale huurwoningen werkt meer dak- en thuisloosheid in de hand
23/04/2022Maar liefst 170.000 gezinnen staan op de wachtlijsten voor een sociale woning. Er is een groot tekort aan sociale woningen, maar ook de manier waarop sociale woningen worden toegewezen dreigt mensen uit te sluiten. Een nieuw toewijzingssysteem dat de Vlaamse regering vanaf 2023 wil invoeren, dreigt de meest kwetsbare kandidaat-huurders met de grootste woonnood uit te sluiten. Verschillende organisaties verzetten zich hiertegen en starten een procedure bij de Raad van State. Het gaat om HUURpunt, Vlaams Huurdersplatform, CAW-groep, Netwerk tegen Armoede, SAAMO, Welzijnszorg, Liga voor Mensenrechten, Uit de Marge, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, LEVL, Vlaams ABVV en SOM.
Lees meer DownloadLaat de digitale sneltrein te veel mensen achter?
20/04/2022De voorbije 2 jaar werd ons leven digitaler dan ooit. Heeft de digitale sneltrein ook voldoende haltes en zitjes voor mensen in armoede, nieuwkomers, ouderen, anderstaligen en laaggeletterden? Sociaal.net vroeg het aan een aantal organisaties en experts, waaronder onze vereniging De Lage Drempel in Mechelen.
Lees meerVan krapte naar kansen op de Vlaamse arbeidsmarkt
19/04/2022Op 19/4/2022 vertegenwoordigde beleidsmedewerker Tine Claes het Netwerk tegen Armoede op de conferentie over de Vlaamse arbeidsmarkt van Hilde Crevits, het Departement Werk en Sociale Economie en VDAB. Vol verwachting kijken we nu uit naar het vervolg van de interessante gesprekken en denken we graag mee over de uitdagingen op de Vlaamse arbeidsmarkt, een resultaatgericht activeringsbeleid, een doorgedreven opleidingsbeleid en werkbaar werk. Onze klemtoon ligt daarbij, zoals steeds, op kansen voor duurzame tewerkstelling voor mensen in armoede.
Lees meerDossier 20 jaar leefloon: een evaluatie
18/04/2022Op 18 april 2002 werd het leefloon ingevoerd. Het moest een positiever beeld geven dan het verguisde bestaansminimum, zoals de uitkering tot dan heette. Het moest ook meer perspectief bieden aan steuntrekkers én voor meer jobs zorgen, zeker bij jongeren. Twintig jaar later maakt Het Nieuwsblad de balans op. Drie mensen met leefloon delen hun ervaringen. Het Netwerk tegen Armoede geeft zijn standpunt mee.
Lees meerHoe ‘Blind gesprongen’ de vinger op de wonden van de arbeidsmarkt legt
07/04/2022De arbeidsmarkt schreeuwt om extra werknemers. Om het doel van een werkgelegenheidsgraad van 80 procent te bereiken in 2030, moeten 670.000 extra mensen aan de slag. Dat blijkt geen fluitje van een cent te zijn. Nochtans is 9 % van de beroepsactieve bevolking ook op zoek naar een job, of loopt tegen hoge drempels aan om toegang te krijgen tot de arbeidsmarkt. Hoe komt het dat deze mensen en de jobs elkaar niet vinden? Het VTM-programma ‘Blind gesprongen’ legt enkele pijnpunten bloot die wij maar al te goed kennen bij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Lees meerLessen en aanbevelingen 2 jaar Activate Together ESF Vlaanderen
04/04/2022Op 22/3/2022 ging het Netwerk tegen Armoede in gesprek met de partners van het lerend netwerk Activate Together over het belang van integrale trajectbegeleiding op maat van mensen in armoede, die rekening houdt met uitdagingen op de verschillende levensdomeinen. Vandaag zijn de lessen en aanbevelingen vanuit 2 jaar ervaring met outreach en activering beschikbaar, die ook wij onderschrijven.
Lees meerGoednieuwsshow over dalende armoedecijfers tijdens coronacrisis is misplaatst
30/03/2022Het Netwerk tegen Armoede zag voor, tijdens en ook nu in de naweeën van de coronacrisis stijgende problemen bij mensen in armoede. Er komt ook een steeds grotere groep in de problemen. “Dat de armoedecijfers niet substantieel gestegen zijn, kan geen aanleiding geven tot een goednieuwsshow. De cijfers waren al hoog voor de coronacrisis”, zegt algemeen coördinator Heidi Degerickx. “Vandaag leeft nog altijd 1 op de 10 Vlamingen en 1 op de 7 Belgen met een verhoogd armoederisico. Dat is simpelweg onaanvaardbaar in een welvarend land als het onze. Wij trekken vooral de conclusie dat de kloof niet groter geworden is omdat meer mensen, ook werkenden, het moeilijk kregen." Daarmee reageert ze op uitspraken van econoom Ive Marx, die suggereert dat mensen in armoede het nu beter hebben dan voor de coronacrisis. “Dat de huidige energiesteun voor mensen in armoede hen zou weerhouden om te gaan werken, is van de pot gerukt.” De indexering van hun uitkeringen is al lang en meermaals verdampt door duurdere energie en stijgende voedselprijzen, die veel zwaarder wegen in het budget van gezinnen met een laag inkomen.
Lees meer DownloadErvaringsdeskundige Cindy Van Geldorp neemt deel aan panelgesprek over energietransitie
27/03/2022De eerste stap richting energietransitie voor mensen in armoede is werken aan de kwaliteit en de betaalbaarheid van de woning, nog vóór investeringen in hernieuwbare energie. Ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp tijdens de talks over energietransitie van Greenpeace Belgium op 27/3/2022 voor hun 50e verjaardag: "Het heeft geen zin om zonnepanelen te leggen op een dak dat niet geïsoleerd is." Om de huurmarkt toegankelijk te maken voor energiezuinige renovaties en hernieuwbare energie moeten we sociale en private verhuurders meekrijgen. Er is nood aan strengere energienormen voor private huurwoningen, maar gekoppeld aan steun voor verhuurders. Het Netwerk tegen Armoede roept op om verhuurders te motiveren en ondersteunen om investeringen te doen in het energiezuinig maken van huurwoningen.
Lees meerNetwerk tegen Armoede zoekt een beleidsmedewerker Onderwijs
22/03/2022Het Vlaams Netwerk tegen Armoede zoekt een beleidsmedewerker Onderwijs en armoede (80% tot 100%). Als beleidsmedewerker voor het thema Onderwijs lever je een directe bijdrage aan het garanderen van gelijke onderwijskansen voor alle kinderen en het doorbreken of voorkomen van de armoedecirkel bij gezinnen die op of onder de armoedegrens leven. Onderwijs kan een cruciale hefboom zijn in het doorbreken van armoede en het verhogen van de kansen van kinderen om een menswaardig en vervullend bestaan te leiden. Je werkt nauw samen met andere collega’s van het Netwerk tegen Armoede en onze 57 verenigingen. Deadline: 11 april 2022
Lees meerEen warme schoolmaaltijd voor elk kind: een goed idee?
17/03/2022Het Netwerk tegen Armoede stelt een grote nood aan betaalbare warme maaltijden op school vast. Die nood is altijd al groot geweest bij kwetsbare gezinnen maar evenzeer bij gezinnen met voltijds werkende ouders. Het gezinsbudget staat alsmaar meer onder druk door de stijgende levensduurte, woon- en energieprijzen, en dat heeft helaas ook gevolgen voor wat er in de brooddoos van de kinderen zit. Door de coronacrisis beslisten scholen tijdelijk warme maaltijden te schrappen. Maar nu het weer mag, kiezen er ineens tientallen voor een definitieve stop. Dat is jammer, want voor kinderen in kansarmoede zijn zulke warme maaltijden noodzakelijk.
Lees meerInvesteer massaal in sociaal-rechtvaardig klimaatbeleid
17/03/2022De oorlog in Oekraïne, de astronomische energie- en brandstofprijzen, de alarmerende IPCC-rapporten: de crisis van vandaag is geopolitiek, sociaal en ecologisch tegelijk. De federale regering komt vrijdag samen om nieuwe energie- en klimaatmaatregelen te beslissen. Tijd voor een Marshallplan met massale investeringen voor energiebesparing, hernieuwbare energie en duurzame mobiliteit op een sociaal-rechtvaardige manier, zo stelt een brede coalitie van 16 sociale en milieuorganisaties.
Lees meer DownloadNetwerk tegen Armoede in gesprek met minister van Wonen Diependaele
17/03/2022Het Netwerk tegen Armoede ging op 17/3/2022 in gesprek met Vlaams minister van Wonen Diependaele. Betonne Jeugd en Vagevuur brachten twee indrukwekkende verhalen mee van jongeren die worstelen met de zoektocht naar een kwaliteitsvolle woning op de private huurmarkt. De lange wachtlijsten voor een sociale woning, de lokale binding die hen parten speelt omdat ze vaak noodgedwongen verhuizen, en het schrijnende gebrek aan kwaliteit op de private huurmarkt en aan begeleiding en ondersteuning op de sociale huurmarkt. Het kwam allemaal aan bod.
Lees meerArmoedenetwerken vinden maatregelen van energieakkoord noodzakelijke boei, maar zee blijft woelig
15/03/2022De regionale armoedenetwerken, verenigd binnen het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN), verwelkomen dat de overheid in de nacht van 14 op 15/3/2022 een akkoord heeft gesloten om de energiefacturen betaalbaarder te maken. De verlenging van de uitbreiding van het sociaal tarief voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming zorgt voor een beetje ademruimte voor een miljoen gezinnen die in energiearmoede leven. De armoedenetwerken betreuren echter dat de maatregel niet structureel is verankerd en dat de bedragen niet zijn bevroren. Bovendien werd geen enkele gerichte maatregel getroffen voor mensen van de lagere middenklasse en worden ze aan hun lot overgelaten. De federale overheid reikt een boei aan, maar de storm van de prijsverhogingen blijft woelig, zowel voor de meest kwetsbaren als voor de lagere middenklasse.
Lees meer DownloadTijdelijke noodoplossingen voor Oekraïense vluchtelingen moeten verder reiken dan de korte termijn
14/03/2022Door de oorlog in Oekraïne komt een gigantische uitdaging op ons af om alle oorlogsvluchtelingen op een kwaliteitsvolle, betaalbare en duurzame manier te huisvesten. Ruwe schattingen spreken van 200.000 mensen die een onderkomen zouden zoeken in ons land, waarvan 120.000 in Vlaanderen. Beweging.net, Vlaams Huurdersplatform, Vlaams Netwerk tegen Armoede, Welzijnszorg, ORBITvzw, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Reset Vlaanderen steunen de noodoplossingen die de Vlaamse regering nu uitwerkt, onder andere via snel te bouwen nooddorpen, maar roepen tegelijk op om verder te kijken dan de korte termijn.
Lees meerAcht organisaties trekken naar Grondwettelijk Hof wegens schending recht op wonen
11/03/2022Afgelopen zomer 2021 besliste de Vlaamse Regering verschillende regels die een ernstige inbreuk vormen op het recht op wonen voor sociale huurders en kandidaat-huurders. Acht organisaties trekken daarom naar het Grondwettelijk Hof. Het gaat om Vlaams Huurdersplatform, Netwerk tegen Armoede, CAW Groep, Welzijnszorg, SAAMO, ATD Vierde Wereld, Uit De Marge en de Liga voor Mensenrechten.
Lees meerArmoedenetwerken leggen voorstellen om energiearmoede tegen te gaan op tafel bij ministers Van der Straeten en Lalieux
10/03/2022De energieprijzen swingen de pan uit, eerst door de coronacrisis en nu door de oorlog in Oekraïne. Ondanks eerdere maatregelen om de energie voor kwetsbare mensen betaalbaar te houden, worden de prijzen steeds onbetaalbaarder voor hen. Op 10/3/2022 hebben federaal minister van energie Tinne Van der Straeten en federaal minister van Armoedebestrijding Karine Lalieux een aantal organisaties ontvangen om voorstellen en maatregelen te bespreken die energiearmoede kunnen tegengaan. De regionale armoedenetwerken, verenigd in het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN), hebben er vier aanbevelingen op tafel gelegd die ze eerder al geformuleerd hadden. “We vragen aan de federale regering de structurele verankering van de uitbreiding van het sociaal tarief voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming, de uitbreiding van het sociaal tarief naar een grotere groep mensen, de tijdelijke bevriezing van het sociaal tarief en de modulering van de accijnzen volgens het inkomen”, aldus coördinator Caroline Van der Hoeven van het BAPN.
Lees meer DownloadDossier eenzaamheid: de onzichtbare slachtoffers van de coronacrisis
08/03/202245 procent van de Vlamingen is eenzamer dan ooit. Humo publiceerde op 8/3/2022 een dossier over eenzaamheid en liet daarin 3 onzichtbare slachtoffers van de coronacrisis aan het woord. Eén van hen is Orenda van Ontmoetingshuis De Moazoart in Lokeren, één van de verenigingen van het Netwerk tegen Armoede.
Lees meerWe zien dat mensen die het al moeilijk hadden voor de energiecrisis het nu nog moeilijker krijgen
08/03/2022Peter Heirman, beleidsmedewerker Wonen bij het Netwerk tegen Armoede was op 8/3/2022 te horen in De Ochtend op Radio 1 en het radionieuws over de gasprijzen die de pan uitswingen: "We zien dat mensen die het al moeilijk hadden voor de energiecrisis het nu nog moeilijker krijgen." Er is een uitbreiding van de groep mensen die recht heeft op een sociaal tarief, maar dat wordt telkens maar met drie maanden verlengd. "Zo creëert men veel onzekerheid: wat na die termijn?"
Lees meerArmoede gaat om meer dan financiële problemen
02/03/2022In 62% van de bedrijven werken werknemers met financiële problemen, door structurele armoede, scheiding, ziekte of inkomensverlies van een partner. Dat vertaalt zich vaak in problematische afwezigheden en chronische stress. Met een armoedebewust hr-beleid maken bedrijven duurzame tewerkstelling mogelijk voor medewerkers in armoede. Ze krijgen er meer gemotiveerde medewerkers voor in de plaats. Ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp en Corporate Partnerships Manager Christine Castille van het Netwerk tegen Armoede geven toelichting in het februarinummer 2022 van MagMetal van ABVV Metaal.
Lees meer DownloadMiddenveld verwelkomt voorstel tijdelijke bescherming vluchtelingen
02/03/2022Op donderdag 3 maart 2022 beslist de Raad van de Europese Unie over de activering van EU-richtlijn 2001/55/EG betreffende tijdelijke bescherming. Als de lidstaten deze richtlijn activeren, is dat een historische gebeurtenis, aangezien de richtlijn nooit eerder werd geactiveerd. Dat is volgens 11.11.11, ABVV-FGTB, ACV-CSC, Amnesty International in België, Caritas International, Ciré, Gastvrij Netwerk, Jesuit Refugee Service Belgium, MOC, Netwerk tegen Armoede, Orbit vzw en Vluchtelingenwerk Vlaanderen een positieve stap in de richting van een meer rechtvaardig migratiebeleid. De organisaties roepen België en alle EU-lidstaten op om voor de onmiddellijke activering van de richtlijn te stemmen.
Lees meer DownloadKwetsbare ouderen kunnen opnieuw hun huis verlaten
01/03/2022Bijna twee jaar na de opschorting van de controversiële controleprocedure, waarbij IGO-gerechtigden door postbodes werden gecontroleerd en hun huis niet meer durfden verlaten, is er eindelijk een akkoord voor een nieuwe procedure binnen de federale regering. Het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) is verheugd dat een aantal substantiële verbeteringen zijn aangebracht in de procedure. Een heel aantal zeer kwetsbare ouderen zullen automatisch niet meer gecontroleerd worden en de controleprocedure is ook duidelijker en beperkter. Daardoor moeten ouderen niet langer elke dag gekluisterd aan huis op de postbode wachten. Tegelijkertijd blijft BAPN ook bezorgd over een aantal leemtes in de huidige procedure. Daarom vraagt BAPN om na een jaar ook de uitvoering van deze controleprocedure te evalueren op basis van de ervaringen in de praktijk in 2022.
Lees meerKansen en uitdagingen voor het project Digibanken
18/02/2022E-inclusie is een hot topic. In het Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting van 2020 schetste het Vlaams Netwerk tegen Armoede hoe het in Vlaanderen is gesteld met de toegang tot de digitale omgeving voor mensen in armoede. In een maatschappij waarin bijna iedere dienstverlening volop digitaliseert, heeft maar liefst 34% van de huishoudens met een inkomen lager dan 1.200 euro geen breedbandinternet. Bij de huishoudens met een inkomen van minstens 3.000 euro netto is dat slechts bij 2% het geval. Deze cijfers betreffen de periode vóór de coronacrisis.
Lees meer DownloadVlaams Netwerk tegen Armoede stelt noodplan voor in strijd tegen stijgende huurprijzen
12/02/2022De huurprijzen bereiken nieuwe recordhoogtes, zo blijkt uit de CIB-Huurbarometer. Huurders met een laag inkomen voelen deze crisis het hardst. Net in het goedkoopste marktsegment is de krapte het grootst. Daardoor moeten mensen overleven in slechte woningen, die ook nog eens een torenhoge energiefactuur opleveren. Of hoe wooncrisis en energiecrisis elkaar versterken. “We roepen de Vlaamse Regering op om een noodplan uit te rollen in de strijd tegen de stijgende huurprijzen. Mensen in armoede uit onze 57 verenigingen hebben een aantal voorstellen uitgewerkt op korte en lange termijn voor de sociale én de private huurmarkt”, aldus algemeen coördinator Heidi Degerickx van het Vlaams Netwerk tegen Armoede. De wachtlijst van 170.000 gezinnen voor een sociale woning moet dringend korter worden.
Lees meer DownloadDe armoedecijfers blijven hardnekkig stabiel
09/02/2022Elk kind droomt ervan te kunnen opgroeien in een warme omgeving met een goed dak boven het hoofd. Helaas is dat voor één op de vijf kinderen in ons land niet de realiteit. "Mensen in armoede worden wel gehoord, maar dat is soms schijnparticipatie", zegt Heidi Degerickx. Als algemeen coördinator van het Vlaams Netwerk tegen Armoede geeft Heidi, samen met ervaringsdeskundige en stafmedewerker Cindy Van Geldorp, een stem aan mensen in armoede. Ze gaven een interview in het februarinummer van De Bond, het magazine van De Gezinsbond.
Lees meerMooie samenwerking tussen CLB en De Vrolijke Kring in Ronse
03/02/2022Met het oog op de ‘Dag van de CLB-medewerker’ op 3/2 ging het Vlaams Netwerk tegen Armoede in gesprek met Vrij CLB Zuid-Oost-Vlaanderen en De Vrolijke Kring in Ronse. CLB-medewerkers Jo Bundervoet en Jasper Clepkens, en Lucile Delghust en Leen Vandenhaute van de armoedevereniging vertellen vol vuur over hun geschiedenis samen en hun mooie samenwerking.
Lees meerMaatregelen om hoge energiefactuur in te dijken zijn goed op korte termijn, maar niet goed genoeg
01/02/2022Dinsdagnacht 1/2/2022 werden de maatregelen bekendgemaakt om de hoge energieprijzen in te dijken. Een goede zaak dat de tijdelijke uitbreiding van het sociaal tarief naar in totaal 1 miljoen gezinnen er komt tot 1 juli. Maar we blijven pleiten voor een structurele verankering. De energieprijzen blijven onbetaalbaar voor mensen onder of net boven de armoedegrens.
Lees meerNetwerk tegen Armoede zoekt een beleidsmedewerker Inkomen
27/01/2022Het Netwerk tegen Armoede zoekt een beleidsmedewerker Inkomen (80% of 100%). Als beleidsmedewerker voor het thema Inkomen lever je een directe bijdrage aan ons streven om iedereen een inkomen boven de armoedegrens te garanderen en dus het recht op een menswaardig bestaan. Je werkt vanuit een gedragenheid van mensen in armoede, de leden van het netwerk, het team en het bestuur. Je bent verantwoordelijk voor netwerking, dossieropbouw, beleidswerk en vorming voor het domein inkomen, sociale bescherming en schulden. Je werkt nauw samen met andere collega’s van het Netwerk tegen Armoede.
Lees meerRechten van mensen in armoede steeds meer onder druk
21/01/2022Het Netwerk tegen Armoede blikt jaarlijks terug op de opvallendste ontwikkelingen en trends in de verenigingen waar armen het woord nemen. 33 van de 57 verenigingen in Vlaanderen en Brussel namen deel aan de bevraging over 2021. Het was opnieuw een uitdagend jaar. Ook in 2021 bleven de hulpvragen pieken bij de verenigingen, en die waren al veel hoger in 2020. Voor 2021 zegt nog eens de helft van de respondenten meer hulpvragen te krijgen. De vragen gingen vooral over de coronacrisis, noodhulp, psychische hulpverlening, huisvesting, energie … Gelukkig konden de verenigingen hun deuren terug meer openen en werkten ze ook meer outreachend. Mensen in armoede maakten zich het meeste zorgen over hun huisvesting, energiefactuur, gebrek aan inkomen, eenzaamheid en bereikbaarheid van (online) diensten.
Lees meer Download14e Armoedebarometer
20/01/2022De 14de Armoedebarometer, die werd voorgesteld op 20/1/2022, zet armoede terug in de “spotlights”: over armoede mag men niet meer zwijgen. Armoede vraag degelijk beleid en effectieve uitwerking van het armoedebeleid. Armoede blijft in Vlaanderen hangen rond 10%. Ook op Belgisch niveau verandert er amper iets. De 14de Armoedebarometer toont aan dat de samenleving niet gul is, integendeel. Het “tekort hebben” is voor gezinnen in of nabij armoede een dagelijks verhaal. Er is een Vlaanderen/België waar het goed gaat, er is een Vlaanderen/België dat probeert te overleven. Over armoede mag niemand meer zwijgen. Decenniumdoelen vraagt degelijk en effectief beleid.
Lees meerInvesteren in sociale en private huurmarkt
18/01/2022Begin januari 2022 werd een aantal voorstellen gelanceerd om de wooncrisis in Vlaanderen op te lossen. Het Netwerk tegen Armoede vindt de voorstellen om verschillende redenen problematisch. Om de wooncrisis op te lossen, moet niet minder maar meer in sociale woningen geïnvesteerd worden. En het recht op wonen van sociale huurders beperken zal misschien de wachtlijsten op papier inkorten, maar in de realiteit geen enkel woonprobleem oplossen. De ‘werkbekwame huurder’ die terug naar de private markt wordt gestuurd, beschikt vaak niet over voldoende middelen om een degelijke woning op de private markt te huren. Veel mensen in een kwetsbare situatie zijn afhankelijk van tijdelijke, precaire jobs met een laag loon. De kans is groot dat veel huurders die terug naar de private markt moeten, toch terug in de problemen komen.
We willen de voorstellen aangrijpen als een kans om het debat te voeren over investeringen in sociale en private huurmarkt. Het Netwerk tegen Armoede is al langer vragende partij, samen met andere organisaties, voor meer en ambitieuzere investeringen in de private huurmarkt. We verzamelden een aantal aanbevelingen in de nota "Investeren in sociale en private huurmarkt"
Lees meer DownloadVerlaging BTW-tarief energie geen oplossing op lange termijn
13/01/2022“De verlaging van het btw-tarief kan in het beste geval op korte termijn financiële ademruimte geven aan mensen met een laag inkomen, maar brengt op lange termijn niets bij”, zeggen het Vlaams Netwerk tegen Armoede en SAAMO in een gezamenlijke reactie op 13/1/2022. Die verlaging veroorzaakt een indexsprong doordat de index minder snel stijgt. De energieprijzen worden afgeremd, maar andere prijzen niet, waardoor mensen met een uitkering op termijn zelfs aan koopkracht dreigen te verliezen. De uitbreiding van het sociaal tarief is de enige manier om mensen met een laag inkomen stabiliteit te geven en te beschermen tegen de onbeheersbare energieprijzen.
Lees meerStructurele verankering van uitgebreid sociaal energietarief dringt zich op
12/01/2022Eind 2021-begin 2022 zijn de energieprijzen enorm gestegen. Gas en elektriciteit zijn basisbehoeften, maar steeds meer gezinnen kunnen hun energiefactuur niet of nauwelijks betalen. Tot en met 31/3 is er een uitbreiding van het sociaal tarief voorzien voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming. Daarna dreigen serieuze problemen. Een structurele verankering van het uitgebreid sociaal energietarief dringt zich op.
Lees meerLeven op de achtergrond
11/01/2022Onze vereniging Filet Divers en Pax Christi Vlaanderen stippelde een wandelroute uit langsheen overbekende plaatsen in Antwerpen, maar dan door de ogen van mensen zonder papieren. Velen van hen verschuilen zich anoniem in de grootsteden.
Lees meerNieuw coronabeleid wordt aanslag op portemonnee
06/01/2022Door de versoepelde quarantaineregels met meer zelftesten zullen mensen dieper in de buidel moeten tasten. In Vlaanderen leeft 1 op de 10 in armoede. Voor mensen in armoede is elke euro die ze extra moeten uitgeven een euro te veel, ook al betalen mensen met een verhoogde tegemoetkoming maar 1 euro voor een zelftest. Heidi Degerickx, coördinator van het Netwerk tegen Armoede, reageert in Het Nieuwsblad en De Standaard van 6/1/2022.
Lees meerNieuw jaar, nieuwe regels: deze 4 maatregelen kunnen mensen in armoede voelen in hun portemonnee
02/01/2022Algemeen coördinator Heidi Degerickx had het op 2/1/2022 in De Ochtend op Radio 1 over wat er verandert vanaf 1 januari 2022. Sommige wijzigingen zullen mensen in armoede hard treffen.
Lees meerVersterken van de solidariteit, een essentiële basis voor de samenleving
20/12/2021Op de Internationale Dag van de Solidariteit op 20/12/2021 heeft het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting zijn 11de tweejaarlijkse Verslag ‘Solidariteit en armoede’ voorgesteld. Het interfederaal Steunpunt organiseerde – midden in de COVID-19-crisis – gedurende anderhalf jaar een overleg rond het thema van solidariteit, met mensen in armoede en hun verenigingen en netwerken, terreinorganisaties, instellingen en wetenschappers.
Lees meerWoonzaak on tour
17/12/2021Vanaf 13 t/m 17/12/2021 ging Woonzaak de boer op! Met een caravan bezocht Woonzaak on tour een aantal plaatsen doorheen Vlaanderen, om vervolgens op weg te gaan naar Straatsburg om de klacht tegen het Vlaamse woonbeleid neer te leggen. Ze zetten het vergrootglas op de Vlaamse woonproblematiek, en gebruikten de tocht om de verschillende aspecten ervan in beeld te brengen.
Lees meerVerplichte gemeenschapsdienst is géén hefboom voor tewerkstelling
16/12/2021Het Vlaams Netwerk tegen Armoede is opgetogen met de ambitie van de Vlaamse Regering om de werkzaamheidsgraad op te trekken tot 80 procent. Werk is geen garantie om uit armoede te geraken, maar in de meeste gevallen is het een goede start: in België leeft minder dan 5 procent van de werkende mensen in armoede. Bovendien willen mensen in armoede niets liever dan het vinden van duurzaam, werkbaar werk. Er bestaan verschillende benaderingen om mensen naar werk toe te leiden. In het Vlaams regeerakkoord wordt de invoering van een verplichte gemeenschapsdienst aangekondigd. In een beleidsnota kaderen we waarom verplichte gemeenschapsdienst voor langdurig werkloze mensen geen duurzame toeleiding naar werk betekent. Velen zetten zich al actief in en willen graag werken. Verplichte gemeenschapsdienst is daarom een onrechtvaardige, stigmatiserende maatregel die niet tot het gewenste effect zal leiden.
Lees meer DownloadEvaluatienota bij ontwerpdecreet individueel maatwerk
09/12/2021Op 9/12/2021 keurde de Commissie Werk en sociale economie van het Vlaams Parlement het ontwerpdecreet individueel maatwerk goed. De parlementsleden konden zich bij de bespreking baseren op beleidsnota’s van het Vlaams Netwerk tegen Armoede. Met onze armoedetoets op het ontwerpdecreet individueel maatwerk pleiten we ervoor dat het individueel maatwerk geen afromingseffect in de hand mag werken, waarbij de meest kwetsbare werknemers uit de boot vallen. Reguliere werkgevers beschikken vaak over onvoldoende kennis, handvaten en ruimte om de nodige integrale begeleiding te bieden aan werknemers in armoede.
Lees meer DownloadReactie van armoedenetwerken op berichtgeving over Poverello
08/12/2021Als organisaties actief op het vlak van armoedebestrijding en hulp aan dakloze mensen, reageren we met verbijstering op de artikels die vandaag in de pers verschenen zijn m.b.t. de werking en het financieel beheer van Poverello.
Lees meerKoningin Mathilde ontmoet het Brugfigurenproject op Sinterklaasdag
06/12/2021Zoals ieder jaar vieren vele gezinnen In België op 6 december Sinterklaas. Voor gezinnen die in armoede leven, is dit echter vaak een moeilijke en stresserende dag. Zij hebben immers niet de middelen om hun kinderen op deze dag extra te verwennen. Zij willen niets liever dan dat hun kinderen zich op deze dag niet uitgesloten voelen en dat ze net zoals de andere kinderen niet vergeten werden door de Sint. Dit is jammer genoeg niet altijd mogelijk.
Daarom ging Koningin Mathilde vandaag, samen met UNICEF België en de regionale netwerken tegen armoede verenigd in het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN), in gesprek met families en jongeren in armoede. In navolging van dit bezoek roepen BAPN en UNICEF België beleidsmakers op om structurele oplossingen te bieden voor de hoge kinder- en gezinsarmoede in ons land.
(foto: UNICEF België)
Vanaf 1 januari 2022 twee jaar uitsluiting van aanvullende ziekteverzekering voor wie lidgeld ziekenfonds niet betaalt
06/12/2021Vanaf 1 januari 2022 zorgt een wijziging binnen de wetgeving van de mutualiteiten ervoor dat leden maar liefst 2 jaar lang kunnen worden geschorst in 2022 en 2023 voor een recht op aanvullende verzekering, zoals een tand- of hospitalisatieverzekering. Dat gebeurt als ze sinds 2019 geen aanvullende bijdrage (lidgeld) hebben betaald voor de voorbije 24 en 36 maanden. De impact is gigantisch. “De maatregel treft het hele gezin, ook kinderen ten laste. Tandzorg, een beugel, (dag)opname in het ziekenhuis en voor- en nazorg, een specialist raadplegen, een bril … voor deze zorgen zal enkel nog wettelijke minimum terugbetaald worden door hun huidige ziekenfonds. Het is een onrechtvaardige maatregel die voor zwarte sneeuw kan zorgen in kwetsbare gezinnen, met zware gezondheidsproblemen en schrijnende toestanden tot gevolg”, aldus Heidi Degerickx, algemeen coördinator van het Vlaams Netwerk tegen Armoede.
Lees meerJaarboek Armoede 2021: 30 jaar beleidsparticipatie vanuit armoede-ervaring
01/12/2021Het Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting bestaat dertig jaar, net als beleidsparticipatie van mensen in armoede. Vanuit de visie dat mensen in armoede het best zelf spreken over die beleidsparticipatie, ging het Vlaams Netwerk tegen Armoede in gesprek met negen ervaringsdeskundigen. We vroegen hen waarom zij zich actief engageren in de strijd tegen armoede, naar hun visie op participatie, wat de meerwaarde is van het delen van ervaringskennis, het spreken vanuit ervaringskennis en naar evoluties in de armoedebestrijding. Hun reflecties vormen de ruggengraat van deze bijdrage.
Het Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting 2021 van Universiteit Antwerpen werd voorgesteld tijdens een online colloquium op 1/12/2021.
Lees meer DownloadBuitenschoolse Opvang en Activiteiten als sterke schakel van geïntegreerd lokaal beleid
30/11/2021Het Vlaams Netwerk tegen Armoede, LEVL, de Gezinsbond en Demos hebben een gezamenlijks adviesnota uitgewerkt waar ze lokale besturen en hun partners willen aanmoedigen om buitenschoolse kinderopvang in te zetten als armoedebestrijder. Het nieuwe Decreet op de Buitenschoolse Opvang en Activiteiten (BOA) biedt lokaal kansen om bestaande (en nieuwe) activiteiten en diensten beter op mekaar af te stemmen in functie van optimale ontwikkelingskansen van kinderen en met extra aandacht voor kwetsbare kinderen. De strijd tegen gezinsarmoede lukt het best wanneer BOA een sterk onderdeel vormt van een geïntegreerde werking die de verbinding maakt tussen verschillende levensdomeinen zoals welzijn, werk/inkomen, gezin, vrije tijd, onderwijs en wonen. In de adviesnota, geïnspireerd op praktijken van Verenigingen Waar armen het Woord Nemen en andere basiswerkingen, stellen ze aan de lokale besturen en lokale aanbieders voor om een aantal belangrijke ambities na te streven ter realisatie van zo’n geïntegreerde aanpak voor kwetsbare kinderen en gezinnen.
Lees meer DownloadEffecten van het “actieplan re-integratie langdurig zieken” op mensen in armoede
30/11/2021De Vlaamse Regering wil tegen het einde van de legislatuur 2019-2024 80 % van de 20-64 jarigen aan het werk om zo de sociale zekerheid betaalbaar te houden. Om meer mensen aan het werk te krijgen, wordt er onder meer gekeken naar langdurig zieke mensen. Het afgelopen jaar trad een actieplan in werking met 15 acties voor de re-integratie van langdurig zieke mensen. Het Vlaams Netwerk tegen Armoede maakte een evaluatie van het actieplan en verzamelde de bijhorende aanbevelingen in een beleidsnota.
Lees meer DownloadHet GPMI werkt niet. Schaf het af en maak tijd voor kwaliteitsvolle begeleiding
23/11/2021Het Platform GPMI, dat over de taalgrens heen armoedebestrijdingsorganisaties verenigt met vakbonden en beroepsverenigingen van maatschappelijk werkers in OCMW’s, gelooft niet dat kleine aanpassingen in het Geïndividualiseerde Project Maatschappelijke Integratie (GPMI) soelaas bieden. De uitgangspunten achter het GPMI zijn fout. Daarom vragen ze minister Karine Lalieux om het systeem af te schaffen en te investeren in kwaliteitsvolle begeleiding. Het Platform vraagt dat de overheid de structurele oorzaken van armoede aanpakt, niet de mensen die een beroep op het leefloon moeten doen.
Lees meer DownloadGeen blijvende lockdown voor kwetsbare ouderen
19/11/202147 organisaties, waaronder de armoedenetwerken maken zich zorgen over aanpassingen aan het controlesysteem voor mensen met Inkomensgarantie voor Ouderen (IGO). Ze reageerden in een opiniestuk in Knack op 19/11/2021 op de plannen i.v.m. de IGO.
Lees meerDe Vrolijke Kring wint publieksprijs Matexi-Award
16/11/2021Tijdens de vijfde editie van de Matexi-Award in Vilvoorde werden de meest verbindende buurtinitiatieven van België bekroond. Uit 120 inzendingen werden 20 projecten geselecteerd. De publieksprijs voor het meest verbindende particuliere buurtinitiatief ging naar De Kompanie in Ronse, de klusjesdienst van De Vrolijke Kring.
Lees meerZorg ook voor mensen in armoede voor een menswaardige uitvaart
15/11/2021Zanger Tom Helsen heeft een inzamelactie opgestart om een kennis te helpen met de kosten van de begrafenisfactuur van haar partner. Daarmee wou hij vermijden dat ze opnieuw in armoede zou belanden. Dit initiatief stelt aan de kaak dat mensen in armoede vaak geen of weinig geld hebben voor begrafeniskosten. Mensen in armoede verdienen ook een menswaardige uitvaart. Algemeen coördinator Heidi Degerickx reageerde in Het Journaal Laat op één op 15/11/2021.
Lees meerNetwerk tegen Armoede op bezoek bij Lions Clubs Oost- en West-Vlaanderen
08/11/2021Op 8/11/2021 was het Netwerk tegen Armoede te gast bij District 112A van Lions Clubs International Oost- en West-Vlaanderen. Algemeen coördinator Heidi Degerickx en ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp stelden er het Netwerk voor.
Lees meerVlaams klimaatplan is stap vooruit, maar ook gemiste kans
05/11/2021De Vlaamse Regering heeft op de valreep een klimaatakkoord gesloten. “Wat daarin staat over de huurmarkt, is een stap vooruit. Maar tegelijk is het klimaatplan een gemiste kans omdat te weinig ambitie aan de dag gelegd wordt. Voor de koopmarkt hopen we dat er een volwaardig noodkoopfonds komt”, aldus algemeen coördinator Heidi Degerickx van het Vlaams Netwerk tegen Armoede. Wat mobiliteit betreft, slaat het klimaatplan de bal volledig mis. Er is nauwelijks sprake van openbaar vervoer. Het Netwerk tegen Armoede reageerde op het Vlaams klimaatplan met een persbericht op 4/11/2021.
Lees meer DownloadInzetten op een armoedebewust HR-beleid loont
25/10/2021Werken wordt vaak beschouwd als dé manier om armoede tegen te gaan. De armoedecijfers maken echter snel duidelijk dat dat niet altijd het geval is. In 2020 leefden 4,2% van de werkende mensen in armoede. Daarenboven is er nog een groter aantal mensen dat werkt en maar net het hoofd boven water weet te houden. Werk is met andere woorden een belangrijke schakel in de weg uit de armoede, maar er is meer nodig. Naast de toegang tot duurzame jobs is een integrale benadering noodzakelijk die ook het welzijnsaspect in rekening neemt, zowel bij de toeleiding naar werk als op de werkvloer.
Tine Claes en Christine Castille schreven een artikel over het belang van een armoedebewust HR-beleid op de website van het Sterpunt Inclusief Ondernemen
Lees meerNetwerk tegen Armoede en De Ruimtevaart gingen in gesprek met kabinet minister Demir over energiecrisis
19/10/2021Het Netwerk tegen Armoede en De Ruimtevaart gingen op 19/10/2021 in gesprek met het kabinet van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. Uiteraard kwam de huidige energiecrisis ruim aan bod. Het werd een constructief gesprek. De minister volgt ons in ons pleidooi om zowel op korte als lange termijn maatregelen te nemen die energie terug betaalbaar moeten maken voor mensen met een laag inkomen. We kijken daarbij in de eerste plaats naar woningkwaliteit, maar ook naar de energiefactuur zelf.
Lees meerOver leven in armoede: twee straffe getuigenissen van Tessa en Peter
17/10/2021Op de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17 oktober vragen verschillende organisaties aandacht voor de 2,3 miljoen Belgen die een risico op armoede of sociale uitsluiting lopen. De Morgen interviewde Tessa en Peter over wat dat betekent en welke impact armoede heeft. Lees de twee straffe getuigenissen van Tessa en Peter in de Morgen van 17/10/2021. "Velen denken dat het onze eigen schuld is."
Lees meerPlak op kinderen in armoede niet al op voorhand een stigma
17/10/2021Naar aanleiding van de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17 oktober 2021 legde ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp in Libelle Mama uit wat kinderarmoede betekent en welk effect het heeft op het leven en de toekomst van kinderen.
Lees meerActies van armoedenetwerken op 17 oktober over heel het land vragen aandacht voor groeiende armoedeproblematiek
15/10/2021Op 17 oktober, de Werelddag van Verzet tegen Armoede, stellen de regionale netwerken
armoedebestrijding verenigd binnen het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) het onrecht aan de kaak dat armoede nog steeds is Volgens de laatste armoedecijfers leven in België maar liefst bijna 2 miljoen mensen in armoede of lopen zij een zeer groot armoederisico (18.9% van de ganse bevolking). Dit cijfer houdt nog geen rekening met de impact van de coronacrisis en de overstromingen in juli. Deze crisissen hebben net mensen in armoede het hardst getroffen. De grootste oversterfte door het coronavirus was bij mensen in armoede. Werknemers in precaire jobs waren het minst goed beschermd door de sociale zekerheid, door de grote stijging van de uitgaven voor basisgoederen (voeding, elektriciteit, gas,…) raakten vooral zij in de problemen om hun facturen en huur te betalen. De overstromingen hebben vooral lelijk huisgehouden in de wijken waar mensen in armoede leven. Dit hoeft ons niet te verbazen. Zij wonen immers in goedkope huurhuizen die vaak in minder goede staat zijn en zich bevinden in de wijken die het minst goed gelegen zijn.
Luister ook naar oplossingen van mensen in armoede
15/10/2021Algemeen coördinator Heidi Degerickx en ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp pleiten in Apache voor meer maatschappelijke participatie van mensen in armoede aan de vooravond van de Werelddag tegen Armoede op 17 oktober. Ze pleiten ervoor dat mensen hun stem meer kunnen laten horen. Mensen in armoede kunnen zelf ook mee nadenken over oplossingen voor de problemen waarmee ze te maken hebben.
Lees meerTien jaar CEBUD: Een menswaardig inkomen voor iedereen
14/10/2021Op 14 oktober 2021 vierde CEBUD zijn tiende verjaardag met een feestelijke studiedag. Ze stonden plenair stil bij het belang van een menswaardig inkomen voor iedereen en doken in de namiddag in sociaal werkpraktijken van de toekomst. Het Netwerk tegen Armoede nam deel aan de studiedag, zowel aan het panelgesprek in de voormiddag als een workshop in de namiddag.
Lees meerVerlenging uitbreiding sociaal tarief voor energie positief maar biedt onvoldoende perspectief voor kwetsbare gezinnen
12/10/2021De regionale netwerken armoedebestrijding verenigd in het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) juichen toe dat de federale regering in de begroting 2022 een prioriteit maakt van de strijd tegen energiearmoede. Het betaalbaar houden van de energiefactuur voor kwetsbare gezinnen door de uitbreiding van het sociaal tarief te verlengen en door de toekenning van de energiecheque is een goede beslissing in de huidige context van immens stijgende aardgasprijzen. Deze maatregelen zijn broodnodig om mensen met een laag inkomen de winter menswaardig te laten doorkomen. Om mensen in armoede na de gezondheids- en sociaal-economische crisis van het voorbije anderhalf jaar opnieuw een perspectief te geven zijn echter meer structurele, langetermijnmaatregelen. We willen dus een lans breken voor het duurzaam verankeren van het sociaal energietarief én de uitbreiding van de groep kwetsbare gezinnen op basis van de inkomensgrens.
Het Netwerk tegen Armoede reageerde op Radio 1 en één op 11 en 12/10/2021. Tessa en Cindy getuigden over hun energiekosten.
Teken samen met mensen in armoede de krijtlijnen uit. Maak ruimte voor échte participatie
11/10/2021De Werelddag van Verzet tegen Armoede vindt jaarlijks plaats op 17 oktober. Het is dé gelegenheid bij uitstek om wereldwijd de armoedeproblematiek onder de aandacht te brengen. Het Netwerk tegen Armoede koos dit jaar het ‘recht op maatschappelijke participatie’ als centraal thema. Mensen in armoede hebben vaak met uitsluiting te maken. Dat is tijdens de coronacrisis nog meer op scherp gesteld doordat afstandsonderwijs vaak niet lukte, door een krappe behuizing tijdens de lockdown, door hogere prijzen voor basisproducten ... Mensen in armoede willen gewoon mens kunnen zijn, ze willen graag ergens deel van uitmaken, zichzelf kunnen zijn en ontwikkelen … kortom deel uitmaken van de samenleving. Ze willen gezien en gehoord worden en de armoedecirkel doorbreken.
Het Netwerk tegen Armoede lanceerde de campagne rond 17/10 op maandag 11/10/2021.
Werelddaklozendag: Jongeren die in fleur van hun leven zouden moeten zijn, maar zonder dak boven hun hoofd
09/10/2021Een aantal verenigingen vraagt in Knack van 9/10/2021 aandacht voor de situatie van jongeren die in de fleur van hun leven zouden moeten zijn, maar geen dak boven het hoofd hebben.
Lees meerSuccesvol klimaatbeleid kan niet zonder ambitieus sociaal beleid
08/10/2021De opwarming van de aarde is niet langer een ver-van-ons-bed-show, ook België deelt in de klappen. Kijk maar naar de overstromingen van half juli, die ook de sterke sociale ongelijkheid pijnlijk duidelijk maken. Duizenden gezinnen waar het water al aan de lippen stond, verloren hun woonst en heel hun hebben en houden en dreigen nu helemaal kopje-onder te gaan. Hoewel ze het minst verantwoordelijk zijn voor de klimaatopwarming, dragen ze wel de grootste gevolgen. Een succesvol klimaatbeleid kan niet zonder een ambitieus en adequaat sociaal beleid. De armoedenetwerken in België roepen de verschillende overheden op tot sociale rechtvaardigheid. Ze vragen om mensen in een kwetsbare positie te begeleiden en ondersteunen in de groene transitie én te investeren in kwalitatieve en energiezuinige (sociale) woningen.
Lees meerDe stem van mensen in armoede blijft onderbelicht
07/10/2021De stem van mensen in armoede blijft onderbelicht. Dat zeggen Katrien Boone van Howest en Pascale Cockhuyt van onze vereniging Vzw Wieder in een dubbelgesprek over participatie op Sociaal.Net: “Hoe kan het dat in een rijke samenleving 15 procent van de mensen niet genoeg geld heeft om menswaardig rond te komen? Welke mechanismen zitten daar achter?”
Lees meerWoonzaak in december naar Straatsburg tegen Vlaams woonbeleid
04/10/202138 sociale organisaties stappen op 17 december onder de noemer Woonzaak naar het Europees Comité voor Sociale Rechten om de problemen in het Vlaamse woonbeleid aan te kaarten. Een juridische studie heeft aangetoond dat zo’n zaak kans maakt. Hugo Beersmans, woordvoerder van de Vlaamse Woonzaak, legt de vinger op de wonde in De Morgen van 4/10/2021 naar aanleiding van een webinar.
Lees meerKLIMAATBELEID JA - KLIMAATARMOEDE NEEN
01/10/2021Tik. Tak. De klok tikt. De opwarming van de aarde is niet langer een ver-van-ons-bed-show. Ook België deelt in de klappen. Kijk maar naar de overstromingen van half juli dit jaar. De overstromingen maken ook de sterke sociale ongelijkheid pijnlijk duidelijk. Armoede krijgt plots een nieuw gezicht. Duizenden gezinnen waar het water al aan de lippen stond, verloren hun woonst en heel hun hebben en houden. Ze dreigen nu kopje-onder te gaan.
Kom op 10 oktober mee in actie tijdens de klimaatmars! Het Netwerk tegen Armoede loopt ook mee met een delegatie. Dat is aan de vooravond van een belangrijke Europese top en de grote klimaattop in Glasgow. Er is nog tijd om de loop van de geschiedenis te veranderen. En jij, Wat deed jij op 10 oktober 2021?
Steeds moeilijker toegang tot leefloon: Armoedenetwerken stellen alternatief voor GPMI voor en lanceren campagnes 17/10
30/09/2021Voor het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding is het Geïndividualiseerd Project Maatschappelijke Integratie (GPMI) het ultieme voorbeeld van hoe het leefloon, het laatste financiële vangnet voor de meest kwetsbaren in onze samenleving, steeds meer voorwaardelijk wordt. Volgens de overheid moeten mensen die recht hebben op (en dus nood hebben aan!) een leefloon, ‘begeleid worden’. Maar het zwaartepunt ligt steeds meer op voorwaarden en controle in plaats van op begeleiding. Als gevolg daarvan neemt het risico tot non-take up of onderbescherming toe. Mensen in armoede ervaren de begeleiding niet meer als ondersteunend, maar als controlerend. Die ervaring blokkeert hun vooruitgang. Mensen kunnen via sancties zelfs uitgesloten worden van hun leefloon waardoor zij compleet zonder financiële middelen vallen.
In de aanloop van 17 oktober, Werelddag van Verzet tegen Armoede, roepen de netwerken armoedebestrijding verenigd in BAPN op voor een alternatief voor het GPMI, op maat van mensen in armoede, en lanceren zij hun publicatie “GPMI: te veel uitsluiting, te weinig begeleiding”.
Lees meerSteeds strengere voorwaarden leefloon zorgen voor uitsluiting
29/09/2021Leefloners hebben steeds vaker te maken met strengere voorwaarden om recht op leefloon te laten gelden. Dat zorgt voor heel veel stress en tast het zelfvertrouwen aan
Onderzoek BAPN toont dat Geïndividualiseerd Project Maatschappelijke Integratie GPMI veeleer sanctionerend werkt dan traject op maat is. Snow getuigt in De Standaard van 29/9/2021.
Investeren in armoedebestrijding is investeren in welzijn én welvaart
27/09/2021In zijn Septemberverklaring sprak minister-president Jan Jambon over investeringen in welvaart om welzijn te bevorderen. Het Netwerk tegen Armoede mist de ambitie van de Vlaamse Regering om echt het verschil te maken op het vlak van armoedebestrijding en draait het graag om: investeer in welzijn en geef meteen ook een boost aan onze welvaart. Elke euro besteed aan mensen in armoede verhoogt hun koopkracht en draagt bij aan onze welvaart.
Lees meer DownloadBoekencheck: drie procent leerlingen secundair heeft geen schoolboeken aan begin schooljaar
24/09/2021Uit Boekencheck van Krijt vzw blijkt dat drie procent van leerlingen in secundair onderwijs geen schoolboeken heeft wegens armoede. Het blijkt ook dat scholen een verschil kunnen maken. Dat staat in De Morgen van 24/9/2021.
Lees meerHet is te vroeg om een einde te maken aan de coronapremie van 50 euro voor kwetsbare groepen
23/09/2021"Het is moeilijk te begrijpen dat vanaf oktober het inkomen van de meest kwetsbaren met 50 euro verminderd zou worden". Daarom dringen de partners van het Belgisch Minimum Inkomen Netwerk (BMIN) er in Knack op 22/9/2021 op aan dat de regering-De Croo de huidige sociale #coronamaatregelen zou verlengen.
Lees meerSterke aflevering van Durf te vragen met straffe getuigenissen over leven in armoede
22/09/2021Siska Schoeters maakte op 21/9/2021 in Durf te vragen op één op een openhartige manier bespreekbaar hoe het is om in armoede te leven. Een aantal mensen uit onze verenigingen bracht straffe getuigenissen. Ze ontkrachtten veelgehoorde clichés en antwoordden op vaak gehoorde vragen als "Zou je niet beter wat harder gaan werken?", "Ben je bang om dakloos te worden?", "Waarom hebben arme mensen altijd een huisdier?". Een heel sterke aflevering die op een respectvolle manier de mensen in hun kracht toont.
Lees meerZorg voor betere voorwaarden voor schoolboeken kwetsbare leerlingen
22/09/2021‘Als je op een zwarte lijst staat, krijg je je schoolboeken niet. We roepen al jaren om het systeem te veranderen, en onderhandelen over betere voorwaarden voor kwetsbare ouders. Maar er is geen interesse om daar iets aan te doen’, aldus Colette Victor van vzw Krijt in De Standaard van 22/9/2021.
Contacteer onsZwarte lijst voor sociale huurders lost niets op en werkt stigmatiserend
21/09/2021Minister van Wonen Diependaele pakte op 21/9/2021 uit met het voorstel voor een zwarte lijst van sociale huurders die door wangedrag of verwaarlozing van de woning uit huis gezet worden. Deze mensen zouden drie jaar lang uitgesloten worden van sociale huisvesting. Het Netwerk tegen Armoede reageerde op deze plannen en betreurt dat minister Diependaele zich vergist van prioriteit. Een kleine helft van de sociale huurwoningen kampt immers met zware kwaliteitsgebreken. Dat is een veel prangender probleem dan het gedrag van de huurders die in zo’n precaire woonsituatie vastzitten.
Lees meerUitbreiding sociaal energietarief is eerste buffer tegen energiearmoede op korte termijn
20/09/2021'De energieprijzen die plafond na plafond doorbreken veroorzaken (terecht) grote onrust bij de brede bevolking, maar bij mensen in armoede is de paniek niet ver weg meer. Met de winter voor de deur dreigen gezinnen kopje onder te gaan als de huidige prijsstijgingen aanhouden.' Daarom vragen BAPN (Belgisch Netwerk Armoedebestrijding), Netwerk tegen Armoede en Samenlevingsopbouw maatregelen op korte en lange termijn om de strijd tegen energiearmoede op te voeren. 'Die strijd is de verantwoordelijkheid van alle beleidsniveaus in ons land. Van België over de regio's tot de lokale besturen.'
Lees meerSchaf warme maaltijden in scholen niet zomaar af
17/09/2021Door de coronacrisis beslisten scholen tijdelijk warme maaltijden te schrappen. Maar nu het weer mag, kiezen er ineens tientallen voor een definitieve stop. Jammer, vinden experts, want zo’n middagmaal is net dé manier om de gezondheid en gelijkheid te bevorderen.
Lees meerToeleiding naar vakantie blijft belangrijk
16/09/2021Op 16/9/2021 vond een armoedeoverleg over toerisme plaats. Het Netwerk tegen Armoede ging samen met de verenigingen Betonne Jeugd, Wijkpartenariaat De Schakel en A'kzie Vzw online in gesprek met het kabinet van minister Zuhal Demir.
Het werd een vruchtbaar gesprek over het belang van vakantie voor mensen in armoede. We benadrukten dat er naast financiële drempels, ook andere drempels de toegang tot vrije tijd en vakantie bemoeilijken. De Rap Op Stap-kantoren blijven daarom een belangrijke manier om mensen in armoede toe te leiden.
Cultuur opent deuren naar andere domeinen
15/09/2021Op 15/9/2021 was het Netwerk tegen Armoede met een aantal mensen uit de verenigingen VZW Recht-Op, De Schakel Puurs en Vierdewereldgroep Aalst Mensen voor Mensen vzw te gast op het kabinet van minister-president Jan Jambon voor een armoedeoverleg over cultuur.
Lees meerDigitale coronapas niet evident voor tieners, ouderen en kansarmen
15/09/2021Nu de deur openstaat voor een ruimer gebruik van de coronapas, zal iedereen vaker zijn Covidsafe-app nodig hebben. Maar is iedereen mee? Inloggen is voor min-18 jarigen ingewikkeld, voor ouderen en kansarmen speelt de digitale drempel. Het Netwerk tegen Armoede waarschuwt dat niet iedereen zomaar in het bezit is van een (recente) smartphone of vlot met apps overweg kan.
Lees meerJongerenverenigingen in gesprek met minister Dalle
14/09/2021Op 14/9/2021 ging een aantal jongeren van onze jongerenverenigingen Betonne Jeugd, VZW Recht-Op en Centrum Kauwenberg in gesprek met minister van Jeugd Benjamin Dalle. Het werd een toffe en leerrijke ervaring. Ze hadden ook een duidelijke boodschap voor de minister.
Lees meerVoor mensen in armoede moet het ergste nog komen
12/09/2021Het aantal mensen met een leefloon of dat financiële hulp vraagt aan het OCMW is de voorbije maanden gedaald. Toch vreest het Belgisch Netwerk voor Armoedebestrijding dat voor mensen in armoede het ergste nog moet komen, zeker nu eind deze maand de meeste steunmaatregelen aflopen. "We vrezen dat de schuldproblematiek de komende maanden nog zal toenemen". Ook het Netwerk tegen Armoede reageert in De Zondag van 12/9/2021.
Lees meer DownloadSchoolkeuze is pas echt vrij als iedereen een geïnformeerde keuze kan maken
10/09/2021'Deze zomer was al nat en koud. Vanaf schooljaar 2023-2024 lopen kwetsbare leerlingen nog meer risico in de kou te blijven staan', schrijven Netwerk tegen Armoede, Welzijnszorg vzw, LEVL, Samenlevingsopbouw en Ides Nicaise van HIVA.
Lees meer DownloadWerkbaar werk voor mensen in armoede
10/09/2021Werkbaar werk is momenteel een hot topic met veel dimensies. Het gaat over kwalitatief werk waarin je een goede werk-privé balans ervaart, werk dat motiveert, waar je geen last hebt van een te hoge werkdruk of emotionele belasting, werk dat plaatsvindt in voldoende veilige omstandigheden en waar je de nodige leermogelijkheden, autonomie en ondersteuning ervaart … Werkbaar werk zou doenbaar moeten zijn tot aan je pensioen. In dit beleidsdossier gaan we dieper in op wat werkbaar werk inhoudt voor mensen in armoede en formuleren we aanbevelingen voor beleidsmakers.
Lees meer DownloadDe enige oplossing is het aanbod uitbreiden en het bijbouwen van sociale woningen
09/09/2021Nieuwe Vlaamse regels maken het voor de meest kwetsbaren moeilijker om een sociale woning te verkrijgen. Daarvoor waarschuwen verschillende organisaties, zoals het Vlaams Huurdersplatform en het Netwerk tegen Armoede.
De Vlaamse Regering heeft net voor de zomer beslist vanaf 1 januari 2023 de toewijzingsvoorwaarden aan te passen. De #wachtlijsten zullen met andere woorden niet korter worden, maar anders beheerd. Daardoor dreigen net de meest zwakke profielen uit de boot te vallen, zo waarschuwt het Vlaams Huurdersplatform, met ruggensteun van andere middenveldorganisaties, zoals het Netwerk tegen Armoede.
Lees meerLokale Armoedebarometer neemt lokaal armoedebeleid onder de loep
08/09/2021Hoe sterk staat het armoedebeleid in Vlaamse gemeenten? Dat onderzocht de "Lokale ArmoedeBarometer". Wat blijkt: er zijn grote verschillen tussen gemeenten. Anne Van Lancker van Decenniumdoelen, de organisatie die de onderzoeken uitvoert: "Dit keer zijn we gaan kijken naar: wat doen gemeenten op vlak van armoedebeleid en kan een gemeente het verschil maken?"
Lees meerHoe toegankelijk is het aanbod psycho-educatie voor mensen in armoede?
01/09/2021Een cursus ‘Omgaan met stress’, een workshop ‘Beter slapen’ of een lezing ‘Psychose begrijpen’: psycho-educatie kan bijdragen tot meer psychisch welzijn. Maar hoe toegankelijk is het aanbod voor mensen in armoede? Recht-op, één van onze verenigingen waar armen het woord nemen, nam de proef op de som. Lees hun bevindingen in hun nota.
Lees meerGezocht: Trainer/vormingsmedewerker
31/08/2021Het Netwerk tegen Armoede zoekt versterking voor het vormingsteam. Je krijgt de kans om samen met ervaringsdeskundigen in armoede zeer diverse vormings- en intervisietrajecten op te zetten en te begeleiden. Je hebt twee directe collega’s in ons vormingsteam en je kan rekenen op inhoudelijke inspiratie vanuit de beleids- en ondersteuningsploeg. - Deadline: 18 september 2021
Lees meerNieuw tarief om stroompieken te vermijden stap in verkeerde richting
27/08/2021Het Netwerk tegen Armoede vindt het capaciteitstarief dat de Vlaamse energieregulator VREG in 2022 wil invoeren onrechtvaardig. De bedoeling van dat nieuwe tarief is om pieken in het stroomverbruik te vermijden door mensen te stimuleren hun verbruik te spreiden. Maar uit een simulatie van de VREG blijkt dat een alleenstaande zijn stroomfactuur tot 50 euro zou kunnen zien stijgen terwijl een eigenaar van een elektrische wagen net kan besparen. Beleidsmedewerker Wonen Peter Heirman reageert.
Lees meerRecordaantal mensen beroept zich op voedselhulp tijdens coronacrisis
27/08/2021De coronapandemie heeft gezorgd voor een recordaantal mensen in armoede die beroep moeten doen op voedselhulp in België. Hoewel meer middelen voor voedselhulp zeer welkom zijn, "mag voedselhulp enkel gezien worden als tijdelijke oplossing", zegt Heidi Degerickx, algemeen coördinator bij Netwerk tegen Armoede in MO Magazine. "Voedselhulp is goed in tijden van nood, maar geen structurele oplossing in de strijd tegen armoede."
Lees meer‘Lokale binding’ stuurt sociale huurmarkt verkeerde kant op
23/08/2021Het is geen goed idee om kandidaten voor een sociale woning af te wegen op basis van de duur van hun verblijf in de gemeente. Dat hebben een aantal organisaties, waaronder het Netwerk tegen Armoede, aan de kaak gesteld in een opiniestuk in De Standaard op 23/8/2021.
Lees meerTrek eindelijk de laagste inkomens op tot boven de Europese armoedegrens
16/08/2021'Klimaatrampen, gezondheidscrisissen, digitalisering: mensen in armoede zijn het minst beschermd tegen deze externe schokken. Het is hoogdringend dat beleidsmakers de nodige preventieve maatregelen treffen, te beginnen met het optrekken van de laagste inkomens', schrijven de partners van het Belgian Minimum Income Network (BMIN).
Lees meerStijgende huurprijzen vragen om dringende investeringen in private en sociale huurmarkt
11/08/2021De huurprijzen voor appartementen bereiken in Vlaanderen (alweer) recordhoogtes. Met een gemiddelde huurprijs van meer dan 750 euro en een steeds krapper wordende huurmarkt blijft de wooncrisis Vlaanderen bijzonder hard treffen. Een crisissituatie die om dringende maatregelen en investeringen vraagt, in de private én sociale huurmarkt. Op korte termijn zou een breder toegankelijke huurpremie al een belangrijke stap vooruit zijn voor wie wacht op een sociale woning.
Lees meer DownloadNetwerken armoedebestrijding dringen aan op snelle en humane oplossing voor hongerstakers en actievoerders
15/07/2021De regionale netwerken armoedebestrijding, verenigd binnen het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN), strijden allen voor een samenleving waar armoede en sociale uitsluiting verleden tijd zijn. Wij streven naar een samenleving, gebaseerd op mensenrechten, waar iedereen minimaal een menswaardig leven kan leiden. Daarbij is het cruciaal naar ieders stem, ook naar die van de meest kwetsbaren, te luisteren. Ze blijven al te vaak onzichtbaar.
Open brief van de netwerken armoedebestrijding aan staatssecretaris Sammy Mahdi
Lees meer DownloadBAPN roept federale regering op zo snel mogelijk werk te maken van ambitieus federaal plan armoedebestrijding
02/07/2021Anderhalf jaar na het begin van de coronacrisis en bijna een jaar na de vorming van de federale regering, is er nog steeds geen federale langetermijnstrategie voor armoedebestrijding. De volgende verkiezingen zijn gepland voor mei 2024. Dit betekent dat deze federale regering nog maar de helft van deze legislatuur de tijd heeft om een structureel armoedebeleid te voeren, op voorwaarde dat ze nu de nodige stappen voor de uitwerking ervan zet. De netwerken armoedebestrijding verenigd binnen BAPN dringen erop aan dat de federale regering een prioriteit maakt van een ambitieus en participatief plan armoedebestrijding dat vertrekt vanuit de noden en ervaringen van mensen in armoede zelf.
Lees meer DownloadZomerse groeten
01/07/2021De zomer staat voor de deur. Dankzij versoepelingen en de vele vaccinaties kunnen we terug meer uit ons kot komen en elkaar ontmoeten. Dat geeft mooie vooruitzichten voor een fijne zomer.
Lees meerZomerscholen dienen niet om alles op te lossen wat tijdens een schooljaar niet gelukt is!
30/06/2021In mei 2021 werkte het Netwerk tegen Armoede mee aan een webinar van Welzijnszorg over zomerscholen. We pleitten onder meer voor een aantrekkelijk aanbod van activiteiten, een niet-schoolse veilige setting, op basis van vrijwillige deelname, en een laagdrempelige organisatie. Zomerscholen dienen niet om alles op te lossen wat tijdens een schooljaar niet gelukt is!
Lees meerNaar een inclusieve arbeidsmarkt
29/06/2021Aan het einde van het schooljaar komen heel wat schoolverlaters op de arbeidsmarkt. De arbeidsmarkt in België geeft helaas niet voor iedereen dezelfde kansen en staat al jaren bekend voor de achterstelling van kwetsbare werknemers. De eerdere economische hoogconjunctuur tot 2020 heeft niet geleid tot een sterke verbetering. Bovendien heeft de coronacrisis die uitsluiting en achterstelling alleen maar vergroot. Daadkrachtig streven naar inclusie is de enige manier om structurele uitsluiting van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt aan te pakken, zo stellen LEVL, Handicap & Arbeid en het Netwerk tegen Armoede in de nota ‘Naar een inclusieve arbeidsmarkt’.
Lees meer Download30 jaar BAPN: een interview met Nele Schroyen
28/06/2021Interview met beleidsmedewerker Onderwijs Nele Schroyen in het kader van het 30-jarig bestaan van het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN).
Lees meerGezichten van een onzeker bestaan
28/06/2021Bestaansonzekerheid is schadelijk. En de schade die het op lange termijn veroorzaakt, is vaak onomkeerbaar. Hoe meer men wordt geconfronteerd met een opeenstapeling van problemen, hoe meer die elkaar versterken en hoe minder het vermogen wordt om ze zelf te verhelpen. En hoe groter het effect op de gezondheid. De manieren waarop mensen in bestaansonzekerheid terechtkomen, zijn net zo divers als de groep die dit overkomt.
‘Gezichten van een onzeker bestaan’ tekent de verhalen op van 14 mensen die leefden in bestaansonzekerheid. En van hun zoektocht om daaraan te ontkomen.
Sorry, geen huurpremie voor jou, want je huur is te hoog
23/06/2021De Vlaamse huurpremie voor wie wacht op een sociale woning slaat heel wat kwetsbare huurders over. Dat merken twee stagiairs en een medewerker van de Leuvense armoedevereniging De Ruimtevaart.
Lees meerZo ga je om met armoede op de werkvloer
21/06/2021Het aantal Belgen dat het risico loopt in armoede te belanden neemt jaarlijks toe. De kans dat een van je werknemers met armoede heeft af te rekenen is reëel. Er gepast mee omgaan, is moeilijk.
Vormingsmedewerker Heleen Dom en ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp aan het woord op MT.be.
Vakbonden en werkgevers bereiken akkoord over hogere minimumlonen, Abdel getuigt
08/06/2021Vakbonden en werkgevers hebben op 8/6/2021 een akkoord bereikt over hogere minimumlonen. Ook over de overuren en het einde van de loopbaan zijn afspraken gemaakt. De regering en de achterban van de sociale partners krijgen wel nog het laatste woord. Abdel, vader van 5 kinderen en bezoeker bij De Moazoart in Lokeren, getuigt over rondkomen met een minimumloon.
Lees meervzw De Vrolijke Kring wint Prijs Armoede Uitsluiten 2021
03/06/2021vzw De Vrolijke Kring uit Ronse heeft op 3/6/2021 de Prijs Armoede Uitsluiten 2021 van Welzijnszorg in ontvangst genomen. Een welgemeende proficiat!
Lees meerProgramma Zeitgeist op Klara belicht beeldvorming en diversiteit
28/05/2021Hoe mediamakers hun boodschap brengen is nooit neutraal. Beeldvorming in de media bepaalt hoe mensen in de maatschappij worden behandeld en bekeken. Is communicatie een te weinig belichte kant van de identiteitsdebatten? Geertje De Ceuleneer trok op onderzoek in drie afleveringen in het programma Zeitgeist op Klara.
Lees meerOpen brief over ontwerp aanpassing van Vlaamse sociale bescherming
26/05/2021Open brief aan Vlaamse parlementsleden over ontwerp aanpassing van Vlaamse sociale bescherming naar aanleiding van een hoorzitting op 26 mei 2021
Lees meerBestuursorgaan heeft nieuwe samenstelling voor 2021-2024
26/05/2021Het bestuursorgaan van het Netwerk tegen Armoede heeft een nieuwe samenstelling. Het bestuur is aangesteld door de Algemene Vergadering van 27/4/2021 voor de periode 2021-2024.
Lees meerHervorming sociale huur duwt mensen in handen van huisjesmelkers
18/05/2021Vanaf 2023 dreigen kwetsbare gezinnen veel moeilijker een sociale woning te vinden. Dat vrezen experten, terrein- en welzijnsorganisaties. “Als de Vlaamse regering haar koers niet bijstuurt, voorzie ik een ramp.”
Lees meerImpact van zes maanden Globale Ontmoeting
17/05/2021Op 18/12/2020 werd de Globale Ontmoeting in Brugge opnieuw in het leven geroepen om tegemoet te komen aan de signalen en noden van dak- en thuislozen en mensen in kwetsbare situaties. Door de crisis was de samenleving nogmaals op slot, de perspectieven op versoepelingen waren mager gezaaid en er heerste uitzichtloosheid bij de doelgroep. De gevolgen voor de dak- en thuislozen en mensen in kwetsbare situaties in de Brugse binnenstad waren wederom groot. Door een sterke samenwerking tussen de Brugse welzijnsorganisaties en het middenveld werd de Globale Ontmoeting opnieuw op poten gezet in de lokalen van dienstencentrum Van Volden. Via dit concept hebben de initiatiefnemers een ‘warm & solidair’ antwoord willen bieden aan de noden van onze doelgroep.
Lees meer DownloadBrede alliantie geeft burgers stem in opwaardering openbare ruimte
07/05/2021Op 7/5/2021 lanceerde Netwerk Duurzame Mobiliteit een oproep aan de Vlaamse bevolking om lokaal de ruimte te veroveren. Elke burger kan via veroverderuimte.be een idee indienen over hoe zij de openbare ruimte in hun buurt graag ingericht zien. Elke droom is welkom, van broodnodig tot ‘te zot voor woorden’. Indienen kan tot eind juni.
Lees meer DownloadHeidi Degerickx wordt nieuw algemeen coördinator
06/05/2021Vanaf 1 juli krijgt Heidi Degerickx de leiding over het Netwerk tegen Armoede. Waarnemend algemeen coördinator Nicolas Van Praet neemt dan zijn vorige functie als Netwerkcoördinator terug op.
Lees meerNetwerk tegen Armoede evalueert Groeipakket
05/05/2021Voor het Netwerk tegen Armoede blijft het Groeipakket één van de belangrijkste hefbomen waarover de Vlaamse Regering beschikt om écht een verschil te maken 'in de portemonnee' van gezinnen met kinderen in armoede. Het Netwerk evalueerde het Groeipakket en hield het tegen het licht tijdens een hoorzitting in het Vlaams Parlement op 5/5/2021.
Lees meerIntergenerationele overdracht van armoede
04/05/2021In het kader van de EU-SILC-enquête heeft Statbel, het Belgische statistiekbureau, de intergenerationele overdracht van armoede bestudeerd. De respondenten van 25 tot 59 jaar werd gevraagd naar hun levensomstandigheden toen zij ongeveer 14 jaar oud waren.
Lees meerDe vaccins dreigen de kloof tussen rijk en arm te verdiepen
03/05/2021Covid-19 verdiepte de kloof tussen arm en rijk al, de vaccins dreigen dat opnieuw te doen. Hoe minder gefortuneerd je bent, hoe kleiner de kans is dat je je laat vaccineren. En dat is niet per definitie uit slechte wil. ‘Kansarmen ervaren heel wat drempels.’
Lees meerPlaats kwetsbare ouderen niet opnieuw onder huisarrest
22/04/2021Meer dan veertig organisaties, waaronder het Netwerk tegen Armoede, de Belgische armoedenetwerken en de vakbonden van BPOST, verzetten zich tegen de controle op financieel kwetsbare ouderen die een inkomensgarantie ontvangen.
Lees meer DownloadHoorzitting over wetsvoorstel over de niet voor beslag vatbare goederen
20/04/2021Op 20/4/2021 vond in de Commissie Justitie van het federaal parlement een hoorzitting plaats over het wetsvoorstel tot wijziging van het Gerechtelijk Wetboek met betrekking tot de niet voor beslag vatbare goederen. De Belgische armoedenetwerken gaven er een inleidende uiteenzetting gevolgd door een gedachtewisseling met de parlementsleden.
Lees meer DownloadDoe mee aan de Woonchallenge! Ga de uitdaging aan!
13/04/2021Zet samen met de Woonzaak het recht op wonen in de kijker.
Doe in mei en juni 2021 mee met de Woonchallenge!
Zes gezinnen maken hun coronarekening
03/04/2021Een jaar geleden ging het land op slot. Jobs gingen verloren, de economie kromp en kreunde. Hoe beïnvloedde het coronajaar ons bestedingspatroon? Zes gezinnen leggen hun portemonnee op tafel.
Wendy Burgelman van Centrum Kauwenberg in Antwerpen vertelt: 'Die grotere woning bleek nodig"
‘Er komt een vloedgolf van armoede op ons af’
02/04/2021‘Er komt een vloedgolf van armoede op ons af’, zegt armoede-expert en professor Bea Cantillon (UAntwerpen). De brutaliteit waarmee de coronacrisis op de onderkant van de samenleving inhakt, is volgens haar ongezien. Nog maar pas werd duidelijk dat armen dubbel zo vaak sterven aan het longvirus dan rijken. Een interview met armoede-expert Bea Cantillon in De Morgen van 2/4/2021.
Lees meerHousing Action Day Belgium 2021
28/03/202128 maart is de Europese Dag van de Huisvesting. Doorheen het hele land organiseerden diverse sociale organisaties acties om aandacht te vragen voor de huisvestingsproblematiek. In Brussel is de wooncrisis meer dan prominent aanwezig. 60 procent van de Brusselaars huurt, maar amper 11 procent van de beschikbare woningen is een sociale huurwoning.
Een aantal van onze Brusselse verenigingen organiseerde samen met Welzijnszorg en een een aantal andere Brusselse huisvestings- en armoedeorganisaties een interactieve wandeling met getuigenissen. De actievoerders vroegen meer inspraak en snellere vooruitgang.
'Het Jaar van Dylan' wint VRT Trofee Diversiteit 2021
26/03/2021‘Durf te Vragen’ (Eén), ‘Ontoerekeningsvatbaar’ (Canvas), ‘Tekens van Leven’ (Ketnet), ‘De Inspecteur’ (Radio 2), ‘Karrewiet: Het jaar van Dylan’ (Informatie) en ‘Dertigers’ (fictie): dat zijn de winnaars van de Diversiteitstrofeeën die de VRT samen met 6 verenigingen jaarlijks uitreikt aan eigen tv- en radioprogramma’s die het afgelopen jaar zijn gemaakt. De publieksprijs gaat naar ‘Hoodie’ (Ketnet).
Lees meerSociaal tarief voor mobiele telefoon en internet binnenkort automatisch toegekend?
26/03/2021Ombudsman voor de Telecomsector Luc Tuerlinckx stelde op 26/3/2021 bij De Inspecteur op Radio 2 zijn jaarverslag voor. Daarin stelt hij voor om het sociaal tarief voor telefoon en internet te moderniseren. De tarieven moeten uitgebreid worden en het sociaal tarief zou ook automatisch moeten worden toegekend. Ook het Netwerk tegen Armoede is voorstander van automatische toekenning.
Lees meerJaarrapport E-inclusie 2020 STA-AN
25/03/2021STA-AN vzw bundelde alle signalen en ervaringen rond e-inclusie van de 5 Antwerpse verenigingen waar armen het woord nemen uit het labo e-inclusie in een Jaarrapport. Interessante literatuur voor alle partners en beleidsmakers die bezig zijn met het verkleinen van de digitale kloof.
Lees meerSignalenbundel 2.0 - Corona één jaar later
24/03/2021Van bij het begin van de coronacrisis verzamelde het Netwerk tegen Armoede signalen en getuigenissen over de impact op het leven van mensen in armoede. Wat is de stand van zaken één jaar na de uitbraak van het virus? We vroegen het via de 58 verenigingen waar armen het woord nemen, Welzijnsschakels en ATD Vierde Wereld. De organisaties moesten noodgedwongen hun dagelijkse werking aanpassen. Ze gingen aan de slag met alternatieven om mensen in armoede te blijven bereiken en ondersteunen. De signalen en ervaringen zijn nu verzameld in de Signalenbundel 2.0.
Lees meer DownloadBeroep aantekenen voor zorgbudget? Dat is dan 75 euro
23/03/2021Open brief Vlaams ABVV, ACLVB, ACV, Beweging.net, Decenniumdoelen, Netwerk tegen Armoede, Steunpunt Mens en Samenleving, Welzijnszorg en Zorgkas Socialistische Mutualiteiten.
Binnenkort moeten Vlamingen die beroep aantekenen tegen beslissingen in hun zorgbudget daar 75 euro voor neertellen. Dat besliste de Vlaams Regering afgelopen vrijdag op de Ministerraad, tegen verschillende adviezen in. Het zorgbudget is een maandelijkse tegemoetkoming voor mensen die veel zorg nodig hebben. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met ernstige gezondheidsproblemen of een handicap.
Lees meerArmoedeverenigingen aan het woord in hoorzitting Commissie Onderwijs van Vlaams Parlement
18/03/2021De verenigingen VZW Recht-Op, Vrienden van het Huizeke en Vierdewereldgroep Aalst Mensen voor Mensen vzw beleefden met Nele Schroyen van het Netwerk tegen Armoede een spannende voormiddag in de (online) Commissie voor Onderwijs van het Vlaams Parlement op donderdag 18/3/2021!
Lees meerKoopkracht in coronatijden: meerderheid kan rekeningen vlotter betalen, kleine minderheid zwaar geraakt door crisis
15/03/2021Ondanks de doemberichten over de coronacrisis gingen de meeste Belgische huishoudens er in 2020 - naar eigen zeggen - qua koopkracht op vooruit. Dat blijkt uit de koopkrachtbarometer van Test Aankoop. Door de coronacrisis is wel een diepe kloof ontstaan: terwijl 7 op de 10 huishoudens geen impact voelt van de crisis op hun inkomen, wordt een minderheid wel degelijk diep in de portemonnee geraakt. Nathalie van A'Kzie Kortrijk behoort tot die laatste groep.
Lees meerWat betekent vrijetijdsbeleving voor mensen in een kwetsbare situatie?
15/03/2021Wie moet rondkomen met een laag inkomen geeft veel minder geld uit aan vrijetijdsactiviteiten. Dat blijkt uit een onderzoek naar vrijetijdsbesteding in opdracht van de VRT. Vier op de tien mensen met een laag inkomen geeft aan dat activiteiten niet binnen hun budget passen. Die financiële stress en de harde keuzes die ze moeten maken, veroorzaken minder plezier in het leven. Ze hebben minder sociale contacten, kunnen niet meepraten en raken geïsoleerd.
Radio 1, Radio 2 en MNM lieten een aantal mensen in armoede aan het woord in de week van 15 maart 2021.
Lees meerOverschakelen van energieleverancier loont niet als je sociaal tarief hebt
09/03/2021Het loont om elk jaar van energieleverancier te veranderen. Volgens de VREG kan je tot wel 300 euro besparen. Maar De Inspecteur op Radio 2 waarschuwt: als je een sociaal tarief hebt voor gas en elektriciteit is omschakelen niet nodig. Je krijgt dan automatisch een voordelig tarief bij je energieleverancier. Ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp reageert.
Lees meerNetwerk tegen Armoede zoekt Algemeen coördinator
05/03/2021Het Netwerk tegen Armoede is op zoek naar een algemeen coördinator. Als algemeen coördinator ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een strategisch beleid om armoedebestrijding op de politieke en publieke agenda te zetten. Je ontwikkelt, implementeert en bewaakt de uitwerking en opvolging van het algemene strategische en operationele beleid van de organisatie. Deadline: 21 maart 2021.
Lees meerSociale tarieven voor mobiele telefonie in de maak
05/03/2021Kwetsbare mensen moeten sociale tarieven voor mobiele telefonie kunnen krijgen. Tenminste als de markt geen voldoende lage prijzen aanbiedt. Operatoren zijn niet noodzakelijk tegen. Het Netwerk tegen Armoede reageert.
Lees meerAlleenstaande ouders over armoede in coronatijden
03/03/2021De coronacrisis heeft naast veel menselijk leed ook bij heel wat mensen een financiële put geslagen. Niet het minst alleenstaande ouders hadden het de voorbije twaalf maanden moeilijker dan ooit om de eindjes aaneen te knopen. Kim Elens uit Hasselt, Nathalie Van Walleghem uit Kortrijk en Michaël Van Rillaer uit Leuven getuigden op 2/3/2021 bij Radio 2.
Lees meerDe veringen onder de vooruitgang
26/02/2021De positieve effecten van een actief diversiteitsbeleid zijn onmiskenbaar, maar nog te vaak onderbelicht. Is er nood aan een extra drijfveer? Fokus MVO ging te rade bij drie belangenorganisaties die zich iedere dag inzetten om de uitdagingen rond inclusie en diversiteit aan te gaan en oplossingen te bieden.
Heleen Dom, Consultant Armoedegevoelig hr-beleid, aan het woord voor het Netwerk Tegen Armoede.
Zullen we kwetsbaren bereiken voor coronavaccin?
19/02/2021Zullen we de meest kwetsbaren in onze samenleving wel bereiken om hen uit te nodigen voor een coronavaccin? Het is een vraag waar heel wat armoedeorganisaties en experten mee zitten. Zij vrezen dat velen uit de boot zullen vallen, onder meer door de brief die mensen moet uitnodigen. "Niet iedereen zal tot op het einde geraken", vrezen armoedeorganisaties.
Lees meerHalve eeuw focus op eigendom verwerven, maakt blind voor mensen die dat niet kunnen
18/02/2021Het beleid van de voorbije halve eeuw heeft Vlamingen zoveel mogelijk aangemoedigd om zelf een eigendom te verwerven. Het had en heeft evenwel te weinig aandacht voor mensen die dat niet kunnen. Zij zijn op huren aangewezen, maar zowel op de private als de sociale markt vallen zij uit de boot. Dat stelt Hugo Beersmans van Woonzaak naar aanleiding van de "Pano"-reportage van 17/2/2021.
Lees meerPrijsstijgingen bij de NMBS denderen verder
15/02/2021Alles wordt duurder. Zoals met veel clichés schuilt ook in die uitspraak een grond van waarheid. De spoorwegen vormen geen uitzondering, want de trein nemen is sinds 1 februari duurder voor veel mensen. Niet in het minst voor mensen in armoede, zoals blijkt uit de bijdrage van ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp.
Lees meerPesten: verhalen van ouders
10/02/2021Groeimee.be ging in gesprek met zes mama's, die deel uitmaken van de oudergroep van Recht-op vzw, een vereniging waar armen het woord nemen. Allemaal hebben ze een kind dat gepest werd of wordt. Openhartig vertellen ze hun verhaal. Wat doet pesten met hun kind en met hen? Hoe pakten ze het aan? En wat is nodig om pesten uit de wereld te helpen? Groeimee.be bundelde hun meest opvallende, indringende en emotionele uitspraken.
Lees meerBREEX Group schenkt 10.000 euro aan Netwerk tegen Armoede
03/02/2021BREEX Europe nv, het sterk groeiende bedrijf dat kmo’s en zelfstandigen begeleidt om hun administratie te digitaliseren, zet zich in voor het goede doel. Vanaf 2021 steunt het jaarlijks, in functie van de gerealiseerde omzet, een organisatie die ijvert voor het maatschappelijk welzijn. In 2021 is dat het Netwerk tegen Armoede.
Lees meer DownloadDoodgaan onderaan de maatschappelijke ladder: elk overlijden raakt ons als basiswerkers
29/01/2021De RuimteVaart, armoedevereniging in Leuven, werd in eind 2020-begin 2021 geconfronteerd met een aantal overlijdens van bezoekers én vrijwilligers. Mensen die met een stille trom van de radar verdwenen. Het toont hoe de eerstelijnsondersteuning onvoldoende bereikbaar is voor zij die onderaan de maatschappelijke ladder staan, schrijft algemeen coördinator Freya Boelaert. De coronacrisis heeft die kloof alleen maar groter gemaakt. Freya getuigt over hoe elk afscheid er bij hen extra hard op inhakt.
Lees meerRobin-pas moet 20.000 kinderen helpen schoolfactuur te betalen
26/01/2021Via een zogenaamde Robin-pas wil Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts 20.000 leerlingen volgend schooljaar de mogelijkheid geven om schoolmateriaal te kopen via een afbetalingsplan. Hij geeft daarvoor een subsidie van 100.000 euro aan Stichting Robin. Het Netwerk tegen Armoede reageert.
Lees meerBevraging digitale inclusie Buurtwerk 't Lampeke
21/01/2021In 2020 heeft buurtwerk 't Lampeke sterk gezet op het verspreiden van laptops bij kinderen en jongeren. Onderwijs ging digitaal en heel wat gezinnen kwamen hierdoor in de problemen. Samen met de verspreiding van die laptops was er inhoudelijke ondersteuning, huiswerkbegeleiding en samenwerking met de buurtscholen.
Lees meerOnderzoek 'Minder mobiel, een bewuste keuze?'
19/01/2021Vervoersarmoede kent verschillende vormen en is een probleem voor verschillende groepen in onze samenleving. Om efficiënte beleidsmaatregelen te treffen tegen vervoersarmoede moet er rekening gehouden worden met elk van die doelgroepen. Dat blijkt uit een onderzoek dat door onderzoekers van verschillende universiteiten werd gevoerd, in samenwerking met Mobiel 21 en het Netwerk Duurzame Mobiliteit, waar ook het Netwerk tegen Armoede deel van uitmaakt.
Lees meerArmoedeverenigingen kregen veel meer hulpvragen in 2020
13/01/2021Het Netwerk tegen Armoede blikt jaarlijks terug op de opvallendste ontwikkelingen en trends in de 58 verenigingen waar armen het woord nemen. Het zal niet verwonderen dat 2020 een heel bijzonder jaar was, vooral door de coronacrisis. Meer dan 70 procent van de respondenten geeft aan dat ze in 2020 meer hulpvragen kregen dan in 2019. Die hulpvragen kwamen voornamelijk van mensen die door de coronacrisis in de (financiële) problemen zijn gekomen, alleenstaande ouders en mensen met een migratieachtergrond. De verenigingen hebben een grote flexibiliteit en creativiteit aan de dag gelegd om mensen in armoede te blijven bereiken.
Lees meerDe bankkantoren staan op verdwijnen: een grote groep mensen blijft hulpeloos achter
06/01/2021Banken verdwijnen in sneltempo uit het straatbeeld. Waarmee ze de telefoonhokjes en de schotelantennes achterna gaan. Maar wat doet dat met wie niet kan of wil online bankieren? ‘Dit is geen uitstervend probleem, zoals de banken ons willen doen geloven.’
Lees meerHet hele jaar solidair
26/12/2020Dit jaar schuiven mensen die in armoede leven niet samen aan tafel voor een kerstmaal. Hulporganisaties voorzien zoals het hele jaar wel een aangepaste oplossing. In 2020 was solidariteit ook niet enkel iets voor de kerstperiode. De coronacrisis zorgde voor nieuwe armoede, en mensen die al in armoede leefden werden geconfronteerd met extra problemen. Tegelijk stonden ook nieuwe vrijwilligers te springen om hun handen uit de mouwen te steken.
Lees meerOnderwijs is de motor om de armoedecirkel te doorbreken
22/12/2020Hoe je het ook draait of keert, een op de zeven Vlaamse gezinnen leeft in armoede, reken een op de vijf als je de kinderen erbij telt die een hoog risico hebben om in armoede te vervallen. Onderwijs kan mensen uit armoede halen. Nele Schroyen en Cindy Van Geldorp van Netwerk tegen Armoede doen ons een andere bril opzetten om naar armoede te kijken en reiken handvaten aan.
Lees meer DownloadDe nieuwe covid-steunmaatregelen voor mensen in armoede zijn nodig, maar onvoldoende om een grote sociale crisis af te wenden
18/12/2020Op 10 december 2020 raakte bekend dat er een akkoord is binnen de Kern om een aantal nieuwe steunmaatregelen aan mensen in armoede en kwetsbare groepen toe te kennen. Deze hebben tot doel de sociale gevolgen van de coronacrisis te beperken. Op 18 december heeft de Ministerraad zich gebogen over deze maatregelen. Het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) verwelkomt de broodnodige extra steun die er voor mensen in armoede komt, maar maakt zich grote zorgen omdat deze onvoldoende zijn om een grote sociale crisis af te wenden.
Lees meer DownloadPlatform Praktijktesten Nu reageert op discriminatie op Antwerpse huurmarkt
09/12/2020Op 8/12/2020 werden de resultaten bekendgemaakt van een academische praktijktest op de Antwerpse huurmarkt. Het onderzoek vond plaats tussen oktober 2019 en oktober 2020. In die periode werden 3.481 academische correspondentietesten, de geschreven variant van praktijktesten, uitgevoerd. De onderzoekers reageerden op bestaande huuradvertenties op Immoweb en Zimmo met telkens twee fictieve kandidaat-huurders: de testpersoon had een kenmerk waartegen gediscrimineerd kon worden, de controlepersoon niet.
Lees meer DownloadDe RuimteVaart creëert familiegevoel en tweede thuis in Leuven
04/12/2020Het gonst van de drukte als we bij De RuimteVaart in Leuven komen binnenvallen. Pascale en Marie-Josée ontvangen ons in het sociaal restaurant, waar ze in de keuken al druk bezig zijn. Pascale heeft jaren geleden De RuimteVaart leren kennen door een vriendin die als vrijwilliger in de keuken werkte. Marie-Josée is al 10 jaar actief in De RuimteVaart als vrijwilliger. Zij draait ook al een tijdje mee in de trekkersgroep van het Leuvens Collectief tegen Armoede.
(Dit verhaal is opgetekend vóór de coronacrisis)
Lees meerKoningin Mathilde in online gesprek met kwetsbare jongeren en gezinnen
03/12/2020Op 20 november 2020, de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, organiseerden UNICEF België en het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) een uitwisseling tussen Koningin Mathilde en kwetsbare jongeren en families van de armoedenetwerken in België. Het Netwerk tegen Armoede en het Brussels Platform Armoede gaven het platform aan een aantal kwetsbare jongeren en gezinnen om hun verhaal te doen.
Lees meer DownloadJaarboek Armoede en sociale uitsluiting 2020
02/12/2020De 29ste editie van het Jaarboek onderzoekt wat digitalisering betekent voor armoede en armoedebestrijding. De samenleving digitaliseert in sneltempo en dat brengt heel wat kansen en uitdagingen mee op diverse levensdomeinen. We krijgen inzicht in de belangrijke rol van sociale ondersteuningsnetwerken voor digitale inclusie en in de digitalisering van het sociaal werk.
Lees meer DownloadZorgen over morgen - Inspiratiegids rond levenseindezorg voor mensen in armoede
25/11/2020Op 25/11/2020 stelde De Schakel Puurs samen met het Palliatief Netwerk Mechelen een inspiratiegids rond levenseindezorg voor mensen in armoede voor.
De inspiratiegids is het resultaat van een traject van twee jaar om levenseindezorg toegankelijker te maken voor mensen in armoede.
Iedereen heeft immers recht op gepaste palliatieve zorg en een waardige uitvaart.
Het Pact 2020 tien jaar later - kinderarmoede niet gehalveerd
21/11/2020Met ‘Pact 2020’ had de politiek zo’n 10 jaar geleden steile ambities voor Vlaanderen, maar wat blijft daar nu nog van overeind? Doelstelling 6 'Tegen 2020 moet het aantal kinderen dat in armoede geboren wordt, gehalveerd zijn' is alvast niet gehaald. Minstens 1 op 8 kinderen leeft nog altijd in armoede. Het Nieuwsblad blikt tien jaar later terug.
Lees meerReactie op eenmalige coronatoeslag van 33,67 euro per kind voor kwetsbare gezinnen
17/11/2020De Vlaamse Regering heeft beslist om een eenmalige coronatoeslag van 33,67 euro per kind voor kwetsbare gezinnen toe te kennen. Het Netwerk is blij met de aandacht voor de de laagste inkomens en de automatische rechtentoekenning, maar herhaalt wel de vraag naar andere en meer structurele maatregelen.
Lees meerMensen in armoede door corona blijven onder de radar: "Het moeilijkste aan weinig geld hebben, is hulp vragen"
13/11/2020Mensen die tijdens de coronacrisis in armoede belanden, blijven onder de radar. Dat zeggen de armoedeverenigingen. "Ze denken vaak dat ze het zelf nog kunnen oplossen", zegt Cindy Van Geldorp van het Netwerk tegen Armoede. "Ze schamen zich om hulp te zoeken of ze beschouwen hun situatie niet als armoede.”
Lees meerOproep aan minister Somers: Herbekijk de beslissing rond het Minderhedenforum
12/11/2020Op 9/11/2020 kondigde Vlaams minister van Samenleven Bart Somers aan dat hij het Minderhedenforum niet langer wil selecteren als participatieorganisatie die de volgende vijf jaar mee kan timmeren aan een inclusief Vlaanderen. Hoewel hij gas terugnam en stelde een oplossing na te streven, blijven we ons verbazen over een aantal uitspraken die ver staan van de realiteit. Als de minister écht partnerschappen wil versterken om op het terrein het verschil te maken, dan zal hij bereid moeten zijn om in te stappen in een reëel toekomstverhaal. Dit kan niet zonder het Minderhedenforum.
Lees meerWe moeten oog hebben voor de zichtbare én onzichtbare drempels
12/11/20205,2% van de werkenden leeft in een gezin met een huisinkomen onder de armoederisicodrempel, maar dat is nog maar het topje van de ijsberg. Armoede op de werkvloer is zeer moeilijk meetbaar en het is voor organisaties en bedrijven niet zo evident om armoede te herkennen of hiermee aan de slag te gaan. Het Netwerk tegen Armoede werkte een coachingstraject uit om organisaties en bedrijven hierin te begeleiden. Heleen Dom, consultant duurzame tewerkstelling, en Cindy Van Geldorp, ervaringsdeskundige, coachen naar een armoedesensitiever beleid.
Lees meer“In uw kot blijven, maar dan binnenkort zonder kot” - Organisaties dringen aan op een verbod op uithuiszetting
06/11/2020De nieuwe lockdown maakt het zoeken naar een geschikte woning zo goed als onmogelijk. Huisbezichtigingen zijn verboden en het is onmogelijk om met mensen buiten het eigen gezin af te spreken. Met de winter voor de deur dreigen heel wat gezinnen op straat terecht te komen. Ondersteunende maatregelen voor kwetsbare huurders zijn dus noodzakelijk. Maar op dit moment blijven die uit en daar maken de ondertekenaars van dit statement zich grote zorgen over.
Lees meer DownloadOpen brief 'Hoe respecteer je de nachtklok als je dakloos bent?'
23/10/2020Het project #Ikbensolidair is een samenwerkingsverband tussen 11.11.11, Caritas, Amnesty International, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, ACV en vele andere organisaties, waaronder het Netwerk tegen Armoede. Samen komen ze op voor de rechten van migranten, mensen op de vlucht en mensen zonder wettig verblijf. Zij worden bijzonder hard getroffen door de coronacrisis. Met de winter voor de deur schreven ze de open brief 'Hoe respecteer je de nachtklok als je dakloos bent?'
Lees meer DownloadZo is het om te leven van een schamel pensioen
17/10/2020De laagste pensioenen optrekken ‘richting 1.500 euro’. Dat is de ambitie van de nieuwe regering. Wat het nieuwe pensioen voor hen zal betekenen, is nog niet duidelijk. Maar dat het moeilijk is om met hun huidig pensioen rond te komen, dat weten deze vijf getuigen zeker wel.
Lees meerVierdewereldgroep Mensen voor Mensen Aalst wint Federale Armoedeprijs 2020
16/10/2020Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen Aalst wint de Federale Prijs Armoedebestrijding 2020 voor Vlaanderen voor het project 'DigitAALST'. Het project is een samenwerkingsverband vanuit het brede Aalsterse onderwijsveld om voor elk kwetsbaar gezin een laptop te kunnen kopen en zo de digitale kloof te dichten.
Lees meerCampagne 17/10: 'Armoede is een job waar je niets voor terugkrijgt'
12/10/2020Op 17 oktober, de Werelddag van verzet tegen Armoede, brengen organisaties wereldwijd de armoedeproblematiek onder de aandacht. Met de campagne ‘Armoede is een job waar je niets voor terugkrijgt’ pleit het Netwerk tegen Armoede voor het recht op een waardig inkomen voor iedereen. In Vlaanderen leeft iets meer dan 1 op de 10 inwoners in monetaire armoede, over heel België zelfs 1 op 6. Het Netwerk doet een oproep om uitsluiting te stoppen en steeds strengere voorwaarden voor sociale rechten aan te pakken. De extra drempels treffen mensen in armoede steeds vaker.
Lees meerWaarom ervaringsdeskundigheid in de aanpak van armoede zo belangrijk is?
06/10/2020Het Netwerk tegen Armoede betreurt de beslissing van minister Weyts in verband met de opleiding voor ervaringsdeskundige van De Link vzw. Het Netwerk licht in dit artikel toe waarom het inzetten van ervaringsdeskundigheid zo belangrijk is. Het toont aan dat er nog heel wat werk op de plank ligt. Het Armoededecreet formuleert de ambitieuze doelstelling om armoede in Vlaanderen “te voorkomen, verminderen en op te lossen” en legt zo ook de fundamenten voor structurele participatie van mensen in armoede aan het beleid. Om deze opdracht ten volle uit te kunnen voeren is het essentieel dat alle beleidsmakers hieraan hun steentje bijdragen.
Lees meerZeven ambities voor de aanpak van armoede in Vlaanderen
05/10/2020Op 28/9/2020 maakte de Vlaamse Regering het beleid voor 2020-2021 bekend tijdens de Septemberverklaring. De regering stelde ook het relanceplan met zeven ambities voor Vlaanderen voor. Helaas ontbreken concrete acties om de toename van armoede door de coronacrisis tegen te gaan. “Een doorgedreven aanpak met structurele maatregelen die een reëel verschil maken voor mensen in armoede ontbreekt”, aldus waarnemend algemeen coördinator Nicolas Van Praet. Daarom formuleerde het Netwerk tegen Armoede op 5/10/2020 zeven ambities voor de aanpak van armoede in Vlaanderen tijdens de hoorzitting over de coronacrisis in het Vlaams Parlement.
Lees meer DownloadUitkeringen optrekken tot boven de armoedegrens: derde keer, goede keer?
02/10/2020Een menswaardig inkomen is onontbeerlijk voor een goed armoedebeleid. Het verhogen van de laagste uitkeringen tot boven de Europese armoedegrens was daarom één van de belangrijkste speerpunten van de netwerken armoedebestrijding, verenigd in het Belgian Anti-Poverty Network (BAPN), in aanloop van de federale verkiezingen. Wij zijn dan ook tevreden dat de nieuwe federale regering hier een prioriteit van maakt, maar blijven waakzaam over de concrete uitvoering. De laatste twee volwaardige regeringen, Di Rupo (2011-2014) en Michel (2014-2018), hadden dit engagement ook in hun regeerakkoorden opgenomen. Toch is er de laatste 10 jaar bijzonder weinig gebeurd, met als gevolg dat de meeste minimumuitkeringen zich nog steeds ver onder de Europese armoedegrens bevinden. Zal het met de regering De Croo de armoede echt aanpakken en wordt de derde keer eindelijk de goede keer?
Lees meer DownloadNieuw Vlaams Actieplan Armoedebestrijding gemiste kans voor effectieve en structurele aanpak van armoede
25/09/2020De Vlaamse Regering heeft op 25 september 2020 het Vlaams Actieplan Armoedebestrijding 2020-2024 (VAPA) goedgekeurd. Het Netwerk tegen Armoede is tevreden dat er werk is gemaakt van een VAPA, ondanks de coronacrisis. In volle crisis mensen in armoede betrekken is geen evidente opgave maar doet geen afbreuk aan het belang van een participatief beleid. “Dit actieplan stelt teleur: er is weinig te merken van structurele maatregelen die een reëel verschil kunnen maken”, aldus waarnemend algemeen coördinator Nicolas Van Praet. “Omgekeerd valt in tal van acties de nadruk op de individuele verantwoordelijkheid van mensen op. We willen nu al aangeven dat er méér zal nodig zijn voor een VAPA dat die naam waardig is.”
Lees meer DownloadHoge schoolkosten horen geen #StreepDoorJeRekening te zijn
23/09/2020Eén op vijf jongeren in Vlaanderen groeit op in armoede, met een inkomen van minder dan 60% van het mediaaninkomen. Scholen en leraren proberen om jongeren een goede opleiding te geven met altijd maar minder middelen en tijd. Toch zijn leerlingen vaak het kind van de rekening. De Corona-periode heeft bij veel ouders en opvoeders hard gewogen Deze periode heeft ook gezorgd voor geldproblemen bij veel mensen. Het verlagen van de schoolkosten in het secundair onderwijs is daarom nog belangrijker dan ervoor. Tijd voor actie!
Lees meerArmoedeorganisaties vragen aandacht voor de groeiende armoedeproblematiek in België, versterkt door coronacrisis
15/09/2020Op 15/9/2020 lanceerde het Belgische Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) haar publicatie “Uit de schulden”. Tegelijkertijd lanceerde het Belgisch Netwerk samen met het Netwerk tegen Armoede, de Réseau Wallon de Lutte contre la Pauvreté (RWLP) en het Collectief “Wat Verborgen is Zichtbaar maken” een grootschalige campagne tegen armoede over heel België in het kader van 17 oktober, Wereldverzetdag tegen armoede. Concreet en gezamenlijk vragen de organisaties dat de nieuwe federale regering en alle beleidsniveaus de nodige ambitieuze, preventieve en structurele maatregelen treffen om de groeiende armoedeproblematiek in ons land aan te pakken, en zo ook een oplossing te bieden aan de toenemende schuldenproblematiek.
Lees meer DownloadSchooltoelage moet sneller betaald worden
02/09/2020Aan het begin van het schooljaar heeft het programma De Inspecteur op Radio 2 op 2/9/2020 een programma gewijd aan de schoolfacturen. Nele Buyl van Mensen voor Mensen in Aalst nam er het woord namens het Netwerk. Ze pleitte voor een betaalbare schoolfactuur en een snellere uitbetaling van de schooltoelage. Verder herhaalde ze onze eis voor een maximumfactuur in het secundair onderwijs van de campagne 2019.
Lees meerArmoede is bij werknemers niet altijd van hun gezicht af te lezen
28/08/2020“Armoede is bij werknemers niet altijd van hun gezicht af te lezen”, aldus Heleen Dom, consultant Duurzame tewerkstelling
Het Netwerk tegen Armoede heeft een traject ontwikkeld dat bedrijven begeleidt bij armoedebestrijding. Haar collega Cindy Van Geldorp is ervaringsexpert in armoede en sociale uitsluiting.
Lees meerCampagne 'Al wat we delen'
21/08/2020Met de campagne 'Al wat we delen' willen verschillende middenveldorganisaties aanzetten tot verbinden over het hokjesdenken heen, dat tijdens de coronacrisis nog meer opgang maakt. Met ons filmpje willen we bewustzijn creëren over de doorleefde ervaringen van gemarginaliseerde groepen en aanzetten tot wederzijdse solidariteit.
Lees meerBeperken van treinen naar kust, beperkt bewegingsvrijheid personen in armoede
12/08/2020Belga vroeg het Netwerk tegen Armoede om een reactie op de plannen om beperkende maatregelen op te leggen als gevolg van de vechtpartijen aan de kust en andere plaatsen tijdens het weekend van 8 en 9 augustus 2020, zoals het beperken van het aantal treinen naar de kust.
Lees meerLokale crisissteun voor mensen in armoede
07/08/2020De afgelopen maanden kregen OCMW’s in onder meer Antwerpen, Gent en Kortrijk meer aanvragen voor een leefloon of steun. Verschillende steden voorzien zelf eenmalig of tijdelijk extra steun bovenop het leefloon, maar de roep om structurele maatregelen klinkt steeds luider.
Lees meerExtra inspanningen voor kansarme kinderen en jongeren nodig om van afstandsonderwijs succes te maken
29/06/2020Vlaams minister van onderwijs (Weyts) wil afstandsonderwijs ook na de coronacrisis "structureel verankeren". Armoede-experts David de Vaal en Koen Trappeniers vragen extra aandacht voor kwetsbare kinderen en jongeren. Elke school werkt volgens hen best een plan uit om kwetsbare leerlingen volgend jaar op de best mogelijk manier te bereiken en te ondersteunen.
Lees meerAfstandsonderwijs wordt een blijver: trek lessen uit het recente verleden
27/06/2020De scenario’s voor het onderwijs vanaf september zijn bekend. Het ziet ernaar uit dat afstandsonderwijs een blijvertje wordt. Dat is in het licht van de volksgezondheid volkomen begrijpelijk. Maar afstandsleren was tot nu toe geen hoera-verhaal. Afstandsleren wordt veelal als digitaal afstandsleren ingevuld, maar dat is zeker geen onverdeeld succes gebleken. Niet voor de leerkracht die nog zoekende is tussen alle methodieken en digitale tools, niet voor scholen die niet voldoende ICT-ondersteuning kunnen bieden. En vooral niet voor de leerlingen bij wie de thuiscontext en/of digitale uitrusting nog steeds niet toelaat dat afstandsonderwijs kwaliteitsvol of met gelijke kansen gebeurt, ondanks de inspanningen van scholen. Wat hebben we nodig om van het volgende schooljaar, mét afstandsleren, een succes te maken voor alle leerlingen?
Lees meer DownloadLos het woonprobleem in Vlaanderen nu op
25/06/2020Voor veel mensen blijft een goede en betaalbare woning een verre droom. Vlaanderen ploetert al lang om uit die wooncrisis te geraken. Nu, na corona, liggen er kansen om beter te doen. De Woonzaak wil die noodzakelijke verandering juridisch afdwingen.
Lees meerMinstens 1 op 8 kinderen leeft nog steeds in armoede
22/06/2020Jaarlijks publiceert Kind en Gezin het rapport ‘Het kind in Vlaanderen’. De kansarmoede-index is de belangrijkste graadmeter voor de kinderarmoede in Vlaanderen, naast de EU-statistiek van inkomens en levensomstandigheden. De index blijft stabiel en bedraagt in 2019 14%. Dat betekent dat nog altijd minstens 1 op 8 kinderen in armoede leeft. “De cijfers tonen dat het nieuwe Groeipakket een kans mist in de armoedebestrijding, zoals wij en vele anderen hadden voorspeld. Met het Groeipakket had de Vlaamse Regering nochtans de kans de strijd tegen gezins- en kinderarmoede aan te gaan”, aldus David de Vaal, algemeen coördinator van het Netwerk tegen Armoede. “En de impact van de coronacrisis moet nog blijken.”
Lees meer DownloadHoe kwetsbare Aalsterse gezinnen "herlanceren" na de coronacrisis?
19/06/2020Vierdewereldgroep Aalst Mensen voor Mensen vzw schreef een open brief aan de gemeenteraadsleden van Stad Aalst met voorstellen van relancemaatregelen na de coronacrisis. De open brief werd ondertekend door 23 lokale partners en heel wat geëngageerde burgers en bevat 3 grote pijlers:
- Een aanvullende financiële steun voor gezinnen die ONDER de armoedegrens beland zijn
- Een corona-huurtoelage
- Een corona-internetpremie
Kleuterschool en 't Lampeke slaan handen in elkaar tegen 'coronaverlies'
18/06/2020Kleuters mogen weer naar school, maar ze komen niet allemaal. Net kansarme ouders hebben vaker schrik dat hun kind besmet raakt met corona. Samen met 't Lampeke neemt de Sint-Janschool in Leuven die angst weg. En gaat ze corona- en zomerverlies tegen.
Lees meerHoe bereik je klanten van een buurtrestaurant in coronatijden?
17/06/2020T'ANtWOORD en 'tHERT Turnhout organiseren een soeptoer. Met het mobiel buurtrestaurant leveren ze soep en brood aan vaste klanten en komen ze langs bij nieuwe klanten.
Ze luisteren naar hun noden en helpen hen aan de deur. Verder bundelen ze signalen en spelen deze door naar het lokale welzijnsbeleid.
Voka Vlaams-Brabant stelt Bedrijvenspoor van Netwerk tegen Armoede voor in Duurzaamheidsverslag 2019
12/06/2020Voka Vlaams-Brabant stelt het Bedrijvenspoor van Netwerk tegen Armoede voor in haar duurzaamheidsverslag 2019. Het Bedrijvenspoor werkt rond een armoedesensitief HR-beleid voor bedrijven en organisaties.
Lees meerArmoede los je niet alleen op met voedselbonnen
08/06/2020De maatregelen van de Vlaamse Regering voor kwetsbare gezinnen zijn meer dan welkom. Het is goed dat de Vlaamse Regering dat doet via een belangrijk en potentieel slagkrachtig instrument als het Groeipakket. Het steunpakket dat vandaag werd bekendgemaakt, bevat enkele goede maatregelen, maar laat als geheel helaas nog te veel mensen in de kou staan.
Lees meerSteunmaatregelen Vlaamse overheid zijn broodnodig, maar hoogstens een eerste stap
08/06/2020De armoedeorganisaties en Vluchtelingenwerk Vlaanderen zijn blij te zien dat de Vlaamse Regering 45 miljoen euro vrijmaakt voor kwetsbare gezinnen. Die extra aandacht voor de gevolgen van de coronacrisis op deze gezinnen is hard nodig. In de maatregelen is een aantal ideeën opgepikt die we inbrachten in de taskforce kwetsbare gezinnen. Dat het Groeipakket wordt ingezet, is daarbij bijvoorbeeld een goede zaak.
Lees meer DownloadEen éénmalige premie van 250 euro aan leefloners, mensen met een beperking en IGO-gerechtigden is onvoldoende
30/05/2020De versoepeling van de huidige lockdown-maatregelen betekent niet dat het einde van de Covid-crisis ingeluid wordt. Integendeel, extra inspanningen zijn net nu nodig om ervoor te zorgen dat de reeds bestaande armoede en ongelijkheden niet verder toenemen. Het gebrek aan financiële en materiële middelen maakte de lockdown-maatregelen extra zwaar voor mensen in armoede en kwetsbare groepen. Dit heeft onder andere duidelijke gevolgen op vlak van mentale gezondheid.
Lees meer DownloadBrusselse armoedeverenigingen vragen dat overheid verder kijkt dan noodhulp
27/05/2020De coronacrisis heeft ook in Brussel ongemeen hard toegeslagen onder mensen in armoede. Verenigingen waar armen het woord nemen en andere armoedeorganisaties zagen zich verplicht om in recordtempo over te schakelen op noodhulp: voedselbedeling, medische posten, ... Plots kwamen problemen die wij al langer zagen toenemen onvermijdelijk aan de oppervlakte. De Brusselse overheid schiet vooralsnog te kort en moet dringend verder kijken dan noodhulp. De problemen waar mensen in armoede tijdens de coronacrisis geconfronteerd werden, zijn absoluut niet nieuw, maar worden nu op scherp gezet. Tekort aan kwaliteitsvolle huisvesting maakt 'in je kot blijven' allesbehalve vanzelfsprekend, zeker als het weinig groen in de omgeving niet meer publiek toegankelijk is. Toegang tot hulp werd plots nog veel moeilijker dan voordien. Bovendien worden mensen ook financieel geraakt. Brussels Platform Armoede en onze Brusselse verenigingen waar armen het woord nemen doen daarom een dringende oproep. Werk aan structurele maatregelen om armoede en sociale uitsluiting tegen te gaan, ook en vooral na de coronacrisis.
Lees meerLeven in armoede in tijden van corona: achter de gevels van de lockdown
25/05/2020De coronacrisis heeft er zwaar in gehakt bij mensen met een laag inkomen. In 2 beklijvende video's ging het Netwerk tegen Armoede kijken achter de gevels van de coronacrisis. Hoe overleven mensen in armoede in lockdown? Wat zijn de financiële en mentale gevolgen van een leven met een inkomen onder de armoedegrens? Wat zijn de gevolgen op langere termijn en hoe kunnen we mensen vooruit helpen na de crisis?
We vroegen het aan mensen uit onze verenigingen in een aantal Zoom-gesprekken. Ze hebben het over inkomen, wonen, de digitale kloof, sociaal contact, onderwijs, hulp- en dienstverlening, het gezin …
Impact van coronacrisis op mensen in armoede
22/05/2020De coronacrisis heeft een zware impact op de financiële situatie en welzijn van mensen in armoede. Van bij het begin van de crisis gaan wij actief op zoek naar ervaringen van mensen binnen onze verenigingen waar armen het woord nemen. Ook andere armoedeorganisaties doen dat. Die bundeling van signalen wordt systematisch opgevolgd en geactualiseerd.
Lees meer DownloadGezinnen in armoede dreigen kopje onder te gaan in coronacrisis
20/05/2020Samen met andere armoedeorganisaties trekken wij al van bij het begin van de coronacrisis aan de alarmbel over de nefaste impact op kwetsbare gezinnen. Niet alleen (tijdelijk) werkzoekenden komen in de problemen. Voor mensen met een uitkering onder de armoedegrens is het leven flink duurder geworden. Het afstandsleren doet kinderen in armoede massaal afhaken, ondanks de inspanningen die heel wat scholen aan de dag legden. De alarmerende signalen die wij daarover aan het beleid overmaakten, werden aanvankelijk niet gehoord. Het beleid lanceerde wel een reeks noodmaatregelen om de ergste nood te lenigen, maar dat belette niet dat gezinnen zwaar in de problemen kwamen. Nu lijkt er toch een kentering in de maak. Of dat hopen we toch.
Lees meerKoningin Mathilde in gesprek met De Vrolijke Kring
09/04/2020Hare Majesteit De Koningin ging in gesprek met onze vereniging De Vrolijke Kring. Een belangrijk signaal en een stevig hart onder de riem in deze moeilijke tijden voor mensen in armoede.
Lees meerVoyaach komt op voor mensen zonder wettig verblijf in corona-tijden
31/03/2020De coronacrisis treft niet iedereen even hard. Mensen zonder wettig verblijf – een groep die in gewone omstandigheden reeds moeilijk in zijn basisbehoeften kan voorzien – hebben het nu extra moeilijk. De weinige (precaire) inkomensactiviteiten beschikbaar voor mensen zonder wettig verblijf liggen stil. De voedselhulp die doorgaans (maar beperkt) beschikbaar werd gesteld door organisaties en andere diensten is nu ook weggevallen. Dit is slechts een summiere opsomming van de obstakels die de corona-epidemie en de bijhorende maatregelen opwerpen.
Lees meerArmoede-, vluchtelingen- en mensenrechtenorganisaties bundelen krachten en vragen interfederale taskforce voor mensen in kwetsbare positie
27/03/2020Nu zaterdag komen de partijvoorzitters bijeen om de huidige aanpak van de corona-crisis met de Federale regering te bespreken. Armoede-, vluchtelingen- en mensenrechtenorganisaties en vrijwilligersgroepen dringen erop aan dat alle partijen dit overleg op het hoogste niveau aangrijpen om een interfederale taskforce voor de ‘mensen in een kwetsbare positie’ op te richten. De organisaties, die over de nodige expertise, terreinkennis en netwerk beschikken, vragen hen hierbij te betrekken.
Lees meerArmoedeorganisaties doen concrete aanbevelingen om hulp te bieden tijdens coronacrisis
17/03/2020Mensen in armoede hebben al moeilijker toegang tot zorg en dienstverlening. Tijdens een acute crisis zoals nu dreigen ze totaal in sociaal isolement te verzeilen en essentiële hulp mis te lopen. De armoedeorganisaties (Netwerk tegen Armoede, Samenlevingsopbouw, Welzijnsschakels, Welzijnszorg en ATD Vierde Wereld) doen concrete aanbevelingen aan lokale besturen, dienstverleners en scholen om mensen in armoede niet aan hun lot over te laten.
Lees meerAlle externe bijeenkomsten opgeschort tot en met 13 april
13/03/2020Wij nemen onze verantwoordelijkheid en schorten alle externe bijeenkomsten op tot en met 13 april vanwege het coronavirus. Hoe jammer ook, maar we moeten kwetsbare mensen binnen en buiten onze doelgroep maximaal beschermen. Maar uitstel is geen afstel! Wie ingeschreven is voor een van onze activiteiten, wordt persoonlijk gecontacteerd. Wij houden jullie op de hoogte van nieuwe data. Wij blijven bereikbaar via de contactgegevens op onze website.
Lees meerMensen in armoede zijn de enige echte deskundigen
06/03/2020Armoedebestrijding kan pas succes boeken als ze gebeurt samen met mensen in armoede en niet enkel voor of over hen. Toch zien we dat onze samenleving worstelt met participatie van mensen in armoede. De vooroordelen zijn hardnekkig. Onze landelijke vereniging ATD Vierde Wereld stelt vast dat de strijd voor participatie nog niet gestreden is.
Lees meerNetwerk tegen Armoede voert mee actie tegen besparingen in social profit
05/03/2020De besparingen op diverse sectoren en organisaties in de social profit hebben wel degelijk impact voor mensen die zorg of hulp nodig hebben. Net de meest kwetsbaren dreigen op die manier uit de boot te vallen. Zorg en welzijn verdienen investeringen als we van Vlaanderen een warme, solidaire regio willen maken. Daarom stapte het Netwerk tegen Armoede mee op in de betoging tegen het kille, Vlaamse besparingsbeleid.
Lees meerPicknick Solidair voor 50 jaar Welzijnszorg op 30 mei in Leuven
05/03/2020Kom mee picknicken om te tonen dat je solidair bent met mensen in armoede en kwetsbare groepen! En om te vieren dat we al 50 jaar samen met Welzijnszorg strijden tegen armoede. Jij brengt je picknick mee. Welzijnszorg zorgt voor muziek, informatie, (gezins)animatie, bezoeken, workshops, een podiumprogramma en de uitreiking van de Prijs Armoede Uitsluiten.
We plakken de solidariteitsmuur vol met jouw affiches! Bereid er eentje voor, samen met je vrijwilligers en/of collega’s. Want jij kunt je steentje bijdragen! Lees op Welzijnszorg.be/Solidariteitsmuur hoe jullie aan de slag kunnen gaan om samen affiches tegen armoede te maken. Iedereen is welkom op dit gratis evenement op zaterdag 30 mei op het Hooverplein in Leuven. Ontdek het programma en schrijf je als groep in via de website www.welzijnszorg.be. Dan liggen jullie goodiebags alvast klaar!
Lees meerPolitici, neem uw verantwoordelijkheid
26/02/2020Netwerk tegen Armoede pleit samen met 56 andere middenveldorganisaties voor daadkracht bij de federale regeringsvorming. Politici moeten uit hun loopgraven komen en werk maken van een nieuwe regering. De sociale uitdagingen zijn te groot om zich te verliezen in politieke stratego.
Lees meerLotgenoten maken elkaar sterker bij De Nieuwe Volksbond in Tongeren
16/01/2020“Ik ben de liefde gevolgd”, zegt André, als we hem vragen hoe hij bij De Nieuwe Volksbond terecht gekomen is. “En dat heb ik me nog geen moment beklaagd.” André is een van de vaste vrijwilligers bij de vereniging waar armen het woord nemen in Tongeren. Hij bemant de bar tijdens de ontmoetingsmomenten. Andy is er ook, hij houdt zich graag bezig met de tuin. “Mensen kunnen hier stap voor stap de vereniging leren kennen en hun eenzaamheid doorbreken. Want armoede, dat is een eenzaam leven. Lotgenoten maken elkaar hier sterker. De Nieuwe Volksbond heeft een belangrijke plek in mijn leven veroverd.”
Lees meerHet middenveld in Vlaanderen: en avant marche! - 4 februari in Gent
15/01/2020Na vier jaar intensief onderzoek, debat en overleg over de uitdagingen voor middenveldorganisaties en innovatieve antwoorden erop, gaat CSI Flanders op 4 februari 2020 in Gent met u in gesprek over de belangrijkste resultaten van het onderzoek. Deze slotconferentie geeft een inkijk in het volledige onderzoek, wil inspiratie geven vanuit onderzoek naar concrete cases van vernieuwing in het middenveld, voedt het debat over actuele uitdagingen voor middenveldorganisaties en formuleert een agenda voor de toekomst.
Een razend actuele bijeenkomst dus die u niet mag missen.
3-daagse vorming
10/01/2020Armoede roept heel wat vragen op in onze samenleving! Tijdens deze 3-daagse vorming gaat het Netwerk tegen Armoede dieper in op deze vragen en worden er - samen met mensen met ervaringskennis in armoede – mogelijke antwoorden geformuleerd.
Lees meerMensen in armoede: "Vlaamse regering kan werk maken van betere rechtentoekenning."
08/01/2020e Vlaamse regering heeft nog veel marge om rechten beter toe te kennen voor mensen in armoede. Dat laten ze zelf blijken in de jaarlijkse eindejaarsbevraging van het Netwerk tegen Armoede. De automatische toekenning van de schooltoeslag (participatietoeslag) door de vorige Vlaamse regering is alvast een stap vooruit. Maar ook in toekenning van sociale tarieven (energie, water) of sociale abonnementen (openbaar vervoer) kunnen nog belangrijke stappen vooruit gezet worden.
Lees meerSteun Netwerk tegen Armoede tijdens de Warmste Week
13/12/2019De Warmste Week staat voor de deur en daarbij kunt u opnieuw de strijd tegen armoede een stevige duw in de rug geven. Zet een actie op of vraag een plaat aan ten voordele van Netwerk tegen Armoede. Zo helpt u mensen in armoede uit hun isolement breken, sterker worden en zelf oplossingen bedenkingen die de armoede en sociale uitsluiting terugdringen.
Lees meerInspiratiegids: Diva's in diversiteit - samen tegen armoede
10/12/2019Als vrouwen van verschillende achtergronden elkaar ontmoeten, ontkiemt er iets moois! Drie jaar lang al ontmoeten vrouwen met een migratieachtergrond en KVLV-leden elkaar binnen het project DIVA’s Samen tegen Armoede. Samen zetten ze in op de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting. Een project van KVLV, samen met Netwerk tegen Armoede, Minderhedenforum en Cera.
Lees meerZet je in als vrijwilliger tijdens De Warmste Week
22/11/2019De dagen worden korter en kouder. Dat betekent dat De Warmste Week in aantocht is. In heel Vlaanderen worden her en der acties gevoerd om de Goede Doelen te ondersteunen door extra geld in het laatje te brengen.
Dit jaar gaat De Warmste Week echter verder, en roepen we iedereen op om wat tijd te geven; voor en tijdens De Warmste Week en zo kennis te maken met het vrijwilligerswerk.
Lees meerVuurwerk: warme samenleving heeft sterk middenveld nodig
21/11/2019Het Netwerk tegen Armoede steunt het protest tegen de besparingen in het sociale middenveld en cultuur. Dit zet veel kwetsbare mensen én honderdduizenden vrijwilligers in de kou, terwijl vzw's en cultuurorganisaties ook een hefboom zijn voor tewerkstelling en maatschappelijk engagement.
Lees meerEen origineel eindejaarscadeau? Steun Netwerk tegen Armoede via Good Gifts!
06/11/2019Good Gifts pakt dit eindejaar uit met een originele geschenkformule, waarbij u aan uw dierbaren een origineel cadeau schenkt én een goed doel steunt. Netwerk tegen Armoede is een van de goede doelen die uw steun kunnen krijgen.
Lees meerEen origineel eindejaarscadeau? Steun Netwerk tegen Armoede via Good Gifts!
06/11/2019Good Gifts pakt dit eindejaar uit met een originele geschenkformule, waarbij u aan uw dierbaren een origineel cadeau schenkt én een goed doel steunt. Netwerk tegen Armoede is een van de goede doelen die uw steun kunnen krijgen. Hoe werkt het? Via de ...
Lees meerBoek: Aan de onderkant ligt de lat altijd hoger
15/10/2019Guy Malfait en Marijke Decuypere van ATD Vierde Wereld schreven een boek over het leven aan de onderkant van de armoedegrens. Waar mensen voortudrend op drempels en obstakels botsen en tegen muren aanlopen. Maar ook veel veerkracht en creativiteit ...
Lees meerArmoedebestrijding wordt vooral een strijd tegen mensen in armoede
01/10/2019Het Netwerk tegen Armoede kan niet anders dan teleurgesteld zijn over het regeerakkoord dat N-VA, Open VLD en CD&V na lange onderhandelingen afklopten. Armoedebestrijding lijkt verworden tot een strijd tegen mensen in armoede.
Lees meerArmoedebestrijding wordt vooral een strijd tegen mensen in armoede
01/10/2019Het Netwerk tegen Armoede kan niet anders dan teleurgesteld zijn over het regeerakkoord dat N-VA, Open VLD en CD&V na lange onderhandelingen afklopten. Armoedebestrijding lijkt verworden tot een strijd tegen mensen in armoede. Met deze plannen lijkt ...
Lees meerDIVA's: de kracht van lokale ontmoeting tussen culturen
25/09/2019Hoe kunnen lokale ontmoetingen tussen vrouwen uit verschillende culturen mensen sterker maken en armoedebestrijding op de agenda zetten? Dat onderzochten Cera, Minderhedenforum, KVLV-Vrouwen met Vaart en Netwerk tegen Armoede in verschillende ...
Lees meerZonder middenveld zijn mensen op zichzelf aangewezen
04/09/2019Een brede coalitie van 78 middenveldorganisaties, waaronder Netwerk tegen Armoede, doen een warme oproep om te blijven investeren in dat Vlaamse middenveld. Zonder organisaties die mensen ondersteunen en voor hun belangen opkomen, zijn mensen op ...
Lees meerOns Centrum krijgt veel bijval voor theatervoorstelling Groei
25/06/2019Ons Centrum, een bruisende Vereniging Waar Armen het Woord Nemen uit Leopoldsburg, speelde op 28 april hun nieuwe theatervoorstelling ‚'Groei‚' in het CC Leopoldsburg. Deze voorstelling was het derde sociaal artistiek project waarin mensen uit de ver ...
Lees meerRecht-Op Jongeren brengt fotoreeks over hoop en wanhoop
11/06/2019De jongeren van Recht-Op werkten hard! Samen met een ervaren fotograaf gingen ze de voorbije maanden aan de slag met fotografie. Ze leerden de technische en artistieke aspecten van het medium kennen en onderzochten hoe fotografie taal kan bieden aan ...
Lees meerInzicht in armoede: het verhaal van Cindy
08/06/2019"Vandaag groeien in ons land nog steeds duizenden kinderen op in armoede. Dat is onaanvaardbaar. Iedereen heeft recht op een menswaardig bestaan, en ik ben vastbesloten om te blijven groeien in mijn job, zodat ik kan opkomen voor hen die het door ...
Lees meerDe Schakel uit Puurs wint Prijs Armoede Uitsluiten van jubilaris Welzijnszorg
07/06/2019Andermaal een mooie erkenning voor een van onze verenigingen waar armen het woord nemen. De Schakel uit Puurs werd bekroond met de Prijs Armoede Uitsluiten van Welzijnszorg, goed voor een bedrag van €20.000. De Schakel krijgt de prijs voor hun j ...
Lees meerWie nu geen werk maakt van armoedebestrijding, pleegt schuldig verzuim
07/06/2019De verkiezingsuitslag van 26 mei doet de alarmbellen afgaan. Dat zoveel mensen hun toevlucht zoeken tot extreemrechts heeft verschillende redenen. Dit is geen resultaat om vrolijk van te worden, wel een alarmsignaal om te kijken waarom mensen zich afkeren van de politiek, waarvan ze niet meer geloven dat die een oplossing kan bieden voor hun problemen.
Lees meer#komafmetarmoede: schud politici wakker met een concreet voorstel
29/05/2019Deel & steun mee de #Komafmetarmoede campagne! Hoe doe je dat? Ga naar www.komafmetarmoede.be Kies een voorstel en daarna de kandidaat die je wilt wakker schudden. Zo dagen we onze verkozen politici uit om minstens één voorstel te adopteren. Maak zo m ...
Lees meerDe Zuidpoort en ATD Vierde wereld winnen Federale Prijs Armoedebestrijding
22/05/2019De Zuidpoort en ATD Vierde Wereld werden vandaag allebei bekroond met de Federale Prijs Armoedebestrijding. Een mooie erkenning waar beide verenigingen terecht trots op zijn. De financiële beloning die eraan verbonden is, zullen beide organisaties ...
Lees meerTien prioriteiten voor de verkiezingen 2019
12/05/2019De Vlaamse, federale en Europese verkiezingen komen steeds dichterbij. Op 26 mei trekken we alweer naar de stembus. Het Netwerk tegen Armoede wil graag tien prioriteiten verwezenlijkt zien in de volgende regeerperiode. de prioriteiten zullen de basisleidraad vormen bij de onderhandelingen voor het regeerakkoord. De tien prioriteiten bestrijken verschillende grondrechten. Zo pleit het Netwerk natuurlijk voor het optrekken van de laagste uitkeringen tot de Europese armoedegrens, maar ook voor een garantie op duurzaam en kwaliteitsvol werk, een veralgemeende derdebetalersregeling, een automatische toekenning van sociale tarieven voor abonnementen van openbaar vervoer, etc.
Lees meer DownloadStudiedag 22 november (nieuwe datum!): Dialoog versterken in tijden van wantrouwen
10/05/2019Hoe versterk je de dialoog met en tussen kwetsbare mensen in een tijd waarin het wantrouwen onze samenleving tekent? De Beweging van Mensen met Laag Inkomen en Kinderen zoekt naar antwoorden op die vragen tijdens een studiedag naar aanleiding van de ...
Lees meerDe stressweg: vorming voor sterke hulpverleningsgesprekken
25/03/2019Mensen in armoede ervaren heel wat stress in (hulpverlenings)gesprekken. Terwijl die gesprekken helpend bedoeld zijn, hebben ze vaak het omgekeerde effect. De mensen van onze vereniging De Zuidpoort in Gent doken in het thema, maakten er ...
Lees meerDIVA's: Meer begrip voor armoede bij vrouwen met migratieachtergrond door ontmoeting en dialoog
19/03/2019Het Minderhedenforum, KVLV Vrouwen met vaart en het Netwerk tegen Armoede bundelden hun expertise voor meer sensibilisering rond armoede bij vrouwen met een migratieachtergrond. Het Cera-project ‚'DIVA‚'s Samen tegen armoede‚' realiseerde, in vier Vlaam ...
Lees meerInternationale Vrouwendag: Ook vrouwen in armoede blijven strijden voor rechten
08/03/2019Heeft een Internationale Vrouwendag nog zin, vraagt journaliste Inge Vrancken zich af op de VRT-podcast Podvis. Ja, zo blijkt, de kloof tussen mannen en vrouwen is nog niet gedicht, ook niet als het over armoede gaat. Vrouwen zijn extra kwetsbaar ...
Lees meerDigitale uitsluiting
01/02/2019De Koning Boudewijnstichting heeft een tweede projectoproep rond armoede gelanceerd, met als thema ‚'Digitale uitsluiting‚'. De oproep wil projecten ondersteunen die de toegang tot digitale media en het gebruik en de kennis ervan willen bevorderen bij ...
Lees meerMensen in armoede liggen wakker van inkomen en huisvesting
09/01/2019Inkomen en huisvesting. Dat zijn de twee basisbehoeften waar mensen in armoede zich het meeste zorgen om maken. Die conclusie komt uit de jaarlijkse bevraging die het Netwerk tegen Armoede rond de jaarwisseling houdt bij zijn 58 verenigingen waar ...
Lees meerNetwerk tegen Armoede op stage in het Vlaams Parlement
Op 5 en 13/12/2023 waren we met een aantal beleidscollega's te gast in het Vlaams Parlement om kennis te maken met een aantal parlementsleden en de werking van het parlement. We wisselden uit over thema's die een link hebben met armoede. Armoede manifesteert zich vaak op verschillende levensdomeinen tegelijk en komt nooit alleen. Daarom is het belangrijk om ook beleidsmakers op die verschillende domeinen inzicht te geven om armoede structureel aan te pakken. Het waren twee inspirerende dagen met een aantal interessante debatten, zoals over de digitalisering van het statiegeld of de basisbereikbaarheid van het openbaar vervoer van De Lijn. We legden er ook onze 24 speerpunten voor een structureel armoedebeleid voor uit ons memorandum voor de verkiezingen 2024.
Lees meer